CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

12Next
Return to list New
View: 8741|Reply: 27

Baby Tak Pusing Dalam Perut

[Copy link]
Post time 20-1-2010 11:24 AM | Show all posts |Read mode
salam semua..

saya ada persoalan pasal bb yg berpusing dalam perut ni..harap dapat membantu..

gini ceritanya..
saya skrg ni dah 33 minggu..
sejak sebulan yg lps saya gi buat 3d/4d scan..org tu kata kedudukan kepala bb skrg ni kat bawah..
selang seminggu lps tu, gi check-up dgn gomen, nurse tu tekan2 perut carik heart beat pun kata kepala bb kat bawah jugak..
selang 4 hari gi check-up dgn doc pvt lak, bila scan tgk pun masih kat bawah gak..menurut doc, saya akan merasa tendangan di bahagian perut atas je..
dan menurut doc lagi, slalunya bb dlm keadaan ni dah x pusing sgt dan dia akan stay kat bawah smpai bersalin..
dan smpai sekarang saya masih merasa tendangan kat bahagian atas perut je..

persoalannya..
ada x sape2 yg kat sini penah mengalami keadaan mcm ni?
nape baby tu x pusing eh? ~ bb x larat ke? tangan x gerak ke? badan x gerak ke?
mcm mana kira pergerakkan bb kalau hanya rasa tendangan bukan pusingan bb?

mekasih..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 20-1-2010 11:31 AM | Show all posts
kepala kat bawah kan posisi yg dah betul... nak pusing camana lagik?
Reply

Use magic Report

Post time 20-1-2010 11:38 AM | Show all posts
salam semua..

saya ada persoalan pasal bb yg berpusing dalam perut ni..harap dapat membantu..

gini ceritanya..
saya skrg ni dah 33 minggu..
sejak sebulan yg lps saya gi buat 3d/4d scan..org tu ...
BebeQ Post at 20-1-2010 11:24


bagus la klu dah kepala baby kat bawah
mean dah duduk kat saluran yg betul
apa yg nak di risaukan lagi

mmg la bila kepala baby dah ke bawah
chances baby nak berpusing dah takde..
situasi ni lagi bagus...tk de istilah risau dah

mcm saya ari tu..baby until 37 wks kepala baby tak ke bawah lagi
in kes...ni yg patutnya lagi risau

klu nak kira pergerakan..tk semestinya baby berpusing2
if rasa tendangan,gerakan punnn boleh di kira jugak
Reply

Use magic Report

Post time 20-1-2010 11:50 AM | Show all posts
bagus la kepala bb dah kat bwh.. riz baca kat mag, bb dah tak pusing2 lagi sbb space dia lam tu dah limited..yer la..dia dah makin besar kan..TT dun weri...
Reply

Use magic Report

Post time 20-1-2010 12:22 PM | Show all posts
keadaan baby stabil bila kepala dah kebawah pada minggu2 terakhir..pergerakan pun agak kurang .. still don't worry k.
kalau dulu tu org cakap baby tengah "kemas2"..meaning baby ready nak keluar..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 20-1-2010 12:25 PM | Show all posts
oOo..camtu..
mekasih ye..

sbb nya bila terlebih fikir ni..mula la dtg risau..
mula la tertanya2..nape lak bb ni x pusing..tangan x kuat ke..
lg pun saya tgh risau memandangkan tali pusat bb ni berlegar2 kat leher tp belum la terbelit..
doc kata harap2 bb x byk pusing..
tu pun mendatangkan kerisauan gak tu..
kdg2 kompius gak..nk bb gerak ke x gerak..
ari2 dok pesan dgn bb jgn main2 dgn tali pusat..nnt terbelit..
Reply

Use magic Report

Post time 20-1-2010 12:51 PM | Show all posts
kalau ikut petua org tua..jgn belit tuala kat leher..nnt tali pusat bb terbelit.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 20-1-2010 12:57 PM | Show all posts
xde lak belit towel kat leher..sbb towel mmg sidai dpn bilik air..
tp kan..saya rasa silap saya sndri gak kot..
dulu slalu mkn muntah..terutama bila mkn benda bkn2 mcm junk food ke atau mkn lebih byk dari biasa..
tatau la tekak ni..mcm otomatik jer nk muntah..
mungkin ni jadinya..huhuh..
skrg ni kalau rasa nk muntah caner pun..harus tahan gak..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 20-1-2010 01:04 PM | Show all posts
salam BebeQ,

bagus la kalau kepala baby dah kat bawah, itu normal. yg risaunyer kalau kepala masih kat atas itu yang kita namakan songsang. dlm 33 minggu nie baby dah tak pusing2 byk dah sbb space makin sempit, baby makin besar.

kalau jenis baby yg aktif, akan rasa tendangan dia dan pergerakan dia byk kat atas dan kdg2 kat tgh.
kalau nk kira pergerakan tu, kalau baby byk bergerak dan stop pastu bergerak blk dalam masa 15 minit, itu dikira sebagai 1 pergerakan (ikut kata nurse kat klinik).
kalau yg tak berapa nk aktif tu, setiap kali pergerakan kecil (cam ada rasa tik2 jer) perlu kira smpi 10 kali, baru dikira sebagai 1 pergerakan.
harap dapat membantu.
sy pun peknen gak, skang nie dah masuk 38 minggu dah.
Reply

