CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
Author: rhoyo

OBE/Astral Projection atau Roh Keluar Dari Badan

[Copy link]
Post time 27-4-2004 04:17 PM | Show all posts
mm..takde side effect ke buat OBE nie..kalau ok nak gak try
Reply

Use magic Report

Post time 27-4-2004 04:53 PM | Show all posts
Originally posted by rhoyo at 27-4-2004 01:17 AM:

Oh.... wah seram jugak yer OBE ni...... tapi macam nampak best.....

Oh sekali sekala aje kau dapat buat ......


Aku biasa datang ikut musim, kalau yang spontantenous. Yang buat sendiri tu bergantaung kepada kerajinan aku (last sekali aku try taun lepas). Masalah besar aku ialah tertidur masa attempt tu.

Senang citer OOBE ni sangat bergantung kepada 4 perkara (kat dlm buku online tu ada 7).  

1. Desire - penting gila.  Motivasi adalah no. 1. Yang lain semua secondary. Kadang2 aku guna ni je. Cthnya aku dah lama tak buat, so aku rasa malam ni mcmmana pun biar dapat, dan malam tu memang dapat.

2. Relaxation - another side of the coin. Desire penting tapi kalau kau body atau minda tense jgn haraplaa kalau nak berjaya.

3. Awareness - ada mcm2 jenis awareness. Kadang2 sama dengan waking awareness, kadang2 blur sikit, kadang2 kau lebih aware dari siang hari.

4. Return and Memory - Kalau dah keluar dan jalan2 tapi lepas tu tak ingat apa2, apa gunanya kan. Sebab tu kalu first time tu setakat keluar kejap pastu masuk balik sebelum kau hilang kesedaran dan masuk ke alam mimpi. Lepas tu cuba ingat balik dan tulis dlm nota ke komputer ke (sebenarnya aku pun malas nak tulis2 ni). Misteri memori ni sesuatu yang susah nak dikupas dan ada bermacam2 teori ttg ni...

Berkenaan yang seram tu biasanya benda yang pelik2 tu cuma masa nak seperate je. Bila dah keluar biasanya takde ape2 pun.

Oklah Kalu kau nak try tu good luck laa. IMHO buku online tu memang best(tapi mungkin sesetengah org tak suka lawak dia)

Night.

[ Last edited by Agul on 12-5-2004 at 05:05 PM ]
Reply

Use magic Report

Post time 27-4-2004 05:04 PM | Show all posts
Originally posted by LoLiPoP at 27-4-2004 12:05 PM:


Loli pun slalu gitu, bulan..entah eh kenapa jadik macam tu. ada explanation tak?


Kemungkinan masa tu OOBE in progress. Seperti post sebelum ni sebenarnya ada banyak tahap kesedaran seseorang tu (siang hari pun mcm tu jugak sesetengah orang tu blur semacam je, siap jatuh longkang lagi). Sebahagian dari kita mungkin tengah OOBE tapi kita tak sedar, siapa tahu. IMHO kebanyakan orang yang pernah rasa cam kena tindih tu mungkin sebenarnya tengah OOBE. 2 side of the same coin. Cuma fikiran dia berada dalam tubuh fizikal, bukan dalam badan bukan fizikal.

Banyak orang masa tidur rasa macam nak jatuh pastu ada reaksi berlawanan dari badan mereka utk counteract dari jatuh tu, biasanya kaki bregerak secara tak sengaja. banyak kali jugak aku mcm tu.
Reply

Use magic Report

Post time 27-4-2004 05:23 PM | Show all posts
Originally posted by ramualdo at 27-4-2004 04:17 PM:
mm..takde side effect ke buat OBE nie..kalau ok nak gak try


Setakat ni aku rasa takde side effect apa2 pun, walaupun masa aku kerap buat dulu. 2-3 kali satu mlm pun takde ape. Cuma lepas tu mcm excited sikitla. Lebih2 lagi lepas vibration tu, mcm ada tenaga lebih pulak... Tapi lepas tu aku boleh tidur jugak...

