CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Search
Carian Terbanyak:
123Next
Return to list New
View: 15268|Reply: 47

menu semasa berpantang

[Copy link]
Post time 20-8-2009 03:21 PM | Show all posts |Read mode
saya dah cuba cari dalam thread ni tapi tak jumpa2..mod2 kalau dah ada tlg merge ye..nak mintak kalau sesiapa ada menu untuk berpantang supaya berat badan kembali kepada yg asal..ape menu yg bagus untuk berpantang dan pada masa yg sama susu kuar byk..saya berpantang di rumah mak sendiri tetapi mak saya pun tak ingat apa menu atau lauk2 yg elok di makan masa berpantang..harap kwn2 yg dah ada pengalaman boleh bantu saya...terima kasih byk2...
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 20-8-2009 03:23 PM | Show all posts
ha..ni nak tau gak ni...bukan mase pantang leh makan bakar n berkuah jer..goreng2 x leh kan
Reply

Use magic Report

Post time 20-8-2009 03:40 PM | Show all posts
bleh le nngok sini.. nak tempah pun bleh>

Reply

Use magic Report

Post time 20-8-2009 03:41 PM | Show all posts
masa umi saya bersalin n makan mesti berpantang
makan nasi ngan ikan bakar..ikan xleh yg gatal2.. ngan salad..pastu minum air akar kayu..
tu je la yang ingat..heheh
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 20-8-2009 03:41 PM | Show all posts
itu lah..dengar pun air kosong pun takleh minum byk sgt...harap sgt la masa pantang ni bole turun berat badan..risau sungguh...
Reply

Use magic Report

Post time 20-8-2009 03:44 PM | Show all posts
nak susu bnyk kena minum bnyk air masak dan mkn nasi panas2...minum susu pun blh menambahkan susu bdn...lbh kerap menyusu sekurang-kurangnya 10 kali dlm tempoh 24 jam..perah susu slps setiap kali penyusuan...tanamkan keyakinan bhw anda blh menyusu dan mengeluarkan bekalan susu yg cukup utk keperluan bayi...

beli tak majalah Pa&Ma koleksi penjagaan ibu & bayi?ada panduan kehamilan,kelahiran & penjagaan awal si manja...semua ada dlm majalah tu...mknn dlm pantang pun ada...kalau blm beli lg suruh hubby g beli...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 20-8-2009 03:52 PM | Show all posts
6# mamapea [/


thanks mama pea..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 20-8-2009 03:54 PM | Show all posts
3# cmf_Pandora


cmf, bole kurus ke ikut menu ni ? org ckp takleh mkn ayam ngan daging..pening dah saya ni..huhuhu
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 20-8-2009 03:59 PM | Show all posts
ikan bilis goreng lada itam, letak halia byk...makan ngan nasi panas...nyum..nyum...sedapnerrr
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 20-8-2009 04:08 PM | Show all posts
9# mzmpna

yang ni mkn ari2 ke atau rotate jugak dgn menu lain ye?
Reply

Use magic Report

Post time 20-8-2009 04:20 PM | Show all posts
kena minum byk air,jgn jadi cm orang dulu
tu salah satu sebab orang dulu (yang bekerja) tak breastfeed anak sebab konon susu takde.sebenarnya mereka berpantang ketat sangat.pastu sembelit.
pastu jgnla asik makan nasik dengan ikan masin dan ikan bilis je.
mcm mana susu nak berkhasiat?

untuk kurangkan sembelit selain dari minum air ribena panas, saya makan sup sayur sawi dan makan buah limau. buah limau juga elok untuk cepatkan proses pemulihan disebabkan pembedahan.
Reply

Use magic Report

Post time 20-8-2009 04:24 PM | Show all posts
11# perutlembu
kalau minum fresh orange ada effect kt susu tak?smlm aku buat fresh orange 3 biji...tgh mlm baby kembong 3x...2 jam sekali baby nangis sbb kembong...
Reply

Use magic Report

Post time 20-8-2009 04:33 PM | Show all posts
aku pon tgh berpantang nie...tapi sembelit toksah cakap la....luka2 dah bawah tu meneran...
minum air masak banyak pon cam tak jalan jer....skang aku dok minum jus epal..tgklah camner...
mak aku kata, nak elak sembelit masa berpantang, makan byk sawi...
Reply

Use magic Report

Post time 20-8-2009 06:24 PM | Show all posts
aku pon tgh berpantang nie...tapi sembelit toksah cakap la....luka2 dah bawah tu meneran...
minum air masak banyak pon cam tak jalan jer....skang aku dok minum jus epal..tgklah camner...
mak aku kat ...
azie_fariza Post at 20-8-2009 16:33


minum jus prune jgn campur air atau pun gi klinik swasta minta ubat sembelit..ubat tu mcm minyak jer..minum x ada rasa apa pun..
senang jer nak berak...berak sambil berdiri...jgn teran oooo....sakit..
Reply

