CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: sunquick

makan tambahan/suplement minda utk kanak2..

[Copy link]
Post time 10-7-2009 07:04 PM | Show all posts
kalo suka emulsion, boleh cuba gamat healin gamogen. ia mengandungi omega 3, beta carotene, honey,  chlorella, vitamin E . rasanya pun sedap mcm buah2an. lagi pun ia produk bumiputra.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 10-7-2009 09:01 PM | Show all posts
Post Last Edit by KIM.mafia at 10-7-2009 21:06

kim x tau sgt psl benda ni...(sbb blum kawen huhu)
cuma yg kim penah dgrla banyakkan kismis dan kurma dlm pemakanan harian diorg..skit pun xpe..
then elakkan mknn ringan dan segera, juga yg dingin beku..
elakkan msk nasi goreng yg mgunakan nasi mlm td..
banyakkan ikan, sayuran dan buah2an..
kalau bleh diorg bfast dkt umah..time diorg rehat kalau bleh bekalkan dr umah...sbb kta x tau ape yg diorg mkn kat skolah dan juga kandungan mskn tsebut..then bleh tambahkan dgn buah atau salad sekali..bleh juga sertakan jus buah..biar mealnyer lengkap..
elakkan mkn di luar..dan cuba luangkan sedikit masa utk memasak..
sesungguhnya air tgn ibu yg penuh kasih syg itu mbawa seribu doa dan rahmat buat anak dan juga suami..
Reply

Use magic Report

Post time 11-7-2009 12:52 PM | Show all posts
Post Last Edit by HOTlips at 11-7-2009 12:53

Salam. x nak komen mengenai supplement minda nih. I'm sure u guys know tambahan ni hy sekadar tambahan. The rest bergantung kpd faktor2 lain.

I just wanna share supplement utk rohani. Me percaya jika rohani sihat, minda akan sihat.
So, perbanyakkan doa. Ajar anak2 doa2 penerang hati. Antaranya surah An Nur 35. Ayat ni agak pjg skit tp pd me ia sgt berkesan. Selain tu doa2 yg biasa kita buat... rabbishrohli dan allahumaftahalaina. Byk lg doa2 penerang hati. rasanya ada tred mengenainya

Selain dr tu, galakkan anak2 byk membaca Quran. Ia bukan shj menenangkan fikiran, InsyaAllah boleh menajamkan mata dan fikiran

Btw, kalau nak supplement utk minda, me lebih suka bg anak2 kismis sebab ia adalah sunnah. pelbagai cara pengambilannya. Ada yg kata 25 biji satu hari dan ada yg kata 23. Kalau tak boleh makan sekali harung, makan 5 biji setiap kali sembahayang.
Di madrasah anak me, ia menjadi perkara wajib utk diambil oleh pelajar2. Ustaz2 sentiasa ada stok kismis. Ingat, sesuatu yg sunnah, pasti ada kelebihan dan kejayaan.

Wallahualam
Reply

Use magic Report

Post time 11-7-2009 08:54 PM | Show all posts
anak baru lepas operate appendics..... so belikan gamat house of healin yg kaler orange tu. now 3-3 anak dok makan termasuk si kecik tu.

lepas ni tatau nak kasik apa...tgh pikir2 nak cari something yg boleh buat anak sulung ni boleh focus dlm kelas coz at the moment focus and attention span almost zero! cikgu2 pon dah pening.

maybe just stick to chlorella yg doctor dia pernah suggest dulu... tp budak tu tak suke mende hijau tu dah la asyik terlekat kat lidah!
Reply

Use magic Report

Post time 12-7-2009 06:11 PM | Show all posts
anak sulung dei mungkin dlm golongan hyperaktif.....disyorkan memo plus.

for gamat, kalo nak chlorella ambik gamogen yg baru.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 13-7-2009 08:27 AM | Show all posts
Post Last Edit by HOTlips at 11-7-2009 12:53

Salam. x nak komen mengenai supplement minda nih. I'm sure u guys know tambahan ni hy sekadar tambahan. The rest bergantung kpd faktor2 lain.

