CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: annadonna

Anuar Zain join tabligh? Lelaki Ini buat teh tarik.

  [Copy link]
Post time 13-9-2021 09:13 AM From the mobile phone | Show all posts
Alhamdulilah...
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 13-9-2021 10:50 AM From the mobile phone | Show all posts
naina replied at 13-9-2021 08:40 AM
Ohh..kalau suami pergi better ikut sekali takdelah asik ditinggal je

Boleh je.. Mungkin ada tempat2nya yg jemaah sediakan rumah utk kita tumpang. Ramai yg ikut. Tapi kena bersedia la mental fizikal. Bukan gi jalan2 atau duduk tempat yg selesa

Yg byk isteri kena tinggal sbb ramai yg anak masih bersekolah. Dan satu lg kalau dlm2 Msia payah deme bawak. Tak tahu le ngape.

Macam keluar ke oversea tu deme nilai dulu boleh ke tidak sebelum approve. Penilaian meliputi keperluan keluarga yg ditinggalkan. Kalau tak mampu kena reject. Tp ramai yg menipu gak sbb nak kuar sesangat Penilaian ni bukan sekali je berperingkat. Yg akhir peringkat di Seri Petaling tu sbb yg tu Majlis Syura yg putuskan.

Wallahuaklam... Itu yg teman tgk & tahu serba sedikit
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 13-9-2021 10:58 AM From the mobile phone | Show all posts
AwanCikDania replied at 13-9-2021 09:09 AM
apa sajalah yang membuatkan dia bahagia.
Hidup ni satu pencarian. Tak ada kesempurnaan akan ditem ...

Silakan sis
Reply

Use magic Report

Post time 13-9-2021 11:00 AM | Show all posts
Alhamdulillah... berubah kearah kebaikan....
Reply

Use magic Report

Post time 13-9-2021 11:20 AM From the mobile phone | Show all posts
becir replied at 13-9-2021 08:48 AM
I cakap part physically to be there with the family tu pun penting. Ah well laki orang lain lantak ...

Kawan iols family dia start join tabligj 3 to 4 yrs back. Iols tanya sbb lakinya kerap keluar join dakwah. So iols kata how do you cope? Seminggu, sebulan, 3 bulan....
Sheols cakap sebelum keluar tu lakinya dah explain why. Tokguru ajar explain kat isteri, wajib pastikan semua cukup. Isteri redha then good. Kawan iols redha so dia rasa tu pengorbanan suaminya dan dia pun patut berkorban sama.

Btw lat luar lakinya tetap layan rock kapak. Sheols je dah berniqab. Anak2nya tak bertudung atau berniqab sebab masih belum akil baligh. Cara dia dakwah pun best. Iols suka. Mmg tak judgemental.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 13-9-2021 11:36 AM From the mobile phone | Show all posts
Suchi replied at 12-9-2021 10:04 PM
Kalu sehari dua tu ok tapi kalau lama2 or sepanjang tahun ikut iols tak selesa la tgk.
Dulu masa  ...

Pompuan yg laki dia kerja offshore balik beberapa bulan sekali, pilot international flight, marin/navy 6 bulan sekali balik, bini staff petronas yg laki kerja kat iraq, dubai etc yg balik beberapa bulan sekali, etc semua ada persoalan yg sama. Meninggalkan isteri lama dan isu nafkah batin juga timbul. Adakah kita perlu tak suka dgn golongan ni semua? Atau tumpu kat tabligh saja? Kalau isteri mereka rela ada la sebabnya tu. Kalau tak rela mintalah cerai bukan dosa pun. Hidup bukan tentang nafkah batin saja. But well, memang ada pompuan yg tak boleh hidup gitu. Ikut preference masing masinglah. Kalau rela dan faham teruskan. Kalau tak maka carilah jalan keluar.
Reply

Use magic Report

Post time 13-9-2021 11:57 AM From the mobile phone | Show all posts
Bagus anuar zain. Sangat lowkey.
Reply

Use magic Report

Post time 13-9-2021 12:02 PM | Show all posts
lilydandelion77 replied at 13-9-2021 11:20 AM
Kawan iols family dia start join tabligj 3 to 4 yrs back. Iols tanya sbb lakinya kerap keluar join ...

seronok baca... i oll suka sgt dgn org yg berdakwah santai2 ni..tapi sayang byk yg i jumpa judgemental sgt... kebanyakkannya is bila da tua2 nk tobat dia punya confident ahli surga bukan biashe2..

