CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Search
Carian Terbanyak:
View: 213836|Reply: 529

Misteri Kuala Lumpur International Airport (KLIA)

    [Copy link]
Post time 15-6-2008 03:46 AM | Show all posts |Read mode
Edited by Rockafella at 19-3-2022 10:17 PM



Just wanna to share little bit experience for those who are working base in KLIA (Satelite Building).

Mesti you guys dah biasa dengar KLIA, our international well known airport. Besides airport such as Charlie de Gaulle, Changi or Heathrow Airport. Sesetengah orang dah pernah travel mesti dah lali dengan situasi crowded kat KLIA. How it looks like, sentiasa sibuk all the time. But dalam kesibukan waktu siang hari when night time especially after all flight boarding suasana cukup sunyi sepi.

Tetapi bagi pekerja KLIA especially ground staff benda camni memang ada yang realise cuma keep in silence. Yela, benda yang invicible dan impossible nak pula zaman modern mesti orang tak percaya benda mistik camni.

Sebelum KLIA dibangunkan yang pada mulanya dikelilingi hutan tebal sepanjang jalan menyusuri kawasan Sepang dan kalau lihat dari udara ianya bersambung dengan ladang kelapa sawit sebelum hutan ini ditarah semula dengan tujuan pembinaan lapangan terbang.

Normally for those passsenger yang nak check in biasanya diorang akan terus ke level 5 for immediate departure. Sesetengah sender just drop by passenger and terus ke check in counter before enter immgration or else just go downstairs at level 3 for ticketing purposes or pick up passenger.

Kalau perhatikan between MTB (domestic departure) to satellite building (international departure) passenger kena menaiki aerotrain selepas melepasi custom clearance in order to go to satelite building. Well, mungkin ramai yang tak perasan semasa dalam perjalanan ada satu kawasan area yang kena (seal) betul-betul di tepi track plane. I dah tanya kat staff MTB, kenapa tiba-tiba ada sebatang pokok je. For what purpose baik ditebang je. Dorang kata untuk pemandangan.

Rupanya cerita sebenar that particular area (kawasan keras) kena seal disebabkan ada kubur lama Tok Batin (Orang Asli). Pokok tu sebagai petanda ada kubur lama di sebelahnya. Dah beberapa kali sebelum ni diorang cuba untuk tebang. Tetapi pokok tak tumbang. Kalau ikut logik akal, tak ada motif buat tempat pemandangan, memang tak sesuai langsung. Cuma setiap kali time cleaning hanya dibersihkan kawasan sekitarnya tanpa masuk kat tempat area seal tadi. In fact, Dato Haron Din sendiri kata tak boleh remove kubur tu. Sesetengah tempat berpuaka kalau kita ceroboh memang terjadi perkara pelik.

Pernah borak dengan kapten MH1 London - KUL, bila touch down kat KLIA ada ternampak orang sedang melintas. Nak tak nak terpaksa langgar je sebab tak boleh brake mengejut.

p/s: Banyak lagilah perkara pelik kalau nak dicerita. Especially plane yang bawa 'dead body'.

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 15-6-2008 04:02 AM | Show all posts
uikss bior benorr...
haku dah 2-3 kali tido kat klia tue... takdak ape yang pelik pong. tapi memang betul le level2 lain rasa semacam jek
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 28-6-2008 03:55 PM | Show all posts

Reply #2 lamka_13's post

kalau tido memang takde apa..cuba try naik aero train kul 2-3 pagi..seram je ..
Reply

Use magic Report

Post time 28-6-2008 07:23 PM | Show all posts
mama dengan abah kerja imigresen dekat KLIA, dekat 11 tahun dah.. dulu kat airport subang..

memang selalu kena kacau, lagi2 siapa yang kerja shift malam tu.. ada banyak cerita.. nanti kroit temuramah mama abah..
Reply

Use magic Report

Post time 28-6-2008 09:16 PM | Show all posts
p/s banyak lagi la perkara pelik kalau nak dicerita..especially plane yang bawak dead body..<---citer laa
Reply

Use magic Report

Post time 28-6-2008 09:29 PM | Show all posts
iskk cepat laaa citer kawan-kawan...
kawe ni konon-konon berani ni nak bace
Reply

Use magic Report

Post time 28-6-2008 09:35 PM | Show all posts
citer la kawan-kawan
kawan ni konon-konon berani nak bace
Reply

Use magic Report

Post time 28-6-2008 10:42 PM | Show all posts
menarik thread ni kasi up skit
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 28-6-2008 11:16 PM | Show all posts
pengalaman so far xde ape yg menakutkan wpun dulu selalu ulang alik ke KLIA sbb dulu keje dgn car rental company.

ape yg pasti KLIA mmg sunyi.

dulu2 pun selalu dtg time 6pm ke atas saje jln2 dgn wife nak tgk kapal terbang berlepas & mendarat. tp xde pun. masa tu kawasan mmg sunyi.

time tu pulak perot meragam. pegi le melepas kat tandas KLIA yg memang sunyi giler sampai kalau jarum jatuh pun boleh dgr.

