CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
Author: rhoyo

OBE/Astral Projection atau Roh Keluar Dari Badan

[Copy link]
Post time 14-1-2005 10:35 AM | Show all posts
dah try tp tak dapek!
Reply

Use magic Report

Post time 22-1-2005 10:32 AM | Show all posts
aku lagi power....dari kecik smpai remaje aku alaminye.....sian wehhhh kat aku...
pas kawin pun kene 2 kali..... aku rase cm dah bangun dan pegi bilik air....bukak seluar atau kain dan menyangkung....dan syutttt........., tapi ape sal aku rase panas semcm je kat bahagian bawah pusat aku ni.... lohhhhh.... aku terkencing rupanyee....
Reply

Use magic Report

Post time 22-1-2005 07:39 PM | Show all posts
Originally posted by inazurah at 22-1-2005 10:32 AM:
aku lagi power....dari kecik smpai remaje aku alaminye.....sian wehhhh kat aku...
pas kawin pun kene 2 kali..... aku rase cm dah bangun dan pegi bilik air....bukak seluar atau kain dan menyangkung ...


ini pon part of OBE gak, sbb waktu anda masih berada dalam sub consious. Anyway OBE is true and unexplain. Sebenarnya dlm Islam dah ada semua iaitu berzikir, not like non-muslim yg kena belajar sendiri i.e. meditation.

[ Last edited by cz on 24-1-2005 at 08:46 AM ]
Reply

Use magic Report

Post time 23-1-2005 10:18 PM | Show all posts
hmm..recently,aku dah 2 kali rasa mcm kena 'tindih' masa tido..but kisah aku nie mcm pelik sikit..kali pertama aku kena 'tindih' tue aku ada mimpi pelik sikit..aku nampak ada seseorang tgh berjalan depan aku,then tiba2 kaki dia tenggelam dlm tanah,lepas tue badan dia..sampai la tinggal kepala jer nampak..after that,aku mcm tersentak..terkejut dari tido dan rasa mcm aku dah sedar dari tido..but aku rasa mcm ada angin yg hold aku masa tue..aku takleh nak gerak..aku rasa badan aku mcm kena vibration..seluruh badan menggigil..but aku mmg takleh gerak..then aku cuba menjerit panggil bapak aku..but suara aku tak keluar..langsung tak keluar..bole kata aku dah panik gila babi dah time tue..tapi aku cuba tenangkan diri,pejam mata..baca ayat2 Quran yg patut..then aku dpt gerak dah..dan dpt tido cam biasa..

kali kedua aku kena 'tindih'..again..aku ada mimpi yg pelik..tapi this time,lebih menakutkan..dlm mimpi tue,aku nampak ader org tgh sembahyang dlm satu bilik..then pintu bilik tue terbuka dan aku nampak ada mcm satu 'makhluk' masuk dlm bilik tue..'makhluk' tue gemok,buruk muka dia,badan dia mcm ada banyak kurap,and rambut dia panjang menutup muka..then 'makhluk' tue cuba kacau org yg tgh sembahyang tue..lepas tue,mcm first experience tuh,aku rasa tersentak and terjaga dari tido..dan seperti yg aku jangka,aku mmg takleh gerak dan suara aku tak keluar..but this time,aku rasa mcm tenang sikit dan kurang panik..maybe sebab aku dah alami perkara yg sama sebelum nie..aku pejamkan mata dan baca ayat2 Quran yg patut..lepas aku sedar yg aku dah boleh gerak semula,aku cepat2 bangun..lepas tue aku dah tak boleh tidur dah..padahal sebelum tue mmg aku mengantuk gila..until 1 jam lepas tue,baru la aku tertido..

so,'hantu tindih' yg sering orang2 kita sebut selama nie ada kaitan ngan OBE nie ke?
Reply

Use magic Report

Post time 24-1-2005 07:46 AM | Show all posts
ok biar aku terang skit sebyk (mintak korang pk dulu sebelum amik statement aku ni coz mende ni melibatkan 'unexplained in scientific', melibatkan byk keraguan, jgn amik terang2 gitu je). Mintak maaf kerana penerangan tersgt panjang.

proses alam ni berlaku dua dlm perihal manusia, satu alam sedar, satu alam tanpa sedar (alam ghaib). Mende ni diperolehi oleh manusia tak kira bangsa mahupon agama. Sape2 pon ada cuma perlu mengamalkan latihan mengikut kaedah yg tidak menyanggah mana2 hukum agama di mana ianya tidak melibatkan SAMA SKALI sebarang unsur tenaga ketiga (jin dan setan). Dgn erti kata yg lain, kebolehan sedia ada manusia ni tidak melibatkan mana2 entiti. Dalam alam2 juga terdapat perlakuan, iaitu:
1)perlakuan sedar - perkara yg kita lakukan hari2 dan nampak nyata.
2)perlakuan tanpa sedar - perkara yg badan kita lakukan hari2 tapi tak terperasan seperti badan kita yg mengawal aliran darah, kadar pernafasan kita dll.
3)perlakuan ghaib - perlakuan yg dilakukan dibawah kawalan minda tanpa sedar.

