CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
View: 26073|Reply: 89

[Pelbagai] Mulut JAHAT mulut BAIK, mana lbh BAIK?

  [Copy link]
Post time 5-8-2021 03:42 PM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Manusia ni ada byk pe'el.
Mulut adalah anggota paling sukar dikawal, sbb selalunya kata2 datang dari hati.
Ada yg simpan, ada yg terus luah tak toleh kiri kanan.
Sebab mulut, ada yg menangis, ketawa dan bahagia.
Sebab mulut, terputus hubungan persaudaraan.
Sebab mulut juga tersambung silaturrahim.

Siapa ada pengalaman angkara mulut, mulut BAIK atau mulut JAHAT yg mengubah hidup anda??
Single Polls, Total 69 Users voted
Your User group have no permission to vote

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 5-8-2021 03:46 PM From the mobile phone | Show all posts
Up, up, up...boleh share isi hati korang, angkara mulut badan binasa atau angkara mulut badan bahagia.
Reply

Use magic Report

Post time 5-8-2021 04:00 PM From the mobile phone | Show all posts
Pada aku tak ada konsep mulut jahat hati baik. Mulut tu menggambarkan apa yg terdapat dalam hati.
Reply

Use magic Report

Post time 5-8-2021 04:02 PM From the mobile phone | Show all posts
Kata kata tu satu doa..
Sebagai manusia..bukan wajib jaga hubungan dengan tuhan je,tetapi sesama manusia jugak..
Berpada2 la time berkata2 ni..kalau salah tuduh jd fitnah plak..apa2 yg kte buat ni ada balasan dan ganjarannya nnti..
Reply

Use magic Report

Post time 5-8-2021 04:06 PM | Show all posts
abaikan cakap2 mulut org.
Reply

Use magic Report

Post time 5-8-2021 04:07 PM From the mobile phone | Show all posts
BS je tu mulut jahat tapi hati baik
Reply

Use magic Report

Post time 5-8-2021 04:07 PM From the mobile phone | Show all posts
Aku cakap benda yg betul... Tp jizklongklong tak boleh terima
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 5-8-2021 04:12 PM From the mobile phone | Show all posts
kaoru44 replied at 5-8-2021 04:02 PM
Kata kata tu satu doa..
Sebagai manusia..bukan wajib jaga hubungan dengan tuhan je,tetapi sesama ma ...

Iols percaya pd balasan di dunia, sbb byk kali trjadi depan mata. Sbb mulut, tanpa disangka Allah uji pulak dia dgn benda yg dikatakan. Cuma trpulang pd manusia sama ada di sedar atau tidak hal yg trjadi pd diri.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 5-8-2021 04:12 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by khaira01 at 5-8-2021 04:14 PM
kaoru44 replied at 5-8-2021 04:02 PM
Kata kata tu satu doa..
Sebagai manusia..bukan wajib jaga hubungan dengan tuhan je,tetapi sesama ma ...


Betul, kata2 tu satu doa. Cuma kdg kita trlupa ttgnya
Reply

Use magic Report

Post time 5-8-2021 04:13 PM From the mobile phone | Show all posts
iols hanya gunakan mulut untuk makan.
iols dah buat social distancing dari manusia dari sebelum kobid datang lagi.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 5-8-2021 04:16 PM From the mobile phone | Show all posts
nakkomenjugak replied at 5-8-2021 04:13 PM
iols hanya gunakan mulut untuk makan.
iols dah buat social distancing dari manusia dari sebelum ko ...

hahaha..bagus chuolss awal2 jaga Sop
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 5-8-2021 04:18 PM From the mobile phone | Show all posts
Kurex replied at 5-8-2021 04:07 PM
Aku cakap benda yg betul... Tp jizklongklong tak boleh terima

Hahaha..ala kurex dia bergurau ja tu dgn hang.
Reply

Use magic Report

Post time 5-8-2021 04:22 PM From the mobile phone | Show all posts
khaira01 replied at 5-8-2021 04:12 PM
Iols percaya pd balasan di dunia, sbb byk kali trjadi depan mata. Sbb mulut, tanpa disangka Allah  ...

A'a..biasa la manusia ni ada mcm2 sifat..biasa la timbul rasa dngki..iri hati tu..tp kena kawal dri la dr lempar kata2 yg melampau..last2 makan dri.
Reply

Use magic Report

Post time 5-8-2021 04:26 PM | Show all posts
org kata. perkataan apa yg keluar dr mulut. itulah cerminan hati.
sbb tu klu tgh marah org suruh diamkan dulu.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 5-8-2021 04:33 PM From the mobile phone | Show all posts
readbaca replied at 5-8-2021 04:26 PM
org kata. perkataan apa yg keluar dr mulut. itulah cerminan hati.
sbb tu klu tgh marah org suruh di ...

betul jgk kan, marah antara punca mulut keluarkan kata2 bahaya ni. Iols pn ada dgr kalau xboleh diam, pergi mandi utk hilangkan api amarah
Reply

Use magic Report

Post time 5-8-2021 04:42 PM From the mobile phone | Show all posts
Just recently iols cut off friendship dengan this person...sebab mulutnya. Iols ok je bila dia kutuk iols andartu memilih bla3x. But, 1 hari tu dia cakap something really offensive not to just me, but ahli fraternity andartus di mana jua (which iols dah tak ingat apa). So, iols ghosted dia terus.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 5-8-2021 04:48 PM From the mobile phone | Show all posts
ayorsuam replied at 5-8-2021 04:42 PM
Just recently iols cut off friendship dengan this person...sebab mulutnya. Iols ok je bila dia kutuk ...

Takda apa yg salah pn dgn andartu. Allah bg apa yg tepat pd manusia, tepat pd waktunya. Jgn depa ingat lepas kahwin hidup dh serba serbi sempurna, huhu dalam perkahwinan pn ada 1001 ujian. Salah 1 benda bahaya dlm brkeluarga ialah mulut.
Reply

Use magic Report

Post time 5-8-2021 04:50 PM From the mobile phone | Show all posts
ayorsuam replied at 5-8-2021 04:42 PM
Just recently iols cut off friendship dengan this person...sebab mulutnya. Iols ok je bila dia kutuk ...

Wah, sama macam kes I..ingat lawak sangat panggil orang andartu..yang cakap tu kawan baik sendiri pulak tu .skrg ni dia yang andartu, tapi ada I kesah, tak contact terus dah..
Reply

Use magic Report

Post time 5-8-2021 04:59 PM From the mobile phone | Show all posts
khaira01 replied at 5-8-2021 04:48 PM
Takda apa yg salah pn dgn andartu. Allah bg apa yg tepat pd manusia, tepat pd waktunya. Jgn depa i ...

Sebenarnya, mulut ni ringan je nak cakap.."Kau ingat Allah tak boleh runtuhkan rumahtangga kau sekelip mata??!!" "Kau ingat spouse kau tiba2 tak boleh jadi arwah??!!" Tapi sebab iols hati baik dan mulut baik, maka iols diamkan aje.
Reply

Use magic Report

Post time 5-8-2021 05:02 PM | Show all posts
xsuka jgk org jenis ckp lantang ni. tp ape2 hal. org yg yg simpan kan perkara sebenar lg busuk dari org yg luahkan kebenaran.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

16-5-2022 01:32 PM GMT+8 , Processed in 0.602415 second(s), 25 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list