CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Search
Carian Terbanyak:
12Next
Return to list New
View: 5199|Reply: 37

help me please...-TERKINI..SEEKOR KITTEN DAH MATI....

[Copy link]
Post time 18-9-2007 06:46 PM | Show all posts |Read mode
kawan2..
kiter ader masalah sket kat sini.
ader stray cat slalu lepak umah mama kiter.
mama kesian,so slalu bagi makan kat kucing2 tu.
skang 2 ekor kucing tu dah beranak.
kucing2 tu beranak kat tempat lain asalnyer,tapi ader orang antar ke umah mama.
skang ader 9 ekor kitten kat umah mama.
mama dah tak larat nak jaga kitten2 tu.
blakang umah mama dah macam rumah kebajikan kucing.
nak buang mama tak sampai ati.
skang mama nak bagi jer anak2 kucing tu pada org.
ader sesaper nak kan kitten2 tu?
atau u all ader cdgn yang bernas tak,camner nak solve problem ni?

[ Last edited by  elnor_81 at 1-10-2007 04:31 PM ]
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 18-9-2007 06:50 PM | Show all posts

Reply #1 elnor_81's post

umah ko kat mane?
rupe kucen nye camne?
post sket meh...
Reply

Use magic Report

Post time 18-9-2007 07:26 PM | Show all posts
letak la gambar kat sini - and boleh try forum kucing lain like www.kitten.com.my - ramai yg cari kitten for adoption over there.

anyway, Yana sendiri berpendapat, kalau tak bersedia nak menerima kehadiran 'ahli keluarga kucing' baru, nanti bawak la kucing2 tu ke vet and kasi kucing2 tu....besides, diorg dapati kucing hidup lebih lama and kurang agressive selepas di kasi....

just my 2 sen
Reply

Use magic Report

Post time 18-9-2007 07:43 PM | Show all posts
elnor

belalah amak2 kucing sampai dia boleh makan sendiri

dah besar sikit 2/3 bulan bolehlah pndahkan kucing nih
tempat paling sesuai (pada aku) nak buang ialah pasar atau area2 kedai makan sekurang2nye kucing 2 nih tak merempat
Reply

Use magic Report

Post time 18-9-2007 08:05 PM | Show all posts
DocYana, aku sukalah tengok ko letakkan tangan atas bantal tu, macam
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 18-9-2007 08:11 PM | Show all posts

Reply #3 DocYana's post

nak kasikan camner?
tu bukan kucing kiter.
tu kucing yang sajer2 datang lepak umah kiter.
orang2 yang tinggal kat area umah kiter tu la yang anta ke umah mama.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 18-9-2007 08:11 PM | Show all posts

Reply #2 jezz12's post

nanti kiter postkan gambar.
skang ni tak amik gambar lagi..
umah mama kat gombak.
kiter dok cheras.
balik ujung minggu baru leh amik gambar.

[ Last edited by  elnor_81 at 18-9-2007 08:14 PM ]
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 18-9-2007 08:13 PM | Show all posts

Reply #4 genUmi's post

genumi,mama tak sanggup nak buang kat pasar or gerai makan.
mama nak cari org yang sanggup bela.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 18-9-2007 09:34 PM | Show all posts

Reply #6 elnor_81's post

since kucing tu pun takde tuanpunya, kita pun boleh bawa dia ke vet untuk dikasi.

lagipun, ia akan mengurangkan masalah populasi kucing stray yang berleluasa and tak terbela....

anyway, ini opinion Yana je. Ada jugak org yang bawak kucing2 stray nie untuk dikasi sebab ye la, kucing stray kan, bukan kita kawal whether dia bercampur dgn kucing lain ke tak. Asalkan musim mengawan, kucing betina mengandung, - last2 anak2 kucing tu byk sgt sampai tak terkawal...

sebaiknya bela la sampai dlm usia 2 bulan gitu, selepas tu boleh la nak offer ke org....kalau mama elnor tak mau lagi dpt surprise2 macam nie, lepas nie bawak je kucing dewasa tu ke vet...

Boleh jugak bawak ke RSPCA tapi kesian diorg pun tak terjaga sebab byk sgt org buang kucing merata....

[ Last edited by  DocYana at 18-9-2007 09:38 PM ]
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 26-9-2007 06:01 PM | Show all posts
a'kum kawan2...
berita baik...
7 ekor dari 9 ekor anak kucing tu dah diambil oleh seorang hamba allah yang baik hati...
aku raser happy ader gak hamba allah yang sanggup bela kitten tu...
so,ader 2 ekor lagi,tapi mama decide untuk trus bela...
Reply

Use magic Report

Post time 27-9-2007 01:11 AM | Show all posts

Reply #10 elnor_81's post

Alhamdulillah arr kalau dah ada yang sudi bela....2 ekor tue kira okey la kalau nak bela sendirik pun.
Reply

