CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 2549|Reply: 12

x period tapi x pragnent

[Copy link]
Post time 18-12-2007 08:44 AM | Show all posts |Read mode
Salam semua......

kita tgh konpius ni....lepas pantang anak kedua , kita x period lg sampailah anak kedua ni dah 7 bln. masa anak ke2 ni dah 7 bln baru dtg period. utk makluman semua, anak kita ni masih menyusu badan.... pastu bulan ni period kita x dtg2 lagi. dah lewat 12 hari masuk ari ni. sepanjang pengalaman dah pragnent 2 anak ni,  kalo period lewat seminggu je mesti dah peknen. pastu kita dah test 3 kali guna preagnancy test tu. -ve. kita susah hati ni...sebab kalo bleh x mau le pragnent dlm masa terdekat ni. sian anak kita yg no 2...baru 8 bulan... yg sulung pun baru 2 tahun 2 bln.... ada sesiapa bleh bantu..? ni masalah period ke apa?
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 18-12-2007 08:51 AM | Show all posts

Reply #1 sunquick's post

Rasanya pengeluaran hormon yang tak stabil.Sbb tue haid tak teratur.. Try p jumpa Dr. atau kalau boleh try jumpa ustaz. Nanti I P.M kat you ustaz yang boleh tolong you.InsyaAllah.
Reply

Use magic Report

Post time 18-12-2007 08:54 AM | Show all posts
ermm..... kalau bf mmg kerap gak kene mslh period nie.... mcm kwn sy ms g check -ve... lps 3 mggu lbh tak dtg2 lg period check kali ke dua.. +ve pula.. awk tggu la lg 2 mggu... kalau tak dtg gak period awk tu... myb awk pregnant kot...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 18-12-2007 08:58 AM | Show all posts

Reply #3 peaceofme's post

susahnya ati kita camni...kalo bleh x mau pragnent dulu dlm 3 tahun ni...sian betul dgn 2 org anak kita tu...kecik2 lagi...
Reply

Use magic Report

Post time 18-12-2007 09:05 AM | Show all posts
ooo..yang ni perkara biasa terutama kalau susu ibu sepenuhnya memang ada yg lewat period...ada yang sampai setahun xperiod...sbb tu kalau banyak membaca..kebaikkan bagi sepenuhnya susu ibu dapat menjarakkan kehamilan...

perkara biasa...jangan bimbang ok...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 18-12-2007 09:30 AM | Show all posts

Reply #5 awadanish's post

tapi kan awadanish...masa anak kita dah 7 bln ,iaitu bulan lepas (nov) period kita dtg..cuma bulan ni (dec) x dtg2 lagi. dh lewat 12 ari ni... kiranya lepas abis pantang anak ke2 kita ni, period kita baru  dtg sekali je.... kita jadi cuak skit sebab, selalunya kalo period lewat seminggu memang dh peknen...itu kalo kita la....hmm...
Reply

Use magic Report

Post time 18-12-2007 09:39 AM | Show all posts
ada yg sampai 3 tahun tak period............
Reply

Use magic Report

Post time 18-12-2007 09:43 AM | Show all posts
rilek ar... biasa la tu kalo nyusu badan. hormon prolaktin yang menghasilkan susu tu biasanya mmg akan menyebabkan tak period, tapi tak pregnant. tapi kalo nak lagi yakin, pg jupe doktor la

good luck!
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 18-12-2007 09:44 AM | Show all posts

Reply #6 sunquick's post

kalau mcm tu pi la jumpa dr.  kalau kompom xpernen...pakai la perancang keluarga..awa pakai implanon yg tanam kat lengan tu...dah 2 kali pasang dah...
Reply

Use magic Report

Post time 18-12-2007 10:41 AM | Show all posts
Originally posted by bubpallo at 18-12-2007 09:39 AM
ada yg sampai 3 tahun tak period............


yup. kawan aku, anak nak masuk 2 tahun baru piyed balik...

sumer depends on hormones sendiri, kalau menyusukan anak memang lambat nak piyed balik...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 18-12-2007 10:47 AM | Show all posts
okla...kita rasa nak gi jumpe dr la... hmmm..actually memang kita nak makan pil perancang tapi tu la masa kita gi lppkn ari tu diorangsuruh tunggu dtg period dulu ...kita pun silap lagi pun x tau lak ..rupanya kalo nak makan pil perancang lepas pantang 44 ari tu kena terus pi jumpa dr... apa2pun terima kasih kengkawan sume kat forum ni..sudi membantu kita...
Reply

Use magic Report

Post time 19-12-2007 05:39 PM | Show all posts
sunquick mcm aju la, bulan lepas 1st period selepas 6 bulan abis pantang...
bulan ni lak lewat 10 hari then aju mkn satu jamu tu, khas for fmly planning...
lepas 3 hari mkn terus period...but before mkn jamu tu aju ade wat
pregnancy test, n -ve....aju rasa normal la klu ibu yg susukan bdn ni
lewat periodnye...jgn risau2 ye...tp sbg lgkah keselamatan baikla
mkn pil perncg sblm tlmbt...
Reply

Use magic Report

Post time 19-12-2007 08:22 PM | Show all posts
saya pun ada masalah period tak teratur ni,tapi bukan sebab menyusu ia berpunca mengambil suntikan hormon dipo provera untuk cegah hamil.anak pertama saya ambil lepas pantang,kesannya tak period langsung dalam setahun.tapi bila berhenti cucuk dia period normal balik. anak kedua saya lama menyusu period pun secara automatik takde  ketika tu saya ambil suntikan lagi .sampai dia berhenti menyusu period ada seperti biasa semula.masalah mula timbul bila saya juga stop suntikan serentak dengan menyusukan anak.sekarang dah hampir 6 bulan saya tak period.saya ada jumpa doktor dia bagi ubat atur haid juga sejenis hormon,tapi tak period juga.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: Kesihatan


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

10-12-2022 03:02 AM GMT+8 , Processed in 0.097710 second(s), 35 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list