CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT
Search
Carian Terbanyak:
123Next
Return to list New
View: 19156|Reply: 51

MENCARI NOVEL

[Copy link]
Post time 5-9-2006 03:28 PM | Show all posts |Read mode
BOLEH BANTU SAYA?

Saya adalah salah seorang peminat novel dan amat memerlukan kawasan-kawan semua untuk mendapatkan judul sebuah novel tetapi saya tidak mengetahui judul dan penulisnya.

Saya rasa anggaran keluaran buku ini di tahun 1996,1997 atau 1998. Semoga kawan-kawan dapat membantu saya.

Sinopsisnya:

Seorang gadis yg kehilangan ibubapa dan hanya mepunyai seorang adik perempuan. Gadis ini seorang yg baik budi bahasanya akan tetapi adik perempuannya telah menyamar sebagai kakaknya utk mendapat perkerjaan sebagai jururawat peribadi di rumah org kaya utk menjaga isteri org kaya tersebut yg sakit.

Akan tetapi adiknya telah menjalin hubungan dengan suami majikan tersebut. Dalam satu kemalangan suami majikan telah meninggal dunia dan adik perempuan tersebut terselamat. Isteri majikan tersebut meninggal dunia kerana sedih atas kematian suaminya.

Atas insiden tersebut , adik lelaki pada isteri majikan telah merancang utk membalas dendam kepada gadis yg telah menyebabkan kakaknya sedih dan meninggal dunia. Dia hanya megetahui nama gadis tersebut yang menjalin hubungan dgn suami kakaknya.

Apabila dia dapat menghampiri dan mengahwini gadis tersebut, dia telah membawa gadis tersebut di sebuah rumah peranginan milik keluar-ganya di atas bukit dan di dalam hutan yg jauh dengan kemudahan dengan menyatakan utk pergi berbulan madu mereka.

Lelaki tersebut telah menyatakan hasratnya tujuan beliau menghampir dan mengahwini yg sebenarnya adalah untuk membalas dendam terhadap gadis yg telah meruntuhkan dan meyebabkan kematian kakaknya yg tersayang.

Gadis tersebut telah berusaha menjelaskan hal yg sebenar tetapi tidak di layan oleh suaminya dan hiduplah dia sebagai org tawanan bagi suaminya sendiri. Pernah cuba melarikan diri tapi tak berjaya.

Setelah beberapa bulan jalani hidup sebumbumg, gadis ini amat menyayangi dan meyintai suaminya dan telah menjalinkan hubungan suami isteri.

Suaminya telah berjaya menjumpai adik isterinya (yg menyamar) dan membawa utk tinggal bersama di rumah peraginan bersama kakaknya. Adiknya cuba mengoda suaminya dan akibat rasa cemburu terhadap adik dan suaminya dia telah berjaya melarikan diri di saat dia mengetahui yang dia telah mengandung dan menyangka suminya tidak memerlukannya dan anak dalam kandunganya.

Gadis tersebut telah berjaya mendapat perkerjaan tanpa megetahui bahawa suaminya sentiasa mengekorinya dan amat meyesali atas segala perbuatannya terhadap isterinya. Dia mengetahui bahawa dia amat me-nyintai isterinya dan berusaha memujuk isterinya kembali setelah tahu akan perbuatan adik iparnya itu.

Sekian adalah sinopsis bagi cerita yang amat-amat saya cari judulnya dan penulisnya dan harapan saya semoga  kawan-kawan dapat membantu saya. TERIMA KASIH


email saya

haizaiza@yahoo.com

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 8-9-2006 06:13 PM | Show all posts
aku pun nak cari novel gak.. tajuk dia SEPI ITU INDAH....
kalau sesiapa ada sila2 lah pm aku yer.....
Reply

Use magic Report

Post time 9-9-2006 09:25 AM | Show all posts
Originally posted by rammad25 at 8-9-2006 06:13 PM
aku pun nak cari novel gak.. tajuk dia SEPI ITU INDAH....
kalau sesiapa ada sila2 lah pm aku yer.....


Karya sapa....mcm familiar je tajuk tu..tp bagi details sikit
Reply

Use magic Report

Post time 9-9-2006 04:15 PM | Show all posts
macam best aje buku ni...
saya pun cam jatuh cinta ngan buku ni walau br baca sinopsis aje..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 12-9-2006 11:36 AM | Show all posts
novel taju SEPI ITU INDAH kalau tak silap aku lah
penulis dia Fauziah Ashari penerbit Alaf 21
aku ada novel ni dulu tapi dah hilanglah...
orang pinjam tapi tak reti2 nak pulangkan...
apa2 pun citer dia memang best!!!!!
Reply