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 13-9-2021 12:07 PM From the mobile phone | Show all posts
becir replied at 12-9-2021 07:27 PM
I xsuka tabligh sebab tinggal anak bini utk dakwah..walaupun semua nafkah cukup but still kalau dah  ...

Kalau askar bagaimana pula? . Dont you like them too? They leave the family.. one is leaving for spiritual well being one is leaving for the country. None is above each other.
Reply

Use magic Report

Post time 13-9-2021 12:42 PM From the mobile phone | Show all posts
tipah89 replied at 13-9-2021 12:02 PM
seronok baca... i oll suka sgt dgn org yg berdakwah santai2 ni..tapi sayang byk yg i jumpa judgeme ...

Selalunya yg ikut tabligh tak wujud dah sifat2 judgemental tu sbb dlm jemaah sendiri ada pelbagai jenis org dgn 1001 kisah. Dari yg pangkat beso2 ke bekas penjenayah ada ja. Deme accept u as what u are gitew..

Yg dok tunjuk taiko sangat tu selalunya yg kategorikan diri deme ahli masjid or surau. Yg saban hari gi berjemaah kononnya atau yg tak tinggal ceramah2 agama ni. Selalunya yg ni geng2 yg dah pencen.

Tu sbb mike boleh tengok ramai yg join tabligh ni sekarang. Dulu pun ramai tp le ni dgn media sosial lg org nampak la
Reply

Use magic Report

Post time 13-9-2021 02:43 PM From the mobile phone | Show all posts
tipah89 replied at 13-9-2021 12:02 PM
seronok baca... i oll suka sgt dgn org yg berdakwah santai2 ni..tapi sayang byk yg i jumpa judgeme ...

Yg ni kalau jumpa honestly aku lari jauh2.... Takut buat dosa.... hahahaha
Reply

Use magic Report

Post time 13-9-2021 02:48 PM From the mobile phone | Show all posts
Alhamdulilah, semoga istiqomah lah.
Reply

Use magic Report

Post time 13-9-2021 06:14 PM From the mobile phone | Show all posts
enot_sibudak replied at 12-9-2021 11:21 PM
dia x top up la cucuk muka dia.. muka nmpk kecut dh.. tiberrr iols rasa my crush zaman remaja dh kem ...

Sbb dah xde corporate show
X perlu melawa.. makeup hanya khir..
Tu hidup makin simple dan berdakwah
Reply

Use magic Report

Post time 13-9-2021 11:50 PM From the mobile phone | Show all posts
Alhamdulillah. Semoga bang nuar terus istiqamah. Suka tgk video ni
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2021 10:21 AM | Show all posts
becir replied at 12-9-2021 07:27 PM
I xsuka tabligh sebab tinggal anak bini utk dakwah..walaupun semua nafkah cukup but still kalau dah  ...

anuar zen takpe... dia takde anak bini,
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2021 10:43 AM | Show all posts
Lula2 replied at 12-9-2021 08:04 PM
Kena akui peranan lelaki dan perempuan tu berbeza. Bukannya semua yg pegi tabligh tu berdakwah, ra ...

SETUJU dengan pendapat dan pandangan uolssss
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 17-9-2021 11:31 AM | Show all posts
TeropongThaico replied at 13-9-2021 12:42 PM
Selalunya yg ikut tabligh tak wujud dah sifat2 judgemental tu sbb dlm jemaah sendiri ada pelbagai  ...

setuju setujuuuu

Reply

Use magic Report

Post time 17-9-2021 11:32 AM | Show all posts
boboiyot replied at 13-9-2021 02:43 PM
Yg ni kalau jumpa honestly aku lari jauh2.... Takut buat dosa.... hahahaha

dgn spesis camni i oll pun mmg mampu diam je sbb xguna nak argue or betulkan depa

Reply

Use magic Report

Post time 17-9-2021 06:22 PM From the mobile phone | Show all posts
tipah89 replied at 17-9-2021 11:31 AM
setuju setujuuuu

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

1-12-2022 12:19 PM GMT+8 , Processed in 0.107529 second(s), 38 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list