CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

123Next
Return to list New
View: 12120|Reply: 41

makan tambahan/suplement minda utk kanak2..

[Copy link]
Post time 23-6-2009 12:14 PM | Show all posts |Read mode
salam ...

saya nak minta pandangan kawan2 kat sini.... apa ye supplement yg sesuai untuk minda kanak2..? macam skang macam2 brand ada contoh..dbrain, examo, c-pintras and macam2 lagi.. so, kawan2 disini bagi anak2 you all makan apa?

macam sunquick, buat masa cuma bagi scott emulsion tu je... tapi tingin nak tambah lagi supplement yg sesuai untuk kecerdasan minda anak2 sunquick...

so, harap you all semua kat sini boleh share disini ye....
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 23-6-2009 01:11 PM | Show all posts
beri something natural lah, macam banyakkan makan ikan instead of ayam atau daging, sebab tinggi dgn dha dan omega 3 & 6 kan.
also telur omega.

kurangkan makanan yang diproses.

dan banyakkan berdoa.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 23-6-2009 03:45 PM | Show all posts
beri something natural lah, macam banyakkan makan ikan instead of ayam atau daging, sebab tinggi dgn dha dan omega 3 & 6 kan.
also telur omega.

kurangkan makanan yang diproses.

dan banyakkan  ...
mclaren Post at 23-6-2009 13:11


yeps.. stuju. bagi byk makan ikan... mom pun so far bagi scott & emulsion dengan kismis...
junk-food memang i tak introduce... sebab they-all tak kenal sangat, so tak minta..
Reply

Use magic Report

Post time 23-6-2009 09:27 PM | Show all posts
avoid junk food as much as possible
Reply

Use magic Report

Post time 23-6-2009 10:19 PM | Show all posts
examo elok!kawan2 sy makan ni sume result gempak!
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 24-6-2009 08:38 AM | Show all posts
examo elok!kawan2 sy makan ni sume result gempak!
sunshine66 Post at 23-6-2009 22:19


examo elok ye... tu le, kita penah nampak produk ni... tapi x penah cube lagi...

penah bagi kismis kat anak2 , tapi diorang luah balik...ntahle, rasa pelik kut... walhal anak sulung tu masa kita peknenkan dia, hari2 kita makan kismis...
Reply

Use magic Report

Post time 24-6-2009 09:06 AM | Show all posts
suplement minda sy bg  mcm examo/d-brain(d-genius) / br.hom..ni sume prdk homeopati..sy x concentrate dgn satu brand sbb homopati sume bagus,bkn apa..homopati ni kalau terlebih makan/dos..x macam vitamin yg biasa2 ni kalau terlebih dos..kan cirit ke @ kesan yg lain,.homeopati mmg x de masalah..Mcm kurma.kismis /madu tu bg juga,,mmg ada standby.dlm peti ais..
utk antibodi  bg scot emulsion..& TM1(revell). anak yg masih menyusu daku bagi TM1(trace mineral) tu senang je titik je dlm susu @ minuman. pastu bila bawa air kosong & air ke sekolah pun titik jer TM1 tu dlm nekalan diaorg..senang satu keluarga leh mkn TM1.
makanan yg natural pun mmg bagi sbb hari2 masak kan, tetapi daku kena bg juga supplement tambahan..sbb takut ada vitamin yg terkrg dlm badan anak2. sbb pemakanan masa kini terlalu byk bhn kimia..& x semua bdk2 suka mkn sayutr &buah2an

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 24-6-2009 01:32 PM | Show all posts
suplement minda sy bg  mcm examo/d-brain(d-genius) / br.hom..ni sume prdk homeopati..sy x concentrate dgn satu brand sbb homopati sume bagus,bkn apa..homopati ni kalau terlebih makan/dos..x macam vita ...
atee Post at 24-6-2009 09:06


atee... dah lame ke u bagi anak2 u supplement minda ni...? ada perubahan tak ? macam mudah belajar, mudah mengingat , mendengar kata atau apa2 je la....
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 24-6-2009 08:50 PM | Show all posts
hari tu tanya penjual examo tu....kalau makan ni boleh jadi cerdik ke?....dia kata ya....bagus

lepas tu saya tanya awak ada makan?...dia kata ye...habis tu saya tanya ...kenapa awak keje sales girl je?..kenapa tak sekolah?...SPM kantoi ke?...dia kata ye??????? he he he.....
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 25-6-2009 08:04 AM | Show all posts
hari tu tanya penjual examo tu....kalau makan ni boleh jadi cerdik ke?....dia kata ya....bagus

