CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Search
Carian Terbanyak:
12Next
Return to list New
View: 6121|Reply: 37

Sakit jiwa tgk sistem parking kat Bandar Melaka

[Copy link]
Post time 2-12-2009 12:01 PM | Show all posts |Read mode
Last week, hari ahad aku pi Melaka..Hajat nk pi Banda Hilir & bawak family jalan2....tp sampai sane parking full..Susah bebeno nk mencarik parking. Dah le kitorg gi 3 keta, jadinye agak susah la kalu paking jauh2 nih kan.

Yg lagi menyakitkan hati, hari Ahad pon parking kene bayar. Kat sane pasai sistem kupon. Ape sengkek sangat ke majlis bandaraya melaka nih sampai kan hari Ahad pon kene baya parking bagai. Mungkin nk cover duit tuk baya pangkat Datuk Shah Rukh Khan kot. Dah byk tempat lain aku pi, Sabtu Ahad slalunye tak keje pon baya parking kupon.

Contoh cam kat Kuantan, parking kene baya hari keje je. Sabtu Ahad tak payah. Btk le tempat lagi yg tak payah baya parking hari ahad. Udah le parking takde, kene baya lak tuh..isk isk isk.

Pas tu, kami pon decide le pi kedai2 yg depan muzium samudera tuh. Sbb tak larat nk tawaf banda Melaka berkali2 sbb nk carik parking kat Dataran Pahlawan. Kat situ pon parking tak ade..depan kedai2 tuh cume ade parking bas & beca yg bersepah2 menyemak & buat org susah nk lalu kat situ. Ekceli keta tak boleh parking pon kat situ, sbb tempat bas. Tp aku gamble je la...takkan nk lipat lak keta simpan dalam poket kan.

Sekalinye,  kazen aku nye keta kene saman. Saman lak RM100 hokey. Ape ke he sampai 100 tuh??...tempat lain 70 je..ade yg 50 je...mmg hangin aku menegok...dgn beca yg nyibuk2 memenuhkan kawasan parking..sesak tul...

korang rase relevan tak hari sabtu ahad kene baya parking & terpakse mencari booth2 jual kupon tuh sedangkan parking tak byk pon ade....& relevan jugak ke saman 100 tuk halngan lalulintas gitu..mencekik darah sgt...kalu beca tuh tak kene saman plak..sedangkan depa yg menyesakkan jalan & parking2 yg ade...terdesak sgt nk carik duit kot Melaka nih..:@

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 2-12-2009 12:19 PM | Show all posts
Orang melaka kena jawap nie...
Reply

Use magic Report

Post time 2-12-2009 12:20 PM | Show all posts
tuhla pasal..aku pun penah gak terkena parking kat situ...
susahnya nak carik parking...pastu bila dapat nun jauh tu..
bawak pulak budak2 yg kena berdukung..
(umor yg adik setahun,yang kakak dua tahun,nak biarkan berjalan takut pulak kena langgar keta ke hapa),letih gaksla dengan cuaca yg agak terik....
cmna la nak menyokong cuti2 malaysia,kalau gini gayanya...
serik dah nak ke situ lagi..
Reply

Use magic Report

Post time 2-12-2009 12:21 PM | Show all posts
haku org melaka n stuju sgt ngan statement melaka "terdesak"
bukan sekadar kat bandar je.... kan ayer keroh taman perumahan baru pun kene bayar parking dalam tu.. padahal bukan ade bank or ape... ade kedai2 kecik je yang baru nak tumbuh...memule ingatkan tak kene letak kupon. tup2 datang lak pegawai tu huhu
haku sedih ngan melaka.... kat KL n tmpt lain takde truk sgt mcm ni
ktorg kdg2 mlm pun letak kupon coz mls nak layan
tapi tu la... pihak berkenaan kenela lebih prihatin...biarla berpada kan
Reply

