CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
Author: Ekka

Mesin basuh " front loading " atau " top loading " ?

[Copy link]
Post time 24-12-2008 10:52 PM | Show all posts
alamakkk...baru ja sebut nak beli mesin basuh fl...mesin basuh kat rumah tu dah koma la plakk... cabul betul mulut ni....
Reply

Use magic Report

Post time 25-12-2008 05:01 PM | Show all posts
Originally posted by almond22 at 24-12-2008 01:50 PM
my personal experience...dah pernah guna both FL and TL...
prefer FL cos cucian lebih bersih,
tapi disadvantage dia once dah start/on tak boleh nak tambah baju/kain yg tertinggal...'pintu' dah ...


a'ah................the biggest thing missing from FL

kalo tertinggal apa2 tuh.................esok je lah jawapnya

pastuh boleh start TL sambil cari baju2 lain yg nak masuk, jimat masa

[ Last edited by  alyssasarah at 25-12-2008 05:02 PM ]
Reply

Use magic Report

Post time 26-12-2008 08:20 AM | Show all posts
Originally posted by almond22 at 24-12-2008 01:50 PM
my personal experience...dah pernah guna both FL and TL...
prefer FL cos cucian lebih bersih,
tapi disadvantage dia once dah start/on tak boleh nak tambah baju/kain yg tertinggal...'pintu' dah ...


saya guna FL Elextrolux,
saya puas hati,
nak tambah baju ader button hold,
boleh resume terus, tak yah tunggu esok pun...
air pon ada fungsi yang boleh jimat air,
so tadek issue tunggu air lambat,
cuma mmg tak leh nak tuang air dalam tu la kan,
baju tak tangle and ande fungsi easy iron,
baju lembut jer,
bersih pon bersih dari guna TL LG modelFT700 seblum ni,

basically ikut model apa yang kite beli..
FL kalau fungsi nyer sangat sikit, baik la beli top loader sajer.
dapur saya kecil jadi saya gun FL so boleh taruk mesen lam KC jer,
atas boleh taruk barang, then saya beli yang banyak fungsi,

[ Last edited by  nuryta at 26-12-2008 08:22 AM ]
Reply

Use magic Report

Post time 27-12-2008 01:35 AM | Show all posts
saya pilih front loading.... rumah mak pakai TL (samsung). mak aiii..spin punyalah laju..akibatnya,-baju kembang-berpintal2saya rekomend mak suruh pakai FL sbelum tu...mak cakap pintu FL ni  mudah bocor. air meleleh..
last2 saya beli gak FL Electrolux (utk pakai seniri).regenya tak yah cakap RM1+++........
PROnya mcm yg lain2 cakap:
-bersih, sebab  baju dihempas,syaratnya  mesin penuh.(setakat 3-4 helai, mmg tak berkesan)-jimat air.
-boleh taruk barang2 kat atas dier.(tu pon kalau kompem tak bergegar)
-boleh tgk baju berpusing(sebenarnya,ni yg saya idam2 kan sejak kecik... ada darah senilah katakan)
-baju tak terbelit2 dan kendur(PALING RIMAS BILA SIDAI BAJU X BERKOLAR)

KON:-MAHAL sebab ada yg cakap dlm mesin ni guna alat2 utk heavy duty jek, tapi ditukar utk domestik
-BERAT TAHAP AZAB, ntah.. dgar2 ada batu (x pernah bukak lagi)
-dah sekali start, x boleh taruk baju.(certain model buleh  coz paras air x lebih pintu)
-kene pakai sabun kurang buih eg PERSIL, TOP, SPIN sebab mesin buleh rosak kalu byk buih.
-kene bongkok, kalau slalu sakit blakang, better suruh bibik masukkan kain
-cycle MMG LAMA.(tak kisah.. daripada tgk baju kembang)
-pesen ni terhad loading dier..5, 6,7,8 kg.(susah kalu nak basuh comfoter besar).. kalau nak gak, cari  LG  TROMM..rege? RM5+++.
-cepat rosak kalu x jaga elok2, ie syiling sangkut
,
TL-pro-cycle cepat, ringan, lebih popular kat mesia, sesuai tuk yg berbajet rendah
      kon-baju cepat kembang (x mesra kain) guna banyak air, mudah bergegar kalu x balance
Reply

Use magic Report

Post time 27-12-2008 10:42 PM | Show all posts
tadi akak dah sambar mesin basuh fl electrolux 7kg...nak lebih kg lagi dah tak mampu..harap2 tahan lama mesin ni..aminnn...
Reply

Use magic Report

Post time 27-12-2008 10:55 PM | Show all posts
I vote for top loading even skrg pakai front loading. Reason being, id dah design tempat front loading tuh, mcm keterpaksaan guna front loadg wm... tuk kemas & jimat ruang...
Reply

