CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Search
Carian Terbanyak:
View: 2092|Reply: 10

help!! preparation to stay abroad with baby(first timer)

[Copy link]
Post time 28-11-2007 02:10 PM | Show all posts |Read mode
hello everyone..i have been eyeing and reading all the posts here..since heavily pregnant..
time kasih semua..byk betul info2...utk org macam saya yg silent reader ni..  (hahaha..sronot pulak aku tambah2 face iconi)
now, really need your brilliant opinions on things i shall prepare before staying abroad for couples of years.
my hubby and i r going to further study in London, commencing january 2008.
utk pengetahuan semua...baru aja bersalin last august,..anak pertama..
seriau  pula memikirkan..nak bawa baby yg cinonit tu :hug: ..yg hanya berusia 4 bulan lebih nanti..

apakah..benda2..or barang2..or perkara2..perlu aku bawa..buat..sediakan demi baby ku ni?
dahle masa tu winter..:geram: (ops.ni gambar muka menggigil kan?)

tolongla...para senior..para king,queen, legend..segala macam pangkat...masa dah suntuk...aku apa pun tak buat lagi..dok asik nak menguruskan badan aja..nak muatkan jeans lama..kalu tak melayang duit nak beli baru..
newbies baru blaja.. (i assume this is expression yg menunjukkan sopan santunnya)..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 28-11-2007 02:18 PM | Show all posts
pegi board overseas ... kat sana ramai akan tolong bagi ideas ....
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 28-11-2007 02:29 PM | Show all posts
thanks amira...
board overseas kat mana satu ek??puas dah jeling2...
tak jumpa pun..
tapi,...saya ingat..dkt board ni saya bleh fokuskan dapat info yg emphasize to the baby's need..
apa2 as parent that i shall know...
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2007 02:48 PM | Show all posts
Hi Denim,

I will also be going to london may be next Jan '08 with hubby. Hubby dpt posting keje kat sane. Bringing along my 2 yr plus boy & 5 months old baby.

winter clothing kene bwk of coz.. if baby minum formula, bwk bekal 2 or 3 packet of milk tu.. ye la.. sbb u settle down nak carik susu baby yg sesuai right.. hehehe i pon tgh mencari info gak.  will be bringing rice cooker.

keep in touch..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 28-11-2007 03:06 PM | Show all posts
wahhh. abm-moktar(apanye susah nak sebut ni..) .
sronotnya aku bila tau ada jugak yg nak pi dlm time yg sama..
n dgn babies skali..macamlah kita akan berjiran nanti ek..excited lelebih i ni..
dunno why..i m worry how my life will be..with the baby..di tpt asing.
even, dkt sini..kalau babyku nangis kuat2 pun aku dah start gabra...
kalau sorang2 i tak kesah..
so..sama2lah kita gather the infos..
sharing sama2 yer...
pasal baby punya immunisation cemana hek?kalau di sini kan ada yg 6 bulan..and age 1 yr..
kat sana cemana?
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2007 03:30 PM | Show all posts
hehehehe....jgn ingat2 yg manis2 saja, fikir gak yg masam2....esp kalo anak sakit dan NHS service kat sana agak teruk esp area paki...

student life kat sana agak menyakitkan gak...esp dgn condition rumah dan segala keperluan, esp kalo dok area london..rumah lagi mahal

keperluan anak?.....ermmmm, takde apa sgt kot...cuma kena tukar susu cecepat dan daftar cecepat dgn NHS...

gud luck

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2007 04:07 PM | Show all posts
denim.. btol i pon risau klu baby nangis. abah siap pesan lagi kat sane nanti jgn kasi anak nangis lame2x. omputeh ni tak suke bising2x. kang die panggil polis lak..

pasal imunisasi tu pon my concern gak. sabtu ni nak tanye kat my baby's doc. tapi i think should be standard. as long as we bring along the baby's immunisation record card, they can check & advise.
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2007 04:19 PM | Show all posts

Reply #7 abm_moktar's post

omputih british takpe...depa nie people oriented
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 29-11-2007 06:45 AM | Show all posts
Dedua study ke?  Kalau ya, dah sort out pasal childcare?

january will still be cold burrr...tapi x payah beli winter clothes byk sgt kat msia, mahal + out of fashion, beli sket2 just to buy you some time before korang cerdik sket nak carik kedai (same with adults too)


boleh dapat winter clothes yg murah2 + elok for baby kat primark, tesco asda etc..

kalau dok london, mainly korang akan pakai tube for main transportation, so it helps kalau ada stroller yg stairs friendly..tangga nak turun tube station ya amat la tinggi, kalau nasib baik, yg letrik tu, kalau tak, kena hangkut la..so jgn beli yg gedabak

sapa nak amek from heathrow? make sure org tu/korang bawak car seat from msia. aklau plan nak beli keta, baloi kot bawak..tapi org london jarang pakai keta

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2007 08:12 AM | Show all posts
kalau aku tgk brg sepupu aku bwk g susu..mkn..n ubat2 baby...mcm minyak telon n aper lg ntah...
baju utk winter seadanya jer...tp hubby dier keje kt sana..umah pon company sediakn..so x kisah la klau sampai2 terus nak nyopping...
Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2007 08:40 AM | Show all posts
tak perlu bawak winter coat banyak2.. cukup sehelai je.. cam fairyjasmien kata.. kat msia winter2 coat dia memang outdated...

yang penting susu dan ubatan baby sebelum kita pandai cari2 kat sana...

yang pasti.. kena ready ngan 'kelembapan' NHS...

dan 'kemahalan' fees utk childcare...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

8-10-2022 06:31 AM GMT+8 , Processed in 0.198241 second(s), 22 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list