Use magic Report

Post time 20-8-2009 06:54 PM | Show all posts
ayam ngn daging kan elok... byk protein... jgn makan ikan bilis aje... ikan masin pun tak elok... tak berkhasiat sangat... tu yang aruz tau, doc pun ramai cakap gitu.. cuma jgn makan makanan sejuk n gatal... bayam kena makan... mempunyai iron yang tinggi.. ada bidan bagitau... kalau nak makan jamu segala... kena makan sayur2an.. baru la ok... kalau tak makan sayur, pastu makan pulak jamu.. sebab tu badan akan jadi panas n susu badan pun kurang... air masak pun kena minum banyak...
Reply

Use magic Report

Post time 20-8-2009 06:54 PM | Show all posts
best sungguh jadual pemakanan itu... akan aku save
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 20-8-2009 08:40 PM | Show all posts
aku dulu mak msk kan ikan haruan bubuh black pepper, kunyit, halia..msk rebus aje..
masuk minggu ke2 dah mkn ayam, dgg sumer..
mgu ke3 plak mak aku dah xmsk lauk khas utk aku dah..aku mkn ape yg ayah aku mkn sumer..gulai2 tu..
sayur mak aku biase buat sayur campo..jagung, kcg peas, keret
pastu minum milo..air kosong aku balun aje..dah panas..
aku curik2 minum air dlm bilik..

buah mkn oren, epal..

jamu aku mkn nona roguy..so xsembelit..senyum jer dlm bilik air

pastu mkn supplement yg misi kasi mase peknen..asid folik, vit C, vit B complex, ferrous fumerate (pil yg kaler coklat tu)
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 21-8-2009 08:45 AM | Show all posts
aku pelik bin hairan bin ajaib..kwn aku masa pantang,ari2 mkn lauk ikan bilis atau ikan masin..buah langsung tak mkn..sayur pun sket je..air yg dibenarkan minum air suam atau milo kosong je..mmg berat kwn aku tu back to normal la..tapi aku tak sure susu  die byk or sikit masa die tgh pantang tu..
Reply

Use magic Report

Post time 21-8-2009 08:52 AM | Show all posts
aku pelik bin hairan bin ajaib..kwn aku masa pantang,ari2 mkn lauk ikan bilis atau ikan masin..buah langsung tak mkn..sayur pun sket je..air yg dibenarkan minum air suam atau milo kosong je..mmg berat ...
kevler Post at 2009-8-21 08:45



tak makan buah , tak makan sayur...kalau tak sembelit tak pe ar...takut nanti susah nak membuang, azab yg amat
utk minggu minggu pertama, kena fokuskan utk kasi baik luka dulu, kena ambik haruan, jeli gamat etc...

ku masa pantang, bekpes makan oat...tgh hari kalau sayur ambik sawi, kailan, ulam pegaga ( nak jadi ubat makan akar dia skali), tempe (org kata banyakkan susu)
Reply

Use magic Report

Post time 21-8-2009 09:29 AM | Show all posts
nak tambah..

blh makan lobak putih jgk... utk tambah susu.. ulam mcm jantung pisang pn boleh..

yupe perlu makan byk sayur, buah, minum air....(minum air kalau segelas tu jgn minum 1shoot... minum sikit2 la) . saya simpan 1 botol air dlm bilik... senang nk minum..

buah kurma pun blh bykkan susu.. blh buat kudap2 je.... makan je bila2... ibu menyusu ni cepat lapar...

yg penting jgn makan makanan sejuk & berangin..

ni antara lauk pauk saya masa pantang dulu..

sayur:
sawi, lobak putih, brokoli, bayam, carrot, ulam(jantung pisang), kailan/lobak masin

lauk:
ikan haruan(sup, bakar), daging & ayam masak black pepper, ikan bilis, ikan lain pn ade.. tp lupe.. saya makan je ape yg mak & MIL saya masak..

buah:
kurma, epal, pear, anggur, oren

air:
air masak suam perlu byk, kalau bosan.... nk minum air lain.. leh je buat ribena suam.. fresh oren suam... epal suam.. carrot suam....kekadang sya buat sarsi suam... hehehe
pagi2 & petang tu minum la milo ke.. nestum... susu...

petang:
saya makan roti,  biskut kering, makan putu piring(tanpa kelapa), capati...

*ade org kate x boleh makan mee masa pantang.. tp mak saya pernah masakkan saya mee hailam masa saya pantang... mee tu lebih black pepper, halia & bawang putih + segala sayur....
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

5-10-2022 12:27 AM GMT+8 , Processed in 0.088093 second(s), 21 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list