CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
Author: Ekka

Mesin basuh " front loading " atau " top loading " ?

[Copy link]
Post time 18-9-2007 03:07 PM | Show all posts
top loading bila spin bleh riuh sekampung?? hehehe takpe satu kampung tau you rajin mencuci pakaian

anyway... i ada pengalaman ngan top as well as front loading.
my mom n sisters beli top, senang cuci.. sekejap je... dan very effective bagi yg berkeluarga... i dunno what went wrong tapi kadang2 i kena electric shock while operating top loading wm nie... tu buat i takut nak beli wm nie

bila kahwin, hubby dah ada everything kat rumah. our wm was front loading jenama hotpoint tapi oleh kerana dah berbelas tahun beli.. at last kaput la juga hotpoint tu... so we changed to zanussi electrolux auto.. so far alhamdulilah la.. ok je.

so pengalaman ngan top n front.. i choose front sbb very handy.
Reply

Use magic Report

Post time 18-9-2007 06:10 PM | Show all posts
Originally posted by ka_one2000 at 12-9-2007 01:53 AM
teman ada front dgn top loading.

pro front loading:
1. cuci bersih
2. pakaina susah rosak
3. space saving pasal boleh letak kain/ sabun atas dier.
4. bentuk cantik.
5. ada control temp. a ...


pasal space, ada kabinet dan atas mesin ada tempat gantung, untuk gantung baju yang
tak boleh masuk dryer.
me rasa bergantung ngan keupayaan mesin basuh tu...
me guna top loading, bersih aje, lepas tu boleh pilih nak
guna air panas ke sejuk, dan pilih berapa minit nak basuh..
samada gentle atau normal...

tapi dryer, me punya front loading...
Reply

Use magic Report

Post time 19-9-2007 12:02 PM | Show all posts
Originally posted by MrsJohn at 10-9-2007 11:30 AM
Top loader, sbb ade utk 13kg, ni kes malas nak basuh byk round......

Pernah pakai front loader, ok gak. Rase same je bersih ngan top loader.


aku bersependapat ngan MJ...

pilih top loader sebab malas nak basuh banyak kali... lagi pun senang nak basuh duvet, karpet sbb biasanya top loader je ada sampai 13kg... ku ada anak2 kecil so duvet tu at least sebulan nak kena basuh 2 kali..

pernah pakai top loader 4 years.. kelebihannya mmg cosumpution air kurang.. nak kata bersih, rasanya sama bersih ngan top loader...
Reply

Use magic Report

Post time 19-9-2007 12:03 PM | Show all posts
Originally posted by MrsJohn at 10-9-2007 11:30 AM
Top loader, sbb ade utk 13kg, ni kes malas nak basuh byk round......

Pernah pakai front loader, ok gak. Rase same je bersih ngan top loader.


aku bersependapat ngan MJ...

pilih top loader sebab malas nak basuh banyak kali... lagi pun senang nak basuh duvet, karpet sbb biasanya top loader je ada sampai 13kg... ku ada anak2 kecil so duvet tu at least sebulan nak kena basuh 2 kali..

pernah pakai top loader 4 years.. kelebihannya mmg cosumpution air kurang.. nak kata bersih, rasanya sama bersih ngan top loader...
Reply

Use magic Report

Post time 19-9-2007 04:03 PM | Show all posts
aku guna top loading
dulu pakai semi auto 7 thn
awal bln ni aku sambar auto punya.. samsung
sbb yg lama dah rosak.. 7 thn dah kan

sbb guna top loading..
sbb aku ada anak kecik 2 org
yg lasak dan nakal
yg suka pegang apa aje benda yg depa nampak
Reply

Use magic Report

Post time 19-4-2008 02:54 PM | Show all posts
pakai front loading, bersih, cuma lambat giler..lepas tuh sensitif...cuma certain sabun jer bleh pakai...kelebihan, tak bising sangat dan baju cantik, tak kembang
Reply

Use magic Report

Post time 19-4-2008 05:31 PM | Show all posts
prefer front loading.skarang guna bosch...(br beli).actually i punye electrolux front loading rosak.kna tunggu sparepart lama sangat.org kedai ckp,front loading x bley buih banyak sgt.sensitif skit.so,dia suruh i guna sabun yg kurang buih...sabun yg best is PERSIL.
Reply

Use magic Report

Post time 19-4-2008 05:32 PM | Show all posts
FL Electrolux pujaan hati.

