CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
View: 3700|Reply: 16

[Pelbagai] Apa yang pertama di Malaysia

[Copy link]
Post time 2-8-2021 01:00 AM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Edited by truememe at 2-8-2021 01:02 AM

Pertama di Malaysia?
____________________

Felda pertama
-----------------------
Felda Lurah Bilut
Lokasi: Bentong, Pahang
Mula dibuka pada tahun 1958
Individu di sebalik penubuhan: Tun Abdul Razak Hussein




Sekolah pertama
----------------------------
Penang Free School
Lokasi: Church Street, Pulau Pinang
Dibuka secara rasmi pada 20 Oktober 1816
Individu di sebalik penubuhan: paderi Inggeris, R.S Hutchings




Masjid pertama
--------------------------
Masjid Kampung Laut
Lokasi: Nilam Puri, Kelantan
Dibina pada awal abad ke 18
Individu di sebalik pembinaan: pendakwah-pendakwah Islam yang berulang-alik antara Champa dan Jawa dengan bantuan penduduk tempatan




Bank Melayu pertama
-----------------------------------
Malay National Bank (Bank Melayu Kebangsaan)
Tarikh: 12 Mei 1947
Individu di sebalik penubuhan: Maarof Zakaria




Penjara pertama
---------------------------
Penjara Taiping
Lokasi: Jalan Taming Sari, Taiping
Tahun: 1879
Individu di sebalik penubuhan: pegawai penjajah Inggeris





Siapa ada lagi list boleh tambah...





This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 2-8-2021 01:52 AM From the mobile phone | Show all posts
tang sekolah dan masjid tu mcm diragui skit.. or maybe ni just considered yg formally registered kot.
Reply

Use magic Report

Post time 2-8-2021 05:11 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by miszclassique at 2-8-2021 05:30 AM

Kereta nasional pertama Malaysia
Proton Saga
Tarikh dilancarkan: Julai 1985
Individu di sebalik pelancaran: Tun Dr Mahathir Mohamad yg memperkenalkan konsep Malaysian car

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
Reply

Use magic Report

Post time 2-8-2021 05:29 AM From the mobile phone | Show all posts
Bangunan MARA pertama
Lokasi: Jalan Tuanku Abdul Rahman, KL

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 2-8-2021 08:33 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by truememe at 2-8-2021 08:40 AM
Zack8hunter replied at 2-8-2021 01:52 AM
tang sekolah dan masjid tu mcm diragui skit.. or maybe ni just considered yg formally registered kot ...


Mungkin jugak ni.setakat ni yang diiktiraf sebagai yang pertama yang dalam list tu.

Ada jumpa artikel lain,ada penemuan baru tahun lepas,masjid lama di kampung belimbing dalam,durian tunggal,melaka.mungkin dibina pada abad ke 15.cuma kesahihan masih tak dapat dipastikan.maybe nanti dah cukup bukti,masjid pertama bertukar ke masjid yang baru jumpa ni

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 2-8-2021 08:40 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by truememe at 2-8-2021 08:43 AM
miszclassique replied at 2-8-2021 05:11 AM
Kereta nasional pertama Malaysia
Proton Saga
Tarikh dilancarkan: Julai 1985


FAKTA MENARIK!

KERETA PERTAMA MALAYSIA

Kalau Raja di jalan raya sekarang ini ialah Perodua Myvi,
Dulu, Raja di jalan raya yang sebenarnya ialah Proton Saga!
Kerana ia merupakan kereta pertama Malaysia

Bukan untuk reka bentuk bendera Malaysia je ada pertandingan tapi nak cari nama untuk model pertama Proton pun ada!
Seramai 102,823 orang menyertai dan akhirnya dan 3 buah nama menjadi penentu.

-Apakah nama-nama tersebut ?
Saga, Perdana dan Gagah! Saga dipilih
11 orang telah menamakan Saga dan Sarjan Ismail Jaafar dipilih sebagai pemenang!