Use magic Report

Post time 29-12-2008 08:12 AM | Show all posts
Originally posted by mentollica at 27-12-2008 10:42 PM
tadi akak dah sambar mesin basuh fl electrolux 7kg...nak lebih kg lagi dah tak mampu..harap2 tahan lama mesin ni..aminnn...


hehehe yer ker?
akak beli model mana yer?
share experience kat sini kay...
Reply

Use magic Report

Post time 29-12-2008 10:08 AM | Show all posts
saya pun baru beli FL electrolux 7 kg.

mcm menyesal plak beli sebab, cuma 2 org kat rumah. so, baju tak banyak sangat, bila basuh sebaldi baju je, bunyi dia bising macam kapal terbang, bila tengah spin lagi la bunyi satu apartment boleh dengar mcm kapal terbang nak landing.

kononnya nak beli 7 kg sebab nak senang basuh comforter + langsir, tak yah hantar kedai, tapi susah pulak nak basuh sikit2.

bila try basuh comforter, just nice je, senyap sunyi time basuh, tapi time dia spin tu masih lagi bising walaupun tak kuat.

lagi satu terkilan ialah harga, saya beli harga RM2,200. tapi bila saya surf sana sini, ada yg dpt harga RM1980.

kalau saya tau dia tak leh basuh sikit2, lebih baik ambik yg kat tesco, harga cuma RM1600 electrolux 5kg.
Reply

Use magic Report

Post time 29-12-2008 10:51 AM | Show all posts
Originally posted by batricia at 29-12-2008 10:08 AM
saya pun baru beli FL electrolux 7 kg.

mcm menyesal plak beli sebab, cuma 2 org kat rumah. so, baju tak banyak sangat, bila basuh sebaldi baju je, bunyi dia bising macam kapal terbang, bila t ...


mesen basuh TL/FL sama jer rasanyer...
kalau buh baju sikit sangat masa spin tu dia akan bunyik kuat...
tapi FL Electrolux ni mmg bunyik aduyai... heheheh...
tapi kalau basuh comforter... marveles... hehehe
Reply

Use magic Report

Post time 29-12-2008 11:41 AM | Show all posts
Originally posted by nuryta at 29-12-2008 10:51 AM


mesen basuh TL/FL sama jer rasanyer...
kalau buh baju sikit sangat masa spin tu dia akan bunyik kuat...
tapi FL Electrolux ni mmg bunyik aduyai... heheheh...
tapi kalau basuh comforter ...


u pakai FL ke?
memang tak de function utk load sikit je ya?
kat rmh mak saya guna TL, boleh basuh baju byk atau sikit., kalau sikit, time spin tak de la bising sgt, biasa je..
tapi FL ni, mak aiii.......rasa mcm nak pecah dapur saya tu...

memang terkilan sgt ni...rasa mcm nak pulang je... sebab kami 2 org ni, baju tak byk sgt nak basuh, selalu blk rumah mak...jawapnya 3 minggu sekali la basuh baju kalau mcm ni.  

lagi satu, kalau baju putih, tak kan nak kumpul lama2, paling byk 3-4 helai je, tak kan nak basuh asing....

kalau saya beli yg 5 kg, mesti happy sebab saya rasa pakai FL ni memang best. baju tak tangled sangat, baju tu dah mcm separuh kering bila abis basuh, tak mcm TL masih rasa basah lagi.
lagi satu sebab saya suka warna putih + jimat space, bila duduk apt ni, kena berkira2 nak beli brg, sebab dapur kecik sgt.
Reply

Use magic Report

Post time 29-12-2008 12:30 PM | Show all posts
Originally posted by batricia at 29-12-2008 11:41 AM


u pakai FL ke?
memang tak de function utk load sikit je ya?
kat rmh mak saya guna TL, boleh basuh baju byk atau sikit., kalau sikit, time spin tak de la bising sgt, biasa je..
tapi FL ni ...


tak sure pasal load sikit sebab saya mmg basuh baju 2 minggu sekali....
baju putih saya asing dengan baju/kain yang kaler light...
elexrolux kita boleh call dia nyer care line...
aritu call derang tanya pasal bunyik... heheh sebab cuak sgt bunyik dia cam kapal terbang...
dia kata mmg teknologi dia mcm tu...
tak yah risau... pastu tanya kakak saya yang dah pakai elektrolux 10 tahun... same jer...
Reply

Use magic Report

Post time 30-12-2008 08:53 AM | Show all posts
Originally posted by batricia at 29-12-2008 10:08 AM
saya pun baru beli FL electrolux 7 kg.

mcm menyesal plak beli sebab, cuma 2 org kat rumah. so, baju tak banyak sangat, bila basuh sebaldi baju je, bunyi dia bising macam kapal terbang, bila t ...