lepas tu saya tanya awak ada makan?...dia kata ye...habis tu saya tanya ...kenapa awak keje sales gir ...
lantanao8 Post at 24-6-2009 20:50


hehehhe...dia tolong jual je tu....
Reply

Use magic Report

Post time 25-6-2009 08:15 AM | Show all posts
hari tu tanya penjual examo tu....kalau makan ni boleh jadi cerdik ke?....dia kata ya....bagus

lepas tu saya tanya awak ada makan?...dia kata ye...habis tu saya tanya ...kenapa awak keje sales gir ...
lantanao8 Post at 24-6-2009 20:50


hahahah.....gud one lantana!

go natural lah benda2 camni.....kalo dah anak ada kepandaian logik
tak perlu makan examo, dinamo ka....memang akan suit well dlm sistem pendidikan malaya
dun worry....
Reply

Use magic Report

Post time 25-6-2009 09:06 AM | Show all posts
8# sunquick

nk kata terus cerdik makan homopati tu x ler..kena disertai ngan usaha juga..
yg sy perasan bila mkn tu suplemen tu anak nmpk bersemangat nk belajar & senang bangun tido..
homopati tu sebagai alternatif jer..selain makanan yg secara natural..
Reply

Use magic Report

Post time 25-6-2009 10:05 AM | Show all posts
bulat nk suggest kepada ibubapa kat cari.com ni supaya bagi anak2 minum Alpha Lipid...
especially sekarang ni kes H1N1 makin berleluasa...
Alpha Lipid ni baik untuk pertahanan badan (antibodi) juga untuk minda...

yg bab antibodi ni mmg berkesan sgt utk bulat...
sebab selalunye kalau anak bulat demam, mmg bulat akan berjangkit dgn dia..
tapi kali ni maintain je... even bulat dok sayang & peluk dia pun, x berjangkit lak demam dia tu...

kalau nk tau lebih lanjut, pm belakang le ye...

bukan nk promote sgt pun tapi nk berkongsi kebaikan dgn semua.... Insya-Allah....
Reply

Use magic Report

Post time 5-7-2009 02:14 PM | Show all posts
kita syorkan memo plus gold
Reply

Use magic Report

Post time 6-7-2009 12:07 PM | Show all posts
i bagi anak i Astromin. ubat tuk minda homopathi punyer... bagus gak tu
Reply

Use magic Report

Post time 6-7-2009 01:44 PM | Show all posts
memo plus gold pun 100% herba semulajadi
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 7-7-2009 09:24 AM | Show all posts
da try bagi alpha lipid kat anak..tapi, dorang tak suka...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 7-7-2009 11:01 AM | Show all posts
17# aryssaharris

alpha lipid tu macam susu ke...?
Reply

Use magic Report

Post time 7-7-2009 03:25 PM | Show all posts
anak intan umur 2 tahun...setakat ni bagi scott emulsion (original)
sejak amalkan payah benar nak demam, selsema...kami satu keluarga dah selsema...dia menten lagi...

my son masa umur 11 bulan dia penah kena bronchiolitis..teruk gak demam masa tu, selsema tak hengat...last skali masuk hospital kpj..paed kata akan kena lagi...risau, dan kesian kat dia...terus bagi dia makan scott.alhamdulillah...bukan saja murah, sihat, dan cerdik..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 8-7-2009 09:20 AM | Show all posts
anak intan umur 2 tahun...setakat ni bagi scott emulsion (original)
sejak amalkan payah benar nak demam, selsema...kami satu keluarga dah selsema...dia menten lagi...

my son masa umur 11 bulan di ...
intandanial Post at 7-7-2009 15:25


sama cam anak-anak saya... dulu, diorang taknak langsung makan scott emulsion... sebab anak2 saya ni takut ubat... so, diorang ingat scott ni ubat...  berbulan2 nak abis..sudahnye saya yg makan... anak saya yg no 2 tu plak kerap sgt selsema.. hidung selalu tersumbat...

tapi skang anak2 saya suka sgt makan scott... x tahu camne diorang bleh tiba2 suka.. x payah ingatkan, diorang sendiri yg minta... memang nampak perubahan pada anak saya yg no 2 tu... hidung dah x sumbat... selsema & hingus pun dah takde...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

29-11-2022 06:21 AM GMT+8 , Processed in 0.120287 second(s), 43 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list