CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
12
Return to list New
Author: Veneer

Keladi dan Aroid Madness

  [Copy link]
Post time 29-9-2021 04:47 PM | Show all posts
Dulu Iols selalu heran kenapa mak dan arwah nenek tanam pokok-pokok keladi nih, sbb bagi iols takde apa yg special pun.
Even dulu, arwah nenek ngan mak iols kalau pegi rumah jiran or saudara mara yg ada tanam pokok keladi nih, mintak je anak nak semai.
Lepas je PKP tahun lepas, baru Iols faham, betapa indahnya keladi-keladi nih.
Sampaikan sekarang bila mak iols mintak keladi dgn jiran pun diaorg dah tak bagi sbb skrg keladi ni ada nilai, sampai ada og yg sanggup mencuri.
Reply

Use magic Report

Post time 5-10-2021 03:21 PM From the mobile phone | Show all posts
Tanam pokok adalah satu terapi
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 22-10-2021 11:13 PM From the mobile phone | Show all posts
ketupatnasi replied at 25-9-2021 11:37 AM
Keladi ni kna direct sunlight baru dpt kaler cantik ke cane? Penah la tanam sepasu dua dulu sblm PKP ...

Caladium - Yang terbaik dapat cahaya matahari pagi sampai pukul 10 dan bawah shading cloth 70% atau 50% bergantung pada intensiti cahaya kawasan rumah anda. Sinar matahari pagi lebih bagus sebab tak terik berbanding petang. Secara awam itulah caranya.

Alocasia - Sama macam caladium.

Colocasia - Nak warna lebih cantik dan daun tahan lama letak bawah shading cloth 50%. Pastikan sentiasa berendam dalam air.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 22-10-2021 11:27 PM From the mobile phone | Show all posts
PinkyPie replied at 25-9-2021 12:49 PM
Ada beza ke penjagaan keladi kampung dgn keladi kayangan? Tengok kakak2 keladi ckp keladi kamung cam ...

Sama je. Tahu perkara asas penjagaan keladi then you will be fine.

Perkara utama yang paling penting adalah medium tanaman (metan). Pastikan tidak berat. Macam mana nak tahu? Ok, cuba kita genggam media dan media tu tak lerai bermakna media tu berat. Kalau berat, boleh tambah perlite, pumice stone, lava rock, leca, pasir, bio charcoal, cocopeat, pine bark etc etc.

Metan berat, air akan bergenang dalam pasu dan bila air bergenang ruang untuk oksigen tak ada. Bila oksigen tak ada, akar lemas. Then, bye bye plant.

"Campak campak je" tu bermaksud campak ubi. Selagi ada ubi tu, memang akan bertunas. Keladi akan hidup, thriving or not je. Kalau nak beli pokok harga mahal mahal, atleast kena tahu cara penjagaan. Bila cara penjagaan betul, pokok makin subur. Siapa tak gembira kan?

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 22-10-2021 11:52 PM From the mobile phone | Show all posts
nellyberry replied at 29-9-2021 04:47 PM
Dulu Iols selalu heran kenapa mak dan arwah nenek tanam pokok-pokok keladi nih, sbb bagi iols takde  ...

Ya betul. South East Asia region ni kira beruntung sebab flora dan fauna kita pelbagai.

Mungkin ramai dah tahu, negara Thailand antara yang maju dalam bidang agriculture atas usaha King Rama IX(Bhumibol). Mereka jaga flora dan fauna mereka, sangat sangat jaga okay. Bukannya keluar berita pung pang pung pang hutan ini hutan simpan lepastu habis digondol. Tengok lerr apa jadi di sekitar chini tuu.

Sedikit sejarah kenapa keladi sangat dibangunkan di thai. Keladi adalah pokok kegemaran Queen Sirikit dan beliau telah meminta Menteri Pertanian untuk memelihara keladi ni. Setiap tahun akan diadakan event keladi. Memang banyak keladi keladi lawa yang mereka pamer.

Sekarang keladi dah jadi satu industri di thai, ada association,  ramai pembiak dan sekarang melebihi ribuan jenis keladi. Impressive kan?



Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 23-10-2021 12:04 AM From the mobile phone | Show all posts
Potting mix

Tidak menggunakan tanah.
Contoh media: cocopeat, sekam padi, peatmoss, sphagnum moss, perlite, zeolite, pumice, lava rock, leca, cocochunk, compost, vermicompost.

Soil mix

Menggunakan tanah.

Itu perbezaan dua terma tu.

