CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Search
Carian Terbanyak:
12Next
Return to list New
View: 4282|Reply: 20

Masalah Anak2

[Copy link]
Post time 28-9-2021 11:20 AM | Show all posts |Read mode
Nak minta pendapat.
Ni maslah my senior di pejabat. Dia merupakan top management. tenguk dia ok aje, selalu senyum, tak garang, suka menolong orang, memang jaga kebajikan kaitangan dan punyai keluarga bahagia. Bilik ofis dia sungguh kemas. banyak hiasan dan kalau masuk bilik dia memang tenanglah dab berbau wangi.

tiba2 satu hari dia tercerita tentang kehidupan luar pejabat dia. Dia ada 3 orang anak.
- aAnak sulong perempuan. Lari drp rumah sbb parents tak setuju dia khwin dgn bf dia. Dah 10 thn tak hubungi keluarga

- Anak no 2, lelaki. Keluar drp rumah selama 2 tahun sebab parents dapat tangkap dia bersekedudukan dengan GF dan adalah gambar2 maksiat mereka. Bila parents tegur, dia keluar drp rumah. Last 2 years baru balik jumpa parents tapi 3-4 bulan baru tanya khabar. last call parents adalah pada raya aidil adha lalu.

- Anak no 3. Aneroxia. Now nak berhenti kerja sebab dia kata stress kerja. Dia kerja kerajaan dan gred 41professional.

kakak ni kata,dia gagal mendidik anak2 dia dan dia rasa dia akan sakit jiwa dan gila mengenangkan perangai anak2 dia.

I terkedu dengar deia bercerita.
-Apa yang perlu I katakan kpd dia selain bersabar dgn ujian ni.
- Apa patut kakak ni buat/tindakan dia?

Hope dapat sama2 beri pandangan. Terima kasih.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 28-9-2021 11:42 AM | Show all posts
maka sebab itu jangan terlalu meletakkan harapan dan pencapaian tinggi tertentu yang mreka perlu miliki. perjalanan anak2 dan situasi berubah saban hari dipengaruhi banyak faktor lain termasuk emosi mental dan fizikal..faktor luaran kawan dan pergaulan. ada yg mampu kita monitor dan kebanyakkan adalah diluar kemampuan. namun, sepanjang pembesaran anak2 dimasa mereka masih kanak2..tempoh itu adalah satu proses yang paling penting sebenarnya, ia bukan tempoh utk kita menilai prestasi akademik semata, tapi ia adalah satu proses awal dan proses kekal untuk anak menjadi dewasa dan ia mempengaruhi sikap dan pemikiran mereka.

tempoh awal itu jika terlepas dan terlebih (over do) akan memberi kesan berpanjangan dan pembawakkan sikap mereka juga. harus diakui kita sebagai ibubapa/ibu sahaja bukan mampu mengawal keseluruhan yg ada disekiling, berusaha dan tunjuk contoh yg baik2. mereka seperti anak pokok yg tumbuh dipesisiran memerlukan kekuatan fizikal tanah dan nutrien yg cukup utuk membesar namun ia juga perlukan faktor cahaya dan penjagaan seiring. akhirnya mereka akan meneruskan perjalanan berbekalkan apa yg mereka ada dan apa yg mereka percaya.
Reply

Use magic Report

Post time 28-9-2021 12:43 PM From the mobile phone | Show all posts
masalah sosial di kalangan anak2
1- kurang perhatian/ kasih sayang ibu bapa
2- kurang didikan agama
3- pengaruh rakan sebaya
4- pengaruh media massa/ media sosial

kalu ikut yang aku blaja dlm karangan bahasa melayu masa SPM dulu, tu la 4 point utamanya..

point extra dari aku, mak bapak dia masa zaman muda remaja dulu ok tak..?ke jenis penuh kemaksiatan juga..dgn kata lain faktor genetik dan keturunan..

sekian terima kasih.
Reply

Use magic Report

Post time 28-9-2021 12:52 PM | Show all posts
pelik. 2 anak dia lari rumah. masa tegur tu mmg tegur ke atau mengamuk + package halau dan ugutan skali sampai anak pon selamber je lari rumah bertahun2.
Reply

Use magic Report

Post time 28-9-2021 12:55 PM | Show all posts
susah nk komen sbb kita tak tau persekitaran dan didikan dia kt anak camne
cuma nak tau la, masa anak2 kecik dorang rapat tak dgn anak2?
anak2 ni klu baik dgn parents n bila besar jd kawan, biasa dorang dengar kata parents
Reply

Use magic Report

Post time 28-9-2021 01:01 PM From the mobile phone | Show all posts
I would blame parents. Work is just escapism bila personal life crumbles.
Kadang aku nak tanya my makcik yg kuat gaduh kau masuk family ni untuk apa sebenarnya. Perlu ke aku ajar cara bercampur.