wpun byk kali pegi KLIA atas urusan keje & saje nak jln2, Alhamdulillah so far xde pengalaman yg x best.
Reply

Use magic Report

Post time 29-6-2008 12:32 AM | Show all posts
so far tak ada apa2 yg mengerikan kat KLIA

[ Last edited by  ocho at 29-6-2008 01:42 PM ]
Reply

Use magic Report

Post time 29-6-2008 01:42 AM | Show all posts
mmg kat klia neh byk citer2 seram dan pelik2 pon..biasa laa airport dlm hutan....and some of the loc tuh plak ader yg bekas kubur org asli lak tuh...thats y laa mcm2 benda pelik happened kat sini
tp disebab kan aku skg neh tgh keje syif mlm maka aku kureng sket mood nak citer pasal hantu2 kat sini..hehehehe seram beb esp kat satelit neh...
Reply

Use magic Report

Post time 29-6-2008 02:35 AM | Show all posts
seram sejuk aku bace cite ni
dah lah jam dah pukul 2 lebih ni
uwaaaa..
nak tido tapi mata tak ngantuk lagi la pulak
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 29-6-2008 07:22 AM | Show all posts
Originally posted by bulalof at 28-6-2008 11:16 PM
pengalaman so far xde ape yg menakutkan wpun dulu selalu ulang alik ke KLIA sbb dulu keje dgn car rental company.

ape yg pasti KLIA mmg sunyi.

dulu2 pun selalu dtg time 6pm ke atas saje jln ...
time tu pulak perot meragam. pegi le melepas kat tandas KLIA yg memang sunyi giler sampai kalau jarum jatuh pun boleh dgr.

yup tandas kat satelite building memang sunyi especially waktu malam..
Reply

Use magic Report

Post time 29-6-2008 08:43 AM | Show all posts
ishhhh...... tapi tak mustahil benda2 camni wujud kalo dulunya bekas hutan belantara...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 29-6-2008 08:57 AM | Show all posts
Originally posted by chemote at 28-6-2008 09:16 PM
p/s banyak lagi la perkara pelik kalau nak dicerita..especially plane yang bawak dead body..

penah lepak ngan member cabin crew ..dia masa tu kena bertugas utk filght kul-maa (madras india) ..masa sebelum flight berlepas memang dah confirm passenger loading capacity only 3 seat je empty..the rest fully booked..masa flight take off dan dinner time so crew dah bersiap sedia ngan trolly utk serve meal..

tiba di row 10 ..meal already served but one of passenger at 10 row need a 1 glass of wine..then one of crew cakap miss i will come back to u later..dia pun take note psgr yang request tu  one indian lady at row 10..lepas siap served meal semua..baru member i teringat psgr yang mintak wine tadi..so since semua dah beres dia pun bawak segelas wain tapi bila sampai kat seat no 10 b..dia notice takde orang mungkin psgr tu pegi toilet ke apa..tapi bila check kat toilet memang kosong toilet tu takde orang..then crew tadi pegi tanya psgr beside row 10b..

masa dia tanya kat lelaki indian tu mana pompuan kat sebelah dia..dia kata there no one sitting beside him and seat row 10b was empty since flight take off..crew tu tanya lagi..before this one lady beside u request glass of wine..then he said nevermind u just keep it becoz my wife just passed away..dan kapal tu bawak balik keranda diia bersama baggage on the way to madras..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 29-6-2008 08:58 AM | Show all posts
Originally posted by sayangyus at 29-6-2008 08:43 AM
ishhhh...... tapi tak mustahil benda2 camni wujud kalo dulunya bekas hutan belantara...

memang betul ada orang cakap KLIA ni aiport dalam hutan..sebab surrounding dia memang ada hutan dan pokok kelapa sawit
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 29-6-2008 10:50 AM | Show all posts
toilet FMB (flight management building) pun berantu....klu reporting mlm2 x kuasa aku nak masuk.scary ma...yg kat satelit building klu u ol perasan ada hutan2(ala2 cam taman la).itupun pokok2 x bley tebang.tempat 2 keras....
so far,dlm flt x pernah kena usik2.alhamdullilah...
Reply

Use magic Report

Post time 29-6-2008 11:19 AM | Show all posts
x der citer lagik ker....mcm best jer nih.....
Reply

Use magic Report

Post time 29-6-2008 11:37 AM | Show all posts
uiks.seram jugak ke kat KLIA tu .. sib baik xde ghost plane kan ?.. eh , mana le tau kot2 ader ..  
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 29-6-2008 01:17 PM | Show all posts
Originally posted by ayen1906 at 29-6-2008 10:50 AM
toilet FMB (flight management building) pun berantu....klu reporting mlm2 x kuasa aku nak masuk.scary ma...yg kat satelit building klu u ol perasan ada hutan2(ala2 cam taman la).itupun pokok2 x b ...

tu la yang aku maksud kan bro..toilet bawah kat satelite building berhantu..buat apa letak ala ala cam taman kat track plane tu ...pastu ada sebatang pokok tua..sebab kena seal janji takde orang kacau tempat tu..memang scary waktu malam..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

25-9-2022 04:34 PM GMT+8 , Processed in 0.096974 second(s), 23 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list