CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 2693|Reply: 18

apa tanda darah itu??

[Copy link]
Post time 8-1-2009 09:13 AM | Show all posts |Read mode
maaf..
sy nak mintak pendapat @ pengalaman jika ada kawan2 sini ada masalah mcm sy..
sy pernah keguguran kandungan pertaman bulan 3 2008.
kitaran period x regular kadang2 32hari hingga 44 hari la..
minggu lepas masa nak buang air kecil sy tgk ada sedikit darah warna coklat2 di "seluar" sy.
sy igt tanda2 nak period so sy abaikan ajer.. tp x period pun..
smlm tgk ada lagi cebisan darah warna coklat2 cair.. risau la pulak..
peroid x dtg pun dah 32 hari dah..
buat pregnantcy test result negative.. pelik??
apa masalah keaddaan kesihatan sy ea..
ada saper2 pernah mengalami masalah mcm sy..
please nak mintak pandangan sblm jumpa doktor ..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 8-1-2009 09:48 AM | Show all posts
kadang-kadang perubahan hormon berlaku...

berapa umur kandungan sewaktu keguguran? ada berurut tak?
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 8-1-2009 09:50 AM | Show all posts

Reply #2 adekiut's post

2 bulan masa kandungan itu buat D&C..
lepas 2 sekali ajer berurut.
Reply

Use magic Report

Post time 8-1-2009 09:58 AM | Show all posts
ini lebih pada gangguan hormon..saya pernah kena
sampai satu bidan tu suruh minum air gamat... bau mmg x tahan
tapi baik la darah tu jd berhenti keluar..
Reply

Use magic Report

Post time 8-1-2009 10:01 AM | Show all posts

Balas #3 norizzah86\ catat

cuba berurut lagi.. takut ada sisa-sisa darah kotor yang tertinggal.. masa keguguran tu ada pantang n makan jamu? now ada merancang tak?

tapi kalau darah mcm tu memang dah di kira period.. cuma hormon je yang tidak stabil.. jgn risau...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 8-1-2009 10:04 AM | Show all posts
oh ea ke..
ada tanya kawan2 kat sini
dia ckp maybe mengandung sbb embrio apa tah mcm susah nak lekat
sbb tu turun darah.. buat UPT negative sbb dia kata kandungan baru lagi..
entah la confius..
Reply

Use magic Report

Post time 8-1-2009 10:06 AM | Show all posts

Balas #6 norizzah86\ catat

jgn konfius.. itu masalah hormon yang tidak stabil.. saya sendiri pun pernah mengalaminya.. if kita dari awal period ok.. then should be no problem after that...
Reply

Use magic Report

Post time 8-1-2009 10:30 AM | Show all posts

Reply #5 adekiut's post

misscarriage pun kene urut, pantang bagai ke?

d&c tu tak memadai eh?

tak taww..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 8-1-2009 11:30 AM | Show all posts

Balas #8 rhys88\ catat

yup.. keguguran pun perlu berurut n berpantang.. memang nampak remeh.. tapi efek dia pada masa akan datang kita tak tau... dia berkait rapat dengan kedudukan rahim kita selepas di 'cuci/vacum'.. peranakkan kita akan turun sedikit.. sbb tu lah kita kena berurut dan berpantang selepas D&C... berpantang tu pulak tak perlulah macam selepas kita bersalin.. memadai.. kurangkan makanan yang pedas, berangin dan sejuk.. amalkan memakan jamu.. dan kurangkan aktiviti yang lasak..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 8-1-2009 11:51 AM | Show all posts
masa mula2 pantang gugur tu mmg ada makan jamu.. tp bidan tukang urut tu ckp x elok sbb jamu tu terlalu panas.. pastu terus stop..
Reply

Use magic Report

Post time 8-1-2009 02:40 PM | Show all posts

Balas #10 norizzah86\ catat

kena tengok jenis jamu ape yang di makan.. kadang2 bidan nie lain-lain pendapat dia...
Reply

Use magic Report

Post time 8-1-2009 07:11 PM | Show all posts

Reply #9 adekiut's post

oo..tq..
Reply

Use magic Report

Post time 9-1-2009 12:11 AM | Show all posts
norizzah dok mana..?
p la berurut...
ku nyer kes lain sikit...
sakit nk period tu ada...
tp drh x keluar2...sampai sakit mcm hape!
pastu p urut...org tu kata rahim..ovari mengembang.bengkak..
myb sbb nk period tp x blh keluar....
lepas urut...n mkn jamu...terus dtg period...
saya dulu 2 bulan miss period...sepanjang tu dh bape byk pregnancy kit yg di bazirkn...
sbb x puas hatikn...x period..tp test negative sokmo..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 9-1-2009 09:24 AM | Show all posts

Reply #13 some1in's post

sy duduk area kajang..
pernah jugak berurut lepas gugur dulu..
lepas gugur period ok ajer
sejak sebulan dua nie ajer lewat sgt..
smlm jumpa doktor doktor kata mungkin darah penyakit..
skrg period dah lewat 38 hari..

[ Last edited by  norizzah86 at 9-1-2009 09:26 AM ]
Reply

Use magic Report

Post time 10-1-2009 12:27 PM | Show all posts

Reply #1 norizzah86's post

apa kata g jumpa doc dulu sblm berurut...
mana la tau kalau u pregnant kan..
just my 2 cents..:victory:
Reply

Use magic Report

Post time 10-1-2009 12:32 PM | Show all posts

Reply #14 norizzah86's post

oops...dah g jumpa doktor yer..tak persan lak...
mungkin betul kata doc tu...
me pon period irregular...baru sebulan stop pil perancang..ari tu ada gak kuar spotting dalam 3-4 hari gak....tp tu mungkin sebab perubahan hormon...u penah amik apa2 pil ker before?
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 10-1-2009 02:07 PM | Show all posts
alhamdulillah..
sy jumpa doktor
buat UPT tengok negative
pregnant dlm 1 bulan lebih..
seronoknyer
"untuk kali ke-2 buat yg pertama"
alhamdulillah..
kena jaga2 jugak takut sejarah berulang
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 10-1-2009 02:08 PM | Show all posts

Balas #16 izzarra\ catat

sy x pernah ambil pil lagi..
merancang guna calender ajer
Reply

Use magic Report

Post time 10-1-2009 08:04 PM | Show all posts

Balas #18 norizzah86\ catat

Congrats....
since u kata UPT -ve, doctor check gune apa ek? urine test atau blood test? saja jer nak tau...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

2-4-2023 04:49 PM GMT+8 , Processed in 0.111217 second(s), 41 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list