Ok skrg aku nak terangkan berkenaan perlakuan ghaib. Manusia mempunyai ability tersendiri bak kata org 'the last resort of human defense and strength' dan yg terpulang kepada tuhan kerana dia maha berkuasa utk mengizinkan perlakuan kita.

Perlakuan ghaib terdiri drpd kebolehan2 manusia seperti berikut:

1)Astral projection
Kebolehan utk 'keluar' drpd tubuh zahir dan bergerak ke mana2 malah boleh melihat diri sendiri sedang duduk, tidur atau berehat. Diwaktu perkara ini berlaku, anda berada di alam ghaib tetapi kawasan 'visual' anda itu tetap nampak alam nyata. Bila di alam ghaib, anda akan bercampur bersama dgn entiti2 lain.
-Anda sedang tidur dan tiba2 anda rasa hendak membuang air kecil. Anda pon bangun, berjalan ke bilik air dan membuang air kecil. Anda lihat suasana sekeliling sebijik dan tidak ubah seperti kawasan bilik anda tidur. Tiba2 anda tersedar yg rupanya anda terkencing di atas katil. Ini biasa sgt berlaku sewaktu kita kecil. Pernah dgr org kata didikan awal sewaktu kecil lebih bermakna? Pernah dgr org kata yg kanak2 ni lebih senang melihat makhluk halus? Ini kerana kanak2 amat fragile dgn alam ghaib ini.
-Anda sedang tidur dan bermimpi pergi ke suatu tempat A. Anda pun bgn drpd tido semula. Elok sebulan lepas tu, anda pergi ke suatu tempat dan berkata di dlm hati 'mcm pernah dtg je tempat ni'. Ini di panggil juga dejavu, melihat ulang tayang suasana anda. Dlm mimpi pula, anda sebenarnya telah project(ion) diri anda ke tempat tersebut terlebih dahulu.
-Juga dikenali sebagai OBE, Out of Body Experience.
-Kes kena tindih berlaku juga di sini dimana bukan diri anda yg kena tindih, sebaliknya diri anda semasa di alam ghaib dan bila di alam ghaib, anda bercampur dgn pelbagai entiti.
-Kaedah ini berbeza dgn mimpi. Mimpi dlm bentuk tidak berwarna manakala astral projection terjadi seolah2 disekeliling kita adalah nyata malah boleh mengingati apa yg berlaku sewaktu astral projection sedang berlangsung.


2)ESP - Extra Sensory Perception
Kebolehan ni ialah seperti:
-dapat merasa seseorang akan telefon, dan 5 minit kemudian si pemanggil menelefon kamu. Atau pon semasa bunyi ring kat tepon, tanpa melihat di paparan skrin (especially handphone), kamu sudah boleh rasa dan tahu sapa yg menelefon.
-dapat merasakan sesuatu yg buruk akan berlaku iaitu hati tak pasal2 rasa berdebar debar bila kluar rumah dan mcm2 lagi hal.
-bila kluar rumah terasa mcm ada barang yg dibawak tak cukup, rasa mcm tertinggal barang kat rumah. Bila pikir2 balik, baru la tahu ada barang yg tertinggal.
-dapat merasa kecurangan kekasih kita bila tak pasal2 hati rasa lain mcm dan berdebar debar.
-bila kita tgh berborak dgn kawan, secara tiba2 kita dapat mengetahui apa yg akan dikatakan olehnya sebelum dia berkata2 (Bukan jenis borak yg melihat raut wajah).
-kamu pergi ke sesuatu tempat atau shopping mall. Tgh jalan2 tu tiba2 kamu terasa yg kamu akan berjumpa someone yg kamu kenal (tak diketahui kawan yg mana satu) di tempat tu. Tup2, lepas berjalan, kamu terserempak dgnnya.
-kamu pergi ke shopping mall, dilihatkan parking kete penuh. Tetapi ntah macam mana hati kamu mendorong mengatakan i.e. kat basement 1 sebelah tgh ada parking kosong ni. Maka kamu terdetik di hati dan pergi ke situ lalu terjumpa satu parking free.
-sekiranya kamu seorang ibu atau ayah, kamu merasakan seperti anak dlm kesusahan atau mempunyai masalah.

3)Telepathy
Kebolehan utk berhubung dgn manusia secara ghaib iaitu seperti:
-Kamu asik teringatkan si dia berkali2 dan berharap dia akan menelefon kamu, tiba2 tak sampai sejam, si dia menghubungi kamu.
-Kamu juga asik teringatkan seseorang yg mungkin dah lama tak jumpa atau mmg sgt ingin berjumpa, tetiba di waktu kamu sedang berjalan2 terjumpa kawan lama kamu tu di shopping complex,atau sewaktu traffic jam, atau sewaktu berjogging,atau sewaktu port minum di warung dll.
-Kamu berada di dalam kesusahan dan memerlukan bantuan, diwaktu itu kamu asik teringatkan si dia atau ibu kamu utk dtg membantu. Tiba2 ibu atau kawan kamu menelefon kamu.