I just  ...
HOTlips Post at 11-7-2009 12:52


pernah bagi anak2 jus kismis... tapi diorang x berapa berkenan... cam rasa pelik je bila tgk muka diorang.... tapi x pe saya akan cuba lagi....
Reply

Use magic Report

Post time 13-7-2009 02:00 PM | Show all posts
i js kasi curcuma plus emulsion..orange flavour ...stakat ni ok..jarang demam..tp tatau la kan...sbb ade kasi vitamen tablet gak...
Reply

Use magic Report

Post time 14-7-2009 08:55 AM | Show all posts
26# sunquick

x pernah cuba lak jus kismis. Tak sedap kot? Tak cuba kismis yg ketul2 tu? Yg ni fav my kids esp yg kecik sekali ni. Makan mcm makan nasi. he he... Terpaksa sorok.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 14-7-2009 10:03 AM | Show all posts
Pada saya pil or susu kambing lg bagus untuk kanak2....kalau u nak lebih info search kat internate khasiat susu kambing atau kebaikan susu kambing.....kami satu family minum susu kambing n selang2 makan pil...dia ada 3 perasa...sedap2 tak hamis macam sesetengah pil susu kambing. kalau berminat hubungi saya 019-3199953.Untuk makluman baby saya minum masa dia berumur 30 hr.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 14-7-2009 11:30 AM | Show all posts
Pada saya pil or susu kambing lg bagus untuk kanak2....kalau u nak lebih info search kat internate khasiat susu kambing atau kebaikan susu kambing.....kami satu family minum susu kambing n selang2 mak ...
nozi Post at 14-7-2009 10:03


apa khasiatnye susu kambing ni kepada kanak2...? x penah lak bagi anak2 saya makan susu kambing...
Reply

Use magic Report

Post time 14-7-2009 01:32 PM | Show all posts
kasik makan scott yang kaler putih tue sbb ada  DHA..elok utk perkembangan otak n mmg lebihkan makan ikan2 dr daging or ayam. nk mengelakkan anak2 suka makan jajan, apa kata tuka dengan koko crunch ke atau honeystar ke atau apa sahaja cereal.. biasa kan diaorg makan benda2 mcm gitu. dr makan jajan, baik makan cereal kan..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 14-7-2009 01:37 PM | Show all posts
kasik makan scott yang kaler putih tue sbb ada  DHA..elok utk perkembangan otak n mmg lebihkan makan ikan2 dr daging or ayam. nk mengelakkan anak2 suka makan jajan, apa kata tuka dengan koko crunch ke ...
choa Post at 14-7-2009 13:32


yg kaler putih anak2 x berapa suka... suka yg kaler oren... eh, yg kaler oren tu xde DHA ke..? yg putih je ke ada?
Reply

Use magic Report

Post time 14-7-2009 01:41 PM | Show all posts
salam ...

saya nak minta pandangan kawan2 kat sini.... apa ye supplement yg sesuai untuk minda kanak2..? macam skang macam2 brand ada contoh..dbrain, examo, c-pintras and macam2 lagi.. so, kawan2 d ...
sunquick Post at 23-6-2009 12:14


Apa jua makanan yang halal dan didapatkan dari sumber yang halal....bermula dgn Basmallah sebelum makan makanan tersebut........tawakkal...INSYALLAH akan jadi darah daging yang baik jua.......itu yang terpenting........
Reply

Use magic Report

Post time 14-7-2009 03:31 PM | Show all posts
dulu saya bagi examo kat my son. la ni dah abiss stok nak terbeli2 lagi. ari tu ustazah kat kafa suggest bagi sejenis ubat homeopati jugak (x ingat plak ape ke namanya).

masa i preggy my gynae kasik neurogain
Reply

Use magic Report

Post time 14-7-2009 03:45 PM | Show all posts
32# sunquick
kalau tak salah mmg yang kaler putih tu ada DHA..kaler oren tue rasenyer mmg takde.. kaler oren tu fungsi dia mcm vitamin c. mmg kebanyakkan budak2 tak suka yang kaler putih tue sbb bau dia n rase dia tak sedap.. saya dulu2 masa budak2 pon akan mengelak2 kalau kene makan scott kaler putih tue..hihihihihi...
Reply