Cuma teknik tak cukup tidur tu aku tak cadangkan orang buat. Sekali tu boleh laa kot tapi kalau selalu tak elok laa.

Satu cara lagi ialah tidur awal, setkan loceng lepas 6 jam, bukak forum cari, lepas setengah jam baring2 balik. Relaks, cuba balance antara asleep dgn awake. Kelebihannya otak kita dah rehat sepenuhnya tapi badan kita masih perlukan rehat lagi. Mengikut sleepologist badan manusia biasa memerlukan +/- 8 jam tidur tetapi minda kita cuma perlukan +/- 6 jam sahaja.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 27-4-2004 08:08 PM | Show all posts
Originally posted by Agul at 27-4-2004 04:53 PM:


Aku biasa datang ikut musim, kalau yang spontantenous. Yang buat sendiri tu bergantaung kepada kerajinan aku (last sekali aku try taun lepas). Masalah besar aku ialah tertidur masa attempt tu.  ...



Hmm.. ok... thanks for the tips.....

Tadi aku cuba try tidur kat lantai tapi dan cuba relex... tapi tak dapat jugak buat...
Reply

Use magic Report

Post time 27-4-2004 09:47 PM | Show all posts
Kalau dlm keadaan tak selesa, sejuk ke, panas ke, lantai keras ke, fokus kita akan lebih kepada ketakselesaan itu.

It's important to get comfortable. Tapi kalau selesa sangat tertidur pulak..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 27-4-2004 09:49 PM | Show all posts
rasa tak comfortable pulak masa tidur kat lantai tu... lagi pun lantai tu tyles .. so sejuk ler cause marmar lantai tu ..... tapi rasa sakit pulak leher dan belakang badan...
Reply

Use magic Report

Post time 27-4-2004 09:55 PM | Show all posts
Aku biasa atas tilam je... (tu yg selalu tertidur)

Yg aku try dlm bas tu aircon kuat sgt, lepas keluar aku terus termasuk balik pasal tak tahan sejuk...

Biasa lepas keluar suhu bdn turun sikit... Jadi pastikan heating cukup.

Kalau dlm keadaan kau try tu, org yang dah experienced gile pun susah..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 27-4-2004 10:01 PM | Show all posts
So... suhu pun memainkan peranan dalam OBE ni jugak lah ?

Macam mana kau rasa selepas dah jalani OBE ni... ada pening kepala ker ...
Reply

Use magic Report

Post time 28-4-2004 10:28 AM | Show all posts
by rhoyo

Hmm... i will try out you method ...

Good luck.

The best time to try is when you are feeling fresh mentally and physically. So exercise a bit (like Yoga) and relax before going to bed. Sometimes it happens to people who are sick (physically weak but mentally strong) but this is ONLY for those who has less attachment to their physical body.

Don't eat or drink too much either, because when you sleep with a full/partially full stomach, the body will be busy to digest the food and doesn't do anything else.

Don't try to control it ... you can't. The process will happen to person who let go of everything. You need to let go of things with your mind and totally unfocus in anything. Go to bed in that manner and you will most likely to have a OBE.

Oh ... another thing. NO S.E.X. You shouldn't have s.e.x before attempting this because :

For Male - it reduces spiritual energy which is needed during OBE to maintain that states controllably.

For Female - the body will be busy repairing the tissue tear in your ... ahem ... you know, which results during an intercourse. Also, depends on which time of the month, your reproduction system could be kicking in after s.e.x regardless of what protection you use.

So... suhu pun memainkan peranan dalam OBE ni jugak lah ?

Metabolism rate and the process in the body will be reduce when temperature goes down. In order for OBE to work, you must minimize as much activities your body does during your natural state of sleep like digesting your food, repairing whatever damaged to the body etc.
Reply

Use magic Report

Post time 28-4-2004 02:14 PM | Show all posts
Originally posted by rhoyo at 27-4-2004 10:01 PM:
So... suhu pun memainkan peranan dalam OBE ni jugak lah ?

