CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
12Next
Return to list New
View: 3336|Reply: 33

Keladi dan Aroid Madness

  [Copy link]
Post time 25-9-2021 01:01 AM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Edited by Veneer at 25-9-2021 01:05 AM

Kegilaan keladi (caladium), alocasia, colocasia, philodendron, monstera dll ni sebenarnya dah lama. Cuma tak meluas sampailah awal tahun lepas. Bila mana semua kena duduk rumah, maka viral lah segala jenis aktiviti yang boleh dilakukan dirumah seperti menanam pokok.

Aku pun turut sama terjebak. . Terutama sekali keladi. Miang dia tak tahu nak cakaplah. Hahaa. Sekarang ni dah hampir 10bulan terkena miang dan tak ada tanda akan surut.

Ok lah kut untuk pengenalan. Boleh share segala gambar, tips penjagaan, susun atur laman anda disini. Tak kisah keladi kampung ke, holland ke, thai ke, belakang rumah tepi jamban semua okay. Aku tak ada lah pandai sangat cuma seronok berkongsi tentang perkara yang kita sangat passionate.

Aku pun turut menjemput pengumpul aroid untuk berkongsi gambar pokok, tips penjagaan etc etc sebab aku tak kaji sangat pasal aroid. Ada pun jenis biasa je. Huhuu

Untuk permulaan, aku share satu id keladi yang top di thailand

ID : Koh kret city
Grade : Variegated
Current market price : RM1K - RM5k+++ bergantung pada size dan gred.



Sumber gambar: google (shopee caladiumsworld)

Next post aku akan kongsi berkenaan media tanaman.
Potting mix? Soil mix? Ada beza ke? Hurmmm

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 25-9-2021 01:26 AM From the mobile phone | Show all posts
Pi tidoq la oiiiiii
Esok nak masak Kari ayam khennnnz
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 25-9-2021 01:42 AM From the mobile phone | Show all posts
Acikgomen replied at 25-9-2021 01:26 AM
Pi tidoq la oiiiiii
Esok nak masak Kari ayam khennnnz

Ohh inikah acikgomen. Salam perkenalan.
Yang nak buat kari tu dah berdengkur kut. Hahaa
Kau didik dia cik supaya kari tu rasa macam orang utagha masak. Aku tak leh klu takdak ghasa. Hahahahaa

Reply

Use magic Report

Post time 25-9-2021 09:22 AM From the mobile phone | Show all posts
Cantiknya keladi kaler2!

Kat sini sya tade keladi kaler, tp keladi makan jenis keladi mawar yg isi kaler kuning tuh. Batang kaler hitam besau pastu daun besau kaler hijau. Kalau nk buat hiasan taman boleh je tau tp kena letak dlm polibag yg 20 inci tu. Cukup 6 bulan kalo cukup baja bole cabut buat mkn. Kihkihkih.

Ni tuai kt kebun last week..logo ati dpt meghonteh tanpo sughat! Tgn tu sbb nak bagi tau mmg bosa. Bebaloi kot tanam buek landscape pun. Jago eh mudah, dah byk pokok bungo kaler memacam, solit la satu kale hijau.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 25-9-2021 10:16 AM From the mobile phone | Show all posts
ketupatnasi replied at 25-9-2021 09:22 AM
Cantiknya keladi kaler2!

Kat sini sya tade keladi kaler, tp keladi makan jenis keladi mawar yg is ...

Betul. Dalam landskap hijau tu penting sebab menaikkan lagi seri pokok pokok bunga.

Jenis ni cepat membiak? Sebab klu terlalu cepat, letih nak jaga. Dan lagi satu, tak nyamuk? Sebab celah pelepah dia tu suka takung air.


Reply

Use magic Report

 Author| Post time 25-9-2021 10:23 AM From the mobile phone | Show all posts
Minggu lepas punya cerita






ID: Manee Lomphet


Reply

Use magic Report

Post time 25-9-2021 11:34 AM From the mobile phone | Show all posts
Veneer replied at 25-9-2021 10:16 AM
Betul. Dalam landskap hijau tu penting sebab menaikkan lagi seri pokok pokok bunga.

Jenis ni c ...

Biak meriah sis. Kna fikir 3 - 4 kali kalau nk buat landscape. Ni tanam kat kebun atas batas pun bulan ke 3-4 kna cabut anak2nya tggl induk je.

