CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 65224|Reply: 297

~ PERTANYAAN / CADANGAN~

 Close [Copy link]
Post time 7-3-2007 10:54 PM | Show all posts |Read mode
Post Last Edit by Hamyhaireen at 3-6-2010 09:41


Segala pertanyaan SELAIN YANG ADA DI THREAD samada mengenai dressmaking, tailoring atau yang tidak berkaitan, yang tak sesuai untuk dimasukkan di thread2 lain boleh di utarakan di sini.   


gucci - on behalf of SKAC Mods



***************************************************


Assalamualaikum

mok nik nak tanya rakan2 semua camner nak atasi kain opel dari berbulu. Mok nik banyak baju dari kain opel dan semuanya akan berbulu tang bunganya ... buruk rupa jadinya. biarpun baru dua tiga kali pakai dah nampak sikit2 bulu. Sayang sungguh, pakai masih tak puas, tapi udah berbulu. Udah ler upahnya mahal ..uwaaaa nak buang sayang.

So kalau rakan2 ada idea camner nak elak kain ini dari berbulu, kongsi ler kat sini ...

p/s nanti mok nik tempek antara baju kain opel yg berbulu ...

terimakasih

[ Last edited by  jellypuff at 12-3-2008 09:56 PM ]
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 7-3-2007 10:55 PM | Show all posts
mok nik, bukan ke kain opel ni kena dry clean je??
Reply

Use magic Report

Post time 8-3-2007 07:19 AM | Show all posts
yup... kain opel seeloknya dry clean aja...

macam harum, tak wat dry cleaning pon... just rendam baju tu dalam air sabun, pastu bilas, pastu celup softlan, jemur... tak perah pun... setakat ni blom berbulu lagi... mungkin sebab jarang pakai jugak....
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 8-3-2007 01:36 PM | Show all posts
Originally posted by kakct at 7-3-2007 10:55 PM
mok nik, bukan ke kain opel ni kena dry clean je??


sekarang nie opel dah ada dua jenis ..dry clean dan爕g燽oleh燿i燽asuh
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 8-3-2007 01:38 PM | Show all posts
Originally posted by harumanisz at 8-3-2007 07:19 AM
yup... kain opel seeloknya dry clean aja...

macam harum, tak wat dry cleaning pon... just rendam baju tu dalam air sabun, pastu bilas, pastu celup softlan, jemur... tak perah pun... setakat ni ...


mok nik yg boleh di basuh memang buat cam harum buat laa tapi yg tak boleh dibasuh tu, memang antar dry clean, sebab dah pernah try buat just celup dalam air dan soffner , lepas tuh ...turunnnnn kaler huwaa nangis udah ler harganya mahal tapi tak leh basuh ...

tapi memang ia berbulu .. dan ramai mok nik perati yg kawan2 mok nik pakai pun memang berbulu cuma banyak ke sedikit aje
Reply

Use magic Report

Post time 8-3-2007 03:01 PM | Show all posts
dah memang jenis die suka berbulu moknik. saya punye berbulu gak tapi nasib la 1 pasang jer beli.. pastuh tak beli dah opel. kaler biru gelap tak nampak sangat berbulu. tapi saya main hentam jer basuh hehehe.. tak sayang duit langsung ler. hehehe
Reply

Use magic Report

Post time 9-3-2007 09:08 AM | Show all posts
btoi kata tad2200 memang jenih dia suka berbulu.
sbb corak bunga pun dah nampak akan segar mekar bulunya akan kluar..

memang cengini. kat buitk SNB byk kain nie moknik.
sepanjang kijer situ pun, ramai customer dia kata centu. tapi tempah gak
guna kain nie...
Reply

Use magic Report

Post time 9-3-2007 03:47 PM | Show all posts
saya punya kain opel nasib baik jenis x berbulu dah 3 tahun pakai warna pon masih cantik. saya x jaga pon main sumbat mesin campor ngan seme baju...saya x tau ler jenis apa tapi saya beli yg dah siap kat ampang point x der ler mahal sgt >< RM230.00 tapi qualiti mmg best......marvellous!
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 9-3-2007 10:51 PM | Show all posts
Originally posted by tad2200 at 8-3-2007 03:01 PM
dah memang jenis die suka berbulu moknik. saya punye berbulu gak tapi nasib la 1 pasang jer beli.. pastuh tak beli dah opel. kaler biru gelap tak nampak sangat berbulu. tapi saya main hentam jer牋...


tu ler mok nik dok perati memang ia jenis berbulu kot
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 9-3-2007 10:52 PM | Show all posts
Originally posted by naiz at 9-3-2007 09:08 AM
btoi kata tad2200 memang jenih dia suka berbulu.
sbb corak bunga pun dah nampak akan segar mekar bulunya akan kluar..