Macam mana kau rasa selepas dah jalani OBE ni... ada pening kepala ker ...


Not directly. General rule of thumb, if you can sleep comfortably in that condition, you can OBE. Mcm kalau ada nyamuk asyik gigit kita, nak tidur pun tak boleh. Yang mengganggu proses OBE tu bukanlah nyamuk tu sebenarnya tapi gigitan dan bunyi bising  nyamuk tu menyebabkan kita tension, marah dan rasa gatal2. Kalau kau boleh buat dono aje walaupun nyamuk tu kacau kau, kau boleh OBE dlm keadaan tu.

Aku tak pernah rasa pening kepala lepas OBE. Cuma biasanya rasa mcm lebih segar sikit (much like caffeine buzz). Rasa awake dan susah sikit nak tidur balik buat sementara waktu. Badan pulak rasa stiff sikit. Degree of relaxation when OBEing is much higher than normal sleep. It's like you're whole body goes to sleep. This is not necessarily caused by OBEing perse as it also happen when I go for a full body relaxation only. Most people sleep with tensions in many part of their body and wonder why they still feel exhausted after a night sleep.

Satu lagi, berkenaan dgn simptom2 masa proses nak berpisah tu, most of the time tak ada apa2. Aku bagitau sbb taknak org terkejut kalu ada yg pelik2 berlaku masa tu.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 29-4-2004 09:47 AM | Show all posts
Oh.... begitu pulak....

rupa rupanya OBE ni sama dengan Astral Projection......
Reply

Use magic Report

Post time 29-4-2004 02:18 PM | Show all posts
Ada orang kata sama, ada yang cakap 2 tu benda lain. Tapi biasanya org gunakan OBE utk pengalaman yg menghampiri realiti dan AP utk yg alam lain.

Apa2pun semuanya bergantung kepada fokus kita. Kita tune deria kita utk network mana, yang tu la kita kesan.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 29-4-2004 02:39 PM | Show all posts
Jadi memang berbeza lah OBE ni dengan Astral Projection ... tapi ada yang saya terbaca buku paranormal... Astral ni lebih kurang dengan OBE ... hmm saya masih lagi mencuba namun belum dapat lagi buat OBE ni ..
Reply

Use magic Report

Post time 29-4-2004 05:11 PM | Show all posts
Mcm2 pendapat ada, saya pun tak tahu yang mana nak pakai, Tapi sebenarnya lebih kurang je.  Cuma nak fokus kat dunia realiti tu perlukan skill tertentu, kalau tak kita akan terpindah ke dunia lain...
Reply

Use magic Report

Post time 13-5-2004 01:22 PM | Show all posts
aku baru malam semlam kene tindih lagi.. dalam kul 12 lebih camtu.. memula rasa cam susah nak tido tp gagahkan jugak tido sebab esok keja.. tetiba rase cam hening jap.. pastu takleh nak gerak..nasib room mate ade tp nak panggil die takleh sbb sora tak kuar..cuma telinga dengar bunyi radio.. yang peliknye aku nampak diri  sendiri dok terbaing atas katil..seolah2 macam aku tindih diri sendiri.. aku cuba nak fight tp tak berdaya so aku relaks kan diri je...lama2 aku rasa kelam n baru terjaga..   kawan aku lak sebenonye tak tido lagi n cakap aku mengingau..padahal aku dengar semua yg berlaku kat bilik tu

aku rase aku dah mengalami OBE (out body experience)
Reply

Use magic Report

Post time 13-5-2004 04:22 PM | Show all posts
Originally posted by ramualdo at 13-5-2004 01:22 PM:
tetiba rase cam hening jap.. pastu takleh nak gerak..nasib room mate ade tp nak panggil die takleh sbb sora tak kuar..cuma telinga dengar bunyi radio..