Use magic Report

Post time 21-1-2010 12:05 PM | Show all posts
Post Last Edit by alvienna at 21-1-2010 12:08

sy pon mcm BebeQ gak..
skang nih dah 32 minggu, kepala baby dah ddk kat bawah..
scan pun dah xnampak muka sbb die dah menunduk..
gynae ckp most of wanita yg bekerjaya, baby akan turun awal..
die ckp dun worry..
chances baby nak pusing atas-bwh dah xde, so bb xkan songsang..*kecuali dgn kehendak-Nya*
baby tetap akan bergerak tp beralih muka kiri-kanan jer..
die pesan jgn angkat brg berat tp xtanye lak nape..
dpt MC 3 hari, die soh rehat byk2 kat umah..
hehehe..
Reply

Use magic Report

Post time 22-1-2010 04:33 PM | Show all posts
saye dlu baby mmg xpenah pusing ke bwh.. songsang..kne operate..
klu g kinik kesihatan, misi ckp dh pusing kt bwh, pastu g spital plak, doc scan tgk pale kt atas lg...
next 2 week g blk kinik kesihatan, misi ckp pale dh dok bwh...next week tu g spital blk, doc kate pale still kt atas...

konpius btul.. sbb dlu ade masalah Hb rendah, tu yg asek kene p kinik, p spital jek. last-last smpai kesudah baby xpusing, operate la at 37 weeks tuh..
Reply

Use magic Report

Post time 6-4-2011 04:10 PM | Show all posts
oh kalau rasa tendangan kat atas tu (kat ulu hati) maknanya kepala baby dah kat bawahlah ek??? kalau betul blh tafsir sendiri la.. selalu rasa tendangan kat bawah.. hari ni baru rasa tendangan kat atas.. mungkinkah baby dah berada di kedudukan yg betul???
Reply

Use magic Report

Post time 7-4-2011 10:10 AM | Show all posts
saya ni peknen 2nd baby and insya allah baby boy..masa scan 28w, baby tgh melintang..agak2 ada tak harapan baby nak turun bawah?
Reply

Use magic Report

Post time 7-4-2011 10:44 AM | Show all posts
cmne eik mase scan tu rupe kepala bb kat bwh??? sory sgt2...sebb selalu scan xde plak doctor ckp kepala bb katne.....pastu nampak die cm posisi tido jek..xdela plak die cm kepala kebwh kaki ke atas....
Reply

Use magic Report

Post time 7-4-2011 11:11 AM | Show all posts
Reply 15# adekjeli


    biasanya kalau kepala kat bawah, bila scan muka dia dah tak berapa nampak...rasanye laa..hihihihi
Reply

Use magic Report

Post time 7-4-2011 11:25 AM | Show all posts
Reply 16# kevler


    OOOOOOO....TQ2
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 7-4-2011 11:43 AM | Show all posts
emmm kalo 3d scan tu mmg dah namopak ku rasa if dia kepala ke bawah
ku ni tak tau la mmg tak penah teliti kick atas ke kat bawah
as long as dia kick ku rasa ok la
lagipun during pregnant pk byk ngat pun masalah
just enjoy pregnancy jela
tak leh sensitif pk macam2 ni even mmg akan pk tp try to avoid la
coz menda2 tu nanti effect mental kite
especially during labour
Reply

Use magic Report

Post time 7-4-2011 08:54 PM | Show all posts
hehehe saya baca pun confuse, awat pulak maknya nak kepala anak pusing lagi, tu kira dah engaged kan sebab dah matang...

lain la mcm saya ni, sekarang dah 30 weeks, dari scan masa 4 bln baby duk melintang, sekarang ni kepala kat atas kaki kat bawah, selalu kaki bby duk main kat pundi kencing n tendang2 pun area bawah la..doktor ckp sedia la utk operate nanti sebab tiap kali scan baby tak nak pusing ke bawah,,, hee...tawakkal je la...semoga Allah permudahkan saya,,,dah le uri rendah...
Reply

Use magic Report

Post time 8-4-2011 09:16 AM | Show all posts
tak yah risau sngat ler..ni mesti duk pk mcm mcm ler ni..kalau baby pusing pusing dlm tu pun bukan nya kita leh rasa pun..biasa dlm minggu cmni dia lebih byk menggeliat.gitu la kot.aku nk tgk pun bukan nya boleh...tak nah lagi la aku perasan baby aku pusing pusing dlm tu....setakat kalau dh gerak..kick tu dh kira bagus laa...
Reply

Use magic Report

Post time 8-4-2011 09:16 AM | Show all posts
hehehe saya baca pun confuse, awat pulak maknya nak kepala anak pusing lagi, tu kira dah engaged kan ...
anna1234 Post at 7-4-2011 20:54



    tu ler psl...terlalu memikir benda yg normal..hehe..kalau x normal mesti dokter dh bgtau dh...

dun worry la TT..org lain biasa taim ni risau baby tak turun lagi..kepala duk atas...melintang la..mcm2 lg..
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

6-12-2022 06:16 PM GMT+8 , Processed in 0.110350 second(s), 42 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list