Btw..tgk fb cikgu zety roses tu byk jugak dia jual keladi cecantik. Tp tu la..jauh pulak seberang negeri.
Reply

Use magic Report

Post time 25-9-2021 11:37 AM From the mobile phone | Show all posts
Keladi ni kna direct sunlight baru dpt kaler cantik ke cane? Penah la tanam sepasu dua dulu sblm PKP. tapi daun tak byk kaler macam kat nursery lepas alih pot besar, ganti tanah n letak kat shady area sikit takut kering.
Reply

Use magic Report

Post time 25-9-2021 12:49 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by PinkyPie at 25-9-2021 12:53 PM

Ada beza ke penjagaan keladi kampung dgn keladi kayangan? Tengok kakak2 keladi ckp keladi kamung campak campak je hidup,kalau i campak confirm la mati gak haha
Reply

Use magic Report

Post time 25-9-2021 01:36 PM From the mobile phone | Show all posts
ketupatnasi replied at 25-9-2021 09:22 AM
Cantiknya keladi kaler2!

Kat sini sya tade keladi kaler, tp keladi makan jenis keladi mawar yg is ...

Wowww..ni buat pengat best..lembut,harummmmm jer..
Reply

Use magic Report

Post time 25-9-2021 02:53 PM From the mobile phone | Show all posts
Tepeklah gambar keladi yg mahal2 tu. Kot2 umah mertua ade. Boleh iols culik sepokok dua
Reply

Use magic Report

Post time 25-9-2021 03:22 PM From the mobile phone | Show all posts
Ni ha contoh cecantik je. Tgk kt fb zety roses tu sbb ngoder rose, terpandangkan mendalah ni mcm minat pulak.

Tp bila ngenangkan penah tanam dulu kaler tak secantik kt nursery, terus pendamkan niat


Reply

Use magic Report

Post time 25-9-2021 03:26 PM From the mobile phone | Show all posts
Gomea replied at 25-9-2021 02:53 PM
Tepeklah gambar keladi yg mahal2 tu. Kot2 umah mertua ade. Boleh iols culik sepokok dua


Sbnrnya pokok berdaun ni best tanam. Tak stress nk tggu buah ke bunga ke. Tp yg stress kaler daun kusam tak secantik masa mula beli. Sedehhh!!
Laki aku ckp jenis baja. Kijaang haku nk tnya baja hape nursery guna plak.
Reply

Use magic Report

Post time 25-9-2021 04:50 PM From the mobile phone | Show all posts
Veneer replied at 25-9-2021 01:42 AM
Ohh inikah acikgomen. Salam perkenalan.
Yang nak buat kari tu dah berdengkur kut. Hahaa
Kau did ...

@MrsVeneer laki hang mengumpat hang berdengkur... hahahahahahahaha

Reply

Use magic Report

Post time 25-9-2021 10:51 PM From the mobile phone | Show all posts
I pun ada tanam keladi2. Keladi utk dimakan ( keladi lambuk ) dan keladi2 hiasan
Reply

Use magic Report

Post time 25-9-2021 11:04 PM From the mobile phone | Show all posts
Keladi lambuk
Reply

Use magic Report

Post time 25-9-2021 11:04 PM From the mobile phone | Show all posts
Tanam je, tak tau nama
Reply

Use magic Report

Post time 25-9-2021 11:06 PM From the mobile phone | Show all posts
Keladi ini warna daun berdasarkan tempat ,bila tempat redup warna hijau, tempat panas warna hitam
Reply

Use magic Report

Post time 25-9-2021 11:58 PM From the mobile phone | Show all posts
ketupatnasi replied at 25-9-2021 03:22 PM
Ni ha contoh cecantik je. Tgk kt fb zety roses tu sbb ngoder rose, terpandangkan mendalah ni mcm min ...

Iols sejenis x minat pokok2 ni. Jadi iols nampak semua pokok macam sama je. Hahahaha
Tapi mertua iols memang hantu pokok bunga. Dulu tengok dia dok gila pokok ati2. La ni pokok keladi pulak.
Reply

Use magic Report

Post time 29-9-2021 04:47 PM | Show all posts
Dulu Iols selalu heran kenapa mak dan arwah nenek tanam pokok-pokok keladi nih, sbb bagi iols takde apa yg special pun.
Even dulu, arwah nenek ngan mak iols kalau pegi rumah jiran or saudara mara yg ada tanam pokok keladi nih, mintak je anak nak semai.
Lepas je PKP tahun lepas, baru Iols faham, betapa indahnya keladi-keladi nih.
Sampaikan sekarang bila mak iols mintak keladi dgn jiran pun diaorg dah tak bagi sbb skrg keladi ni ada nilai, sampai ada og yg sanggup mencuri.
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

30-6-2022 04:00 AM GMT+8 , Processed in 0.097127 second(s), 25 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list