CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
View: 127967|Reply: 760

OBE/Astral Projection atau Roh Keluar Dari Badan

[Copy link]
Post time 25-4-2004 03:04 AM | Show all posts |Read mode
Post Last Edit by Santeira at 20-7-2012 09:45

Astral Projection: You Can Do It Too  

Everyone can have an out-of-body experience, says expert Jerry Gross - in fact, you probably have.

When noted out-of-body teacher and practitioner Jerry Gross wants to travel long distances, he doesn't bother with the time and expense of catching a plane. He just uses a different kind of plane, and travels there astrally - unless, of course, he is teaching one of his many classes and workshops on astral projection, also known as OBE or out-of-body experience.


hmm.. menurut Teori Jerry Gross.. Sesiapa sahaja boleh keluar dari badan dia.. maksud dia ni ialah roh kita boleh keluar dari badan  ..

Pada pendapat korang macam mana pulak ?

[ Last edited by rhoyo on 3-2-2005 at 02:19 AM ]
Last edited by medangmru on 26-10-2013 11:32 AM

Reply

Use magic Report

Post time 25-4-2004 10:36 AM | Show all posts
pernah rasa time tidur...rasa cam kita trying to get back into our
body but couldn't...n satu lagik rasa cam nak terjatuh time tidor...
the u woke up...
wallahualam...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 25-4-2004 02:33 PM | Show all posts
Maksud kau.. kau nampak ker tubuh kau ..... biasanya orang yang ada OBE ni akan nampak tubuh dia.... Buat masa ni aku belum experience OBE .... Maybe theres a saintific reason why OBE happens...
Reply

Use magic Report

Post time 25-4-2004 02:42 PM | Show all posts
Cuba perati diri sendiri masa nak tido tu. Try perlahankan proses tidur tu (Jgn conk terus).
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 25-4-2004 03:25 PM | Show all posts
Hmm kau pernah kena ker Agul....

Hmm nanti aku try method kau ....
Reply

Use magic Report

Post time 25-4-2004 04:55 PM | Show all posts
Banyak kali jugak. First time mata aku terbukak betul2 pasal benda ni masa kena kat kampung waktu tengah hari.

Mula2 aku ingat nak rilex2 jap. So aku baringlah, letak tangan bawah kepala. Nak dekat terlelap tu tiba2 aku rasa mcm nak kena tindih. So aku try lawanlah, baca ayat kursi, tapi tak lepas jugak. Tiba2 aku rasa mcm aku berjalan dlm rumah tu. Aku dpt rasakan kaki aku memijak lantai tu tapi rasa ringan semacam je. Tak nampak pun kaki atau tubuh aku masa jalan tu. Rumah tu mcm biasa cuma semua benda nampak macam bercahaya sikit, mcm ada backlighting kaler emas (mcm dalam tv tu). Aku pun heran jugak masa tu, rasa pelik(sbb terlampau biasa) betul mimpi aku kali ni, mimpi jalan dalam rumah. Lawa jugak, nampak kaler yang aku tak pernah nampak sebelum ni. Suasana dia lain sikit dari masa mimpi.

Last2 aku terjaga/terlepas dari sleep paralysis tu. Dari awal hingga akhir aku memang dalam keadaan sedar. dan adik aku pun nampak aku struggle nak lepaskan diri dari sleep paralysis tu tapi dia tak pulak kejut aku, hampeh betul. tapi sebenarnya bagus jugak. :hmm:

Bila aku pikir2 balik sebenarnya banyak kali jugak dah terkena sebelum tu, cuma biasanya malam dan gelap. Aku banyak kali tidur tutup mata tapi nampak keadaan dalam bilik (mata aku mcm kamera, ada lubang kecik je dari dalam kepala). panjat turun katil double decker aku dan sbgnya. Campur dgn 'kene tindih', busy betul aku malam2. :lol
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 25-4-2004 05:04 PM | Show all posts
Oh macam begitu.... hmm..... kau nampak kah tubuh kau... maksud aku ialah roh kau di pisahkan dari tubuh kau....
Reply

Use magic Report

Post time 26-4-2004 09:59 AM | Show all posts
aku slalu feel macam terjatuh dari bagnunan kalau time nak tido tuh..pastu aku terkejut gile baru la sakit badan.. nyenyak la tido pastu
Reply

Use magic Report

Post time 26-4-2004 11:26 AM | Show all posts
by rhoyo

  ... Buat masa ni aku belum experience OBE .... Maybe theres a saintific reason why OBE happens...  

Kalau nak :

1. Tidur di tempat yg rata, spt lantai.

2. Baring dgn badan yg lurus (jangan bengkok macam ular). Spt mayat dgn kepala pandang ke atas.

3. atmosphere mesti lebih sejuk dr suhu badan. Bilik air-con, lantai yg sejuk selepas/semasa hujan dan kipas yg berputar laju semuanya sesuai.


