CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
Author: Ekka

Mesin basuh " front loading " atau " top loading " ?

[Copy link]
Post time 24-2-2012 07:45 PM | Show all posts
Prefer front loading machine.

Kat rumah saya guna front loading dan dryer Electrolux. So far so good.

Planning to stack them bila nak put in built-in cabinet kat laundry room tu.

Ramai my own sedara mara guna Electrolux front loading nih ada tu rasa dekat 30 years..memang rupa tu dah macam buruk giler but then still working! Memanglah ada repair in between but not major.
Reply

Use magic Report

Post time 24-2-2012 07:56 PM | Show all posts
adoi aku punya LUX machine dah kong... dia punya bearing dah out, bila spin satu kampung boleh dengar...
satu set bearing 600 lebih belum masuh upah lagi...
Reply

Use magic Report

Post time 19-5-2012 12:11 PM | Show all posts
Korang yang guna WM FL ni, ada tak yg ada masalah WM korang 'berbau'?
mcm mana nak settlekan masalah ni ye?
sabun sy guna persil, and selalu jugak letak softener.
cuma lately ni perasan mcm ada 'bau' yg kurang enak.
Reply

Use magic Report

Post time 20-5-2012 01:23 AM | Show all posts
alhamdulillah takde. saya guna dynamo / max clean 9 . softner saya guna downy.

selalu sidai lambat. tp alhamdulillah x der bau laaa..
Reply

Use magic Report

Post time 20-5-2012 06:37 PM | Show all posts
salam,

ada sesape kat cni yg baru beli WM?
WM TL TOSHIBA sy telah rosak setelah berkhidmat 8 thn ...
ctzuras74 Post at 1-2-2012 17:35


I gunakan FL Electrolux 8kg.. tapi memang berbeza.. tak risau baju sekolah anak2.. sentiasa bersih.., cuma masanya agak panjang.

Kalau basuh biasa.. I tak guna air panas.. tu pun ambil masa 2 jam.
Kalau basuh baju sekolah.. I kumpulkan seminggu.. gunakan air panas.. ambil masa 2.5 jam.

Bezanya FL dgn TL.. FL ni baju tak berpintal.. means tak berkedut sangat (kecuali yang basuh air panas).

Lagi satu lectrolux FL ni.. kalau 8kg maksudnya.. 8 kg muatan kering.. kalau TL 8kg.. muatan basah - itu yang I faham.
Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2012 09:44 PM | Show all posts
I gunakan FL Electrolux 8kg.. tapi memang berbeza.. tak risau baju sekolah anak2.. sentiasa bers ...
maizana Post at 20-5-2012 18:37


Thanx for responding....me dah beli FL Elextrolux dah dkt 3 bln kotYup mmg puas hati....me pun sama gak basuh bj sek kumpul sekali n x campur dgn bj lain (2 ank 10 psg + 10 pairs of socks) n pkai vanish. Bila pkai Elextrolux advantage ada hot water me guna khas utk bj sek je.....mmg bersih!!!
Reply

Use magic Report

Post time 13-10-2012 06:40 PM | Show all posts
saliza1979 posted on 19-5-2012 12:11 PM
Korang yang guna WM FL ni, ada tak yg ada masalah WM korang 'berbau'?
mcm mana nak settlekan masala ...

1.bukak pintu mesin  dan dispenser sikit lepas cuci, (lagipun pintu kena bukak utk bagi gelang getah tahan lama.)
2. beli descaler
3. jgn pakai softner.(softner, kalo baju tak cukup kering pun boleh hapak).
4. guna cuka.chek internet.(better jangan kalo  ragu2)
*sebab tu persil tak cukup kuat  baunya.  sengaja dia tak letak wangi lebey2 sebab nak elak bau hapak pd mesin.
nilah kelemahan  pintu depan..
Reply

Use magic Report

Post time 14-10-2012 01:01 AM | Show all posts
fl electrolux with persil liquid + anti bac dowry... so far tk penah ada kes baju hapak
Reply

Use magic Report

Post time 15-10-2012 03:50 PM | Show all posts
tak berkenan FL sebab lamaaaaaa.. giler nak tunggu siap. kalau pakai LG TL 9.5kg amik cycle jeans XL pun xsampai 90min.

tapi nak tanyer.. kalo FL nih ada masalah syiling masuk dalam tak? my TL tu dah banyak kali bukak dalamtu sebab duit syiling sangkut kat drain pump. boleh la.. gagahkan nak godek sendiri. anak dah 5... xde masa nak belek kocek satu2 nak kluarkan benda dlmtu. tu yg terbabas duit baki masuk dalamtu. banyak kali pesan pun kekadang ader gak yg terlepas. 50sen (duit lama) xmasuk sbb dia besar.. yg lain semua bleh masuk dalam.. huhu..

kalo FL nih kalis masuk bende2 camtu.. boleh la nak dipertimbangkan. apa saiz paling besar dia ada aa utk FL? TL ada nampak panasonic sampai 16kg... boleh basuh toto. FL boleh ke?
Reply

Use magic Report

Post time 15-10-2012 05:10 PM | Show all posts
Keluarga saya pernah pakai FL dan TL.  Tp saya perfer TL sbb boleh sental pakaian yg dah direndam tu.  Lg satu, dulu masa kami pakai FL jenama zanusi - kena lap sket air yg terkumpul kat rubber tu... tak bagus... kain pun tak berapa nak kering.  