Use magic Report

Post time 12-9-2006 04:05 PM | Show all posts
macam best jek baca sinopsis novel tu..awak dah tau ker ape tajuk dia?
emm..kalau x silap yg fauziah ashaari tu tajuk dia 'pergilah sepi'
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 12-9-2006 04:31 PM | Show all posts
opsss sorrylah...betul kata miss_aifa tu...fauziah ashari tulis novel pergilah sepi..
actually tajuk novel tu macam familiar jer...
sorry tersilap information
Reply

Use magic Report

alian This user has been deleted
Post time 6-8-2007 08:16 PM | Show all posts

tlg plz....

hai sume
Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 31-12-2008 08:48 PM | Show all posts

MENCARI BUKU CATATAN tOME pIRES

As'kum kepada forumers sekalian,

Saya mempunyai koleksi catatan pengembaraan oleh Ibnu batuta dan Laksamana Cheng Ho.Sekarang saya sedang mencari buku-buku berikut:

1. Catatan pengembaraan oleh Tome Pires
2. Catatan pengembaraan oleh Zhang Zi Yi
3. Catatan pengembaraan oleh Tome Pires
4. Catatan pengembaraan oleh Ibnu Fadlan
5. Catatan pengembaraan oleh Marco Polo

Harap mana-2 forumer yang ada maklumat berkaitan di mana boleh mendapatkan buku-2 seperti di atas, tolong maklumkan saya di sini yer. Time Kacih.
Reply

Use magic Report

Post time 31-12-2008 08:56 PM | Show all posts
Aiiii, tak dor worang plak nak bertandang kat umah baru aku ni...Saper ader maklumat,aku bagi sejuta................
Reply

Use magic Report

Post time 1-1-2009 11:26 PM | Show all posts
maybe mmg takder sorang pun yg tau..frankly me pun tak tahu...

sori tuan rumah...
Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2009 02:32 PM | Show all posts

Nak Cari Buku Lama

tolong sy..sy nk cari novel lama2 tahun terbit pada 1989-1991 (rasanya la)..tajuk buku tu  mereka yang tertewas dari hasanudin m.isa..buku tu terbitan DBP..td tgk kt laman  web DBP dh xde buku tu..mana nk cari
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2009 12:24 PM | Show all posts

Reply #1 haizaiza's post

Tajuk novel tu EVOLUSI SEMALAM dan penulis dia ANIS MANJA . Terbitan STUDIO 21 tahun 1993.Novel ni memang best.  Hero ni bernama Shah dan heroinnya nama Marina.
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2009 04:19 PM | Show all posts

Balas #1 haizaiza\ catat

eppy pun dh lame cari bk cter nie...tp xtau per tittle n nama pnulis nyer....
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2009 04:20 PM | Show all posts

Balas #10 langit_biru18\ catat

thanks....rase2 nyer bk nie der publish lg x ek?
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2009 05:07 PM | Show all posts

Reply #12 eppycairo's post

Mungkin jugak pasal dah tak pernah jumpa novel terbitan company nie lagi.
Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 15-1-2009 11:37 PM | Show all posts
Originally posted by rammad25 at 8-9-2006 06:13 PM
aku pun nak cari novel gak.. tajuk dia SEPI ITU INDAH....
kalau sesiapa ada sila2 lah pm aku yer.....


wa..dah dekat 2 tahun dah...
adakah masih mencari
kalu x silap SEPI ITU INDAH bukan ke ras adiba yang tulis...
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2009 11:42 PM | Show all posts
Originally posted by leen_shaza at 12-1-2009 02:32 PM
tolong sy..sy nk cari novel lama2 tahun terbit pada 1989-1991 (rasanya la)..tajuk buku tu  mereka yang tertewas dari hasanudin m.isa..buku tu terbitan DBP..td tgk kt laman  web DBP dh xde buku tu ...


cube try cari kat kedai buku bundle..
kat umah aku ader buku ni..
no 2 punyer pun ader
citer perjuangan lebai pa ngan isterinya jamilah untuk kembalikan syiar islam kat kg dier kan...
mmg best..
kalu x silap aku buku ni bahan bacaan sastera untuk budak sekolah menengah sblm zaman
komsas diperkenalkan coz aku pernah jumper buku ni dlm laci meja guru sekolah aku.
Reply

Use magic Report

Post time 18-1-2009 05:19 PM | Show all posts

Reply #10 langit_biru18's post

saya rasa nama penulis puteri norizan laa..
bukan terbitan studio21..
buku ni still dlm koleksi sy..
nama watak tu mmg betul..
nnt sy check dia punya publisher apa..
novel ni mmg best..
Reply

Use magic Report

Post time 20-1-2009 12:28 PM | Show all posts

Reply #16 bulan_scorpio's post

Saya pun ada koleksi buku nie. Sebab dah check dulu la baru saya posting jawapan saya. Tapi tak tau lah kalo-kalo dia ada terbitkan dengan publishing company lain.

[ Last edited by  langit_biru18 at 20-1-2009 12:30 PM ]
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT

Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

10-8-2022 03:35 AM GMT+8 , Processed in 0.085574 second(s), 22 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list