Use magic Report

Post time 27-9-2007 12:47 PM | Show all posts

Reply #10 elnor_81's post

gembira dgr kucing2 tu dah ada yg bela..harap semua ok.
Reply

Use magic Report

Post time 27-9-2007 02:23 PM | Show all posts

Reply #12 lufiahsreemzah's post

Alhamdullillah.... lega dengar... elnor... tepek laa gambo yg 2 eko tu... nama apa...??
Reply

Use magic Report

Post time 27-9-2007 02:51 PM | Show all posts
alhamdulilah...byk lg org baik kt muker bumi nih..moger kucing 2 bahagia dsamping tuan baru....
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 28-9-2007 09:34 PM | Show all posts
tak dapat nak amik gambar sebab kitten 2 ekor tu takut ngan orang.
nampak org jer,diorang lari.
sekor nama belang middle,sekor lagi lang-lang.
belang middle tu dapat nama camtu sebab dia ada abang yang sejibik cam dia.abangnye nama belang,dia belang middle.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 1-10-2007 04:23 PM | Show all posts
kawan2..
igt tak korang maser aku ckp yang kitten2 tu dah diambil orang?
baru2 ni (jumaat) mak aku ckp kitten tu ader balik kat umah mak aku.
ader 3 ekor jer..
rupa2nye,mak kitten tu amik balik anak2 dia.
maser aku dgr citer,aku terpikir betapa sayangnya kucing tu pada anak2nyer..
then,nak dijadikan cerita,sabtu aku dtg.kedatangan aku disambut oleh anak kucing yang berdarah kat badan dia.
keadaan agak teruk and aku tgk darah penuh kat badan dia.
aku tgk2 rupa2nya anak si kucing yang aku ckp amik balik anak dia tu.
aku anta kitten tu ke klinik.
esoknye aku pegi balik klinik.dr ckp kitten tu banyak ilang darah.rupa2nye,luka dia kat sekitar leher dia.nampak kesan gigit.dr kate,maybe maser mak dia gonggong kitten tu,tersalah gonggong.maybe si ibu takut and nak cepat,tu yang tersalah gonggong.
mak aku rasa bersalah sbb bagi anak kucing kat orang.
pas kuar klinik,aku bawak balik.mula2 nampak ok,tapi pagi ni..pas sahur,aku tgk dah lain macam.
suara pun dah takde.nak bernafas pun seksa.
hubby aku ckp,acat (nama yang diber aku and hubby) dah nazak.
ptg td,aku try bagi minum,tapi acat macam mencari susu ibu dia.
aku pun suruh hubby beli susu and botol susu.
aku bagi susu,dan tepat kul 3.40,selepas minum susu,acat ,meninggalkan aku buat selama2nyer..
walaupun baru sehari 2 dengan aku,tapi aku sayang sgt kat dia sebab acat ni manja...
skang aku tak tahu nasib adik beradik dia yang lain.
aku niat nak amik adik2 acat tu.aku nak bela elok2...
ACAT...MAMA MINTA MAAF TAK DAPAT JAGA ACAT DENGAN BAIK...
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 1-10-2007 05:15 PM | Show all posts

Reply #16 elnor_81's post

Takziah la....

Nak buat camner....mungkin tue yang terbaik untuk dia dari menanggung seksa sakit yang lebih lama.
elnor relakan jerla pemergian dia tue. yang penting skg nie elnor cuba sedaya yang mampu selamatkan anak2 dia yang lain tue pulak..insyaallah......fad doakan yang terbaik utk elnor.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 1-10-2007 06:01 PM | Show all posts

Reply #17 MiKiee's post

thanks fad.
sedih sgt rasernyer skang ni.
tadi maser hubby tanam acat,sekali lagi menangis.
ntahla...tak tau nak explain perasaan ni.
raser bersalah pun ader.
tapi hubby ckp,ader hikmahnyer...
Reply

Use magic Report

Post time 2-10-2007 02:32 PM | Show all posts
sedih baca kisah acat... daripada hidup menumpang rumah mak elnor, sehingga diadopt kpd org lain lepas tue lari balik semula kerumah mak elnor dgn luka berdarah..lepas tue sakit & pergi utk selama2nya...  ya..ada hikmah disebalik kejadian itu, yg k leo npk kematian acat membuka ruang dihati elnor utk membela adik beradik acat yg lain sebaik mungkin....alhamdulillah
Reply

Use magic Report

Post time 2-10-2007 03:15 PM | Show all posts
  kucing mi ilang haritu pun teruk gile nangis, siap tenung balik gambo2 kat hp..malam tu jugak hb pegi cari, kot2 tersesat or jatuh longkang..syukur jumpa balik, rupanya 2 ekor kitten tu sesat masa ikut ibu dia jalan2...

tak dapat bayang kalo tengok dorg tu dlm keadaan your kitten..sure tak lalu mkn seminggu...

sabar ye elnor..
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

5-10-2022 03:58 AM GMT+8 , Processed in 0.086336 second(s), 21 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list