CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: mongoose_kidz

60's / 70's / 80's / 90's English Songs

[Copy link]
Post time 13-11-2009 02:19 PM | Show all posts
60# adam75

Stesyen radio Light n Easy ka?? Stesyen radio kegemaran aku tuh..
Ka stesyen radio rock yg just blh dgr kat TV (pd pelanggan ASTRO) ??
Detektif_Hantu Post at 12-11-2009 18:15



stesyen rock kt asstro leh tahan, selalu boh lagu2 lama, light n easy jarang aku dgr, selalu mix.fm, music.fm, jah, aku selalu pakai dgr jah radio mana yg boh lagu2 best
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 13-11-2009 02:23 PM | Show all posts
67# adam75

panggil alif jer cukup.
Nak tanya gak..dulu kan takde internet..dan aku percaya takde majalah2 hiburan (kecuali majalah2 hiburan psl artis Malaya)..
So camna erk uncle tahu psl band2 yg tgh or sedang meningkat naik time tu??

Detektif_Hantu Post at 13-11-2009 02:07


aku pon curious gak, camana org zaman dulu taw info pasai artis2 barat nie...
cakap psl internet, kalau takdak internet sah2 aku taktaw apa2 pasal muzik rock/metal semua nie, mesti aku layan lagu2 rock yg main kt radio jah... aku byk kenal band2 metal melalui internet la tahun 2001 dolu, sebelum tu kenal sikit2 ja band yg famous2 cam iron maiden, metallica, megadeth, yg lain2 tu semuanya kot internet, kalau x mesti aku layan linkin park,hahaha
Reply

Use magic Report

Post time 13-11-2009 02:43 PM | Show all posts
thanks to youtube.. kalau tak mmg dok terngiang2lah kat dlm kepala nak cari lagu2 peberet ni.. :pompom:
Reply

Use magic Report

Post time 13-11-2009 03:20 PM | Show all posts
70# ChildrenOfBodom

'Jah' ni bahasa or loghat negeri mana erk??
Reply

Use magic Report

Post time 13-11-2009 03:23 PM | Show all posts
71# ChildrenOfBodom

so..soalan aku tu jawab pakcik adam_75...
dan bagitaw juga tempat asal pakcik n di mana pakcik bersekolah...
ayah aku sama umur dgn uncle adam_75 ni..55 tahun dah..
Reply

Use magic Report

Post time 13-11-2009 03:29 PM | Show all posts
Post Last Edit by Detektif_Hantu at 13-11-2009 15:34

71# ChildrenOfBodom

punca aku yg dilahirkan tahun 1986 tp tahu lagu2 lama dr 60's, 70's, 80's, 90's dan sekarang.

1. Radio Era utk lagu2 terkini (jarang aku dgr)...Light n Easy utk lagu2 inggeris lama (selalu aku dgr). Kdg2 ada la dgr Sinar, Mix dan Hits. Tapi tak selalu.

2. Tahu kewujudan lagu melalui film. Means dlm satu babak tu, tibe2 lagu tu kedengaran. Antara lagu yg aku tahu menerusi film ialah Superman-Five For Fighting (film Bandits 2001), Crimson n Clover-Tommy James (film Monster 2003), The Wrestler-Bruce Springteen (film The Wrestler 2008) etc.
Reply

Use magic Report

Post time 13-11-2009 03:32 PM | Show all posts
Post Last Edit by Detektif_Hantu at 13-11-2009 15:38

3. Internet. Aku just gi google n taip (cth) ' the best 60's songs of all time', 'the best love songs of all time" etc. Dari situ akan ada hasil pencarian yg bagi list lagu dlm 100 lagu. So..aku akan download la MP3 lagu2 yg ada dlm list tu. Dari tak pernah dengar..terus tahu. Dulu aku tak tahu bezakan perbezaan antara Jimi Hendrix dan Led Zeppelin. Aku ingatkan Led Zeppelin ni orang. Rupe-rupernya band dah..
4. Dari kawan-kawan. Tapi kalo dr kwn2..semuanya lagu2 yg latest la. Takde lagu lama. Kalo lagu lama pun..lagu lama melayu.
Reply

Use magic Report

Post time 13-11-2009 03:37 PM | Show all posts
70# ChildrenOfBodom

'Jah' ni bahasa or loghat negeri mana erk??
Detektif_Hantu Post at 13-11-2009 15:20


utara la, tp sekarang geng2 pondan pon pakai dah hahaha
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 13-11-2009 03:39 PM | Show all posts
77# ChildrenOfBodom

ko orang utara ke? Belah mana?
Lagipun bukan Johan R.L selalu guna perkataan 'Jah' ke??
Reply

Use magic Report

Post time 13-11-2009 03:40 PM | Show all posts
75# Detektif_Hantu


aku lagu2 lama ni taw melalui elbem Metallica - Garage Inc, semua lagu dlm elbem tu lagu cover dari band2 rock 70's cam Bob Seger, Blue Oyster Cult ,Lynyrd Skynyrd. etc etc.. try dgr lagu Bob Seger - Against The Wind
Reply

Use magic Report

Post time 13-11-2009 03:41 PM | Show all posts
77# ChildrenOfBodom

ko orang utara ke? Belah mana?
Lagipun bukan Johan R.L selalu guna perkataan 'Jah' ke??
Detektif_Hantu Post at 13-11-2009 15:39


