CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
Author: Ekka

Mesin basuh " front loading " atau " top loading " ?

[Copy link]
Post time 21-12-2010 11:13 AM | Show all posts
normally sebab overload
Reply

Use magic Report

Post time 21-12-2010 11:35 AM | Show all posts
nak tanya En. rizal...saya punya LG FL..baru jugak..baru 3 tahun...sekarang ni problem dia takleh nak rinse n buang air..kena buat manually by bukak penutup air kat depan tu.. saya rasa sebab pump dia rosak..belom panggi lagi technician LG unutk datang tgk..sekali panggi..charge RM90 ooo..belom masuk tukar barang ker apa..kalau u ada info pelase post here..tq..haruki_naoki Post at 3-12-2010 11:27


saya pun berkenan kat front loading.
kami  pernah guna both type.

tapi cikabang tak berkenan sebab musabab diatas.
sangat horror kalo air tak bleh kluar. kami penah kena. sib baik time tu mesin basuh yg landlord punya.

disebabkan MoF adolah dia...jadi kena ikut tukang bayar laaaa
Reply

Use magic Report

Post time 21-12-2010 12:45 PM | Show all posts
Post Last Edit by batricia at 21-12-2010 12:47

Reply 172# ijan13


    boleh je nak pakai FL WM walau setakat 5 org je. saya cuma ber2 je, tapi guna 7kg FL WM ni almost every day, gilir gilir basuh baju, alas kaki, cadar, comforter, sofa, langsir, . ada je benda nak basuh walaupun setakat 2 orang duduk rumah.

yang tak best nya pakai FL ni bila sakit pinggang. saya jatuh last year, sakit pinggang. siksa ooooo... nak keluar / masuk baju sebab kena bongkok.

tapi FL ni best sebab ada 3 options utk spin, memang cepat kering.
lagi satu sebab ada air panas, jadi kalau baju kotor kena stain tu saya basuh guna air panas, bersih...senang keja saya.
Reply

Use magic Report

Post time 22-12-2010 02:51 PM | Show all posts
masalah overloading ni memang biasa la menyebabkan WM rosak. unbalance loading pun boleh menyebabkan kerosakan.

bagi yg guna FL WM ni, antara petuanya ialah selepas masukkan pakaian dan sebelum tutup pintu tu, cuba seluk tangan dan tekan pakaian kebawah. kalau ada ruang yg extra mcam 20% tu dah max la tu. jgn lepas seluk tangan, tgok ada space lagi, kita bantai masukkan lagi pakaian.

petua ni sesuai utk pakaian-pakaian shj. kain yang jenis berat mcm towel, jeans dan apa-apa fabric yg soak air banyak (=berat), kene kurangkan lagi jumlah dalam drum tu.

sbenarnya biar kita basuh 10 kali sehari pun takde masalah asalkan jgn terlebih muatan.
kepada sapa nak gunapakai petua ni terpulang...
Reply

Use magic Report

Post time 25-12-2010 06:43 AM | Show all posts
sekarang guna top loading semi-auto toshiba. dah 4 thn guna, tak penah ada problem. dan good condition. disebabkan pertambahan keluarga, plan mcm nak beralih arah ke WM FL + dryer. ramai recommend electrolux.

hari tu, p kad kedai barang letrik, ada sorang sa Bosch tu datang approach. 1st time dgr Bosch ada keluarkan WM. selama ni tahu drill saja. dia claim, mmg dah lama ada. malah lebih lama dari electrolux. product germany. tak masuk malaysia sbb takde service centre kat sini. la ni, dah ada kat PJ. skarang ni, ada promo utk trade-in wm lama. $ dia bagi, washer + dryer = 1588 + 1899. ada sapa-sapa penah guna brand ni?

pegi satu kedai letrik lain, promoter kat situ, tak recommend plak brand Bosch ni. dia recommend Ariston, product Italy. lagi lah tak penah dengar. huhuhuhu..

soalan lagi, adakah dryer blh menyebabkan baju mengecut/mengecil?
Reply

Use magic Report

Post time 2-1-2011 06:55 PM | Show all posts
jangan lupa guna detergent mesra alam
Reply

Use magic Report

Post time 5-1-2011 02:00 PM | Show all posts
saya guna top loading WM, brang Samsung, nk tanya kwn2 sini, ada tk tempat nk ganti top loading nya press key automatic tu? sy punya dh pakai 5 years, tp dh berlubang press key tu , tk tau lah maid guna cam ne, agaknya di tekan sekuat ati..berlubang dh bahagian START/HOLD dan juga bhgian change loading tu..kalau ada sesape leh bgtau mana nk gi repair benda ni..tq
Reply