Semua tu adalah antara simptom awal OOBE.

yang peliknye aku nampak diri  sendiri dok terbaing atas katil..seolah2 macam aku tindih diri sendiri.. aku cuba nak fight tp tak berdaya so aku relaks kan diri je...lama2 aku rasa kelam n baru terjaga..   kawan aku lak sebenonye tak tido lagi n cakap aku mengingau..padahal aku dengar semua yg berlaku kat bilik tu


Ni satu fenomena yg aku sendiri pernah alami. Adik aku cakap aku mengigau tapi masa tu aku memang sedar semuanya yang berlaku.

Ramai org ckp masa kononnya masa OOBE tu kita tinggalkan badan kita sendir, kosong. Tapi aku dapati benda ni tak betul. Sebahagian dari kita je yang keluar, sebahagian lagi tetap (multidimensional being?) kat dalam, selagi kita masih hidup... Sbb tu kadang2 sesetengah orang deapati fokus mereka boleh beralih antara fizikal dan bukan fizikal.  

Kebanyakan orang yang rasa kena tindih tu sebenarnya, hampir kesemuanya (walaupun tak semua) sedang mengalami OBE, tapi kesedaran dominan mereka berada dalam tubuh fizikal. Dan hantu atau benda yang ditakuti mereka itu adalah diri mereka sendiri, atau projeksi dari rasa takut mereka. Masa ni semua sampah2 yang ada kat dalam diri tu boleh di projekkan kat luar dalam bentuk yang sangat realistik (in glorious 3D technicolor).

aku rase aku dah mengalami OBE (out body experience)

Kemungkinan besar kau tengah OOBE.
Reply

Use magic Report

Post time 17-5-2004 01:52 PM | Show all posts
Kebanyakan orang yang rasa kena tindih tu sebenarnya, hampir kesemuanya (walaupun tak semua) sedang mengalami OBE, tapi kesedaran dominan mereka berada dalam tubuh fizikal. Dan hantu atau benda yang ditakuti mereka itu adalah diri mereka sendiri, atau projeksi dari rasa takut mereka. Masa ni semua sampah2 yang ada kat dalam diri tu boleh di projekkan kat luar dalam bentuk yang sangat realistik (in glorious 3D technicolor).


nak tanye nie..ape yg ko maksudkan sampah2 tu.. dosa2 silam ke?..atau bahan2 sisa toxic
Reply

Use magic Report

Post time 17-5-2004 09:57 PM | Show all posts
Originally posted by ramualdo at 17-5-2004 01:52 PM:
Kebanyakan orang yang rasa kena tindih tu sebenarnya, hampir kesemuanya (walaupun tak semua) sedang mengalami OBE, tapi kesedaran dominan mereka berada dalam tubuh fizikal. Dan hantu atau b ...


Sebelum OBE tu, kemaskan la bilik tu dulu... Bukan apa kalau banyak habuk dan kau allergy mesti tak selesa..:lol

Masa ni, apa yang di dalam (fear, preconceived notion, guilt, personality defect etc.) mungkin di gambarkan keluar, secara realistik dlm bentuk 3 dimensi, dgn warna. Come to life as animate or inanimate object...

Namun tak semuanya projeksi kita ada yang memang dah ada kat situ. Nak membezakan yang "sebenar" dgn yang "palsu"(tapi wujud) perlukan minda yang tenang, devoid of preconceiption and expectation.

Cth, masa nak OOBE tu kau rasa mcm ada sesuatu dlm bilik tu, kau pun rasa takut," macam mana kalau nampak, tak nak laa, mcm mana ni...". Rasa cemas dan takut ni mengambil bentuk "fizikal". Mungkin dlm bentuk sesuatu yang menakutkan, semakin cemas semakin kita percaya, semakin realistik...  

Last2 nampak alien kaler oren...:cak:
Reply

Use magic Report

Post time 18-5-2004 02:59 PM | Show all posts
itula kadang2 ade sesetengah orang cakap "hantu" nie muncul hasil penjanaan imej dari minda kita yang tgh fikirkan yg bukan2
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

21-5-2022 10:52 PM GMT+8 , Processed in 0.094754 second(s), 19 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list