PS : Becareful "who" you meet out there. And don't wonder off into the darkness. :cool:
Reply

Use magic Report

Post time 26-4-2004 12:24 PM | Show all posts
rhoyo,

Biasanya aku tak nampak.

Kebiasaan aku, mula2 akan rasa mcm badan ada kejutan elektrik yang stabil (mcm handphone vibrate). Lepastu bahagian2 badan aku akan  rasa macam melayang-layang. Biasanya start bahagian bawah badan dulu cam kaki, pastu tangan, badan lepastu  kepala. Tapi tak semstinya ikut urutan ni. Biasanya pengalaman setiap orang berbeza.

Tapi aku pernah buat eksperimen sekali tu, aku tidur relakskan badan pastutangan aku terlepas. Aku try tengok tangan aku, nampak macam bayang2 3d hitam (tapi tak hitam sangat), transparent. Susah nak explain...
Reply

Use magic Report

Post time 26-4-2004 12:33 PM | Show all posts
Dari pengalaman aku, tidur dalam kedudukan macammana pun tak kisah cuma masa mula2 tu biasanya lebih senang kalau tidur menelentang sebab aku biasa tidur mengiring dan tidur menelentang ni payah sikit nak lelap terus.

Aku tak cadangkan buat dalam bilik yang sejuk sebab nanti kau mungkin akan rasa tak selesa sebab suhu badan biasanya akan turun bila kau OOBE ni. Aku pernah try dalam bas ekspress yang pasang aircon pada waktu malam. Bila saja badan aku terlepas badan fizikal aku tu rasa tak selesa sebab sejuk sangat dan aku percubaan aku pun terus gagal.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 26-4-2004 07:20 PM | Show all posts
Originally posted by Sephiroth at 26-4-2004 11:26 AM:
by rhoyo

  ... Buat masa ni aku belum experience OBE .... Maybe theres a saintific reason why OBE happens...  

Kalau nak :

1. Tidur di tempat yg rata, spt lantai.

2. Baring dgn b ...


Hmm... i will try out you method ...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 26-4-2004 07:22 PM | Show all posts
Originally posted by Agul at 26-4-2004 12:24 PM:
rhoyo,

Biasanya aku tak nampak.

Kebiasaan aku, mula2 akan rasa mcm badan ada kejutan elektrik yang stabil (mcm handphone vibrate). Lepastu bahagian2 badan aku akan  rasa macam melayang-laya ...



Masa roh kau dah keluar tu Agul, kau ada nampak apa apa ker ? macam roh orang lain ker atau kau cuma keluar dan berada di kawasan tu aje...
Reply

Use magic Report

Post time 26-4-2004 08:53 PM | Show all posts
Originally posted by rhoyo at 26-4-2004 07:22 PM:

Masa roh kau dah keluar tu Agul, kau ada nampak apa apa ker ? macam roh orang lain ker atau kau cuma keluar dan berada di kawasan tu aje...


Ada macam2 jenis.

Kebiasaannya kalau aku keluar ke "alam realiti", aku tak de jumpa sesiapa. Cuma masa proses nak keluar tu aku dengar mcm2 bunyi. Ada masanya aku terasa mcm ada kehadiran sesuatu atau seseorang dekat bilik aku. Pernah beberapa kali aku rasa macam ada tangan yang menarik aku dari badan aku (yg ni aku tak berapa gemar). Kalau aku rasa takut dan panik biasanya proses ni stop mcm tu je.

Yang satu lagi aku tak pasti tapi selepas keluar tu kau mcm sampai ke alam lain. Kat tempat nilah biasanya boleh nampak orang lain, cakap2 dan sbgnya. Yang ni aku tak berani nak komen sangat.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 26-4-2004 09:03 PM | Show all posts
Originally posted by Agul at 26-4-2004 08:53 PM:


Ada macam2 jenis.

Kebiasaannya kalau aku keluar ke "alam realiti", aku tak de jumpa sesiapa. Cuma masa proses nak keluar tu aku dengar mcm2 bunyi. Ada masanya aku terasa mcm ada ke ...


oh macam begitu...... hmm best nya.....  kalau sekarang ni boleh buat lagi ker ? ....

maksud kau bunyi tu macam mana.... macam orang meraung ker atau macam mana yer ?
Reply

Use magic Report

Post time 26-4-2004 09:24 PM | Show all posts
Ada bunyi yang menakutkan, oerang bercakap, bunyi biasa mcm pintu terbuka, barang kena tarik, orang menyanyi, orang berjalan, suara meraung, bahasa pelik2, apa saja.

