CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Search
Carian Terbanyak:
1234Next
Return to list New
View: 9018|Reply: 65

Isteri Membe Aku Sakit

[Copy link]
Post time 29-1-2009 01:47 PM | Show all posts |Read mode
aku tak tau nak bubuh topik ni kat mana. merge je la kt mana benang yg sesuai.


ceritanya camni.

wife membe aku ni skrg dah masuk hspital ntah kali yg ke berapa dah. doc cakap kena sakit "LUPUS SLE". aku pun tak nak tau nak elaborate panjang pasal sakit ni mcm mana. korang google la kalau rajin.

asalnya kulit dia (badan ngn muka) jadi merah² (dapat detek masa preknen anak sulung diorg), doc cakap kena denggi. lepas dia lahirkan baby, keadaan dia mmg jadi lagi teruk. berat badan turun mendadak. dan lepas tu doc declare kata dia sakit "lupus" tu.

aku ada gi melawat kat hspital aritu.

apa yg aku boleh katakan, wife dia ni mmg kurus kering. dh mcm org somalia. berat badan tinggal 24kg je. jari kaki ngn tangan dh mengerekot. mata dh mcm nk tersembul keluar. dengan keadaan yg mcm tu mana la larat nak bangun, apatah lagi berjalan. makan pun x selera. umo wife dia 27 tahun. diorg kawin tak sampai 2 tahun lagi.


tadi membe aku ni dtg keja. so, aku pun tnya la keadaan wife dia cemana. dia kata masok hspital balik semalam.


aku pun tnya la lagi, tak pegi bawak berubat cara kampung ke. mana tau kot² dpt membantu. dia kata dh cuba berubat kat area ayer hitam (johor). org tempat berubat tu cakap ex-BF wife dia yg "buat". dan dia buat ikut gambar.

kesian aku kat diorg. baru je nak bina hidup sama² mcm ni pulak yg jadi.

kalau ada forumers yg ada info pasal tempat² nak berubat kampung ni bgtau la. mana tau kot² boleh tolong. kesian, membe aku ni dtg ke tempat keja malam² utk siapkan keja. baby diorg bagi mak mentua jaga kat melaka.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 29-1-2009 01:51 PM | Show all posts
member aku pun kena sakit ni jugak. Tapi tak lah teruk macam wife member kawan ko. Dia dok f/up dgn spital makan ubat aper, masih aktif lagi la dia dan masih bioleh bekerja.agaknya angkara antu-setan tu yg wife kwan ko sampai jadik macam tu kot.
Kalau betul tu angkara x-bf dia, mmg perut busuk laaa
Reply

Use magic Report

Post time 29-1-2009 01:52 PM | Show all posts
try la g berubat kat dr harun din...tp die kat area kl ni la...
Reply

Use magic Report

Post time 29-1-2009 01:53 PM | Show all posts
Kesian...

Ada sape yg boleh tolong..

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 29-1-2009 01:56 PM | Show all posts

Reply #2 casper_cute1's post

org yg berubat tu cakap org yg minat kat wife dia ni yg buat.
diorg bajet ex-BF wife dia.

aku pun x tnya bnyak pasal sejarah percintaan tu.
yg aku tau dia kapel lama ngan wife dia ni dulu.

dia pun dtg tempat keja tadi nak ambil brg je lepas tu pi hspital balik.
nanti ada masa aku nak sembang pnjang ngan dia.
cuma tu la, dia ada tnya mana tpt yg ada lagi utk gi berubat.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 29-1-2009 01:57 PM | Show all posts

Reply #3 nisa84's post

kat mana tu? membe aku ni mmg dok area kl
Reply

Use magic Report

Post time 29-1-2009 02:02 PM | Show all posts
cubalah bawa berubat di Darussyifa' bangi... ( http://www.darussyifa.org/index.php )

kalau dapat buat appointment terus dengan ustz harun din lagi bagus...

semoga berhasil..
Reply

Use magic Report

Post time 29-1-2009 02:02 PM | Show all posts
lupus sle nih mcm penyakit kulit lah kan....

kan ader ari tuh masok tv pasal budak PLKN yang kena penyakit nih....
kulit dier mcm mengelupas merah2 mcm tuh la kan

correct me if im wrong
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 29-1-2009 02:04 PM | Show all posts
siannyee
Reply