4)Telekinesis
Kebolehan utk mengangkat sesuatu tanpa menggunakan tangan sendiri. Poltergeist merupakan suatu kaedah mengguna telekinesis. Cuma bezanya poltergeist berlaku tanpa kawalan. Antara yg biasa berlaku:
-Anda sedang memandu, tiba2 ada satu kereta memandu kurang sopan dan membahayakan anda. Kamu terlalu geram maka keluarkan sumpah seranah drpd mulut kamu seperti 'celaka punya org' dll. Esoknya plak, si pemandu kurang sopan tu mengalami kemalangan tanpa anda sedar yg perkara tu berlaku padanya (lagipon mmg kita tak kenal pemandu tu pon).
-Anda asik teringat nak tutup pintu, tiba2 bila anda pergi pintu, pintu itu dah ditutup. Maka di sini selalu org anggap hantu yg buat.
-Anda sedang marah tiba2, lantas anda mengangkat kerusi dan baling. Anda tidak sedar yg projectile lambungan kerusi itu sepatutnya dekat sahaja jaraknya drpd anda tetapi kerusi tersebut melambung lebih jauh drpd jarak yg sepatutnya. Anda mungkin tak sedar lantas mengatakan di hati mungkin kerusi tu terlalu ringan atau sebagainya. Kuasa kinesis anda yg menggerakkan kerusi tersebut melebihi jaraknya.
-Kamu sedang bermain daun terup (ditegah dlm islam) dan membaling dua buah dadu dgn harapan terdetik di hati utk mendapat double angka di buah dadu dan selepas membaling, buah dadu tersebut menunjukkan 2 angka yg sama nilai.

5)Cryokinesis
Kebolehan mengolah apa2 yg berkaitan dgn air.Kebolehan ini seperti contoh anda basah kuyup kerana hujan dan kesejukan. Lantas kamu berdiam diri dan memikirkan di dlm hati 'tak sejuk' berulang kali dan merasakan kesejukan tersebut sudah bertukar menjadi seperti suhu bilik atau suhu badan anda. Anda tidak lagi berasa sejuk.

6)Biokinesis
Kebolehan utk memperbaiki organ2 dalaman badan anda supaya menjadi lebih baik dll.
-Anda sedang demam, sebelum ini anda dgr org kata kita jgn pikir sentiasa yg kita sedang demam, buat sahaja seperti biasa. Maka anda pun buat bersahaja, tiba2 beberapa jam lepas tu rasa demam hilang dgn sendirinya.
-Ada juga kita dgr org ckp, kalo nak pokok sihat/cantik/segar, kena selalu bercakap dgn pokok. Inilah yg dikatakan biokinesis, jadi boleh diguna pakai utk 'bercakap' dgn sel2 darah dan sel2 pelindung badan kita utk mengubati diri kita.

7)Levitation
-Sama juga seperti telekinesis. Bezanya kebolehan ini boleh mengangkat diri sendiri. Ini saya tidak bincangkan kerana sukar utk dipahami atau diterima oleh sesetgh orang.

8)Invisibility
-Anda sedang duduk di rumah, tiba2 anda terdgr pencuri memasuki rumah anda. Anda begitu takut lantas menyorok di bawah katil. Kamu dgr pencuri itu memasuki bilik kamu lalu kamu pon berdoa agar si pencuri itu tidak ternampak kamu, harapan kamu menjadi nyata setelah pencuri tersebut tidak menyelongkar dan tidak merasai kehadiran anda di dlm bilik anda.
-Anda sedang berjalan2 di tempat yg tiada apa2 halangan. Lalu ada seorang yg anda kenali tetapi anda tidak mahu berjumpa dgnnya. Lalu anda berkata di dlm hati 'jgn dia tgk aku' berulang kali. Maka perkara itu berlaku walaupon org yg anda kenali itu baru sahaja bypass anda dan tidak perasan kehadiran anda.

9)Clairsentience
Kebolehan utk merasai tenaga di dalam badan seseorang. Tenaga tersebut mungkin bersifat tidak baik seperti kena sampuk, rasuk dll. Kebolehan ini diamalkan oleh tok bomoh utk mengenal pasti penyakit atau makhluk halus di dalam badan pesakit.

10)Teleportation
Kebolehan utk memindahkan sesuatu dari tempat asalnya.
-Diamalkan begitu meluas dlm ilmu kebomohan terutama bomoh yg berniat jahat. Diadunkan segala ramuan penyakit di rumahnya dan dihantar kepada mangsa secara ghaib.
-Pernah dgr kes seseorang disorokkan oleh bunian masuk ke alam ghaib dorang? Itu merupakan satu bentuk teleportation drpd alam zahir ke alam ghaib.

