CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Search
Carian Terbanyak:
1234Next
Return to list New
View: 38774|Reply: 72

Mcm mana nak elak bayi kuning selepas lahir

[Copy link]
Post time 25-8-2009 09:55 AM | Show all posts |Read mode
aku kerap kali dgr pasal bayi kuning lepas je lahir..kwn2, ada tak tips camne nak elak bayi jadi kuning sebelum ataupun selepas dia beranak...al maklumlah, aku ni takde pengalaman lagik..so aku harap kwn2 lam forum ni bole membantu kan..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 25-8-2009 09:58 AM | Show all posts
1# kevler


seelok cari susu kambing fresh.baby 2 lahir jer. bg dalam sesudu atau 2 sudu susu kambing...(lps azan atau qamat ler...)aku buat camtu dulu, insyallah 2 2 anak2 aku xkena demam kuning...

klu orang india, baby 2 dijemur sampai kul 10pg.lps kul 10 xblh.sbb akan merosakkan kulit...sblum jemur, lumur baby 2 dgn minyak, tutup mata baby 2...
Reply

Use magic Report

Post time 25-8-2009 10:04 AM | Show all posts
baby aku pun kena kuning...hari ni dh 27 hari baby aku kuning...jap g nak bw g klinik ambik darah lg...kuning dia turun hari2 tp lmbt sgt...baby aku kuning doktor ckp punca forceps...
Reply

Use magic Report

Post time 25-8-2009 10:05 AM | Show all posts
ni kwn aku ckp la..
sbb kakak dia pernah jd pengasuh utk anak mat saleh ni la..
dia tgk mat saleh tu bg 2-3 titik air dr buah anggur hitam..
pastu kakak dia ni try la kan anak buah dia..
mmg mase tu kuning teruk..
lepas bg 2-3 titik buah anggur hitam tu esoknye terus elok..
mmg dia kata mat salleh ni ubat anak diorang cara camni..
korang try la..
mane la tau mujarab ker..
cuma kita tambah la selawat ke atas nabi mase buat tu ker..
mudah2an jadik..
klu sape2 yg dah try bgtau le ek..
Reply

Use magic Report

Post time 25-8-2009 10:08 AM | Show all posts
ada org bagi petua nie kat saya dulu..tp x sempat nak praktikkan sbb dah beranak dah masa tu..tp kaka yg bagi petua tu cakap, alhamdulillah.. menjadi kat anak2 dia..
petuanya..masa peknen, makan kacang kuda ..hari2 pun x pe.. biasa makan kacang kuda rebus la...tryla..mana tau kot bkesan...
Reply

Use magic Report

Post time 25-8-2009 10:10 AM | Show all posts
info berguna ni..hehe maklumlah i tgh pregnant ni.. so info ni leh jd panduan gak pas bersalin karang..cuma aku terbaca Dr. kata punca bayi demam kuning adalah amalan pemakanan ibu iaitu makan halia...
Reply

Use magic Report

Post time 25-8-2009 10:15 AM | Show all posts
mmm..halia ek..tp saya dulu mana ada makan halia...halia saya gunakan kalau masak kari, sup, pastu sambal...blender ngan cili bawang...tp anak saya kena prolong jaundice..sbln asik dok amik darah jek...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 25-8-2009 10:23 AM | Show all posts
4# nonies


buah anggur hitam yg mane ek? kalau yg seakan0-akan kaler maroon tu?
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 25-8-2009 10:28 AM | Show all posts
Kuning sebab serum bilirubin meningkat dalam darah. Banyak sebab jadi kuning tapi aku tak rasa sebab makan halia.....heheh.

Cara nak elak dia...cuba la macam yang kat atas tu....aku tak tau la efektif ke tak, lagipun tak semua budak kuning.