Sape yang kurang sopan nak tunjuk kebal undang2 tu aku halau pakai polis. "Balik sekarang", i said. Tak suka troublemaker masuk property aku
Reply

Use magic Report

Post time 28-9-2021 01:41 PM | Show all posts
Xboleh ckp lebih2. Ank2 i masih mbesar. Tp i yakin  your senior dh didik ank2 dia with the best intentions and abilities. Kadang tu, budak2 ni kita bentuk molek ikut acuan agama serba serbi ikut syarak, tp alih2 tpengaruh ngn kwn2 & persekitaran. Menda dh besaq matang,tau beza baik buruk xkan nk sabit salah makpak lg. Porumer leh feeling holier than thou sbb xkena kt depa,brani sembang 'kalo ank i bla bla'. Allah jentik esk then u know. Ni bahagian dia, bahagian kita esk mungkin 100x teruk dr ni. U never know. Nasihat ikhlas i yg masih kurang pengalaman hidup ni hanyalah berdoa semoga Allah lembutkn hati ank2 dia utk berubah. Doa ibu xdak hijab. InsyaAllah.
Reply

Use magic Report

Post time 28-9-2021 02:24 PM From the mobile phone | Show all posts
kesiannya..takde toklaki ke akak tu? kalau tiga2 bermslh ni mcm nak salahkan mak ayah salah didik..nth le sis..mak ayah memainkan peranan penting kan dlm membsrkn ank2..
kalau pengalaman i sendiri sbg ank..ayah i jenis caring..baik sgt jaga kitorg..tiap kali i teringat besarnya pengorbanan dia..i jd sedih dan xkan buat bnda yg kecewa kn hati dia...
mayb kwn uols bz kerja abaikan ank2 masa dorg mmbsr dulu
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 28-9-2021 05:47 PM From the mobile phone | Show all posts
berdasarkan pemerhatian dan kuliah
anak ni mmg tggjwb parent utk didik dengan sebaiknya
bagi ilmu, didik dgn baik, kalau salah kena tegur, dan jgn mudah putus asa dengan anak

sekiranya bos tu da didik anak tu dengan baik
eloklah dia bersabar dan sentias semoga anak akan kembali pada dia
anak ni pun ada fasa membesar dan dewasa
anak silap pilih kawan pun sgt bahaya
parent pun kdg2 x aware
anak pula x cakna
so masing berlawan

sbg parent, bertaubatlah mohon tuhan ampunkan dosa kalau ada pernah termiss laksanakan tggjwb pada anak dulu, bersabar dan teruskan berdoa. pujuk juga la anak tu biar drg lembut hati.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 28-9-2021 08:23 PM | Show all posts
Thunderclouds replied at 28-9-2021 01:41 PM
Xboleh ckp lebih2. Ank2 i masih mbesar. Tp i yakin  your senior dh didik ank2 dia with the best inte ...

Setuju.
Takut berbalik pulak kepada kita. Kita semua memang nak the best untuk anak2 kita.
Mungkin ini ujuan untuk dia. Ujian kita tak tahu macamana pula. Kalau diberi ujian, semoga kita dapat menghadapinya dengan tenang.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 28-9-2021 08:24 PM | Show all posts
edayildiz replied at 28-9-2021 02:24 PM
kesiannya..takde toklaki ke akak tu? kalau tiga2 bermslh ni mcm nak salahkan mak ayah salah didik..n ...

Ada suami. Dua2nya professional dan berjawatan tinggi.

Tenguk luaran mereka ok je. Setiap tahun pergi melangong keluar negara bersama dengan anak yang no 3 setelah 2 orang anak takda.
Now anak no 3 pulak yang bermasalah.
Reply

Use magic Report

Post time 29-9-2021 09:46 AM | Show all posts
Subahanallah..takutnya...maybe u boleh suh dia berdoa and mintak Allah beri petunjuk...dah dia pun high end level kang cakap lebih berbalik pada kita...semoga beliau tabah. Maybe fokus pada anak no 3..bantu..yg 1&2 probably doakan moga one day berubah...and mybe yg no 1 terima je la pilihan hati...kesiannya..i pun xtau apa nak nasihat..lelebih takut juga.
Reply

Use magic Report

Post time 29-9-2021 09:59 AM | Show all posts
utk tt, komen sy info general.
saya pun ada anak..korg je tak tau ribut taufan aku kena hadap dgn peel mereka yg macam2..apapun itu semua pengalaman berharga aku terima sbgi ibu yg penuh rasa sayang pada mereka.

terpulanglah karena mereka lebih bijak..saya hanya golongan tidak ada2..apa saja yg cara yg mampu saya adakan demi mereka.
Reply

Use magic Report

Post time 29-9-2021 04:40 PM From the mobile phone | Show all posts
Bapak nya patut bentuk disiplin, rezeki yg bagi makan anak2 sumber bersih ka,  rumah itu surga ka neraka, ibubapa mentor memandu, kawal dgn siapa anak berkawan, anak yg rosak akan rosakkan org lain
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 1-10-2021 09:05 AM | Show all posts
adila39 replied at 29-9-2021 09:46 AM
Subahanallah..takutnya...maybe u boleh suh dia berdoa and mintak Allah beri petunjuk...dah dia pun h ...