Bagaimana manusia boleh memasuki alam/perkara ghaib? Otak manusia terbahagi kepada dua. Satu minda sedar (otak belahan kiri) dan satu lagi tanpa sedar (otak belahan kanan). Minda sedar ialah perlakuan yg boleh diarahkan dan dilakukan dlm aktiviti harian seperti:
1)berlari
2)makan
3)membuat kerja
4)berborak
5)dll

Minda tanpa sedar pula ialah:
1) mengawal aliran darah
2) sel membaiki tisu2 yg rosak secara automatik
3) kadar degupan jantung
4) kadar respiratory paru paru
Cuba anda bayangkan kalau aktiviti minda sedar ini diletakkan di dalam kawalan minda sedar? Tak ke kelam kabutnya kita setiap minit kena berpikir dan mengawal degupan jantung?

[ Last edited by cz on 24-1-2005 at 08:47 AM ]
Reply

Use magic Report

Post time 24-1-2005 07:47 AM | Show all posts

continue..

Kebolehan minda tanpa sedar (advance mode):
-Minda tanpa sedar atau dikenali sebagai sub-concious mind merupakan minda yg PATUH pada arahan. Dlm aktiviti harian kita, satu hari kita menggunakan tidak sampai 5% penggunaan minda tanpa sedar ini.
-Maksud PATUH ialah, seperti pengawalan kadar degupan jantung, ianya PATUH setiap masa. Kita digalakkan utk berfikiran dan bercakap positif. Pernah dgr org kata, kalo nak rajin, cakaplah dgn hati berkali2 nescaya kamu akan menjadi rajin? Ini adalah benar kerana minda tanpa sedar tidak mudah utk 'diprogramkan'. Ianya memerlukan kaedah 'pemberitahuan' yg berkali kali. Dan sekiranya ia tercapai, anda akan sentiasa rajin. Perkara ini bagus utk sesuatu yg positif utk kemajuan diri kita.
-Pernah anda dgr cerita orang yg dikejar anjing boleh melompat pagar setinggi 4 meter? Atau seorang pencuri yg bejaya berjaya melompat 10 meter kerana panik dikejar orang kampung? Inilah kuasa yg sedia ada pada diri kita berkenaan minda tanpa sedar. Pencuri dan yg dikejar anjing menggunakan kawalan minda tanpa sedar cuma dilakukan tanpa kesedarannya sendiri. Bayangkan kalau kita dapat memanipulasikan minda tanpa sedar ini? Cerita seperti Badang (sekiranya betul dia wujud) menumbangkan pokok sebenarnya bukan kerana ilmunya, tetapi kerana berjaya memanipulasi minda tanpa sedar. Inilah sebabnya tuhan menjadikan sukar utk diri kita memanipulasikan atau berkomunikasi dgn minda tanpa sedar ini kerana ianya begitu kuat dan bertenaga. Hanya dgn beberapa siri latihan (yg tidak bercanggah dgn agama) sahaja membolehkan kita memanipulasi minda tanpa sedar melebihi drpd penggunaan harian yg tidak lebih drpd 5% sehari.
Reply

Use magic Report

Post time 24-1-2005 07:48 AM | Show all posts
Originally posted by shadowmoon at 23-1-2005 10:18 PM:
hmm..recently,aku dah 2 kali rasa mcm kena 'tindih' masa tido..but kisah aku nie mcm pelik sikit..kali pertama aku kena 'tindih' tue aku ada mimpi pelik sikit..aku nampak ada seseorang tgh berjalan ...


kamu berada dlm perlakuan ghaib nombor 1:

Astral projection.
Reply

Use magic Report

Post time 24-1-2005 08:39 AM | Show all posts
Bagaimana utk melakukan astral projection atau OBE (out of body) experience.

Ini adalah kaedar termudah berbanding kaedah2 lain. Tetapi walaupon mudah, perlukan beberapa latihan. Aku sendiri pon kdg2 jer boleh mende ni. Ikut nasib dan rezeki masing2 . Lagi satu, buangkan ketakutan apa tak nye waktu OBE korang akan nampak muka dgn badan sendiri hehehehe :nana:

1) Relek kan badan anda. Ini termasuk merelekkan badan dan minda anda. Tak kisah samada tgh baring ke, berzikir (tgh duduk) atau lain2 yg comfort pada korang. (Aku suggest baringkan badan macam posisi nak tido). Tarik nafas tu biar berentak iaitu 10 saat tarik nafas, 10 saat tahan nafas dan 10 saat lepas nafas. Boleh gak dilakukan 5/5/5 kalo rasa tersengguk sengguk control nafas

2) Cuba lelapkan mata dan masuk 'state bordering sleep'. State bordering sleep ni mcm seakan2 tido tapi tak. Kira mcm ni la, agak2 mcm nak terlelap tu cepat2 kejutkan badan (tido2 ayam). Susah kan? Aku suggest korang buat mcm ni, waktu baring tu, naikkan dedua lengan korang, kira siku cecah katil (bentuk lengan jadi L) haa gitu dan pastukan lelapkan matai anda. Nape kena angkat lengan bentuk L? ini adalah kerana kalo terlelap, tangan anda akan jatuh dan memudahkan korang terjaga balik.

