CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
12Next
Return to list New
View: 3628|Reply: 23

[Pelbagai] Kemaafan

[Copy link]
Post time 5-8-2021 01:20 PM | Show all posts |Read mode
Kita sering mendengar 'forgive but not forget', tetapi memaafkan orang bukanlah mudah. Ada yang diheret perasaan bertahun-tahun.. hingga membawa kepada beberapa generasi. Memaafkan merupakan satu kemenangan kepada kita khususnya pada mereka yang beragama Islam. Redha  dengan ketentuan adalah jalan kepada kemaafan. Allah meninggikan darjat kepada mereka yang memaafkan.



Memaafkan merupakan perkara yang memerdekakan perasaan. Ada juga yang menyatakan 'jumpa di akhirat' tetapi mgkn kita pun sibuk terkejar2 mencari orang untuk memohon kemaafan di sana. Banyak perkara yang dalam hidup memaafkan adalah jalan yang paling baik kerana kita adalah hamba.


Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 5-8-2021 01:43 PM From the mobile phone | Show all posts
Selalu berusaha memberi kemaafan dengan ikhlas, sebab sedar diri sendiri pun banyak buat salah dengan makhluk lain, especially humans lah. Nak mudahkan urusan kita di sana, kita mudahkan juga urusan mereka.
Reply

Use magic Report

Post time 5-8-2021 01:51 PM From the mobile phone | Show all posts
Dulu zmn memuda ada la jugak rasa dendam tak nak maafkan. Tp menuju senja ni malas nak fikir. Redho dan maafkan. Lapang je fikiran pastu. Bila jumpe org tu pun dah boleh senyum, tegur sapa.
Reply

Use magic Report

Post time 5-8-2021 01:52 PM From the mobile phone | Show all posts
Kalau sudah berlalu dan tidak lagi dlm situasi itu, makan masa juga utk memaafkan.
Kalau masih dlm situasi itu, bagaimana hendak memaafkan sedangkan bakal dikecewakan acapkali?
Reply

Use magic Report

Post time 5-8-2021 01:55 PM | Show all posts
kutip kacang tuan benang
Reply

Use magic Report

Post time 5-8-2021 02:00 PM From the mobile phone | Show all posts
Mmg susah nak memaafkan. Mulut ckp maaf, tapi hati..

Luka yg berdarah tetap meninggalkan parut.

Yang paling mampu kita sebut, maafkan, yang lain cuma kita serah kat Allah.
Reply

Use magic Report

Post time 5-8-2021 02:08 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by KIM.K at 5-8-2021 02:13 PM

Tak pernah minta keburukan kepada jodoh yang tak tertulis. Iols memaafkan sebab kerap sangat karma berulang. Kalini harap tak berulang lg.
Semoga cycle sumpahan tamat, rewrite destiny, semua orang bebas, panjang umur murah rezeki

Semoga Allah terima taubat dan bebaskan iols. Iols tak makan tumbal
Reply

Use magic Report

Post time 5-8-2021 02:20 PM From the mobile phone | Show all posts
selalu kan org kata, forgive but not to forget.. at least the ball is no longer in our court
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 5-8-2021 02:26 PM From the mobile phone | Show all posts
apabila memaafkan.. bila berjumpa dgn si polan .. kita tahu kita dh sampai satu tahap takda apa dah.. teringat lagi iklim satu kesan abadi...
Reply

Use magic Report

Post time 5-8-2021 02:31 PM | Show all posts
Maafkan, tapi feeling dah tak sama.
Cuma boleh jauhkan diri.
Reply

Use magic Report

Post time 5-8-2021 02:52 PM From the mobile phone | Show all posts
Xprnh berdendam..xsihat utk kte..
Tp bila kte dh maafkn tu..skali pakej kte dh lupakn dia..
Seolah olah xprnh kenal..n apa2 bkaitan dia xprnh lekat dlm minda dh..
Reply

Use magic Report

Post time 5-8-2021 04:28 PM From the mobile phone | Show all posts
Dendam tu meracun diri sendiri. I choose to be happy so i forgive and move on . Buang masa buang energy holding grudge is just not worth it since life is too short.
Reply

Use magic Report

Post time 5-8-2021 04:32 PM From the mobile phone | Show all posts
Iols lambat memaafkan dan lambat melupakan. Tapi once iols dah melupakan pembuatnya, iols lupakan terus segala-galanya tentang orang itu.
Reply

Use magic Report

Post time 5-8-2021 07:44 PM From the mobile phone | Show all posts
Memaafkan tapi amat sukar melupakan..harap one fine day akan dpt melupakan semua nya
Reply

Use magic Report

Post time 5-8-2021 10:08 PM From the mobile phone | Show all posts
i senang memaafkan org tp sejenis yg ssh nk melupakan
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 6-8-2021 09:47 AM From the mobile phone | Show all posts


kemaafan dendam yang terindah
Reply

Use magic Report

Post time 6-8-2021 11:27 AM From the mobile phone | Show all posts
Senang nak maafkan.Tapi next time akan lebih berhati2 nak berurusan ngan org yg berkenaan atau kalau boleh elakkn,lagi bagus.
Reply

Use magic Report

Post time 6-8-2021 11:51 AM From the mobile phone | Show all posts
lafaz kt mulut mungkin boleh tp dalam hati belum tentu betul2 maafkan org tersebut..
bergantung pd tahap kerosakan hati yg dia buat kt kita
Reply

Use magic Report

Post time 9-9-2021 03:24 PM From the mobile phone | Show all posts
Ada seorang ex-kawan suka cakap "aku takkan maafkan kau apa jadi pun".. Ego tebal! Macam maksum..
Reply

Use magic Report

Post time 18-9-2021 07:21 PM From the mobile phone | Show all posts
Ya sukar memaafkan sbb ia kerap hadir sbg suatu memori yg bersarang dlm ingatan. Siapa kata mudah memaafkan dia terbaik tetapi melupakan peristiwa pahit itu suatu yg payah utk dihilangkan.
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

18-5-2022 02:25 PM GMT+8 , Processed in 0.134711 second(s), 25 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list