CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
Author: khaira01

[Pelbagai] Mulut JAHAT mulut BAIK, mana lbh BAIK?

  [Copy link]
Post time 5-8-2021 07:47 PM From the mobile phone | Show all posts
ayorsuam replied at 5-8-2021 05:03 PM
Tu la...my only wish I patutnya dah cut off dia sooner. The first time dia cakap...I cakap...this  ...

iols masa muda dah tak nampak jalan kawin. iols jadi heartbreaker sebab jauhkan lelaki dari terjebak. Now diorg hidup bahagia sempat mengata aku sedap2.
Lelaki2 yg manipulate iols lak awal dah masuk kubur, kambus bersama motif masing2. Diorg ni takda niat buat bini.
Ex2 boyfie yg tua2 duk menjaga kebajikan iols dulu agak mewah sekarang. Tender juta2, projek oversea, kawin dua.  

Reply

Use magic Report

Post time 5-8-2021 08:35 PM From the mobile phone | Show all posts
ayorsuam replied at 5-8-2021 07:35 PM
Dah.. Jodoh dia mudah sangat..bertemu jodoh di usia 2 tahun, jodoh dia pulak baru discharge dari h ...

Mengikut pengalaman iols, hat pompan dah kawen meroyan suruh yg tak kawen utk kawen cepat2 nih ada 2 sebab jahh:
1) dia jeles tgk minah2 single. Pi jjcm, mkn suketi, buat apa2 suketi. Dia tak puas ati dgn idup dia.
2) suami dia jenis pandang pompan. So dia risau hang caras suami dia.. giteww...

Taktau la betui ke dakk pemerhatian iols nih..
Reply

Use magic Report

Post time 5-8-2021 08:38 PM From the mobile phone | Show all posts
ayorsuam replied at 5-8-2021 05:03 PM
Tu la...my only wish I patutnya dah cut off dia sooner. The first time dia cakap...I cakap...this  ...

Kna kat sy, jwb ja direct... Dl ada la saudara mara berani2 tny bila nak kawen waktu tu br grad kot, gilo.. Tp iols jwb jek secara berhemah yg stp org pny cita2 yg berbeza dlm hidup, congrats la klo dia kawen dl.. btw org tu sekolah smp spm terus kawen n dh slmt bercerai tp xda heboh2... bknlah sy gembira or doakan dia mcm tu, cuma kita dpt ja rs org tu tny sbb concern or skdr mau mbawang n buat org tu inferior coz "xsama level" dgn dia...

Sobt lower u standard just for the sake of being married sistur, pilih yg terbaik, walopn lmbt =)



Reply

Use magic Report

Post time 5-8-2021 09:15 PM From the mobile phone | Show all posts
di alam nyata iols adalah selective introvert. iols pilih bkata benar dr cover line. tp sbb introvert iols hanya bcakap dgn circle iols sj la. kalau dgn org xbiasa iols akan tanya dulu nak dgr kata2 yg benar tp mungkin pedih dihati or telinga atau nak yg sedap didengar. so, up to org yg jawab.

iols kawen lmbat, iols pernah ditengking oleh makcik iols sebab iols xkawen2. pdhal iol try so hard avoid soklan tu plus, avoid bcakap ngan dia. xmau jd kurang ajar. rupanya dia lagi panas terus tengking iols. iols mmg sakit hati yg amat sgt. iols dh 30an masa tu lagi mau tengking2. plus xnyusahkan dia pun. iols bg duit lg ada kat dia. sampai iols jnji ngan diri sndiri xkan g umah dia xkan jumpa dia sampai la dia nak mati nnt. ye mmg betul, masa dia tenat nak mati baru jumpa dia. tp iols dh maafkan dia dunia akhirat. adik2 iols ada yg xkawen lg. iols sgt defensive kalau org nak tanya2 kat d. org. iols xnak d. org rasa apa yg iols rasa.
Reply

Use magic Report

Post time 5-8-2021 09:26 PM From the mobile phone | Show all posts
khaira01 replied at 5-8-2021 04:12 PM
Iols percaya pd balasan di dunia, sbb byk kali trjadi depan mata. Sbb mulut, tanpa disangka Allah  ...

Betooolll...tpi biasanya org gini tak pasan dorang terima balasan Allah
Reply

Use magic Report

Post time 5-8-2021 09:43 PM From the mobile phone | Show all posts
Erm.. istilah mulut baik atau jahat... . Lebih kepada cerminan kesihatan.

