CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Search
Carian Terbanyak:
View: 19472|Reply: 149

persoalan MIL vs mak sendri...

  [Copy link]
Post time 27-12-2007 06:34 PM | Show all posts |Read mode
aku nak tya pendapat korang...
pernah tak korang mengalami situasi begini...

korang ni baru je berkahwin dan satu hari mak mertua korang tya tentang gaji korang dapat bulan2.
korang dgn lurus bendul,ckpla gaji byk konon2 2500.
then,mak mertua korang leh ckp,bolehla mak raser duit gaji ko sket...
pas tu mak mertua korang pesan kat husband/wife korang,dia nak sket duit dr korang tetiap bulan...

persoalannya..
1) wajar ker kita nak bagi duit pada mak mertua kita tu sedangkan pada mak korang pun korang jarang bagi..(yela,dok KL maner ckup 2500 tuh)..

2) wajar ke seorang mak mertua mintak duit bulan2 kat menantu dia sedangkan mak korang sendri tak pernah mintak kat korang duit gaji korang tu..

3) dalam hal ini,siapa yang perlu diutamakan?ibu kita yang tak pernah pegi ke mekah atau MIL kita yang dah pergi mekah?

sekian persoalan dari saya..

p/s mod,kalo ader tajuk yang sama,saya mintak maaf...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 27-12-2007 06:41 PM | Show all posts
kalau rasa mampu nak kasi tu kasi je lah............ kalau tak dapat banyak skit pung oklah.....kalau kasi kat mertua.... kat mak pung elok ko kasi sama..... kasi lah sama banyak............ katankan kat mertua ko kasi seratus... kat mak ko pung ko kasi lah seratus jugak... baru adil.........
Reply

Use magic Report

Post time 27-12-2007 06:43 PM | Show all posts
bagi qt...
buat bajet
campur gaji hubby/wife... pastu bahagi2 la... tolak minyak kete/sewa/dll/duit MIL n duit mak sendiri...
adil...
klu bajet x dpt tampung... tunjuk jer akaun ke MIL.. ikutkan bwh rm3000 mmg xleh idup kt kl...mmm
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 27-12-2007 06:43 PM | Show all posts

Reply #2 Risma's post

tapi,camner kalo pada anak sendri,dia tak pernah mintak and tak pernah bagi..
tapi mintak pada menantu..
elok ke perangai camtu?
Reply

Use magic Report

Post time 27-12-2007 06:45 PM | Show all posts
demand btul mak mertua ko tu haha .. xpe, slagi ckup duit tu, bg la sket, amik ati kate org .. parents sendiri pn kene bg gak .. lebih adil gitu
Reply

Use magic Report

Post time 27-12-2007 06:45 PM | Show all posts
tapi kene ingt jg.. keberkatan duit bila bg ke ibu bapa.. bila berkat.. skit pun, akn jd cukup....
Reply

Use magic Report

Post time 27-12-2007 06:45 PM | Show all posts
Originally posted by elnor_81 at 27-12-2007 06:34 PM
aku nak tya pendapat korang...
pernah tak korang mengalami situasi begini...

korang ni baru je berkahwin dan satu hari mak mertua korang tya tentang gaji korang dapat bulan2.
korang dgn luru ...





bagi je rm50 sebulan...pejam mata je kata org....

mak mentua aku tak berani minta duit aku, maklumlah aku bila datang rumah dia ,aku selalu buat-buat lupa bawa purse.
tapi ,tak de lah, aku tak de masalah tu.
Reply

Use magic Report

Post time 27-12-2007 06:46 PM | Show all posts

Reply #4 elnor_81's post

dia sj nk uji ko tu .. menantu kesayangan kannn
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 27-12-2007 06:46 PM | Show all posts
ni bukan kisah aku..kisah rakan aku...
aku kesian ngan dia..
yela,dulu mak mertua dia tak suka dia,siap ckp direct ke dia yang MIL dia tak ske dia ngan hubby skang.
pas tu,bile dah nak keje ni,barula MIL dia terkial2 berbaik ngan dia.
aku kesian sgt kat dia..
Reply

Use magic Report

Post time 27-12-2007 06:47 PM | Show all posts
tapi...aku dah cakap dengan dot dot dot...kalau dia setuju nak bagi mak aku sebulan RM1000, aku jadi cerai dengan laki aku, dan kawin dgn dia.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 27-12-2007 06:49 PM | Show all posts

Reply #5 hyie's post

aku dah tanya pendapat kwn2 aku yang lain..
diorang kater,utamakan family sendri dulu.
yela,adik2 kwn aku tu blaja lagi.mak pak keje kg.
kalo ader lebih baru bagi ke MIL dia.
lagipun mak pak dia tak pi mekah lagi.
MIL dia dah pi.
Reply

