CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 3273|Reply: 16

baby taknak makan ubat

[Copy link]
Post time 18-10-2006 05:01 PM | Show all posts |Read mode
Assalamualaikum semua... baby i dah setahun...baru2 ni dia batuk dan selsema. bawa gi jumpa doktor pastu doktor bagi ubat batuk dan selsema. tapi susah betol nak bagi dia makan ubat. nampak je picagari tu terus dia paling muka...seksa gile nak bagi. camne nak bagi ubat kat baby ek? batuk dia tak ilang lagi. selsema tu dah kurang dah.... minta pendapat forummer kat sini...
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 19-10-2006 11:54 AM | Show all posts
well... time my son masuk hospital kalau budak tak mo makan memang kena paksa... anyway kalau ikut pengalaman nie memang kena paksa baby tu..  kita nakkan dia sembuhkan.. so cekah la sket pipi poyot dia tu.. kalau tak mo pon letak je dalam susu dia.. tapi jgn buat banyak la susu tu... buat dalam 2 oz ke.. kasik dia minum abis then standby susu biasa... tig masa baby kecik buat camtu.. tapi now nie maid or my mom pegang tig tukang sumbat ubat... kalau dia tak mo telan tutup idung then confirm dia telan... looks like evil mom kejap la.. what to do nak dia sihat...
Reply

Use magic Report

Post time 19-10-2006 10:04 PM | Show all posts
masa 2-2 anak aku demam ari tu mmg nak kena makan ubat jer
ariq takde masalah sbb dia baby lagi, asal sumbat jer dia telan
amna ni kena main cak2 dulu baru nak telan
itu pun kadang2 aku bohong sunat, "amna, nak vitamin tak??"
dia nganga jer, aku fire.. hehehe :lol
tp kalau dia muntah balik, aku lak yg tension

actually, kita kena pandai pujuk dan banyak2 bersabar
Reply

Use magic Report

Post time 20-10-2006 07:56 AM | Show all posts
samala dgn anak me amal. susah sgt nak mkn ubat/vitamin. puas dipujuk or paksa mkn. pas masuk mulut dia akan muntahkan blk. tension!!! kalu campur dlm susu dia ok tp kena make sure susu byk so that dia x terasa ubat tu. cuba sun try. but make sure dia tgh haus n akan habiskan terus.
Reply

Use magic Report

Post time 20-10-2006 11:50 AM | Show all posts
bila my son demam dulu saya buka mulut dia lepas tu picit kan (ada satu alat mcm pam) ubat dlm mulut dia -- sebab manis terus dia telan. Nangis pun nagis lah janji cukup masa ubt kena makan
Reply

Use magic Report

Post time 20-10-2006 12:43 PM | Show all posts
anak shey xbesar lg... so xtau laa ragamnye nak makan ubat bile masuk 1-2 tahun nnti...

so far kalo kasik makan ubat yg liquid punye dia akan nyum2 dulu kejap baru telan.. hehehe

xdelaa nangis sbb ubat tuh manis kot....
Reply

Use magic Report

Post time 20-10-2006 01:21 PM | Show all posts
Originally posted by DARSITA at 20-10-2006 11:50 AM
bila my son demam dulu saya buka mulut dia lepas tu picit kan (ada satu alat mcm pam) ubat dlm mulut dia -- sebab manis terus dia telan. Nangis pun nagis lah janji cukup masa ubt kena makan


kalau manis mcm perisa oren ke, perisa strawberry ke, okay ler jugak
tp kalau antibiotik yg kompom tak best, gerenti buang balik...

[ Last edited by  nasi^impit at 20-10-2006 01:22 PM ]
Reply

Use magic Report

Post time 21-10-2006 12:14 AM | Show all posts
kalo anak yg susah mkn ubat..aku rs korang don't ever mention about ubat...kalo nak campur dlm susu pun buat buat blakang2..jgn kasik nampak pun..anak aku ok..cuma ubat batuk itam legam tuh mmg takleh msk mulut dia...
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 25-10-2006 12:51 PM | Show all posts
my 2nd child sampai sekarang mmg takleh nak masuk ubat kat mulut dia walau apa cara sekali pun..even kalau bawak jumpa doc..doc have to injek antibiotic (tu kalau dah teruk sgt)...then, harapkan natural body immune system to work..
Reply

Use magic Report

Post time 26-10-2006 12:00 PM | Show all posts
dulu masa baby kena bisul i campurkan antibiotik dlm susu.. nasib baik dia isap gak sampai habis.. u all leh imagine la bau antibiotik tu.. hamis tol..

