CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
Author: pikah89

[Idea] Kerja atau suri rumah lepas kahwin???

[Copy link]
 Author| Post time 29-7-2021 12:59 AM From the mobile phone | Show all posts
OyenLemas replied at 29-7-2021 12:37 AM
dont worry sis. kejap jee rase serbaslaah tuu. nanti anak umur 3tahun. die lagi nak kawan. atau pl ...

Tq bg pendapat..mmbantu pndapat tu..tp kan kalau kite da xde hati nk kje situ sbb boss nye n environment mmg x suke sangat..sbb boss ni vvip sgt..patut x kite resign n cari kje lain
Reply

Use magic Report

Post time 29-7-2021 01:34 AM From the mobile phone | Show all posts
pikah89 replied at 29-7-2021 12:59 AM
Tq bg pendapat..mmbantu pndapat tu..tp kan kalau kite da xde hati nk kje situ sbb boss nye n envir ...

to me. honestly. dptkn keje lain. br resign. xpe la. pendam kan je dulu sakit hati ngn bos tu. iols dulu pn resign sbb mcm nk cabar bos. huhuhu. as for now. xde pekerjaan time pkp ni. sgt sgt xbagus. unless mmg ade backup dr segi kewangan.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 29-7-2021 01:53 AM From the mobile phone | Show all posts
OyenLemas replied at 29-7-2021 01:34 AM
to me. honestly. dptkn keje lain. br resign. xpe la. pendam kan je dulu sakit hati ngn bos tu. iol ...

Baiklah beraabar je lah dulu..tp kalau da x tahan sgt..sebelum dapat mental problem sis mgkin resign..but will try my best not to..huuu
Reply

Use magic Report

Post time 29-7-2021 02:52 AM From the mobile phone | Show all posts
Aku dah rasa dua dua. Ada pro and cons.
Bila kau keja, kau rasa kau nak stay kat rumah je.
Bila kau stay kat rumah, kau rasa nak keja pulak.
Begitulah kekdahnya ulang ulang
Reply

Use magic Report

Post time 29-7-2021 05:53 AM From the mobile phone | Show all posts
Galgadot22 replied at 29-7-2021 02:52 AM
Aku dah rasa dua dua. Ada pro and cons.
Bila kau keja, kau rasa kau nak stay kat rumah je.
Bila ka ...

Betul.. sy pun rasa mcm tu.

Skrg ni PKP, dok rumah ja. Best! Sbb sy introvert.. dok rmh pun ok janji ada jgk duit masuk dr sumber lain. So blh simpan sikit2.
Lagipun suami mampu wlau sy xkerja. Biar lah dia jalankan tanggungjwp dia. Semua dia tanggung.
Bukan apa, nnt klau sy tolong.. duit dia terlebih xtau nak buat apa. Mula lah fikir mampu nak tambah cawangan.
Reply

Use magic Report

Post time 29-7-2021 06:52 AM From the mobile phone | Show all posts
Kalau dah kawen, pastu pjj sebab kerja, better resign jela kot... Especially kl ada anak2. Kl xde anak leh lagi pjj. Kl ada anak still nak pjj jugak, make sure shuben pon ada jaga anak jugak. Jgn bagi shuben tu byk Masa lapang yach...
Reply

Use magic Report

Post time 29-7-2021 09:32 AM | Show all posts
Keja kot.
2,3 hari, ok la nak hadap rutin suri rumah.
Kalau 2,3 bulan, mau lemau jgk.

Tapi lain orang, lain cara
Reply

Use magic Report

Post time 29-7-2021 12:37 PM From the mobile phone | Show all posts
Blackrose87 replied at 29-7-2021 05:53 AM
Betul.. sy pun rasa mcm tu.

Skrg ni PKP, dok rumah ja. Best! Sbb sy introvert.. dok rmh pun ok ...

Haha. Ye tu. Kalau terlebih duit, mula lah pikir nak labur kat lain. Ye dak?
Reply

Use magic Report

Post time 29-7-2021 12:58 PM From the mobile phone | Show all posts
Kene keje la
Reply

Use magic Report

Post time 29-7-2021 01:14 PM From the mobile phone | Show all posts
Kalau belom ade anak, baik kerja duluuu. Jangan jd surirumah terus dikk! Selagi bole kumpul duit sendiri, kumpul lah. Nnt dah ade anak bole laa jadi surirumah pulak. Dgr lahhh ckp hakak niii, nnt menyesal pon dah tak bergunaaa lagiii
Reply

Use magic Report

Post time 29-7-2021 01:46 PM From the mobile phone | Show all posts
Better keja selagi belum ada anak.. lepas ada anak, kalau suami dah stabil & mampu untuk sara keluarga sorang2. Baru berhenti keja.. tambah kalau kerja si isteri jenis yang tak menentu/shift or so on. Kalau support system ok, contoh macam family members ada yang tinggal dekat2.. ok jugak kalau nk terus kerja je.  