Kalau dah kuning tu biasanya buat phototherapy jer...tu yang orang India pi jemur baby tu.

mamapea, lamanya tak turun?
Reply

Use magic Report

Post time 25-8-2009 10:35 AM | Show all posts
org kata ada sbb pemakanan ibu ms peknen..cth nya mcm byk mkanan asam/jeruk mcm tu..
Reply

Use magic Report

Post time 25-8-2009 11:05 AM | Show all posts
a'a btul tuh.. kadang2 sbb permakanan ibu time peknen..
tp semua yg member kita cakap di atas nie btul belaka..
tp ingat!! time kuning jaga anak tuh elok2
takut melarat
Reply

Use magic Report

Post time 25-8-2009 11:11 AM | Show all posts
ada satu bidan kasitau kt aku...
dia ckp hasil dr bahan makeup ibu2 tu.
dia suh kurangkan makeup2 time ngandung.
aku pun x tau betul ke tak.
Reply

Use magic Report

Post time 25-8-2009 11:52 AM | Show all posts
satu lagi. petua.. lepas jek bersalin .. kalo bersalin normal laa cecepat bagi susu badan... try bagi selalu.. kejut baby bagi...sua jek kat mulut dier.. insya allah.. tak kuning.. sya buat kat baby sya( sya bersalin mac ari tu) alhamdulillah.. tak de kuning atau demam...( sedangkan dier dah nak hampir lemas masa proses bersalin tu lama sgt..)
Reply

Use magic Report

Post time 25-8-2009 12:00 PM | Show all posts
Post Last Edit by nonies at 25-8-2009 12:04

8# kevler

rasenye yg color maroon tu bulat kan..
ade lg satu anggur hitam yg bujur sket tu..
mmg color dia hitam..atau yg senang yg xde biji tu..
kat carrefour or jusco byk..
Reply

Use magic Report

Post time 25-8-2009 03:42 PM | Show all posts
org kata la kan..

1) bg air sengkuang cina
2) bagi anggur hitam
3) sapu daun lidah buaya kt dahi baby
4) mandi daun belimbing buluh / daun kucai / daun inai
Reply

Use magic Report

Post time 28-8-2009 04:36 PM | Show all posts
kevler..
baby u dah ok ker..
klu dah ok..
inform la kat kitorang ape cara yg u buat utk anak u sembuh..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 28-8-2009 05:27 PM | Show all posts
nonies, aku takde pengalaman lagik..sebab tu aku minta pendapat..
Reply

Use magic Report

Post time 28-8-2009 05:43 PM | Show all posts
13# arriesya


iye betul sokong arriesya (name ank kite arissa). susu ibu adalah antibodi yg terbaik. ms my doter kene kuning dia de tny my blood type so me kate O+. doc tu kate klu ibu O blood type baby tu kemungkinan besar akn kene jaundice tp x tau la lame mane. ms my doter kene tu bg susu bdn jek. what eva sengkuang ke kundur ke hape x jln. just my milk. 1 hari dh turun kuning dia
Reply

Use magic Report

Post time 28-8-2009 11:49 PM | Show all posts
boleh ke kuning ni dielakkan sepenuhnya...
hm ade yang kata plak sume baby yang lahir akan ada kuning cuma tahap dia tinggi atau rendah dan lama atau sekejap..dunno la kan.

just my 2 cents..
Reply

Use magic Report

Post time 2-9-2009 01:22 PM | Show all posts
makan halia ku memang favorite...semua masakan letak halia time preggy.sedap woooo..lepas tu angin keluar...so xbetul la makana halia kena kuning

make up pulak,ku memang suka make up..x jugak kuning anak ku..

makan je ape nak,yang penting berkhasiat buat si manja tu

petua yang ku tahu kasi susu pada baby cukup time..setiap 2 jam..walaupun dia tido kena kejut......pujuk kalau xmo bangun paksa la..jangan biar dia tak minum...klau ade masalah susu xde bagi jugak susu fm..nak buat macamana..ku dulu xde susu.ku biar je baby gayut...ku bagi dia susu fm.semingu pastu baru ade susu..anak ku x kena kuning.

so sekarang dia xmeragam walaupun lapar,sakit,mengantuk..baik je dia...makan minum ku bagi ikut time...

cuba la try masa baby lahir kasi dia susu 2jam sekali...bila dah besar 3jam sekali la
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

4-10-2022 11:41 PM GMT+8 , Processed in 0.099651 second(s), 21 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list