akak beli fl electrolux 7 kg model baru, EWF8576, beli kedai Ban Huat..RM2050 setelah tawar menawar la..dia bagi hadiah periuk sebiji kalau yg 5kg dia ofer akak RM1500 tapi akak nak yg besar sikit sebab kuarga ramai.
http://www.electrolux.com.my/Files/Malaysia_Singapore/Images/Product_Images/EWF8586.jpg

setakat ni dah 5 kali akak gunakan, memang best, senyap je masa membasuh dah masa spin bunyi sikit ja.
kalau top loading akak yg lama tu bergegar satu rumah. tapi wow lama sungguh cucinya, 2 jam lebih..
akak dah try 90%, 60%, 40%, yg 90% tu air panas sesuai utk baju putih.. 60% tu buat kain2 yg byk kotor, spt cadar dan lapik meja... tapi byk lagi akak tak tau...sapa2 yg tau tu ajar la akak ya...
Reply

Use magic Report

Post time 31-12-2008 09:02 AM | Show all posts
alaaa..jgn la menangis cia... beli brg termahal sikit tak pa, lagi pun dah beli gunakan aja lah... bukan rosak pun..kalau baru beli tetiba rosak baru la betul2 nangis.. mcm akak sebelum ni akak beli mesin basuh top loading samsung fully auto, pakai 2 tahun rosak,  pegi repair, kena rm290.. setahun lebih bebaru ni la.. rosak balik... lagi rugi pakai tak sampai 4 tahun pun,
brg lelain kalau tak puas hati boleh jual 2nd hand, nanti boleh beli lain
Reply

Use magic Report

Post time 1-1-2009 03:36 PM | Show all posts
bulat suke yg front loading tapi sebab kan rega yg terlampau mahai...
maka terpakse lah beli yg top loading & vote for top loading....

Reply

Use magic Report

Post time 4-1-2009 02:53 PM | Show all posts
mmm..kalu pakai front load ni, tak yah select temperature lah .makan letrik banyak. sebenarnya,
cam org lain kata, kalau dah ada function, kenapa tak guna kan?, beli mahal2.
mmm..saya pernah guna, 30 celsius, results...
baju warna- luntur sket
seluar panjang- berbulu2.(ada cam biji2  kapas kat seluar)
baju putih- tak ada coz saya single.
conclusion, tak yah guna suhu sebab, saya bukan kerja membajak sawah.so, cuci sejok dahlah..
satu lagi, i  wonder, ada ke masa nak tgk caring instruction kat baju? cold wash, half cold, warm wash etc  adoii.. byk keje lain yg buleh dibuat.(possible kalau baju mahal @  tgk rupa baju) tak taulah la pulak certain org, guna org gaji nak  asingkan baju
haa..lainlah masa saya kecik, mak tolong asingkan baju sekolah. masuk F4,  mak saya  campur je skali  ngan baju lain sebab
: dia dah berusia, saya pun dah besar, dia pon banyak keje lain.

kalu kluarkan duit syiling dari kocek, WAJIB sebab FL ni tak macam TP. sekali syiling sangkut, kene suruh technician nak buka.so, ELECTROLUX cepat2 le tampal warning kat door seal dier.
setakat ni, name tag saya yg pernah sangkut. tapi tak sampai mesin rosak. maklumlah baru pakai.
Reply

Use magic Report

Post time 4-1-2009 03:02 PM | Show all posts
suka pakai top loading jenama hitachi...

sebab ada bekas utk buh sabun serbuk, takde lee sabun tu melekat lekat esp kat seluar suami (dulu pakai national... jenuh nak bancuh sabun serbuk, last last pakai cecair jek..ada sekali tu, air kurang... sabun setepek melekat kat cadar.. sampaikan ilang warna cadar kat kawasan tuu)

so bila mesin baru mmg carik yang buleh buh sabun serbuk, dan ada tempat utk buh softener.. masa guna national.... sibuk bilang  basuhan kali ke berapa..sebab nak buh softener...
Reply

Use magic Report

Post time 6-1-2009 01:05 PM | Show all posts
mendap ker page ni??
Reply

Use magic Report

Post time 7-1-2009 09:30 AM | Show all posts
nak tanya kawan2 yg pakai mesin basuh front loading yg guna sabun breeze persil, memang boh secawan (cwn yg ada dlm sabun tu) atau 4/5 cawan ke masa membasuh tu? byknya... kak biasa guna sabun max kleen 9 cuma penuh sudu kecik yg disediakan tu ja.. rasa persil ni cam byk la plak..buih pun byk dari maxkleen9.

[ Last edited by  mentollica at 7-1-2009 09:31 AM ]
Reply

Use magic Report

Post time 8-1-2009 08:34 AM | Show all posts
alamakk...tak da org nak jawab ke?
Reply

Use magic Report

Post time 8-1-2009 09:18 AM | Show all posts

Reply #80 mentollica's post

kak...sy pon guna front loading...
tp x pernah guna sabun breeze persil tuh...
so sy x leh la nak jwb...

tp kann kalu penuh satu cawan...byk tuh...
tak teruk ker buihnyaa...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

22-5-2022 08:13 AM GMT+8 , Processed in 0.093586 second(s), 21 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list