Use magic Report

Post time 15-7-2009 10:52 AM | Show all posts
saya ada anak lelaki yg berumur 10 tahun dan tinggal bersama bekas suami saya. disebabkan pelajaran dia yg agak merosot, saya telah bertanya kpd seorang cikgu yg mengajar di sekolah berasrama penuh. dia cadangkan kepada saya utk mencuba ROYALMIX (FOOD FOR SMARTER BRAIN)., harganya cuma RM 62 utk (bekalan utk sebulan). Alhamdulillah setelah mencubanya selama sebulan... masa peperiksaan bulan 3, anak saya dapat nombor 6 (daripada nombor 25 sebelumnya.). Paling menggembirakan saya, pada peperiksaan penggal yang lepas, anak saya dapat nombor 2 dan dapat dinaikkan kelas. Alhamdullillah....

Royalmix BD Complex (Food for smarter brain)  adalah formula ramuan minuman berkhasiat semulajadi yang lazat berasaskan sayuran. Dirumus khusus untuk mengimbangkan pertumbuhan kanak-kanak, sesuai di minum pada bila-bila masa. Mendapatkan ramuan nutrien semulajadi yang tinggi antaranya lecithin soya, germa gandum, madu, jeli raja, vitamin C & L. Acidophilus. Menggalakkan pertumbuhan tulang yang sihat...

Lecithin ni adalah sejenis lipid yang diperlukan oleh setiap sel dalam badan. Penting utk perkembangan dan fingsi saraf. Ia penting bagi perkembangan otak terutama untuk janin(Fetus), bayi atau kanak-kanak. Meningkatkan daya ingatan, pembelajaran dan kesedaran mental. Mencegah kelesuan mental dan lain-lain tekanan mental. berupaya menentang penyakit dan berbagai lagi masalah jantung, otak dan ginjal. mampu mencegah pengecutan otak pada orang tua dan membantu pembunaan semula sel otak...

Ternyata produk ini berkesan, dan saya bersyukur dipertemukan dengan produk ini. Kini semua anak2 sedara saya dan sepupu2 anak saya menggunakan produk ini. Kini, anak saya memang boleh fokus semasa cikgu mengajar.... badan tak penat (wlaupun siang & mlm belajar). Ye lah budak sekarang ni memang penat sebab belajar pagi, petang (sekolah agama), malam (mengaji qur'an)... tu yang mereka penat dan tertekan....

Jadi, saya galakkan anda sume utk mencuba produk ini...
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 15-7-2009 12:10 PM | Show all posts
saya ada anak lelaki yg berumur 10 tahun dan tinggal bersama bekas suami saya. disebabkan pelajaran dia yg agak merosot, saya telah bertanya kpd seorang cikgu yg mengajar di sekolah berasrama penuh. d ...
wulanz Post at 15-7-2009 10:52


x penah dengar plak nama product ni.... tapi yelah... x salah nak mencuba... mana yg sesuai dengan anak2 kita beri...  janji anak2 kita sihat dan berjaya dlm pelajaran .
Reply

Use magic Report

Post time 15-7-2009 01:41 PM | Show all posts
x penah dengar plak nama product ni.... tapi yelah... x salah nak mencuba... mana yg sesuai dengan anak2 kita beri...  janji anak2 kita sihat dan berjaya dlm pelajaran .
sunquick Post at 15-7-2009 12:10


produk from zhulian kalau x silap....
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 17-7-2009 12:06 PM | Show all posts
38# morango

oooo...zhulian pun ada produk makanan ek...?
Reply

Use magic Report

Post time 18-7-2009 06:01 PM | Show all posts
38# morango  

oooo...zhulian pun ada produk makanan ek...?
sunquick Post at 17-7-2009 12:06



Yap... produk dari zhulian... saya join zhulian hanya disebabkan utk dapatkan produk ini dgn harga ahli sejak bulan 4 yg lalu. Banyak produk2 lain dan sememagnya saya berpuas hati... kalo dulu zhulian hanya berkaitan barangan kemas emas saduran.. tapi sekarang dah advance dah, produknya termasuk sistem rawatan air, penulenan udara, suplemen kesihatan & nutrisi, makanan & minuman, penjagaan diri dan penjagaan rumah...

Untuk minda anak2 eloklah cuba produk royalmix... tak rugi.!!
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

30-1-2023 03:18 PM GMT+8 , Processed in 0.109517 second(s), 38 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list