Sebab effective, both water&electric consumption and end-results(baju lebih bersih, tak rosak).

Satu lagi sebab cantik, and tak makan space. Aku stack together Dryer atas Washer.
So, ribut taufan or tsunami sekalipun, baju baju tetap harum dan bersih.
Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2008 03:55 AM | Show all posts

Reply #28 RedDevils's post

tp u have 2 b careful!i pernah guna electrolux front loading.skarang dh rosak.nk tunggu sparepart punyalah lama.last tym i guna sabun max kleen.tp,org electrolux ckp better u guna sabun PERSIL.kurang buih........(bau pun sedap)
Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2008 03:46 PM | Show all posts
FL berat giler, susah kalau nk alih sana sini.......
lagi pun lambat sangat..

Kedai dobi sesuai kot......
Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2008 05:10 PM | Show all posts
kat umah dua2 ada...

tgk ape yang nak di basuh...
Reply

Use magic Report

Post time 21-4-2008 03:20 PM | Show all posts
skrg me pakai LG top loading 7.5kg..okay la jugak setelah sekian lama pakai wm semi auto...ada fungsi air dry untuk lebh keringkan laundry lepas spin dan ada child lock so sesuai la utk yg ada anak2 yg x leh duduk diam cam anak me...

pernah guna S.I.L punyer FL WM electrolux masa cuti ari tu...baju abis renyuk..x mcm bila guna TL x der la baju renyuk keredut cam tu..tapi yg best nyer ada fungsi air panas..mungkin sebab air panas kut baju renyuk...
Reply

Use magic Report

Post time 21-4-2008 03:59 PM | Show all posts
kak pakai top loading....tingin gak nak guna front loading..mcm best je...
Reply

Use magic Report

Post time 24-4-2008 03:47 PM | Show all posts
Originally posted by ka_one2000 at 12-9-2007 02:53 PM
teman ada front dgn top loading.

pro front loading:
1. cuci bersih
2. pakaina susah rosak
3. space saving pasal boleh letak kain/ sabun atas dier.
4. bentuk cantik.
5. ada control temp. a ...



setuju dgn analysis di atas
I guna FL electrolux
impress la ngan brand ni
sbb dh pakai lama dh still ok
lebih dr 6 thn dah...
walau pun cuma 4 org kat umah
I membasuh average 2 x sehari
rug pun memang basuh pakai washing machine
tapi alhamdulillah still ok

sebelum tu pakai FL爂ak brand elba
tak sampai 2爐hn dh rosak
Reply

Use magic Report

Post time 24-4-2008 04:50 PM | Show all posts
tak taulah..seswai ke tidak untuk saya tanya kat sini...kepada those yang pakai LG frontloading tu..kalau contohnya 10.2kg/6kg tu..u all pakai dryer tu..memang kering betol2 ker..u choose option ker atau terus jer tekan dry then tekan button utk start..ish..buleh faham ker..sebab kekedang let say kalau i keringkan towel..bila keluar..ada rasa panas2 lembap gitu...kalau kain baju plak cemana u all sort unutk masuk sekali dry??tq in advance
Reply

Use magic Report

Post time 25-4-2008 09:49 AM | Show all posts
Originally posted by haruki_naoki at 24-4-2008 04:50 PM
tak taulah..seswai ke tidak untuk saya tanya kat sini...kepada those yang pakai LG frontloading tu..kalau contohnya 10.2kg/6kg tu..u all pakai dryer tu..memang kering betol2 ker..u choose option  ...


Aku pakai LG FL 14kg/8kg dan so far....memang berbaloi. Berat nak mampus...almost 100kg.

Pasal dryer to, camni la....konsep asal dia ialah berat pakaian (dry weight) mestilah maksimum 8kg (utk aku nyer lah...) DAN yang paling penting longgokan pakaian tu bebas berpusing kat dalam tub, so udara panas yg keluar dari blower tu (kat main door...atas kanan) sama rata dan takder yang ter"block". ATAUPUN, kalau takder alat penimbang, time ko masukkan pakaian tu, longgokan tu adalah 3 suku dari paras tub tu, so bila pakaian tu basah, level dia akan drop to at least 1/2 of the tub.

