CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Search
Carian Terbanyak:
12Next
Return to list New
View: 9273|Reply: 27

doa utk lembutkan hati @ mengingatkan org yg berhutang..

[Copy link]
Post time 13-4-2009 07:50 PM | Show all posts |Read mode
assalamualaikum...

ader x doa utk lembutkan hati org yg berhutang??
ye la...supaye dier ingat dia ade hutang ngan org dan bersedia utk pulangkan balik..
syukran
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 13-4-2009 09:38 PM | Show all posts
yea lar..saya pun nak tau gak....kalau ada doa untuk orang bayar hutang balik.
Thanks in advance.
Reply

Use magic Report

Post time 13-4-2009 09:54 PM | Show all posts
memula berdoa macam kita biasa berdoa, pastu pi jumpa lawyer kot.
Reply

Use magic Report

Post time 14-4-2009 10:28 AM | Show all posts

Reply #3 ibnur's post

Buat sihir je...kan senang..ni je pandangan orang melayu sekarang..semua musibah yang dia kena dia kata sihir..heheheh
Reply

Use magic Report

Post time 14-4-2009 10:29 AM | Show all posts

Reply #1 mongoose_kidz's post

Tak leh ajar kat ko la..nanti ko salah guna..
Reply

Use magic Report

Post time 14-4-2009 10:47 AM | Show all posts
try baca suruh thahaa ayat 1-6... ayat tu untuk lembutkan hati org..
Reply

Use magic Report

Post time 14-4-2009 11:33 AM | Show all posts

Reply #6 selendangemas's post

Ada caranya...tapi aku takut nak ajar kat orang.
Reply

Use magic Report

Post time 14-4-2009 11:53 AM | Show all posts

Reply #7 eastrun's post

camtu ..xyah lew cakp huhuh
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 14-4-2009 12:20 PM | Show all posts

Reply #7 eastrun's post

ye ker..kenapa east tk nak ajar........


tkkan nak salah guna....lagipun ada ilmu tk diturunkan kan tak elok.....


puzzled jap......
Reply

Use magic Report

Post time 14-4-2009 04:28 PM | Show all posts
Originally posted by mongoose_kidz at 13-4-2009 19:50
assalamualaikum...

ader x doa utk lembutkan hati org yg berhutang??
ye la...supaye dier ingat dia ade hutang ngan org dan bersedia utk pulangkan balik..
syukran :love ...


ppppssssttt...................PETUA sebelum kasi oghang berhutang, teman tau laaaaa.
Reply

Use magic Report

Post time 14-4-2009 05:26 PM | Show all posts

Reply #10 niceghost2005's post

SIOT jer..ko ni mesti susah nak kasi orang berhutang...

Nak ajar ke ek?. Bahaya la kalau ilmu tu salah guna...
Reply

Use magic Report

Post time 14-4-2009 07:24 PM | Show all posts
tlglah ajar aku sama...org utang ngan aku x nak bayar......aku nak guna duit skrg.....tlggggg
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 14-4-2009 07:31 PM | Show all posts
Originally posted by eastrun at 14-4-2009 10:29
Tak leh ajar kat ko la..nanti ko salah guna..


xmo la sihir2 ni..
mcm kejam la plak
just bg diorg ingat pun xper dah...
Reply

Use magic Report

Post time 14-4-2009 08:11 PM | Show all posts
doa die dalam bentuk repot polis...
Reply

Use magic Report

Post time 15-4-2009 09:57 AM | Show all posts
Originally posted by eastrun at 14-4-2009 17:26
SIOT jer..ko ni mesti susah nak kasi orang berhutang...

Nak ajar ke ek?. Bahaya la kalau ilmu tu salah guna...


Assalamualaikum eastrun n illa,

Arwah mak teman pesan.............
"Kalau ada oghang mai nak berhutang...............jangan sekali kali 'PUTUS HARAPAN' nya. So, kalau dier minta RM300, ngko kasi RM30. I repeat................KASI. Bukan UTANG....."

Teman pernah kasi utang kat office mate pada tahun 1981.
Dier kater............nak kahwin.
Dier akan bayor sebulan RM50......

Sampai sekarang................satu sen pung dier tak beri.
Tapi no hal..............surely dier banyak tanggungan tuh.

Dalam Islam, ada KAEDAH yg perlu di ikuti.
Seperti mana yg di sarankan di dalah Al Quran olih Allah swt.
Iaitu:
1. ada saksi
2. bertulis
3. cagaran
4. waktu yg di tetapkan

So, komer yg kasi oghang berhutang tu...............ada ikut AL QURAN ker??

Wsalam
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 15-4-2009 04:02 PM | Show all posts
sebenarnye bukan la byk mane pun...
aku pun student lg..

tp rase sakit hati sgt kalu tgk org yg berhutang ngan kiter tu lg mewah dari kiter..
g shopping, mkan kat kedai2 (dining x pndang dah)
padahal utang org x mo bayar.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 15-4-2009 05:33 PM | Show all posts
hhuhu..aku pon berhutang..tp aku yakin aku jenis yg bertanggungjawab...x leh nk main2 psl hutang ni..
Reply

Use magic Report

Post time 15-4-2009 07:06 PM | Show all posts

Reply #15 niceghost2005's post

Maksudnya kasi pinjam dan kemudiannnya halalkan?
Reply

Use magic Report

Post time 16-4-2009 10:04 AM | Show all posts
Originally posted by eastrun at 15-4-2009 19:06
Maksudnya kasi pinjam dan kemudiannnya halalkan?


Bukan kasi pinjam, eastrun
Tapi kasi terus...............................
Ekekekekekekeke.............

Ati pung tak sakit......................
Pahaler pung dapat.
Tak mengumpat dier......doser pung tarak.
Persahabatan pung tak putus.
Reply

Use magic Report

Post time 16-4-2009 01:27 PM | Show all posts
Originally posted by eastrun at 14-4-2009 11:33
Ada caranya...tapi aku takut nak ajar kat orang.


ajarlah... keisan kat kami ni...laa ni kami duk tanggung hutang ....sebab kawan tak bayo kat bank ..masa bg kat dia x tuko nama  (our mistakes) dah 2 thn duk tanggung beban ni..smpi nama hubby dah blacklsit...
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

4-10-2022 11:35 AM GMT+8 , Processed in 0.092811 second(s), 21 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list