Selalunya orang guna potting mix sebab taknak deal with soil pathogen. Tak bermakna soil mix tak bagus. Cuma perlu buat kerja lebih je sebelum menggunakan tanah. Satu, kena hidup kan tanah tu dgn microbes. Kena melalui proses peraman macam nak buat kompos. Masalah fungi, nematoda, pathogen berlaku bila benificial microbes, fungi, nematoda, protozoa tidak melakukan kerja dalam tanah kita.

Nak tahu lebih lanjut boleh tanya pada yang ahli dalam bidang pertanian. Aku orang awam je yang mempunyai hobi mengumpul keladi

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 24-10-2021 04:14 PM From the mobile phone | Show all posts
Veneer replied at 23-10-2021 12:04 AM
Potting mix

Tidak menggunakan tanah.

Thank you for the info. I ada satu je caladium, tak tukar lagi tanah dari nurserysebab takut lol. So far i jaga pothos and philos and monstera biasa biasa je, yg ni i letak dalam aoid mix, so far  nampak takda masalah. Tapi caladium ni entahh takut maybe sbb harga pun mahal utk pokok kecik jer.
Reply

Use magic Report

Post time 27-10-2021 09:29 AM | Show all posts
Veneer replied at 22-10-2021 11:52 PM
Ya betul. South East Asia region ni kira beruntung sebab flora dan fauna kita pelbagai.

Mungkin  ...

Itulah, skrg mmg tengah trend kat Thai, dan benda ni dah start berjangkit kat M'sia.
Iols tgk kat fb yg group Keladi ni mmg mcm-mcm corak, ada yang tak pernah tgk pun sblm nih.
Iols suka jugak Keladi, tapi sbb harga mahal. So mampu tgk dan semai yg mak iols bagi je la.
Tapi kenapa ye, mak iols tanam elok je color putih daun dia, tapi bila iols bawak tanam kat rumah iols daun jadi hijau takde pun putih mcm mak iols.
Padahal induk sama.
Faktor pencahayaan jugak ke?
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 5-11-2021 01:58 AM From the mobile phone | Show all posts
PinkyPie replied at 24-10-2021 04:14 PM
Thank you for the info. I ada satu je caladium, tak tukar lagi tanah dari nurserysebab takut lol.  ...

Memang intimidating sikit keladi ni pada awalnya. Lama lama ok lah bila dah tahu rentak dia. Guna aroid mix pun okay je tapi kena letak saucer lepastu isi air je dalam saucer tu. Tak perlu siram dari atas. Air habis isi lagi. Aroid mix ni poros jadi risau medium cepat kering.

Kalau nak repot, pastikan jangan buang medium asal. Lerai leraikan sikit je. Kalau akar banyak putus pokok jadi stress. Lambat nak recover. Habis repot Letak tempat teduh sampai pucuk baru keluar, baru dia stabil dan boleh letak tempat yang lebih terang. Dan jangan pakai pot yang terlampau besar nanti tumbesaran slow sebab akar mencari cari air. Elok up 2-3 inci shj. Contoh sekarang pakai pot 4", up ke 6".

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 5-11-2021 01:59 AM From the mobile phone | Show all posts
PinkyPie replied at 24-10-2021 04:14 PM
Thank you for the info. I ada satu je caladium, tak tukar lagi tanah dari nurserysebab takut lol.  ...

Share gambar, mana tahu dapat kredit. Hehe
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 5-11-2021 02:06 AM From the mobile phone | Show all posts
nellyberry replied at 27-10-2021 09:29 AM
Itulah, skrg mmg tengah trend kat Thai, dan benda ni dah start berjangkit kat M'sia.
Iols tgk kat  ...

Boleh letak gambar? Nak tengok juga keladi orang.

Ya, faktor pencahayaan. Nak warna naik dan cantik, pastikan dapat cahaya matahari pagi sampai pukul 10/11 pagi, ikut kawasan. Ada kawasan 11 pagi pun dah panas terik.  Lepas tu kena bawah teduhan sebanyak 70% jaring orkid. Bawah porch pun tak ada masalah yang penting dapat cahaya pagi.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 5-11-2021 02:14 AM From the mobile phone | Show all posts


ID : Infinity
Origin : Tak pasti.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 5-1-2022 04:00 PM From the mobile phone | Show all posts

One of my caladiums

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 5-1-2022 04:01 PM From the mobile phone | Show all posts

Another one, nama memang tak tau , tanam saja

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 15-1-2022 02:40 PM From the mobile phone | Show all posts
ghalibboy replied at 5-1-2022 04:00 PM
One of my caladiums

Thank you for sharing
Reply

Use magic Report

12
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

29-6-2022 08:30 AM GMT+8 , Processed in 0.089022 second(s), 20 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list