Sungguh mustahil orang yg cemerlang sihat, berkata yg jelik dan sia

Selamat menjaga kesihatan.
Reply

Use magic Report

Post time 5-8-2021 10:06 PM From the mobile phone | Show all posts
speak kindness always yach
Reply

Use magic Report

Post time 5-8-2021 10:42 PM From the mobile phone | Show all posts
Words can be harmful. Choose words wisely before they are spoken
Reply

Use magic Report

Post time 5-8-2021 11:11 PM From the mobile phone | Show all posts
Selain mulut jahat, hati baik konon, sy selalu jumpe org mulut mudah.. ke mulut laju.. xtau nak cakap mne.. laju mulut dr otak. jenis laju je cerita psl org.. tp dgn nada mcm xmengumpat.. tp bile berborak... Dia main cakap je semua benda smpi lupa tu rahsia org ke, aib org ke.. bila tegur dia  cakap.. eh xsengaja.. xpun.. eh ade ye cakap...
Reply

Use magic Report

Post time 6-8-2021 10:12 AM | Show all posts
terms "mulut jahat hati baik" tu dah overrated sgt..
sampai menghina memaki orang pun, guna alasan tu..
igt niat tak menghalalkan cara..

and vice versa, "mulut baik hati jahat" pun ramai jugak..
so konsepnya, buat la apa yg terbaik..

Reply

Use magic Report

Post time 6-8-2021 11:05 AM From the mobile phone | Show all posts
Walaupun benar simpan dalam hati. Kecuali ditanya pendapat kita. Baru kita suarakan
Reply

Use magic Report

Post time 6-8-2021 11:41 AM From the mobile phone | Show all posts
mulut jahat menyakitkan hati org..kau buat baik pun org x nampak..
nampak mulut ko yg jahat je..
mulut baik hati jahat lagi lahanat..spesis ni suka tikam belakang..lagi jahat dr org mulut jahat

done luahan rasa hasil observation org2 di sekeliling ai
Reply

Use magic Report

Post time 6-8-2021 11:53 AM From the mobile phone | Show all posts
Ckp lepas kutuk depan2 lagi bagus dari depan kita pijak semut tak mati. Belakang kita mcm-mcm dia fitnah.

Mulut jahat ni bukan mencarut keji maki org. Cuma berterus terang. Tak suka dia ckp tak suka.
Reply

Use magic Report

Post time 6-8-2021 11:54 AM From the mobile phone | Show all posts
Ckp lepas kutuk depan2 lagi bagus dari depan kita pijak semut tak mati. Belakang kita mcm-mcm dia fitnah.

Mulut jahat ni bukan mencarut keji maki org. Cuma berterus terang. Tak suka dia ckp tak suka...

Yang memaki org ni sah2 mmg jahat
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 6-8-2021 12:18 PM From the mobile phone | Show all posts
Iols ada dengar ceramah seorang ustaz.
Kalau hati kita baik, xda benda buruk pun yg boleh kita ceritakan pd orang.
Mcm mana kita nk ceritakan buruk org bila hati baik. Tapi kalau hati penuh keburukan, dia takkan mampu ceritakan kebaikan melainkan buruk jua.
Reply

Use magic Report

Post time 6-8-2021 12:22 PM From the mobile phone | Show all posts
mulut jahat hati baik tu, hanyalah claim dari org yg bermulut jahat nak sedapkan hati mereka je, nak justify yg yg diaorg cakap dan buat tu adalah betul
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 6-8-2021 12:24 PM From the mobile phone | Show all posts
HappyGumbira replied at 5-8-2021 09:15 PM
di alam nyata iols adalah selective introvert. iols pilih bkata benar dr cover line. tp sbb introver ...

Iols pun defensive kalau org tnya ttg adik2 iols yg belum kawin lg. Ingat senang nk suruh org kawin? Kalau dapat suami n fmily inlaw yg baik xapa, kalau sebaliknya boleh hancur hati. Iols sndiri dlm proses nk rawat hati iols angkara mulut kita xmau dendam sebab tahu berdosa, dh maafkan tp kenapa sakitnya tu msh terasa...hmm
Reply

Use magic Report

Post time 6-8-2021 12:29 PM From the mobile phone | Show all posts
Mana ada org yg ckp cth "muka kau buruk" tapi dalam hati "ya Allah, cantik nya dia" . What comes out of your mouth is from the heart gittew. Jadi lebih prefer utk diam je kalau rasa nak mengata tu..hmm
Reply

Use magic Report

Post time 6-8-2021 01:05 PM From the mobile phone | Show all posts
khaira01 replied at 6-8-2021 12:24 PM
Iols pun defensive kalau org tnya ttg adik2 iols yg belum kawin lg. Ingat senang nk suruh org kawi ...


iols ada tips utk uols kalau uols still rasa sakit hati. everytime u terasa sakit hati tu, u cepat2 doa minta adik2 kawen dgn sebaik2 jodoh, rezeki melimpah ruah, kesihatan dll. doa org teraniaya kan mustajab. bukan senang dapat peluang ni
Reply

Use magic Report

Post time 6-8-2021 02:21 PM From the mobile phone | Show all posts
Bagi iolss, org hati baik akan cakap mende baik & takan sakiti hati org. Org yg hati jahat sudah tentu  byk auta & ckp bermegah mcm dia sorang je yg betul. Tapi yg aku jumpa, org hati jahat ni pandai cover kejahatan dgn buat baik mcm selalu belanja, bagi hadiah, bodek2. Tu zmn study & kejelah aku jumpa. Now dah dok umah jaga anak2 smbl buat online biz kecik2.. aman2 dunia aku.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

16-5-2022 02:03 PM GMT+8 , Processed in 0.081624 second(s), 22 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list