Masalah pertama ialah nak betul2 relaks tapi tak tertidur.

Yang kedua adalah untuk tidak panik waktu nak seperate. Biasanya waktu ni ada mcm2 simptom yang pelik2 dan mungkin menakutkan.  Bunyi pelik2, nampak orang (aku ada juga nampak orang tapi biasanya orang yang aku kenal, so aku rasa bukan roh sape2). Mungkin jugak kau kan rasa macam disentuh, kena raba, cubit dan sebagainya. Lagi sekali perlu kekalkan sikap tenang.

Soalan pertama tu aku kurang paham sikit tapi kalau kau nak tahu samada aku boleh buat lagi ke tak aku rasa dalam tahun ni sekali je berlaku tu pun secara tak sengaja. Ada beberapa kali tu bhg2 badan je yang terlepas, biasanya kaki atau tangan. Aku pun mmg lama dah lama tak try.

Tapi akhir2 ni aku susah sikit kalau nak mengekalkan diri kat "alam realiti" (Lebih kepada yang kedua pulak).

[ Last edited by Agul on 26-4-2004 at 09:26 PM ]
Reply

Use magic Report

Post time 26-4-2004 09:40 PM | Show all posts
Cara shortcut yang tak sesuai buat selalu ialah kau biarkan diri kau tak cukup tidur (kalau kau masih belajar dan musim cuti). Biasanya cramming untuk exam. Esok tu habis exam tu kau jangan tidur terus, kau baring relax2, biar badan kau relax sepenuhnya tapi cuba mantain awareness supaya tak tidur. Ada kemungkinan kau akan rasa vibration (tak semestinya ada) dan badan kau akan terlepas. Balance antara Relaxation dgn awareness. Cuba  stay antara asleep/awake line. Biar kau terlelap sikit gently awaken yourself. Teruskan mcm tu sampai berjaya.

Satu cara lagi, kalau kau biasa sedar kau bermimpi (lucid dream), cuba stop kejap apa yang kau buat dalam mimpi tu, stop being emotional, jadi seorang pemerhati yang pasif. Mungkin pemandangan sekitar kau akan bertukar, jadi gelap, atau sbgnya (yang ni lebih kepada jenis kedua). Mungkin jugak kau akan perasan tubuh fizikal kau yang tengah tidur tu(lebih kepada realiti). Boleh jugak start dari situ. Kelebihannya kau dalam keadaan relax sekarang.
Reply

Use magic Report

Post time 26-4-2004 09:50 PM | Show all posts
Originally posted by seribulan at 25-4-2004 10:36 AM:
pernah rasa time tidur...rasa cam kita trying to get back into our
body but couldn't...n satu lagik rasa cam nak terjatuh time tidor...
the u woke up...
wallahualam...


Yang ni kemungkinan besar jugak OBE in progress, cuma awareness kurang. Atau focus point di tempat lain. Dalam example kat kampung aku tu, awareness aku berulang-alik antara badan fizikal dgn bukan fizikal. Aku banyak kali rasa terjatuh dari katil pastu nak masuk balik dlm badan tak dapat2. Ada member aku cakap dia selalu masa tidur rasa mcm diri dia melayang2 kat atas katil tempat dia tidur (dia ckp tak sedap betul exp tu).

Satu lagi orang yang biasa kena sleep/waking paralysis atau rasa mcm kena tindih mungkin jugak OBE in progress. Cuma kesedaran dia fokus kat badan fizikal dan yang ditakuti tu sebenarnya satu komponen dari bdn non-fizikal dia sendiri. Fikir2 balik mcm pernah kena  kat aku sendiri.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 27-4-2004 01:17 AM | Show all posts
Originally posted by Agul at 26-4-2004 09:24 PM:
Ada bunyi yang menakutkan, oerang bercakap, bunyi biasa mcm pintu terbuka, barang kena tarik, orang menyanyi, orang berjalan, suara meraung, bahasa pelik2, apa saja.

Masalah pertama ialah nak b ...



Oh.... wah seram jugak yer OBE ni...... tapi macam nampak best.....

Oh sekali sekala aje kau dapat buat ......
Reply

Use magic Report

Post time 27-4-2004 12:05 PM | Show all posts
Originally posted by seribulan at 25-4-2004 10:36 AM:
pernah rasa time tidur...rasa cam kita trying to get back into our
body but couldn't...n satu lagik rasa cam nak terjatuh time tidor...
the u woke up...
wallahualam...


Loli pun slalu gitu, bulan..entah eh kenapa jadik macam tu. ada explanation tak?
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

21-5-2022 11:56 PM GMT+8 , Processed in 3.855418 second(s), 22 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list