-Macam mana dapat idea?
Ceritanya bermula apabila beliau sedang bermain 'Scrabble' dan membuat perkataan Saga. Lepastu beliau pun menterjemahkan maksud setiap huruf dalam frasa 'saga' itu:

S - Safety, Stability (keselamatan, kestabilan)
A - Achievement (pencapaian)
G - Greatness (keagungan)
A - Ability (kebolehan)

Bukan biji saga ya!
Reply

Use magic Report

Post time 2-8-2021 11:54 AM | Show all posts
thank you TT. best topik ni
Reply

Use magic Report

Post time 2-8-2021 01:50 PM | Show all posts
Edited by _blackbird at 2-8-2021 01:52 PM

fast food pertama malaysia tahun 1963. A&W jalan tunku abdul rahman

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
Reply

Use magic Report

Post time 2-8-2021 10:46 PM From the mobile phone | Show all posts
truememe replied at 2-8-2021 08:40 AM
FAKTA MENARIK!

KERETA PERTAMA MALAYSIA


Selama ni iols ingatkan biji saga.

Yang merah saga,
yang kurik kundi;
yang indah bahasa,
yang baik budi.
Reply

Use magic Report

Post time 2-8-2021 10:49 PM From the mobile phone | Show all posts
Memandangkan iols suka mkn kepci, cawangan kepci pertama di Malaysia dibuka pada tahun 1973, di Jalan Tunku Abdul Rahman, Kuala Lumpur dan terus berkembang sehingga kini.

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
Reply

Use magic Report

Post time 2-8-2021 10:50 PM From the mobile phone | Show all posts
Sapa dok KL? Kepci masih ada ke tak kat situ? Ke dah bungkus?

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
Reply

Use magic Report

Post time 5-8-2021 07:49 PM From the mobile phone | Show all posts
Edisi kemerdekaan kah ini..bagus utk menambah ilmu
Reply

Use magic Report

Post time 5-8-2021 11:27 PM From the mobile phone | Show all posts
Tinot7 replied at 2-8-2021 10:50 PM
Sapa dok KL? Kepci masih ada ke tak kat situ? Ke dah bungkus?

Rasanya dah takdelah. Saya pernah jalan kaki dari chow kit ke dataran Melalui Jalan TAR xde pun nampak KFC yg kedudukannya seperti dlm gambar diatas..  Klu KFC kat Pertama Kompleks lot tepi tu adalah.  
Reply

Use magic Report

Post time 6-8-2021 07:46 AM From the mobile phone | Show all posts
fatinandreanna replied at 5-8-2021 11:27 PM
Rasanya dah takdelah. Saya pernah jalan kaki dari chow kit ke dataran Melalui Jalan TAR xde pun na ...

Ye ke?
Iols dah lama tak pi KL.. tak tau kabor sana..
Reply

Use magic Report

Post time 10-9-2021 05:50 PM From the mobile phone | Show all posts
_blackbird replied at 2-8-2021 01:50 PM
fast food pertama malaysia tahun 1963. A&W jalan tunku abdul rahman

Masih Ada lagi A&W Jalan TAR sampai sekarang.
Reply

Use magic Report

Post time 10-9-2021 08:44 PM From the mobile phone | Show all posts
fatinandreanna replied at 10-9-2021 05:50 PM
Masih Ada lagi A&W Jalan TAR sampai sekarang.

A&W jalan tar ada lagi. yg drive thru pj tu je dah tutup. Hehehe
Reply

Use magic Report

Post time 10-9-2021 08:58 PM From the mobile phone | Show all posts
_blackbird replied at 10-9-2021 08:44 PM
A&W jalan tar ada lagi. yg drive thru pj tu je dah tutup. Hehehe

Sedih nye yg kat PJ tu tutup. Dulu tahun 80/90an klu lepas pukul 3 pagi penuh la dgn org baru balik DV8.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

30-6-2022 07:05 PM GMT+8 , Processed in 0.095936 second(s), 23 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list