Option yg aku pilih takat ni ialah "auto" ("cupboard") dan average lebih dari 2 jam.....so keseluruhan proses ialah hampir 5 jam (wash - 2 jam 52 minit "cotton mix" dan dry - 2 jam lebih "cupboard"). Pernah aku try wash load aku almost 14kg...dan aku kira ada dalam lebih 160 helaian pakaian (termasuk baju anak-anak, spender, stokin dll) dan tekan option "dry". Habis jer proses, 70% total dry dan 30% partial dry....maksud aku tempat2 yang susah sangat angin nak lepas masuk spt celah ketiak, celah kangkang, poket (jeans) dan pinggang (seluar lelaki selalunya tebal - normal pants). So yang tak kering tu aku jemur je kat ampaian....tak sampai 1/2 jam dah kering.

Dryer ni aku pakai kalau badan ni dah malas sesangat nak menjemur kain. Dah 4 bulan aku guna LG FL, baru 3 kali jer aku pilh option wash & dry. Bil letrik OK lagi....less than RM50.00 dan bil air pun memang banyak kurang sejak pakai LG ni. Dulu time pakai TL, average RM50 - RM60, tapi la ni RM20.00 jer.
Reply

Use magic Report

Post time 25-4-2008 10:13 AM | Show all posts
Originally posted by RedDevils at 19-4-2008 05:32 PM
FL Electrolux pujaan hati.

Sebab effective, both water&electric consumption and end-results(baju lebih bersih, tak rosak).

Satu lagi sebab cantik, and tak makan space. Aku stack together Dr ...


samalah kiter.....
Reply

Use magic Report

Post time 25-4-2008 10:17 AM | Show all posts
Originally posted by wgd4082 at 25-4-2008 09:49 AM


Aku pakai LG FL 14kg/8kg dan so far....memang berbaloi. Berat nak mampus...almost 100kg.

Pasal dryer to, camni la....konsep asal dia ialah berat pakaian (dry weight) mestilah maksimum 8kg  ...


memang betul tu...orang selalu kata pakai dryer boleh buat bil tinggi tapi pada arwen lebih kurang je...mungkin tengok pada brand jugak kot..
so far arwen pakai electrolux punya dryer okay jer....bil takdelah tinggi sangat.

lagi satu pakai dryer ni baju bebas dr habuk....tak tau ler jadi kat korang ke tak tapi umah arwen ni tempat laluan kenderaan so
kalau dikibas2 baju selalu rasa mcm berhabuk bila sidai kat luar....
tak suker btul......
Reply

Use magic Report

Post time 25-4-2008 10:21 AM | Show all posts
Originally posted by ayen1906 at 20-4-2008 03:55 AM
tp u have 2 b careful!i pernah guna electrolux front loading.skarang dh rosak.nk tunggu sparepart punyalah lama.last tym i guna sabun max kleen.tp,org electrolux ckp better u guna sabun PERSIL.ku ...


arwen dah pakai hampir 10 thn.  sekali je rosak tu pun sbb overload....so dia punya bearing (tak sure betul ke tak panggilannya) rosak.
takde pulak lama tunggu lama....orang electrolux yg dtg repair tu offer spare part yg bukan  dr company dier tapi memang utk electrolux punya washer (pasaran gelap punya kot) so arwen pun amik jelah....lagipun murah skit.  tu citer 3-4 thn lepas....still good. mungkin arwen cuma bernasib baik kot.

cuma masa dryer arwen rosak (ni sbb belt dier dah haus), arwen kena tunggu sebulan.  electrolux hantar orang lain and dia ni takde "spare part segera..." kot.

[ Last edited by  Arwen at 25-4-2008 10:25 AM ]
Reply

Use magic Report

Post time 25-4-2008 03:35 PM | Show all posts
Originally posted by Arwen at 25-4-2008 10:21 AM


arwen dah pakai hampir 10 thn.牋sekali je rosak tu pun sbb overload....so dia punya bearing (tak sure betul ke tak panggilannya) rosak.
takde pulak lama tunggu lama....orang electrolux yg牋...



memang tahan lama kan... FL Electrolux ni...
I pun dh pakai sebelum anak I yg 6 thn
ni lahir lagi masih elok...
tiap2 hari membasuh
dua tiga x sehari masih utuh...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

28-6-2022 07:46 PM GMT+8 , Processed in 0.079368 second(s), 21 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list