Yang penting tengok balik niat kita nak berhenti tu untuk apa/siapa? Lain orang lain situasi, lain support sistem, lain cita2..

Sis sempat keja dulu beberapa tahun, then lepas bersalin terus berhenti sebab tuntutan tugas keja husband yang kerap pindah2, busy yakmat.. family members pulak semuaaaa duduk jauh2. Kerja sis pun jenis yang perlu on-call. Dah tu tai selesa kalau ada bibik kat rumah. Adik2 & adik ipar pulak semua lelaki susah la kalau nak suruh datang duduk dengan kita jagakan anak2.

Tapi lepas benti keja, rumah sis beli, husband tolong bayarkan, utang ptptn pun dia tolong lunaskan + duit poket 10% dari gaji dia. Boleh laaaa.. habuan beli barang gedik2 tiap bulan.
Reply

Use magic Report

Post time 29-7-2021 05:49 PM From the mobile phone | Show all posts
Kerja, boring duk r umah
Tapi now kerja pun kat rumah
Reply

Use magic Report

Post time 29-7-2021 06:06 PM From the mobile phone | Show all posts
Bsyukur jgk sblm kahwin dh krja..lps kahwin still krja..tp tu la rncg nak pencen awal..stress memikirkn hal2 kerja yg semakin brtmbh..blh la fikir2 nak buka bisness kecil2an sblm brhnti nnti..
Reply

Use magic Report

Post time 29-7-2021 08:04 PM From the mobile phone | Show all posts
Lepas kawin...berhenti keja...
Mmg suami nk mcmtu...saya pun ok..tk kisah.
Alhamdulillah suami baik..kami tak jutawan hrta tp insya-Allah jutawan kasih sayang...

Nak kerja atau surirumah..atasmasing2.. dan perlu perbincgn masing2.

Kwn saya bila stop keja..suami dia asyik perli, hina dia..kesian dia. Dah la duit dia pun suami mkn...hmm..geram betoi...*ok off topic. Sorry tt

Reply

Use magic Report

Post time 29-7-2021 10:27 PM From the mobile phone | Show all posts
Aku jd suri rumah lps ank yg kedua.. oklh dpt gak merasa bkerja bbrp tahun..
Reply

Use magic Report

Post time 29-7-2021 11:51 PM From the mobile phone | Show all posts
Galgadot22 replied at 29-7-2021 12:37 PM
Haha. Ye tu. Kalau terlebih duit, mula lah pikir nak labur kat lain. Ye dak?

Betul sis!
Melabur kat asb ka.. bisnes ka..
tak pa..
Buatnya melabur kat prmpuan..?
Pening kepala isteri.. huhu..
Reply

Use magic Report

Post time 29-7-2021 11:51 PM From the mobile phone | Show all posts
pikah89 replied at 29-7-2021 12:23 AM
Ya Allah..sampai mental issue? Stress sgt ke bidangnya..ni salah satu lg punca npe kite nk resign. ...

Stress tak stress gitu la sis. Boss i pernah buat meeting 15 minit lg nak berbuka puasa padahal sheols pon perempuan. Pastu sorg lg colleague i selamba ckp boleh x kt jgn meeting lama2 sbb i blm masak nasi utk berbuka..

I pon pnah dpt msg bertubi2 dr big boss jam 4pagi konon2 dia baru teringat nk msg masa bgn sahur sis. So gitulah dunia kerja kan bahagian masing2

Apa pun i setuju sgt u cuba dulu buat part time yg boleh generate income. Lg bgs kalau income tu boleh cover or sama dgn what u earn now for 6 months before u resign. Jgn lupa minta nafkah wajib dr suami sekali at least boleh buat emergency savings kan kalau u resign. I doakan u dipermudahkan urusan nk resign hehe. Dulu2 i pnah ckp dgn husband nk resign umur 40 tapi now i rasa hmmm maybe up kan jd 50 la n tgk camne hahaha
Reply

Use magic Report

Post time 29-7-2021 11:56 PM From the mobile phone | Show all posts
Blackrose87 replied at 29-7-2021 11:51 PM
Betul sis!
Melabur kat asb ka.. bisnes ka..
tak pa..

Jangan ditambah pening kepala tu sis.
Tindakan kau tu dah betul sangat tu
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 30-7-2021 10:51 PM From the mobile phone | Show all posts
OyenLemas replied at 29-7-2021 01:34 AM
to me. honestly. dptkn keje lain. br resign. xpe la. pendam kan je dulu sakit hati ngn bos tu. iol ...

Ok tq bg cadangn..kena hadap juga la kan utk masa skrg hihi
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 30-7-2021 10:53 PM From the mobile phone | Show all posts
Sekoji replied at 29-7-2021 10:27 PM
Aku jd suri rumah lps ank yg kedua.. oklh dpt gak merasa bkerja bbrp tahun..

BEstnya hidup..sronok kn kd suri rumah?
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

4-7-2022 09:06 PM GMT+8 , Processed in 0.077516 second(s), 18 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list