3)Mulakan tido2 ayam korang dgn mengosongkan minda korang (jgn pk kan sesgt dlm hati nak buat OBE, kalo memikirkan selalu akan memaksa minda korang and last2 tak jadi,biar natural). Bukakan sedikit jer eyelid korang (disuggestkan bilik anda tiada lampu dan ada lampu samar2 je drpd luar). Sambil melelapkan diri, simply korang tgk pada eyelid skit2 dan biar nampak kegelapan luaran samar2. Agak2 lama skit, korang akan nampak light pattern pada mata korang. Abaikan light pattern tu.

4)Mulakan masuk ke Condition ke dua (deeper state of relaxing) dimana korang akan menghiraukan dan tidak mempedulikan gerak geri badan dan deria. Selepas tu simulasi OBE akan berlaku mengikut perlakuan anda (ada time korang mungkin digunakan byk, ada setgh yg bernasib baik,time digunakan sekejap je). Digalakkan buat OBE waktu nak tido malam dan badan penat2 selepas seharian keja (badan letih senang nak masuk ke alam tido).

5)Bila agak2 dah masuk ke condition ke-2 (dlm kaedah 4), korang akan rasa getaran di badan dan juga sedikit kejutan elektrik (macam letak bateri kat lidah). Getaran nih la orang kata mirip macam kena tindih. Try controlkan getaran tersebut dari kepala sampai kaki. Bila dah boleh control vibration baru leh control utk OBE kan diri korang.

6)Dlm langkah ni plak, baru lah korang pk kan dlm minda utk 'keluar dari badan'. Jgn biarkan minda anda merewang ke tempat lain dan hilang konsentrasi.

7)Bila dah boleh control vibration, try utk keluarkan diri anda satu2. Kira macam kuarkan kaki, tangan, badan, kepala satu2 drpd jasad korang. Aku suggestkan korang extend kaki (kaki dari badan yg di OBE kan) kena pada dinding atau mana2 objek. Lepas tu tarik balik masuk dlm badan (latihan ni utk bagi korang dah biasa utk kawal masuk-keluar dari badan).

8)Langkah ni pulak utk mengeluarkan sepenuhnya jasad kita drpd jasad nyata kita. Caranya, pikirkan diri anda ringan dan ringan dan terapung. Pikirkan yg betapa best kalo dapat terapung apung.

9)Bila dah OBE, pesanan saya jgn terkejut tgk diri sendiri kat atas katil dan jgn terkejut kalo nampak kat belakang kepala (kepala dari badan yg di OBE) ada satu kabel panjang bersambung antara belakang kepala anda dgn kepala di jasad betul korang.

Utk balik semula ke badan anda, jgn risau, korang sendiri automatically akan tahu bila dah OBE. Jgn lak pk nanti tak leh balik ke jasad pastu merayau2 ntah kemana2.

Lagi satu, kalo tak jadi jgn salahkan atau BANG aku hehehe..mende ni memula mmg payah..lama2 ok la... :pmuka:




[ Last edited by cz on 24-1-2005 at 08:52 AM ]
Reply

Use magic Report

Post time 27-1-2005 10:09 AM | Show all posts
interesting cz....:hmm:
Reply

Use magic Report

ilihusna This user has been deleted
Post time 3-2-2005 12:13 AM | Show all posts
why interested in something like this? x ker bahaya, berisiko? seronok ker? yg penah cuber & berjaya tuh.... what's the kebaikan? x paham......
Reply

Use magic Report

Post time 3-2-2005 02:37 AM | Show all posts
hoaa..cz, ceritalah pengalaman awak ketika OBE.
lagi satu..masa kita OBE, kita boleh pegang objek tak? mcm mana kawalan kita time tu.. bebas? ikut suka?

duh...nak buat takut pon ader.. tapi perasaan hendak mencuba nie yg best sangat ni.
Reply

Use magic Report

Post time 5-2-2005 12:46 AM | Show all posts
Originally posted by ilihusna at 3-2-2005 12:13 AM:
why interested in something like this? x ker bahaya, berisiko? seronok ker? yg penah cuber & berjaya tuh.... what's the kebaikan? x paham......


kebaikannya yg sebenar ialah utk relaxation. OBE bukan sahaja utk keluarkan badan, malah utk keluarkan pemikiran kita yg tgh kusut hasil drpd kerja seharian dan kepenatan dan membawa pemikiran kita sebagai contoh bersantai di tepi pantai dan lain2.

pernah tgk org2 kaya duduk di sofa dan membuka perlahan lagu2 jazz, orchestra sambil menutup mata dalam suasana yg sunyi? Itu juga relaxation iaitu mengeluarkan pemikiran yg kusut selepas seharian berurusan dgn kerja2 yg meremeh kan di pejabat. Tapi ramai tak pertikaikan mende ni pasal org2 kaya, so mentality org..kalo org kaya je...ape buat byk betul, kira percakapan dgn kelakuan semua laku la. Hehehe..