Use magic Report

Post time 2-12-2009 12:22 PM | Show all posts
bukan melaka saja, selalu kt tempat tumpuan pelancong mmg ulat parking nie amik kesempatan, mcm kat area gurney penang, ahad pun dia org charge parking smpai tgh malam pun kena lg....parking ja kena RM3, padahal kat resit ada tulis 40sen per jam kalo tak salah la...aku pun tak paham sistem parking kat belah pulau nie....ada tempat moto pun kena bayar, mcm kat depan opis PBA kt bukit jambul tu, aku rasa MPPP dh out source kat company luar, then ikut suka company tu nak kutip la..tu yg ahad pun kena...

tp belah seberang perai nampak cm ok sikit....kena beli coupon, ahad n public holiday mmg free la....mmg tak ada ulat2 parking nie.......

bg aku ulat2 parking ni kalo ikut rate yg betul mmg mmudahkan kita, tak yah la nak beli kupon n gores...tp kat gurney tu mmg cekik la..park jap ja kena RM3.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 2-12-2009 12:31 PM | Show all posts
tuhla pasal..aku pun penah gak terkena parking kat situ...
susahnya nak carik parking...pastu bila dapat nun jauh tu..
bawak pulak budak2 yg kena berdukung..
(umor yg adik setahun,yang kakak dua ta ...
adieqchomelz Post at 2-12-2009 12:20 PM


kalu bawak budak mmg susah kan...bahaya..dah le beca pon cam tak paham bahasa...mencik haku...budak2 nih dah le nk macam2...tp kite nk jalan jauh tak larat...kalu tempat parking ade, senang sket...kang salah parking kene saman lak...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 2-12-2009 12:32 PM | Show all posts
haku org melaka n stuju sgt ngan statement melaka "terdesak"
bukan sekadar kat bandar je.... kan ayer keroh taman perumahan baru pun kene bayar parking dalam tu.. padahal bukan ade bank or ape... ad ...
nailoufar Post at 2-12-2009 12:21 PM


terdesak tul melaka nih..sampai taman perumahan pon kene baya...mmg dah sengkek tahap gaban dah kot...
Reply

Use magic Report

Post time 2-12-2009 12:37 PM | Show all posts
memang betul..tahun lpas aku ke melaka...kat banda hilir pnya la susah parking..pas tu siap kena saman lagi..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 2-12-2009 12:39 PM | Show all posts
Last week, hari ahad aku pi Melaka..Hajat nk pi Banda Hilir & bawak family jalan2....tp sampai sane parking full..Susah bebeno nk mencarik parking. Dah le kitorg gi 3 keta, jadinye agak susah la kalu  ...
opie5662 Post at 2-12-2009 12:01

naik jela bas
beca pun ade
gunakan pengangkutan awam
ataupun jangan pergi melaka
bukan ada ape pun kat melaka
Reply

Use magic Report

Post time 2-12-2009 12:43 PM | Show all posts
hurmmm..sume tmpt kat melake cam tu ker????
baru jer bercadang nk pi bercuti kat melake....
huh..payah nie...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 2-12-2009 12:47 PM | Show all posts
naik jela bas
beca pun ade
gunakan pengangkutan awam
ataupun jangan pergi melaka
bukan ada ape pun kat melaka
bronok Post at 2-12-2009 12:39 PM


bukan senang nk naik bas nih..lagi2 kalau bawak family...takkan nak naik beca dr kl kot...nak angkut anak semua...kalau aku tau masalah yg sebegitu, aku pon tak pegi...tp org cakap senang je kan...kalu kene batang hidung baru tau..lg pon aku kebetulan ke sane pi anta rombongan pengantin...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 2-12-2009 12:48 PM | Show all posts
hurmmm..sume tmpt kat melake cam tu ker????
baru jer bercadang nk pi bercuti kat melake....
huh..payah nie...
aliya88 Post at 2-12-2009 12:43 PM


rasenye time2 cuti sekolah nih elok le elakkan...tp kalu ko sewa hotel yg dekat2 area situ aku rase takde masalah..leh jalan kaki je
Reply