Use magic Report

Post time 8-1-2011 04:43 PM | Show all posts
sekarang guna top loading semi-auto toshiba. dah 4 thn guna, tak penah ada problem. dan good conditi ...
kombat Post at 25-12-2010 06:43

same laa dengan wm toshiba gue.. 6 taun dah.. jenis tangle free.. so far so good.. cume rase nak tukar jugak ler sbb 7 kg jek... igt nak amik yang beso skit.
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2011 10:27 AM | Show all posts
normally sebab overload
wa'ah Post at 21-12-2010 11:13


camana kita nak tau overload ker tak?
tak leh nak agak plak ...
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2011 11:07 AM | Show all posts
masa saya sembang dengan orang yg datang baiki mesin basuh,dia rekomen ambik top loading sebab 1.Upah nak repair murah 2.Spare part yg murah

unless ada disposable income yg banyak,boleh beli yg ribu-ribu ringgit....my washing machine brand Samsung 6.5kg pakai since 2004...2x repair iaitu tukar valve utk water intake dan baru-baru ni getah dekat outflow dah bocor....rasa macam berbaloi beli mesin basuh ni [dulu harga dalam Rm600-700],berbanding beli alat-alat elektronik macam handphone yg tahan mungkin setahun dua saja [harga mahal pulak tu senang-senang cecah ribuan ringgit]
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2011 11:08 AM | Show all posts
-double post-
Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2011 12:27 PM | Show all posts
Reply 187# miguel

cuba email kat samsung service. tp samsung aku tatau la. sbb aku pakai fagor. petang semalam email hari ni dia reply.
ada sorang tu, tombol selectornya tercabut gak, fagor post deliver ke rumah. aku bukan nak promote fagor tapi nak highlight fagor punya 'kilang/center' ada kat mesia, di bukit raja.

last time aku tanya fagor mesia, untuk tukar motor WM FL aku, harganya RM400. tatau termasuk installation ke tak. bergoyang gak tgok harga, tengah timbang nak replace motor tu ke or nak replace terus WM FL
Reply

Use magic Report

Post time 13-1-2011 07:34 PM | Show all posts
guna TL sbb xsuke bongkok2.......tonggeng2.....umah pun kecik, xcukup space...b'diri jer senang..
Reply

Use magic Report

Post time 1-4-2011 08:33 AM | Show all posts
rizalre,yujin nk tanya pendapat ckit,yujin pakai top loading LG selama lbh kurang 8 thn x prnh rosak tiba2 rosak x blh spin,kata saudara yujin blh baiki tp kalau pakai 2,3 bln akan rosak bnde lain plk btl ke,ingat nk beli yg baru tp kewangan x mencukupi lg,saudara yujin ckp atomatik mmg cpt rosak berbanding semi-auto,skrg guna semi tp x lrt la sbb tgn yujin ni alergik ckit
Reply

Use magic Report

Post time 1-4-2011 08:50 AM | Show all posts
untuk masyarakat malaysia yang sememangnya pakai baju banyak setiap hari.. so lebih prefer kepada top loading.. sebab mostly basuh banyak baju dalam satu masa..so beban nak memuat naik dan memuat turun berat baju tu lebih senang kalau top loading... compare ngan front loading..aktiviti ini lebih sukar dilakukan sekiranya ada baju yang banyak.. unless la dapat bubuh fornt loading tu tinggi sket.. so x payah menunduk kalo nak masukkan baju..

dari segi performance rasanya more towards brand..mesin basuh sanyo 6.5kg top loading saya dah berkhidmat 10 tahun sebelum litar cipnya cair dek excessive volt..so kira puas hati pakai la..

takat baju tangled time lepas basuh ni..bagi saya lagi memudahkan nak mengangkat..hehehehe
Reply

Use magic Report

Post time 5-6-2011 04:51 AM | Show all posts
W machine Front Loading adalah yang terbaek, hasil cucian lembut dan tak bergumpal wpun tak guna softener, wpun biarkan saja dlm 2-3 hari dlm mesin lepas basuh still tk berbau dan melekit
Reply

Use magic Report

Post time 7-6-2011 11:31 AM | Show all posts
mesin basuh akai TL, panasonic 5kg. dah 6 tahun lebih pakai, alhamdulillah setakat ni tak penah rosak lagi.
Reply

Use magic Report

Post time 1-2-2012 05:30 PM | Show all posts
up..up..
Reply

Use magic Report

Post time 1-2-2012 05:35 PM | Show all posts
salam,

ada sesape kat cni yg baru beli WM?
WM TL TOSHIBA sy telah rosak setelah berkhidmat 8 thn
Dah lama bekenan FL electrolux since 10 years back
Ada sesape yg baru beli FL electrolux or sesape yg nak share info...
u're most welcome...{:4_181:}
Reply

Use magic Report

Post time 24-2-2012 06:37 PM | Show all posts
Sy kalau nakboh baju dlm mesin saya dok bersila ja...'hehee... Tak de la susah mana pun...sy pernah guna jenis TL dan FL... Saya prefer FL...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

28-6-2022 02:09 AM GMT+8 , Processed in 0.085087 second(s), 21 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list