CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
View: 1143|Reply: 3

hiking dan Aku...nak share pengalaman ckit jaaa..

[Copy link]
Post time 27-9-2021 12:03 PM | Show all posts |Read mode
hi..admin yg bujang2 xde ke...nk kapel lahlawak jeeeeeee...

hmmmm cut to chase...
semenjak dua nie adaje cerita2 tersesat masa hiking yer...nie aku nk cite ckit jeee pengalaman( AKU ) muda mudi dulu


sharing is caring

sebelum pegi hiking.
-jgn byk makan.x kira lah nk bermalam atas ka balik hari ka...mau nk terberak atas tu payah lah.
-niat kena btol...jgn bawak makwe..kwn pompuan xpe
-beg kena tip top. jgn ader koyak sama gak dgn boot dan stoking.serta parang ye. katana x bleh laaa...adui korang nie..
-bwk beg plastik.bungkus fon,wallet etc..takut ujan @ nk kena lalu kaw air. bungkus sampah bwk turun balik.
-megi,cokelat wajib...err pakaian spare gak ye...yg lain2 ikut suka. xmo berat beg..
-air kosong. samada kita yg minum atau akan kena pau dgn kwn sbb dia punya abis/tertinggal/terjatuh!!
-bg pompuan...kalo dh period jgn memadai naik...menyusahkan kwn2...percayalah ckp aku..
-pastikan ada kwn2 yg pernah pegi sana..jgn mengkinzir buta je redah oii...atau dgr je ckp org. pengalaman kwn tu penting.
-aku selalu pastikan kunci kete/moto ade duplicate mana tau kan...
-ubat...panadol,pembalut luka gambar helo kitty penting..errr cool fever tu xyah lah..
-hpon pastikan cas penuh. bwk power beng 30,000 Mah tu

sampai tmpat hiking.
-pastikan brg2 asas hiking cukup dlm beg. torchlight, sleeping bag, khemah,lighter,messtin dan dapur,lilin askar etc
-kete pastikan lock btol2. letak tmpt terang, jgn bwh pokok etc
-bg nama kt pondok pengawal/balai terdekat. kalo xde org...selit kt pintu detail2 group.
-lantik ketua. ketua nie lah yg bahagikan tugas/ brg2 agih2 yg berat2 kasi laki2 etc. yg ade pengalaman dan 'x kosong'.
-baca doa sebelum gerak..


untuk penutup..
jaga mulut dan tangan anda...tu yg boleh tersesat turun tu, balik pun smpai kwn tu ngikut ish..dh pjg nie...sape2 nk sambung sila-sila kan..

semoga berjaya...yosh

p/s
kalo aku x list maknanya aku lupa hahahahahahahahahah lantaklah



Reply

Use magic Report

Post time 27-9-2021 12:53 PM From the mobile phone | Show all posts
Aku selalu naik gunung sebab merit/terpaksa.
Kena train dulu gunung2 rendah sebelum trek gunung kinabalu. Boleh keluar darah beku sebab teruk sangat panjat akar banir berjam2. Hymen boleh koyak. Seksa bila 2-3 jam masih mendaki.
Dulu bawak coklat, 100plus, mineral. Air tak minum banyak pasal dah biasa training. Time tu peluh dah tawar pasal kuat training pertandingan sukan. Sweater nipis je sebab haba berpeluh. Pakai pantyliner dan legging supaya tak melecet. Melecet je mmg takleh carryon.
Berlatih tu penting supaya tak cedera or masalah at higher altitude.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 27-9-2021 01:36 PM | Show all posts
KIM.K replied at 27-9-2021 12:53 PM
Aku selalu naik gunung sebab merit/terpaksa.
Kena train dulu gunung2 rendah sebelum trek gunung ki ...

tepek lh gambo atas tu sekeping 2...kalo xde gambaq bag pun xpelah..

aku xde gamba nk share sbb kwn2 tangkap gambaq kapel2 dorang je...heheeee percayalah ye..

sana x kesampaian sbb bajet mahal...
Reply

Use magic Report

Post time 27-9-2021 02:39 PM From the mobile phone | Show all posts
musangbodoh replied at 27-9-2021 01:36 PM
tepek lh gambo atas tu sekeping 2...kalo xde gambaq bag pun xpelah..

aku xde gamba nk shar ...

Buh gambar pon tak dikenali
But seriously pompuan kalau tak train betul2, bertahun tanggung sakit. Kena warmup betul2 sebelum physical exercise.

Pastu kat hutan tu ada banyak parasit, patogen, kulat yg kita tak ketahui. Ada kulat air makan kulit kaki. Ada inhaled. So mild risk untuk kena jangkitan tu ada. Kadang berbulan nak sembuh.

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

22-5-2022 02:55 PM GMT+8 , Processed in 0.082876 second(s), 24 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list