Use magic Report

Post time 29-1-2009 02:04 PM | Show all posts

Reply #6 selipar_hijau's post

dekat bangi...
masuk link ni http://www.darussyifa.org/prosedurrawatan.php....
if specifically nk dr harun din...die ade hari selase jer...ari lain ustaz lain...
ade kawan pegi berubat dgn dr harun din..kes kene buat ngan org la jugak...alhamdulillah da ok skang...
selagi bole cuba, kite cube yang termampu...ckp la kat kwn tu, kalo die nk try...
lg satu sessi dr harun din 7.30pg - 12.45 tgh jer...kene gi awal...reg start pukul630 am...sumer info ade dlm website nih..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 29-1-2009 02:05 PM | Show all posts

Reply #10 nisa84's post

tq.

nanti aku bgtau dia.
Reply

Use magic Report

Post time 29-1-2009 02:07 PM | Show all posts
orang kampung pon teror mengubat ni.tapi selalunya diorang x nak exposed

try cari area banting tu, x pon kampung jawa klang
Reply

Use magic Report

Post time 29-1-2009 02:15 PM | Show all posts
aku tumpang simpati wat kwn ko...
tak siapa nk bnda ni jadi...
pape pn..
usaha kan la...
kalo btul di buat org...
busuk ati punya olang... :@
Reply

Use magic Report

Post time 29-1-2009 02:16 PM | Show all posts
Originally posted by sagiman91 at 29-1-2009 02:02 PM
lupus sle nih mcm penyakit kulit lah kan....

kan ader ari tuh masok tv pasal budak PLKN yang kena penyakit nih....
kulit dier mcm mengelupas merah2 mcm tuh la kan

correct me if im ...


ni link dia lepas google
http://www.arc.org.uk/arthinfo/patpubs/6023/6023.asp

Lupus is an illness that mainly affects women during their child-bearing years. It is caused by a fault in the body's immune system. The immune system normally protects us by fighting infections. In people with autoimmune diseases (of which lupus is one example), the immune system starts to attack body tissues ('auto' means 'self'). This causes inflammation in those tissues.

antibodi dia serang sel dia balik, puncanya tidak ketahui naper jadi gitu
tiada ubat tapi boleh dikawal

[ Last edited by  putragold at 29-1-2009 02:17 PM ]
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 29-1-2009 02:18 PM | Show all posts

Reply #7 sagiman91's post

itu ms permulaan. kulit jd merah².

skrg ni mmg dh jadi kurus kering. aku x tau la latest punya info doc kata sakit apa pulak. stakat ni yg aku tau sakit "lupus" tu lagi.

kulit wife dia dulu putih melepak, skrg jd gelap/kelam.
kesian kalau tgok keadaan dia.
ngan kena pkai pampers.
mmg hilang upaya la bak kata org.
Reply

Use magic Report

Post time 29-1-2009 02:24 PM | Show all posts
benda2 ni jgn dibiar lama2..ko cepat jumpa Harun Din..kot2 dia dpt membantu..kesiannya
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 29-1-2009 02:25 PM | Show all posts
24kg?? isk kurus betul tu ....
Reply

Use magic Report

Post time 29-1-2009 02:29 PM | Show all posts
ada cara lain gak kita boleh gune..

maybe boleh letak sini name pendek die.. and kita ramai2 bacakan al-fatihah atau yasin untuk die..

InsyaAllah.. cara ni ada orang kata cara jarak jauh.. Tak mustahil.

Zaman skarang nie kita kene bersatu.
Reply

Use magic Report

Post time 29-1-2009 02:33 PM | Show all posts
LUPUS mmg penyakit yang serang badan pesakit sendiri... Antibodi badan dia anggap sel badan sendiri sebagai penyakit... (aku tahu pun hasil tengok drama HOUSE)...

Ermm... cubalah berubat, tengok macamana... Kita usaha, manusia ilmunye terbatas, doktor dia beritahu diagnosis setakat yang dia tahu dan arif, selebihnya diorang berserah kepada Allah jugak...

Arwah wife aku dulu pun 2 kali kena 'buat' dengan org yang dengki dengan kami, sempat gi berubat, tapi mendealah tu mmg kuat jugak... kena wat banyak kali baru hilang....
Reply

Use magic Report

Post time 29-1-2009 02:35 PM | Show all posts
setuju dgn cadangan slaughter ... mintak izin kat kwn ko tu utk dedahkan nama bini dier kat forum nih ... kiter cuba membantu setakat yg termampu ...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

30-9-2022 08:56 AM GMT+8 , Processed in 0.113848 second(s), 25 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list