Why need something like this?
Satu masa dahulu, sebelum keluar ilmu2 pelbagai jenis, saya bagi contoh seperti zaman2 di bawah:

Zaman teknologi kimia di reveal iaitu zaman marie curie dan lain2. Org ramai pada waktu tu sedar kalo dorang tak belajar suatu ilmu baru yg baru direveal iaitu teknologi kimia, maka akan ketinggalan. Jadi sillabus di sekolah diterapkan pula ilmu kimia (kerana telah direveal ilmu ni)
Lepas tu keluar lagi ilmu fizik di zaman newton, bernouli dan lain2. Sama juga pada zaman kimia, sapa yg tak tahu dikira tak amik port ilmu2 yg baru direveal dan sekali lagi di sekolah2 di masukkan sillabus pasal fizik.
Dan selepas tu satu2 ilmu keluar.

Bagi soalan 'why need something like this', ini ialah isu ilmu ni baru direvealkan secara besar besaran pada waktu skrg serupa macam ilmu fizik diperkenalkan time tu dan time tu baru org study pasal fizik. TIme tu juga ada yg mengatakan ahli fizik ni membela setan dan jin, guna hantu dan juga sebagai ahli sihir. Tapi zaman skrg dah terbukti ianya adalah penerapan saintifik. Bagi ilmu pengetahuan ini pula, ini ialah sesuatu yg baru direvealkan dan byk org dah tahu. Ada yg buat sendiri, ada yg masuk kelas dll.

Actually mende ni pon dah lama cuma caranya berbeza. Cara yg diterapkan ialah dlm meditasi, yoga, tai chi dan lain2. Ini semua menggunakan kaedah yg sama, cuma nama lain dgn kaedah latihan juga lain. Mcm jugak silat, goal yg sama iaitu menangkis pihak lawan, cuma kaedah perlawanan je berbeza dgn nama jenis silat saja berbeza.

So kalo berminat, boleh mulakan dgn yoga atau apa2. Tak berminat pon takpa. Bukan tugas saya sini sebagai tok guru atau nak promosikan kelas saya (bukan saya ada pon). Cuma saja nak reveal kan pada korang semua pasal ilmu jenis mcm ni. Saya sendiri pon bukan 100% tahu atau 100% berjaya dlm semua2 jenis latihan atas sbb kita ni manusia biasa je.
Reply

Use magic Report

Post time 5-2-2005 01:06 AM | Show all posts
Originally posted by aceda at 3-2-2005 02:37 AM:
hoaa..cz, ceritalah pengalaman awak ketika OBE.
lagi satu..masa kita OBE, kita boleh pegang objek tak? mcm mana kawalan kita time tu.. bebas? ikut suka?

duh...nak buat takut pon ader.. tapi p ...


ok, pengalaman yer? saya critakan. Actually dlm page2 sebelum ni dlm thread ni oleh user lain, itulah pengalaman yg betul pasal OBE. Cuma OBE ni ramai yg tak dapat jot down what happen and what they feel. Mende ni mcm mimpi gak, lepas sedar je hilang semua ingatan pasal mimpi. Just bezanya dgn OBE, berganda skit possibility ingatan kita dlm OBE berbanding mimpi biasa.

Berkenaan memegang objek:
Dalam page2 sebelum ni, ada yg mengatakan boleh berjalan dan melihat lihat sekeliling rumah. Jadi, bila berjalan serupa dgn memijak lantai rumah di mana, sentuhan tu menjadi. Tapi, sentuhan dalam OBE ni berbeza alam, meh saya bagi satu contoh:

Bina dua jenis bilik yg serupa dedua tu. Barangan dan keadaan dlm bilik A juga sama dgn bilik B. Katakan lah Bilik A ialah alam realiti dan bilik B ialah alam OBE. Cuba pergi ke bilik A dan tolak pasu bunga, pasu akan jatuh dan berkecai. Pasu di bilik B pon buat yg sama.OK skrg, sembunyikan pengetahuan drpd kawan pasal bilik B. Mintak dia dtg ke bilik A dan tgk pasu tersebut. Dia akan nampak pasu itu pecah. Bagaimana pula dgn anda? Anda mengetahui yg bilik B pasu pun pecah tapi kawan anda tidak tahu. Jadinya, dalam OBE, akan ada satu replication apa yg anda nampak dalam bilik anda (alam reality). Replication ini akan di projectionkan bentuk dsbnya kedalam OBE anda. Projection ini adalah projection yg betul (real time) sama mcm bilik anda di alam reality di mana sekiranya waktu itu ibu anda (di alam reality) masuk ke bilik, dlm OBE pon akan nampak. Akan tapi, bezanya, kalo tgh OBE, pasu dlm alam OBE tu anda boleh pecahkan, tapi anda pecahkan pasu yg diprojectkan dlm alam OBE itu (pasu yg direplicatekan), jadi di alam nyata, pasu takkan pecah. Kita mmg akan rasa sentuhan, tapi sentuhan tu bukan yg akan jadi di alam reality. Mungkin ada yg pikir, bila sentuh pasu dlm alam OBE, maka pasu alam reality akan jatuh dan pecah. Ini tidak boleh jadi kerana berbeza alam. Cuma yg mengetahui apa yg berlaku dlm 'bilik OBE', hanya anda sahaja.