Use magic Report

Post time 27-12-2007 06:53 PM | Show all posts
mengapa la anak zaman sekarang ni susah nak bagi duit kat mak.......... sampai kena mak meminta-minta dulu............kalau ris la... dapat je gaji dah tak senang duduk dah...... cepat je gi pejabat pos nak buat money order utk mak kat kg.......lepas tu cecepat call dia cakap duit kita dah masuk dah mak... nanti mak gi ambil errkkk..... mmmm sayang kat mak...........
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 27-12-2007 06:56 PM | Show all posts
aku tak tau la...
bagi aku,aku memang akan bg pada mak pak aku.
MIL tu,aku tgk camner.kalo ader duit lebih,leh bagi.

so,ada pendapat lain??
Reply

Use magic Report

Post time 27-12-2007 06:57 PM | Show all posts
Originally posted by elnor_81 at 27-12-2007 06:43 PM
tapi,camner kalo pada anak sendri,dia tak pernah mintak and tak pernah bagi..
tapi mintak pada menantu..
elok ke perangai camtu?


kalau dia tak pernah mintak ngan anak dia sendiri dan dan anak dia sendiri tak pernah bagi, bukan bererti MIL tuh tak pernah hendak.. tapi, mungkin tak berapa berani nak cakap kat anak dia.. so, approch dia yang paling mudah ialah dengan menantu dia.. musti dia ingat, kalau anak menantu tolong cakap, si anak akan dengar??

ok ler tuh.. kalau mak mertua dah berani mintak duit kat anak menatu, dan bukan kat anak dia sendiri, bermakna, dia percaya kat anak menantu dia..

normal jer.. tak der pun adegan melampau kat sini..
Reply

Use magic Report

Post time 27-12-2007 07:01 PM | Show all posts
Originally posted by elnor_81 at 27-12-2007 06:56 PM
aku tak tau la...
bagi aku,aku memang akan bg pada mak pak aku.
MIL tu,aku tgk camner.kalo ader duit lebih,leh bagi.

so,ada pendapat lain??


pendapat aku.. kasik sama rata..

MIL ko dah jadik mak ko pung..

aku kasik rata.. tak payah hb aku sound, aku yang masukkan bulan2 sama rata kat MIL dan mak aku..

MIL n MAK aku sama2 balu

mak aku ada lagi anak yang sekolah (adik bungsu aku) dan mak aku cuma harap duit kami adik beradik yang dah keje kasik bulan2 untuk dia.. pendapatan lain, nothing!

MIL aku, anak2 dia semua dah kerja.. dia masih dapat duit perkeso arwah FIL sebanyak rm700 sebulan..

so, persekitaran lain tuh, lain hal..
Reply

Use magic Report

Post time 27-12-2007 07:02 PM | Show all posts

Reply #13 elnor_81's post

mak mentua ko mmg muka tak tau malu...
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 27-12-2007 07:05 PM | Show all posts
Originally posted by Risma at 27-12-2007 06:53 PM
mengapa la anak zaman sekarang ni susah nak bagi duit kat mak.......... sampai kena mak meminta-minta dulu............kalau ris la... dapat je gaji dah tak senang duduk dah...... cepat je gi peja ...


anak mithali neh..

WALAUPUN aku tak miss bulan2 masuk gaji terus kasik kat mak aku, tapi tak der ler ke mana2.. main online jer.. terussss masuk hehe..

sebelum ada perbankan internet neh, memang ler selalu lambat.. malas seh nak beratur panjang kat kaunter tuh..   idak ler aku sebaik engko terus cepat2 pi kirim kan? kalau mak aku tau aku mcm ko neh, mau nangis syahdu mak aku tuh..
Reply

Use magic Report

Post time 27-12-2007 07:08 PM | Show all posts

Reply #13 elnor_81's post

aku setuju tu .. utamakan family sendiri dulu .. sbb MIL kan ada anak sendiri yg leh support dia .. kirenye, laki support family dia dan sebaliknya utk isteri ..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 27-12-2007 07:09 PM | Show all posts
wei,ni bukan kisah aku la...
ni kisah kawan aku..
aku nak nolong dia jer...
MIL aku dah baik tau ngan aku...
Reply

Use magic Report

Post time 27-12-2007 07:16 PM | Show all posts
alaa... bagi aku tu bukan masalah besar la..
mak mertua pun macam mak sendiri gak..takde beza..tak salah pun kalau dia minta.

dlm kes yg ko sebut, mak mertua berani minta dgn menantu, tp tak minta dgn anak..

mungkin sbb dia sayang menantu lebih dari anak sendiri..mungkin dia lg close dengan menantu dr anak sendiri.. biasalaa...bila dh terlalu close, so dia tak segan la nak minta apa2..

ala..tak yah la nak buruk sangka pada mertua tu, kdg2 org tua ni nak tgk je cmner perangai menantu berkira ke tak..tu jer..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

5-10-2022 04:07 AM GMT+8 , Processed in 0.105524 second(s), 25 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list