memang cengini. kat buitk SNB byk kain nie moknik.
sepanjang kijer牋...


tu ler naiz, moknik [un sama juga, bila pakai berbulu tuh tobat dah tak nak beli kain opel. tapi masa gi kedai kain, tobat tu ntah kemana ... berkenan juga kat opel sebab corak bunganya yg segar mekar tu 爈er ...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 9-3-2007 10:53 PM | Show all posts
Originally posted by cik-ogy at 9-3-2007 03:47 PM
saya punya kain opel nasib baik jenis x berbulu dah 3 tahun pakai warna pon masih cantik. saya x jaga pon main sumbat mesin campor ngan seme baju...saya x tau ler jenis apa tapi saya beli yg dah牋...


wahh pelik nie .. tak berbulu kain opel dia ...yg mok nik punya pun harganya ada around cik ogy juga ler yg berbulu tu
Reply

Use magic Report

Post time 10-3-2007 11:43 AM | Show all posts
Originally posted by mok_nik at 9-3-2007 10:52 PM


tu ler naiz, moknik [un sama juga, bila pakai berbulu tuh tobat dah tak nak beli kain opel. tapi masa gi kedai kain, tobat tu ntah kemana ... berkenan juga kat opel sebab corak bunganya yg se ...


memang lawo2 kain nie nyer corak.
tapi cam naiz maleh part nak menjaga tu lah.
beli satu, time tu tak tau kene drycleaning... abiss...ancuss...
Reply

Use magic Report

Post time 11-3-2007 08:40 AM | Show all posts
me masuk lam mesin basuh.. tapi masukkan dalam net. baru campak lam mesin. hehehe..
Reply

Use magic Report

Post time 12-3-2007 05:26 PM | Show all posts
sakura pun ada gak beli kain ni.....tp tak tau lah berbulu ke idak sbb tak penah pakai dan basuh lagi.....hehehehehe.....
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 12-3-2007 07:18 PM | Show all posts
Originally posted by naiz at 10-3-2007 11:43 AM


memang lawo2 kain nie nyer corak.
tapi cam naiz maleh part nak menjaga tu lah.
beli satu, time tu tak tau kene drycleaning... abiss...ancuss...


hahahha ciannn ancuss habiss kain dia
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 12-3-2007 07:19 PM | Show all posts
Originally posted by tad2200 at 11-3-2007 08:40 AM
me masuk lam mesin basuh.. tapi masukkan dalam net. baru campak lam mesin. hehehe..


ini yg jenis buleh basuh rasanya.. mok nik yg jenis boleh basuh pun mok nik tak campak dalam mesin basih sebab sayang terlerai tercabut manik atau sulaman
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 12-3-2007 07:20 PM | Show all posts
Originally posted by sakuragirl at 12-3-2007 05:26 PM
sakura pun ada gak beli kain ni.....tp tak tau lah berbulu ke idak sbb tak penah pakai dan basuh lagi.....hehehehehe.....


lorr beli simpan ker sakuragi ... ish ishhh sayangnyaaaaaaaaaaaaaaaa
Reply

Use magic Report

Post time 13-3-2007 09:10 PM | Show all posts

Kain opel

Mok nik..ct ada satu crita kelako ni..
ada sowang kawan tu belilah opel ni..
pas tu dah pakai berkali2..berbulu2 lah..
esoknya dia bawak ke sekolah..tanya nak buat mcmne...
pas tu dengan selambanya ct cakap...
ala ko cukur je lah bulu2 tu..pakai pisau cukur la..
abis tu...dia buat betul2...pas tu dia cakap..
okeylah kak..kurang dah bulu2 dia...
x le serabut macam ari tu...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 13-3-2007 11:25 PM | Show all posts
Originally posted by cguct1970 at 13-3-2007 09:10 PM
Mok nik..ct ada satu crita kelako ni..
ada sowang kawan tu belilah opel ni..
pas tu dah pakai berkali2..berbulu2 lah..
esoknya dia bawak ke sekolah..tanya nak buat mcmne...
pas tu dengan sela ...


hahahha kelakauuu ler ct nih ,,, tapi leh juga mok nik try cukur bulu tu ...heheh cam nak cukur bulu badan lak
Reply

Use magic Report

Post time 14-3-2007 11:04 AM | Show all posts
Originally posted by mok_nik at 13-3-2007 11:25 PM


hahahha kelakauuu ler ct nih ,,, tapi leh juga mok nik try cukur bulu tu ...heheh cam nak cukur bulu badan lak


Betul mok nik..ari jemaat ari tu dia pakai g sekolah..
dia cakap ni le baju yang kita cukur bulunya ari tu...
member2 sumer pakat2 gelakkk
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

9-12-2022 03:47 AM GMT+8 , Processed in 0.104556 second(s), 42 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list