Konsep OBE ini jugak lah yg digunakan oleh tok bomoh utk mencari barang hilang, pencuri yg mencuri barang dan lain2. Cuma tok bomoh ni ada yg menyimpang menggunakan perantaan mcm jin utk mempercepatkan OBE ni atau dgn kata lain tak perlu buat OBE, suruh jin je jalan kerja. Kenapa dorang guna cara pantas? Anda sedia maklumkan, OBE ni agak payah utk dibuat bagi yg tak biasa (even bagi saya pon kdg2 tu) dan memerlukan masa yg lama (kena baring, meditasi dll). So kalo dibuat gak style ni oleh tok bomoh, maka lambat lah dia 'berkhidmat' utk pesakitnya.

p/s: lain org lain pengalaman...yg ade pengalaman tu bolehlah criter sama.

[ Last edited by cz on 5-2-2005 at 02:25 AM ]
Reply

Use magic Report

Post time 5-2-2005 01:07 AM | Show all posts
Di harap takde yg buat OBE mengintai org tgh mandi atau salin pakaian sudah lah yer...hehehehhee
Reply

Use magic Report

Post time 5-2-2005 01:18 AM | Show all posts
Ops lupa lak, berkenaan pasal kawalan diri kita time tu. Anda boleh buat perbagai menda termasuk melayang layang terbang, lari macam ribut dll...termasuk juga pergi ke tempat peranginan dan bersantai tepi pantai.

OK saja nak bagitau, pernah tgk konon2nya org kata magic show ni, iaitu ada satu pertunjukan, artis magician ni pon panggillah sorang audience tampil kedepan. Lalu magician tu susunlah 3 kerusi secara turutan. Dan audience tu disuruh baring atas 3 kerusi tu, kira satu kerusi kat kepala, satu kerusi kat tgh badan, satu lagi kat kaki. Magician tu pon bercakap2 dgn audience tu sambil dia suruh audience tu tutup mata. Antara percakapannya dia kata:

1)Bayangkan anda di tepi pantai
2)Anda dgr desiran ombak.
3)Anda berbaring di atas pasir, rasakan pasir yg halus di badan anda.
4)Rasakan udara nyaman dan pancaran sinaran matahari.
5)Teruskan merasa, merasa dan merasa (sambil ni magician tu menarik satu kerusi kat sebelah tgh badan)

Dan audience akan nampak, yg peserta tu seolah2 terapung di mana satu kerusi di kepala, satu kerusi di kaki dan tiada apa2 di tgh badannya sebelah bawah. Ini adalah kerana minda peserta tu telah ditumpukan dan diprojectkan ke tepi pantai sampai peserta tu rasa betul2 kat sana. Jadi, mindanya tidak lagi mengawal badannya (membiarkan begitu saja) dan sarafnya kiranya mcm tak fungsi for a while (di mana saraf tidak hantar impulse ke otaknya supaya badan tu bengkokkan jatuh ke lantai kerana tiada kerusi kat bawah badan). Ini adalah juga suatu serpihan kaedah OBE. Ramai yg mengatakan peserta itu sebenarnya telah di hipnosis atau pukau. Ini tidak benar (melainkan kalo magician ni mmg pengamal jin dan pukau dan nak mempercepatkan kerja).
Reply

Use magic Report

Post time 5-2-2005 08:21 PM | Show all posts
: uioo..sungguh dasyat OBE ni. bile la aku boleh OBE ni..

humm.. kaedah OBE nie memang bagus untuk pengalaman/pengembaraan ke alam baru. aku rase one day nanti. mesti ada saintis cipta alat untuk memudahkan org OBE. time tu... kita boleh kawal OBE dengan mudah...
sebab ilmu ni semakin berkembang dengan penemuan cara cara terbaru .
time tu tak tau la...mcm mana keadaannya. Maybe ada perisian yg boleh memprogram OBE untuk suasana,keadaan,mode..etc etc. :clap:

p/s: cz penah tgk cerita Minority Report? ada ulasan persamaan OBE dalam cerita tersebut?
Reply

Use magic Report

Post time 6-2-2005 03:29 AM | Show all posts
tuh la bila kita kaitkan ilmu2 mcm ni....USA dah lama praktikkan dgn menunjukkan teori2 dgn lakon semula kaedah2 melalui movie dorang. Cuma kita ni je kdg2 terpinga pinga tgk citer2 US sbb kita kata 'ape mende movie dorang ni?'...hehe...aku pon berharap adanya ciptaan mcm yg aceda ckp, bukan per...kaedah yg skrg ni buat secara solo pon ramai lagi (termasuk aku) terbatuk2 lagi nak buat ..ada masa jadi..ada masa kena duduk tenang dulu baru jadi ada masa sampai dekat berejam baru mendtg mende ni..dan mcm2 ...