Terima kasih beri pandangan,

Iyelah, I pun takut terlebih2 beri nasihat. Anak2 I masih kecik2 lagi and takut berbalik pada kita pulak. Kita senanglah cakap, hanya orang yang menanggung yang tahu betapa sakitnya.

kakak tu kata mereka tak beri anak pertama kawan dgn budak lelaki tu sebab perangai dia teruk. Ada ke hantar gambar bebird dia kat anak pompuan dia and mengaku yang dia beragama scientology. Pastu yang sedihnya parents budak lelaki  dan budak lelai tu sendiri tak dtg pun minta izin nak kahwin. Dengarnya mereka dah kahwn di siam. wallahualam.

Takut dengar cerita2 macam ni. Terganggu emosi saya.
Reply

Use magic Report

Post time 1-10-2021 09:26 AM | Show all posts
uda replied at 1-10-2021 09:05 AM
Terima kasih beri pandangan,

Iyelah, I pun takut terlebih2 beri nasihat. Anak2 I masih kecik2 l ...

aduhai....maybe its a bit too late to regret or do anything...i think it is best beliau berdoa and fokus pada Allah je ..fokus kat anak yg no 3 yg i think masa ada harapan utk di bantu. Lainla beliau sanggup hadapi all d hiccups..tapi i rasa let it go and doa tu lebih powerful..mungkin semua ni pun dugaan. My dad selalu cakap kat i..bfr kita nak buat apa apa selalu tak kita mintak ampun kat Allah...kita pun kdg x sedar apa kita buat...apa lagi yg sedar..muga dgn sikap sungguh kita mintak ampun Allah mudahkan urusan kita. I think that is d best. But ye la up to them...muga kita x lalui situasi gini and kita doakan jugakla boss u ni diberikan kekuatan. To me dah this extend no point to do do anything u simply cant change people of the themselves x nak
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 4-10-2021 11:36 AM | Show all posts
betul nak komen macam bagus2 kang aku ni pun ada 2 anak kecik2 lagi,,

tp mungkin boleh kata bersabar dan berdoa lah setelah buat yang terbaik dalam mendidik anak2 waktu kecil.bila kita dah beransur usia, jangan dirumitkan dengan memikirkan anak2 yang dah ada tanggungjawab sendiri..fokus untuk perbaiki diri sendiri..

bagi aku, masa terpenting untuk didik and tegur anak waktu diiorg masih kecik,,naik sekolah menengah pun dah too late...kadang2 dalam kita mengejar tangga professional kita, anak2 tercicir di pertengahan jalan,...


Reply

Use magic Report

Post time 10-10-2021 01:10 AM From the mobile phone | Show all posts
Ikutkn pengalaman aku dgn org sekeliling, mmg sedih la tgk kalo ank sggp buang mak ayah..bende dah terjadi jgn pandang belakang lg..minta dgn Allah, redha jela dgn ape yg jd..pendam dlm ht dlm2..xpela ank ikut la cara kau..sentiase doakan ank..inshaallah lme2 anak tu pasti balik..kgkdg mungkin ank tu rase mak ayah dh xske dorg xperlukn dorg..dorg kecik ht..mohong la kate kalo ank2 tu xingt kt mak ayah..msti teringat cuma mungkin ade yg menghalang..ape kata mak ayah pujuk..terima la ank tu seadanya..aku pn ank2 kecik lg xtau ape akn jd bila dorg dh bsr nnt..tgk pakcik makcik belah mak ayah mcm2 hal..manusia mungkin akn meninggalkan kita, tp Allah takkan pernah tinggalkan kita
Reply

Use magic Report

Post time 11-10-2021 06:57 PM From the mobile phone | Show all posts
NurAlia14 replied at 10-10-2021 01:10 AM
Ikutkn pengalaman aku dgn org sekeliling, mmg sedih la tgk kalo ank sggp buang mak ayah..bende dah t ...

I pun nak suggest same thing, terima jela anak tu ngan masalah they all..yg dah kawen terima jela menantu tu, yg second tu suhla kawen..kalau dia xnak get to know je the girl yg dia gilakan, respect his choice kekdahnya..yg no 3 tu psychiatric treatment la kot..and to TT, the best is to lend your ears I rasa..
Reply

Use magic Report

Post time 1-1-2022 07:31 AM From the mobile phone | Show all posts
edayildiz replied at 28-9-2021 02:24 PM
kesiannya..takde toklaki ke akak tu? kalau tiga2 bermslh ni mcm nak salahkan mak ayah salah didik..n ...


ayah ko jenis caring la sampai kakak dia boleh datang rumah 'basuh' korang semua anak beranak kheunz?

caring atau lembik pada keluarga sehingga kakaknya sendiri boleh seolah mengajarnya macamana nak menguruskhen keluarga?
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: Cinta & Perhubungan


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

5-10-2022 12:56 PM GMT+8 , Processed in 0.097435 second(s), 24 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list