Kedah, hahaha ayat bapok tu jah,org utara kata ja, 'h' tu saja ja tambah...
uncla adam75 rsanya org penang klu x silap
Reply

Use magic Report

Post time 13-11-2009 03:47 PM | Show all posts
79# ChildrenOfBodom

album metallica ni ko download ke ko beli?
Reply

Use magic Report

Post time 13-11-2009 03:49 PM | Show all posts
Reply

Use magic Report

Post time 13-11-2009 03:52 PM | Show all posts
79# ChildrenOfBodom

album metallica ni ko download ke ko beli?
Detektif_Hantu Post at 13-11-2009 15:47



beli dgn donlod,tp yg beli tu kaset , simpan wat koleksi ja la... 
Reply

Use magic Report

Post time 13-11-2009 03:55 PM | Show all posts
83# ChildrenOfBodom

hehehe..ada lg eh org beli kaset skrg ni...
kalo kat bandar kecik cam Temerloh, Phg aku leh accept..tp kalo kat KL..cam klaka lak..
Reply

Use magic Report

Post time 13-11-2009 03:57 PM | Show all posts
83# ChildrenOfBodom

hehehe..ada lg eh org beli kaset skrg ni...
kalo kat bandar kecik cam Temerloh, Phg aku leh accept..tp kalo kat KL..cam klaka lak..
Detektif_Hantu Post at 13-11-2009 15:55


sekarang dh takda org beli kaset,yg tu beli tahun 2000 an dolu,dh lama dh, cd tak meluas lagi... 
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 13-11-2009 04:21 PM | Show all posts
85# ChildrenOfBodom

ko kedah area mana?
Skrg kerja kat mana?
Reply

Use magic Report

Post time 13-11-2009 05:01 PM | Show all posts
67# adam75

panggil alif jer cukup.
Nak tanya gak..dulu kan takde internet..dan aku percaya takde majalah2 hiburan (kecuali majalah2 hiburan psl artis Malaya)..
So camna erk uncle tahu psl band2 ...
Detektif_Hantu Post at 13-11-2009 02:07



Memang tak banyak info yang kita boleh dapat masa era 60an tu.Masa aku FORM 3 (Bukit Mertajam High School...ni skolah PAK LAH kira sekolah omputih la.. ) ,kelas aku ada bermacam2 bangsa AHMAD,AH CHONG .KUPUSAMY DAN JOHN BOUDVILLE.....
Masa tu aku banyak mendapat info ttg dunia muzik barat dgn membaca magazine hiburan  yg abg sulung aku beli.Salah satu yang aku ingat majallah FANFARE terbitan S'PORE.Kalau ada sesiapa yang yg berumur 50+ dan mesti tau majallah ni.(yang minat muzik la)Size majallah ni mcm URTV tapi kertas biasa.Ada lagi majallah2 lain yang aku dah lupa nama dia tapi semua majallah berbahasa Inggeris.Abang sulung aku ni dulu guru dan peminat King EL dan semua penyanyi era 50an dan 60an dari barat.Sebut apa rekod ..semua ada.
Satu lagi masa tu ada jugak info tu aku baca dari akhbar Straits Times (tak jadi THE NEW STRAITS TIMES lagi).Sunnguh pun tak banyak tapi ini lah satu nya akhbar INGGERIS yang ada cerita bab kumpulan muzik.
Sumber lain yang aku ada cuma gerai buku distesen keretapi BUKIT MERTAJAM yang dipunyai oleh satu keluarga INDIA  yang cukup kenal muka aku dgn 2 kawan aku (1 Chinese,1 Indian dan kami ni kongsi minat yang sama )yang suka selak2 majallah hiburan import ni tapi tak beli.Hinggakan sebab dah fedap Aya tu satu hari ubah strategi dgn membalut majallah2 pebrit kami dgn plastic.Sikhuu punya Aya..

Masa telah berubah dan la ni aku cukup seronok sbb dapat cari lagu2 lama dari Youtube hinggakan anak aku dah naik segan nak habiskan list yang aku suruh dia carikan tu.Lepas tu kena convert pulak..
Nampak gaya kena beli Laptop sendiri ..
Reply

Use magic Report

Post time 13-11-2009 05:08 PM | Show all posts
85# ChildrenOfBodom

ko kedah area mana?
Skrg kerja kat mana?
Detektif_Hantu Post at 13-11-2009 16:21


jitra, aku tak kerja lagi , aku grad bulan 8 haritu, dolu aku USM penang 
Reply

Use magic Report

Post time 13-11-2009 05:16 PM | Show all posts
87# adam75


pure penangite la pokcik adam ni noh, ayat siruuu tu geng penang ja pakai,hahahaha....
la ni youtube la sumber utama nk layan video2 clip artis lama2, taip saja semua ada, mcm2 ada....
time tu radio ka apa ka dok pasang gak ka lagu2 hits? layan vinyl la noh time tu, la ni semua internet
nk cari creta lama2 pon google saja, mesti jumpak, 
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

3-2-2023 04:37 AM GMT+8 , Processed in 0.105585 second(s), 38 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list