kalo ubat demam/flu/batuk i pamkan dgn injector je ke dlm mulut dia.. i baringkan dia atas bantal, biar posisi baring dia dlm 35 darjah.. pastu tekan sikit tgn dia dgn lengan kiri i, sambil jari i picit pipi dia bagi mulut buka.. tangan kanan lak inject ubat tu masuk perlahan2.. paling kesian bila dia tersedak ubat tu sampai terbatuk2.. lepas dia telan ubat tu baru i isap air suamdgn injector tu pastu inject perlahan2 ke dlm mulut dia.. cara ni works better daripada dukung.. sbb masa dukung tu tangan dia free je nak menepis
Reply

Use magic Report

Post time 1-11-2006 04:19 PM | Show all posts
aku tak kira, melalak melalak lah...janji ubat kena masok molot :nerd:....ni secara paksaan ler lebih kurang :nerd:

boleh jugak picit molot dia tu...kalau dia simpan lam molot, picit pulak idung dia...guarenti dia telan nyer :love:

anak aku makan scot emultion kena main kejar2 dulu...
Reply

Use magic Report

Post time 2-11-2006 10:14 AM | Show all posts
baby aku br 6 bln..x der mslah mkn ubat2 sblm ni..aku dh terbiasa apa bende nk msk mulut baby aku akan try dulu...so, aku tgk bila ubat colorful yg rasa dia best msti dia suka...kekee..nganga je x nyempat aku nk sumbat..selalu aku ckp kt dia..nie gula-gula...hehe.gula2  cair ada ke.tp xper baby bkn tau pn...

nie br2 nie dia batuk berkahak, aku jmpa dr kt kg..sbb blk beraya..dr tu kasi ubat yg x best langsung..aku nk telan pn loya tekak..nangis arr dia once dh rsa ubat tu..berkerut2 muka...so kene laa pksa plk... blk kl aku ambik ubat kt dr lain, ok je plk dh ubat ok....
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 2-11-2006 11:41 AM | Show all posts
tula, kalo main paksa2 makan ubat ni, memang anak saya akan melalak-lalak. geram pun ye. kadang2 dapat masuk sikit je kat mulut dia. sukatan 2.5ml tapi masul mulut dia tak sampai 0.5 ml pun.
Reply

Use magic Report

Post time 16-11-2006 09:58 AM | Show all posts
my son baru 2 bulan 3 minggu.. dah pandai reject picagari.. kalau paksa jugak, de sendiri akan buat diri de tersedak punya teruk.. kadang2 sampai bersembur ubat tu balik. kalau masuk dalam susu.. sikit je de rasa susu tu lain.. lansung de tak mau minum.. cukup seksa nak bagi makan ubat. masalahnya de ni asyik selsema saja.. rasanya sejak lahir baru ada dalam 2 minggu yg de tak selsema.
Reply

Use magic Report

Post time 12-12-2006 02:51 PM | Show all posts
anak mama kakak yg jaga.kalo mama bg ubat betuah la dia nak.kena paksa2 gak.kalo kakak kasik dia xkisah..nganga jerk.ngada2 betoi ekeke.
Reply

Use magic Report

Post time 13-12-2006 10:25 AM | Show all posts
sama ler dgn anak calender, nampak jer picagari @ botol ubat sure lari lintang pukang, kalu tak pun duk penjuru dinding @ sebalik almari. Itu baru umo 1thn 4 bulan dah pandai. Selalu kena paksa kepit kaki dia pastu tutup idung baru picit ubat :nerd:

Tapi adik ipar ada try kasi ubat dari hemopaty, alhamdullilah selsema, batuk dan terutama baby yg berair idung ilang. Ubat tu senang di makan budak2 suka ler sbb cam gula2. Try kasi kt anak calender semalam, mau nya dia minta lg.

[ Last edited by  calenderbiru at 13-12-2006 10:27 AM ]
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 20-12-2006 10:49 AM | Show all posts
hahaha..i selalu trick anak i...mula2 kita pam dulu ubat dlm syringe pastu kita poam pulak scott emulsion orange (sebab manis). So bila kita pamkan ke mulut dia yg manis tu kuar dulu so takder ler budak tu trauma Tapi bila pam tu i pamkan ke pipi dia so takder ler terus inject ke tekak, nanti dia muntah..tapi tak tau la kot2 ada side effect klu campur scot emulsion & ubat camtuh..tapi alhamdulillah ok jer..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

29-11-2022 04:52 AM GMT+8 , Processed in 0.106501 second(s), 39 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list