Use magic Report

Post time 2-12-2009 12:53 PM | Show all posts
Melaka Bandaraya Bersejarah dan Sempit...
Reply

Use magic Report

Post time 2-12-2009 12:55 PM | Show all posts
Post Last Edit by tuah_r at 2-12-2009 12:59

aku org melaka...aku jarang gi melaka masa sabtu ahad..confirm jammed...
pasal parking....tak sure plak aku...cuti sekolah mmg tahap gaban org ramai ke melaka...org singapore naik melaka..org kl turun melaka....

tapi jgnlah compare dgn kuantann...mcm tak kene jerkk ;)

ps:sistem parking kat kuching besh..still pakai kupon yg lubang2..kawan aku tebuk lubang tak abis..dah guna..masukkan semula dalam lubang..bukak lubang lain..hehehe...giller untunggg...dah kebanyakan tempat dah pakai kupon yg goresss dan menang...
Reply

Use magic Report

Post time 2-12-2009 12:55 PM | Show all posts
Melaka Bandaraya Bersejarah dan Sempit...
algiggs Post at 2-12-2009 12:53



sempit2 jalan nak ke stadhuys taklehwat apa...kononnyer warisan..hehehehe....hanginnn jerkkk...
Reply

Use magic Report

Post time 2-12-2009 12:57 PM | Show all posts
kalau yg family dah ada anak skolah..mmg terpaksa guna masa cuti sekolah utk jalan2....mmg confirm kene bersaing dgn org ramaiii..takleh wat apa...

sama gak kalau gi genting..kalau aku gi hari biasa....pas main..main lagikkk...kalau cuti sekolahhhh...beratur 45min-1jam..main 1min... tapi tuh pon ramaiiii gak gi genting ;)
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 2-12-2009 01:13 PM | Show all posts
Post Last Edit by tuah_r at 2-12-2009 12:59

aku org melaka...aku jarang gi melaka masa sabtu ahad..confirm jammed...
pasal parking....tak sure plak aku...cuti sekolah mmg tahap gaban org ramai ke  ...
tuah_r Post at 2-12-2009 12:55 PM


bukan nk bandingkan melaka ngan kuantan saje..itu contoh je...tp byk tempat aku gi, termasuk kat KL pon..parking awam mane ade baya hari sabtu ahad..kalu ko pi jalan TAR, sabtu ahad tak kene parking pon kalau parking awam tuh..kajang pon tak kene jugak kalu sabtu ahad...s alam pon tak kene jugak...jadinye, kenape melaka lak yg kene baya parking sabtu ahad...dah la beca dok menyempit sane sini..nk jalan pon susah...elok je parking kat tempat parking keta & bas
Reply

Use magic Report

Post time 2-12-2009 01:14 PM | Show all posts
aku tak suka parking jenis kupon yg jual kat kedai ni
kita visitors mana tau nak cari kupon kat mana
dahla kena beli sebuku, bukan leh mintak selai aje
buat le macam pj, pakai parking meter,kan senang
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 2-12-2009 01:16 PM | Show all posts
tuah, betulke melaka parade tu tutup sbb crack??..tgk cam tgh reno jerk
Reply

Use magic Report

Post time 2-12-2009 01:21 PM | Show all posts
aku tak suka parking jenis kupon yg jual kat kedai ni
kita visitors mana tau nak cari kupon kat mana
dahla kena beli sebuku, bukan leh mintak selai aje
buat le macam pj, pakai parking meter,kan sen ...
jfq Post at 2-12-2009 13:14


ya beto ni... mana ke tau pakai kupon...
tengok tiang meter tak de...ingatkan free ajer...
sib baik ade SIL org melaka... dia pass 1 kupon nya...
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

30-9-2022 08:58 AM GMT+8 , Processed in 0.168909 second(s), 25 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list