Tp jenama skg ni mcm tak berapa bagus la... I guna LG, 12kg.. baru tak baru tp lebih kurang 2++.  Baru2 ni pecah skru dlm dia, ntah ngapa... sampai pomen tu complain kata ni guna tuk kedai dobi ker rumah

Tp skg ada bentuk FL yang not so front... dia antara fron and top.. paham tak maksud ayat ni?
Reply

Use magic Report

Post time 27-10-2012 01:25 AM | Show all posts
ira79 posted on 15-10-2012 03:50 PM
tak berkenan FL sebab lamaaaaaa.. giler nak tunggu siap. kalau pakai LG TL 9.5kg amik cycle jeans XL ...

FL sampei 12 kg ada. mmg mahal. boleh beli sebiji motosikal.. jenama samsung, electrolux. konfim berat tahap cipan.rasa2nya sama jer kalo duit sangkut. pernah kena sekali, tapi dia keluar kat drain pump. yg oknya kalo duit, pen, nametag terlupa nak cabut , sekali sekali akan kedengaran mesin ni berbunyi pelik. so, tutup mesin kejap. bukak. syaratnya mesin tak buleh penuh, kalo tak satu hapa pun tak dengar.
Reply

Use magic Report

Post time 27-10-2012 04:35 PM | Show all posts
Rasa mcm nk tuka jer WM kat rmh TL.
Reply

Use magic Report

Post time 30-10-2012 02:34 PM | Show all posts
sy undi front loading sbb baju lg bersih n kering berbanding top loading... dua2 pn pnah pkai
Reply

Use magic Report

Post time 16-11-2012 12:10 AM | Show all posts
aa. sapa2  yang berkenan, boleh ler datang ke harvey norman. ada bran Jerman baru mai. MIELE. sebut 'mee ler' .memang pakar dlm FL & famous kat Singapore. rasa2nya nak test market mesia kot. (nampaknya orang mesia dah makin kaya) pakej mesin cuci+pengering= Rm13,500.  .  tapi, load cuma 7 kilo ja. ni offer tau!
Reply

Use magic Report

Post time 8-12-2012 11:05 PM | Show all posts
agak2 jenama apa yang tahan lama utk front loading nie...
Reply

Use magic Report

Post time 9-12-2012 06:26 PM | Show all posts
mirasan posted on 16-11-2012 12:10 AM
aa. sapa2  yang berkenan, boleh ler datang ke harvey norman. ada bran Jerman baru mai. MIELE. sebut  ...

Wah price dia mcm nak ambik maid la..
Reply

Use magic Report

Post time 9-12-2012 06:34 PM | Show all posts
perantau_79 posted on 8-12-2012 11:05 PM
agak2 jenama apa yang tahan lama utk front loading nie...

Saya pun ada persoalan yg sama...
Skg ni bnyak brand yg dah kluarkan WM front loading; termasuk la
LG dan samsung..antara dua ni sape yg dah pernah guna, share la ye..
Tengah survey nak tukar wm dan dryer jga ni..
Klu beli yg combo 2 in 1; cons dia klu rosak, dua2 tak bleh guna.
Tapi harga jimat sikit. Klu beli asing2; washer dan dryer..mahal sikit.

U all yg dah pernah beli brand LG or Samsung; combo or asing2 yg mana lebih berbaloi?

Reply

Use magic Report

Post time 10-12-2012 06:02 PM | Show all posts
haritu pergi homedec kat KLCC. Ada jenama baru (tak la baru sgt katanya) tp pengedar sahnya hanya dari jenama apa ntah.. tetiba lupa la pulak.  Anyway, masa tu dia buat promosi, wm n dryer for RM3k, kalau tak silap. Ampun la lupa betul jenama tu, nnt balik saya check jenamanya.
Reply

Use magic Report

Post time 11-12-2012 05:05 PM | Show all posts
salam..nak tanya saya dapat dryer free jenama Ariston amik package kitchen kabinet. Baguske guna dryerni? sorilah mencelah kt thread washing machine tp dryer ni pun anak-beranak nyer jugakkan..masalahnya utk rumah baru nk beli top loading washing machine, adeh tak brp nk jimat space, kalu beli FL WM, mahal sgt ++ after byk fikirr..better amik top loading..kekawan yg ada dryer sila bg respon, mmg selalu gunake?? saya duduk rumah semi D takde masalah sgt nk sidai baju, cuma bolehla simpan utk guna time2 hujan..
Reply

Use magic Report

Post time 31-1-2013 09:16 PM | Show all posts
utk yg nk try dryer tu..kt umah mentua pkai dryer electrolux.betul ke eja ni.
kitorg blk slalu guna gak sbb smp umah dh mlm..pastu kuar manjang xsempat nk sidai kain.klau kain tebal mcm jeans bagai tu mmg pyh nk kering..kena buat lama..berjam lah mgkin kering tp yg nipis2 buat sejam lbh kering dan baju mcm nk hancur je sbb lama sgt dlm dryer.last2 dh xnk guna sbb hbs benang tertanggal dh la mjahit xreti.hehehe..
rasanya org ckp pkai dryer ni meninggikan bil letrik..entah betul ke tak sbb bil letrik umah mentua mmg sebulan rm300++.
dgn menantu pkai dryer n bilik+hall semua aircond.so xdpt nk pastikan adakah sbb dryer.aircond xde la psg stiap masa.
sy tgh surver gak nk beli WM tp uncle yg keje sirim ckp yg bagus electrolux sbb dia pgi audit kt kilang mgk terbukti la kot.dan dia pun pkai jenama tu.so nk try la survey hrga nk beli nnt.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

1-7-2022 07:35 PM GMT+8 , Processed in 0.080233 second(s), 21 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list