CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
Author: Ekka

Mesin basuh " front loading " atau " top loading " ?

[Copy link]
Post time 8-1-2009 10:56 AM | Show all posts
Saya guna breeze colour sajer + softlan yang kecik tu,
rasa best pulak,
tgk kat bintang tu ari persil tu mahal jugak kan...
guna breeze colour ni satu penutup tu pun dah puas hati...

Originally posted by mentollica at 7-1-2009 09:30 AM
nak tanya kawan2 yg pakai mesin basuh front loading yg guna sabun breeze persil, memang boh secawan (cwn yg ada dlm sabun tu) atau 4/5 cawan ke masa membasuh tu? byknya... kak biasa guna sabun ma ...
Reply

Use magic Report

Post time 8-1-2009 11:02 AM | Show all posts
kedua2 nyer pernah pakai. skrg pakai yg top loading. malas nak tunduk2. muatan besar sbb basuh seminggu skali jer. kebersihan cucian sama jer sbb baju pakaian harian, bukan buat gi kebun.
Reply

Use magic Report

Post time 8-1-2009 11:35 AM | Show all posts
memang masa akak boh 4/5 cawan ikut sukatan kat kotak dia buih byk jugak tapi tak le byk sgt, cuma byk dari guna sesudu penuh maxkleen9 tu..akak risau gak nampak buih2 ni.. semalam akak dah kurangkan...1/2 cwn aja..ok la..cwnnya besar boleh buat minum  kalau sekila sabun tu guna secawan, mau tak sampai seminggu abih sabun tu heheh..mahal gak kan..

marissa guna sabun apa?
Reply

Use magic Report

Post time 9-1-2009 11:02 AM | Show all posts

Reply #84 mentollica's post

kak saya jarang guna detergent powder...
sll guna liquid detergent jer...

marisa guna sabun attack colour tuh ajer...

btw kak, cawan sabun tuh cam cawan minum kita ker....
besar tuhhh...mau tetiap minggu membeli sabun ajer...
adehhh...
Reply

Use magic Report

Post time 9-1-2009 04:59 PM | Show all posts
baru jer beli mesin basuh 2-3 hari lepas
sebelum tu tanya gak kat SA, nak pilih top atau front loading
dia kata, kalau utk cucian biasa, memadai la pakai front loading jer
kalau kita keje kat bengkel atau large scale kebun ke..boleh le pakai front loading

mcm saya nih taksub sikit ngan front loading sebab sejak kecil lg mesin basuh kat rumah mak mmg front loading jenama toshiba..mak kata basuh..tahan 30 thn..jenis front loading bole opt cucian gun air panas

so after dengar SA tu cakap and also baca sikit info pemilihan mesin basuh yg ada kat dinding carrefour tu, saya dan suami pilih top loading jer la... tp kami pilih jenama toshiba yg agak terbaru juga dan guna teknologi SDD Inverter, 14kg --senang sekali cuci jer...


harap2..takde masalah la ngan brand nih...
Reply

Use magic Report

Post time 10-1-2009 01:02 AM | Show all posts

Reply #86 dideal_2004's post

mlm tadi aku dgn hubby gi carrefour cari washing machine.. laki aku kalau certain electrical items dia cari Toshiba dulu.. so, tadi kitorang direkemen 3 pilihan.. washing machine ni jenis TL.. kat carrefour tadi ada sale kat washing machine dia.. Panasonic auto 6.2kg 1year warranty rm699.. Toshiba auto 6.5kg 2years warranty electric saver rm698.. pastu last brand Haier auto 7kg 2years warranty rm699 jugak.. free delivery psl within 30km radius..

mcm mana SA introduce Panasonic dgn Haier.. laki aku pilih TL Toshiba.. hopefully oklah.. coz dulu kitorang pakai yg TL jugak.. ntah jenama apa tak kenal.. tapi murah.. ada 2 side basuh dgn dryer sebelah.. pakai tak sampai 4tahun dah rosak..

oh.. lupa plak.. mlm tadi gak seblm gi beli kat Carrefour, kitorang singgah kat salah satu kedai letrik kat Setiawangsa.. washing machine brand Panasonic 6.2kg  model sebijik mcm yg aku stated kat atas tu dia nak jual rm745 after less.. laki aku kata dia survey kat Shah Alam boleh dapat rm725.. so, kalau sesaper nak beli brg2 letrik ni, jadikan prices kat hypermarket sbg benchmark sblm survey kat kedai letrik lain.. aku prefer beli brg2 letrik kat Carrefour sbnrnya..