About minority report, ada org pernah kata dgn OBE ni kita boleh pergi ke masa lampau kita ataupun masa depan kita. Mcm kita tgk time mak kita tgh menyusukan kita ke ape ke..tapi aku tak amik port bab ni sbb sebagai org islam tak suka bab2 especially to the future ni...mcm ahli tilik lak jadinya nanti...tak baik bab tu kan...bagi aku..cukup lah sekadar dapat jengah kejap masa present ni dan berjalan jalan.

Dulu sebelum tau amende OBE ni, (and my experience) selalu gak kecik2 'terbangun' nak gi kencing, rupanya alam OBE. Jgn tanyala terkencing ke idak dlm seluar huhuhuhu..takpe..baru darjah berapa pon time tu. Pastu, bila tido dan nak bgn, suka struggle dlm alam OBE (utk masuk ke dlm reality balik dan terbangun). Then bercrita pasal hotel ni, skrg2 ni paling cepat waktu kat hotel la. Semenjak2 2-3 taun keje outstation, selalu gak ter OBE waktu berehat dlm bilik. Ingatkan kena kacau ke ape..rupanya OBE. Siap sampai boleh berjalan2 dlm bilik (waktu lepak sorang dlm bilik), pastu gi tandas mandi, bersiap then turun bawah gi minum ptg kat bawah hotel...hehehe....Actually ramai kata kat hotel jadi sbb mungkin hotel tu panas, walhal tidak..ini kerana kita keletihan...waktu letih senang nak OBE (minda cepat nak beralih ke alam tido). Ape tak nye bila pikir balik, mmg la pasal selalu outstation kan kita letih. Satu hari berjalan jauh, bila kat tempat sana kita kena buat kerja sampai siap. Ada time dari pagi sampai ke tgh malam. Mau taknye letih. Ini semua berlaku from my experience b4 aku tau ape itu OBE.
Reply

Use magic Report

Post time 6-2-2005 03:31 AM | Show all posts
nampak gaya OBE ni dah dibuat melalui computerised, tapi dgn kaedah yg tak masuk ke alam apa2, thru OBE-look-alike iaitu virtual reality... cam lebih kurang la aku tgk..cuma time tu kita dlm zon concious lagi
Reply

Use magic Report

Post time 30-9-2005 11:06 AM | Show all posts
Mungkin saya paling jahil dlm benda ni ...tepi ada satu experience yg sy nak share dgn sume .....kejadian ni terjadi last 2 years ....masa tu dekat rumah takde sape cause my hubby keje shift malam ....dlm kul 11.30 ...i'm ready to sleep ...but then cam ade benda yg kasi kejut ...is like ade something that don't want me to sleep ...bila tgh terlayang nak tido je ...seperti ade org gegar pintu depan rumah ...and I terbangun ....tapi malas nak layan so baca sikit doa and try to sleep again. Lepas terlayang dalm 10-15 min rasa cam ade org kat sebelah pukul suruh bangun ....and then i terbangun lagi . Malam tu I keep on bangun and tidur balik lebih kurang 7-8 kali macam ade sesuatu yang memang taknak kasi I tidur ....tapi I lawan sebab bdn memang penat sgt time tu ...kali ke 8 I try tidur balik sampai pagi.  Dalam kul 10 pagi my husband balik from office ....dia mengucap panjang ....masa masuk rumah ...rupanya I terlupa tutup paip air kat dalam toilet ...rumah I dah banjir ....so that is the explaination .....mungkin I punya  roh atau apa yg u call obe tu memang dah sedar yg paip air tu tak tutup so that is why I keep on waking up that night ......any comments  guys ?????
Reply

Use magic Report

Post time 30-9-2005 11:20 AM | Show all posts
Mungkin I yang  paling jahil dlm benda ni ...tepi ada satu experience yg I nak share dgn sume .....kejadian ni terjadi last 2 years ....masa tu dekat rumah takde sape cause my hubby keje shift malam ....dlm kul 11.30 ...i'm ready to sleep ...but then cam ade benda yg kasi kejut ...is like ade something that don't want me to sleep ...bila tgh terlayang nak tido je ...seperti ade org gegar pintu depan rumah ...and I terbangun ....tapi malas nak layan so baca sikit doa and try to sleep again. Lepas terlayang dalm 10-15 min rasa cam ade org kat sebelah pukul suruh bangun ....and then i terbangun lagi . Malam tu I keep on bangun and tidur balik lebih kurang 7-8 kali macam ade sesuatu yang memang taknak kasi I tidur ....tapi I lawan sebab bdn memang penat sgt time tu ...kali ke 8 I try tidur balik sampai pagi.  Dalam kul 10 pagi my husband balik from office ....dia mengucap panjang ....masa masuk rumah ...rupanya I terlupa tutup paip air kat dalam toilet ...rumah I dah banjir ....so that is the explaination .....mungkin I punya  roh atau apa yg u call obe tu memang dah sedar yg paip air tu tak tutup so that is why I keep on waking up that night ......any comments  guys
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Forum Hot Topic



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

20-5-2022 09:47 AM GMT+8 , Processed in 0.085518 second(s), 22 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list