[ Last edited by  dianaris at 10-1-2009 01:11 AM ]
Reply

Use magic Report

Post time 10-1-2009 04:06 PM | Show all posts
mmm..saya obses pasal mesin basuh ni lepas guna mesin kat umah mak le. macam saya kata dulu, sidai je baju kolar/tak kolar, kendur. dah ler baju mahal..(masa tue beli baju duit mak gak hehehe)
mesin masuk kut atas ni tarik kuat sangat. omputih cakap tangle gitu. kalu dah tangle, alamatnya byklah kedutnya.baju cotton nipis taklah  obvious(baju skolah, baju kerja),
tapi kalu t-shirt cotton tebal, mmg nampak.so, ada satu keje pulak nak sterika t-shirt ni. mak aii..ni yg den payah nak buek nih.
maklumlah, bahu saya jatuh, jadi bila baju tu kembang, nampak serebeh kalu tgk cermin. certain ppl, they take for granted bout this.
kalu baju round neck,  ala2 ada ropol gitu keliling leher.
tuh yg teringin sangat nak cuba front load ni. duit dah ada, apa lagi...   mula2 pakai BRAND PERSIL, PAS TU TUKAR SPIN. SEBAB PERSIL NI TAK WANGI LA (mengada2 hehhe).
SPIN ni susah nak cari skarang. certain kedai jek jual. bau dier oklah..(still to get along with softner)
pas tu PERSIL PUNYA COMPANY NI BEBAL SKET. ada ke supply cawan. dah takde benda lain ke nak dibubuh. dah tau front load punya detergent box ni kecik, bagilah sudu.^*^%!!.mm..nak senang cite, tpaksa bubuh persil dlm botol air. mmg mudah keje cek no! brand lain ok jugak cam DYNAMO, TOP,FAB,  MAX KLEEN. syg sket, kena hati2 sebab FL ni x buleh buih byk. so, X BOLEH  nak beli brand2 murah cam DAIA, BOOM, TROJAN. cawan PERSIL TU sama dgn 10 sudu makan. agak2 ler kalu nak bubuh.bye2
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2009 10:37 AM | Show all posts
Saya dulu guna top loading tapi lepas rosak beli front loading. Saya prefer FL sebab baju tak rosak dan lebih bersih. Kalau basuh kerja hubby and anak, collar baju tak payah sental dulu sebelum masuk mesin. memang bersih. baju pun tak kedut seribu.
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2009 08:48 PM | Show all posts
Originally posted by dideal_2004 at 9-1-2009 04:59 PM
baru jer beli mesin basuh 2-3 hari lepas
sebelum tu tanya gak kat SA, nak pilih top atau front loading
dia kata, kalau utk cucian biasa, memadai la pakai front loading jer
kalau kita keje kat  ...


Sayapun pegi tengok toshiba 14kg tadi.. dpt RM1650. Tp belum beli lagi. Dideal beli berapa rm?
Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2009 02:16 AM | Show all posts
Saya pakai dua dua jenis but prefer top loading --- sebab top loading ada cycle -hand wash/super slow, delicate, normal dan fast/heavy load.
Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2009 09:17 AM | Show all posts
Originally posted by sirihJUNJUNG at 11-1-2009 08:48 PM


Sayapun pegi tengok toshiba 14kg tadi.. dpt RM1650. Tp belum beli lagi. Dideal beli berapa rm?


waaaaa..murahnya..
saya malas nak suvery sebab mmg terdesak sangat nak beli mesin basuh nih
cuma ada la tgk kat kedai kawanku rm1799 jer
tp sebab cfour dekat rumah, saya beli jer.... rm1878
takpe la...sib baik bukan beli guna duit sendiri...

elok le u beli kat situ
sebab rasanya yg 14kg nih model toshiba plg latest nih
yg guna teknologi SDD kan?? ...ntah apa SDD tu ntah ler...
Reply

Use magic Report

Post time 17-1-2009 06:56 PM | Show all posts
Originally posted by dideal_2004 at 14-1-2009 09:17 AM


waaaaa..murahnya..
saya malas nak suvery sebab mmg terdesak sangat nak beli mesin basuh nih
cuma ada la tgk kat kedai kawanku rm1799 jer
tp sebab cfour dekat rumah, saya beli jer.... rm187 ...


Ye.. SDD inverter
Reply

Use magic Report

Post time 21-1-2009 11:09 AM | Show all posts
aku vote for top loading... tak pernah guna yg front...mcm best je yg front loading ni
Reply

Use magic Report

Post time 21-1-2009 02:12 PM | Show all posts
tgh cari washing machine gak ni...yg lama dah rosak.....
rasa2nyer kalau 10kg punyer muatan baper hargenye??
dan saya nak top loading....
Reply

Use magic Report

Post time 23-1-2009 02:46 AM | Show all posts
Apricot nak brand apa?  klu toshiba & panasonic tu rasaya boleh dpt dlm RM1200.. tp bukan SDD inverter.
Reply

Use magic Report

Post time 25-1-2009 02:56 PM | Show all posts
kesimpulannya, kakak2 kat mesia suka beli mesin basuh kot atas...sebab?
beban besar..
murah
banyak choice
bai2
Reply

Use magic Report

Post time 29-1-2009 03:28 PM | Show all posts
top loading kena jaga masa utk letak softlan.. selaliu lupa nk letak
front loading letak semua sekali seblm basuh then tinggal jer

sbb tu aku suka front loading
Reply

Use magic Report

Post time 30-1-2009 09:55 AM | Show all posts
top loading sbb ada yang sampai 16 kg tu.. senang nak basuh selimut tebal..
spin jer banyak2 kali boleh kering cepat... maklumlah dah beranak pinak ni.. sekali cuci jer senang...
Reply

Use magic Report

Post time 30-1-2009 12:45 PM | Show all posts
Originally posted by adham80 at 25-1-2009 02:56 PM
kesimpulannya, kakak2 kat mesia suka beli mesin basuh kot atas...sebab?
beban besar..
murah
banyak choice
bai2


hmmm... aku rasa sebab utama ialah harga...
Reply

Use magic Report

Post time 4-2-2009 04:59 PM | Show all posts
Originally posted by babel at 29-1-2009 03:28 PM
top loading kena jaga masa utk letak softlan.. selaliu lupa nk letak
front loading letak semua sekali seblm basuh then tinggal jer

sbb tu aku suka front loading

sat..aku nak tanya...

kalu nak letak softener..bukan letak masa memula ker masa nak start basuh? letak kat tempat softener tu...

haku tak tahu pulak kalu nak letak softener kena jaga masa...ke haku yang silap..pasal..tiap kali mesin basuh top loading haku abis basuh....lepas dia pusing2...haku tgk softener dah kosong....masa tu, rinse pun belum lagi...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

19-5-2022 11:11 AM GMT+8 , Processed in 0.089649 second(s), 21 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list