CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
Author: pikah89

[Idea] Kerja atau suri rumah lepas kahwin???

[Copy link]
 Author| Post time 30-7-2021 10:54 PM From the mobile phone | Show all posts
raihaneem replied at 29-7-2021 08:04 PM
Lepas kawin...berhenti keja...
Mmg suami nk mcmtu...saya pun ok..tk kisah.
Alhamdulillah suami bai ...

Tu yg takut..tp rezeki n nasib org lain2 kan..kite mmpu mrancang je..lain smua Allah juga yg tentukan
Reply

Use magic Report

Post time 30-7-2021 11:00 PM From the mobile phone | Show all posts
Kerja. Ada duit dapatla beli barang yang dihajati. Boleh bersosial dengan kawan2 dekat tempat kerja so dapatla berkongsi cerita. Kalau asyik terperap dekat rumah, rasanya boleh build up tension apatah lagi kalau dapat suami yang lepas tangan pasal kerja2 rumah dan urus anak2.
Reply

Use magic Report

Post time 30-7-2021 11:01 PM From the mobile phone | Show all posts
pikah89 replied at 30-7-2021 10:53 PM
BEstnya hidup..sronok kn kd suri rumah?

Seronok melayan anak2 walaupun kekadang bosan hari2 rutin yg sama, x de kwn2 nk borak. Alhamdulillah bersyukur bahagian masing2.
Reply

Use magic Report

Post time 31-7-2021 08:11 AM From the mobile phone | Show all posts
lain org lain cara bahagianya. tp masa anak2 kecik mmg rasa nak 24 jam je dgn dia. nak besar ni kadang buat gaduh pulak. huhu. kalau suami mampu apa salahnya. kalau demi ekonomi tak salah kerja sis. demi masa depan anak2 jugak.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 1-8-2021 06:51 PM From the mobile phone | Show all posts
bihunsiam replied at 31-7-2021 08:11 AM
lain org lain cara bahagianya. tp masa anak2 kecik mmg rasa nak 24 jam je dgn dia. nak besar ni kada ...

Kan..kite dok pk zaman skrg ni nk hantr ank pngasuh jiwa kdg x tenang..pnah dpt pngasuh ok la tp skali skala tu ad la luka..skali tu luka smpai berbekas..sedih nya..tp pngasuh tu tanya ank die ank die kate x buat..kite huhuu je la..next month nye tuka ngasuh lain mmg Alhamdulillah ok..tp x lama ni nk kna pindah pulok
Reply

Use magic Report

Post time 1-8-2021 07:26 PM From the mobile phone | Show all posts
pikah89 replied at 1-8-2021 06:51 PM
Kan..kite dok pk zaman skrg ni nk hantr ank pngasuh jiwa kdg x tenang..pnah dpt pngasuh ok la tp s ...

semoga dipermudahkan sis. kalau tekad nak berhenti kena ada skill utk side income jugak. tp saya bab2 tu mmg lemah. bincang dgn family semua termasuk mak ayah sekali ye. semoga anak2 sis semua sihat2 selalu
Reply

Use magic Report

Post time 3-8-2021 02:55 AM | Show all posts
lepas kawen baru aku decide.. jiran dh tanya bila nak kawen...
Reply

Use magic Report

Post time 5-8-2021 01:25 PM | Show all posts
pendapat jujur, lepas kawin kerja la dulu....cari duit saving untuk diri sendiri. hal tak best tempat kerja tolak tepi. worst case, tukar kerja or do whatever yang boleh jana income.

dok rumah ni kalo takde hobi/aktiviti buhsan amat. sib baik la sekarang ada mcm2 netflix la bagai tp zaman hakak dulu dok ng anak memang tepu laa. last2 back to workforce
Reply

Use magic Report

Post time 5-8-2021 01:38 PM From the mobile phone | Show all posts
Kalau ada anak. Jadi suri rumah la . Anak2 tu ladang pahala kita. Nnt kita mati baru menagih doa anak yg soleh. Investment paling besar ialah duduk rumah didik anak jadi soleh. Anak2 cepat belajar dgn meniru. Jadi kita la kena jadi contoh tauladan yg baik. Tambah2 zaman sekarang byk anasir2 yg merosakkan anak2 kita.

Bab rezeki kita mmg dah ditetapkan, lagi dikejar lagi rasa tak cukup. Iols pernah kerja merasa gaji beli semua yg iols nak. Tapi iols takde anak. Lama iols ttc, bila dapat anak, tak ternilai pun gaji yg iols dapat. Iols berhenti kerja fokus jaga anak2. Iols bahagia seadanya.

Jadi surirumah kena tambah ilmu jugak, ilmu parenting, ilmu agama, kalau ada hobi boleh tambah ilmu nnt buat sama2 dgn anak2, masak ke menanam ke menjahit ke melukis ke..

Sayang ye kalau ada anak nnt byk masa habis dgn pengasuh, di sekolah, besar sikit masuk asrama, pastu kawen. Masa dan anak dua2 lebih bernilai dari wang ringgit yg dikejar.
Reply

Use magic Report

Post time 5-8-2021 04:52 PM From the mobile phone | Show all posts
Lepas kawen nak jadi SAHM by all means jadilah. BUT try cari duit sendiri guna whatever skills yg uols ada. Buat & jangan sesekali stop. Macamana pun kita kena ada duit kita sendiri.
Reply

Use magic Report

Post time 5-8-2021 04:55 PM From the mobile phone | Show all posts
Kerja so that ada duit dlm kwsp untuk hari tua..melainkan husband uolls mmg bergaji byk at least 13-15k so kwsp dia nnti berjuta2 and cukup utk tanggung korg berdua di hari tua..
Reply

Use magic Report

Post time 5-8-2021 07:43 PM From the mobile phone | Show all posts
Wek fulltime hoswife jaga ank2 n ceben je. Puas hati rasa tngok ank2 mbesar dpan mata. Taperlah xde gaji pon,bersyukur dgn rezeki allah bg pada ceben wek..
Reply

Use magic Report

Post time 5-8-2021 10:11 PM From the mobile phone | Show all posts
better kerja..kalau xkerja bising nnti parents i..aku hntr ko belajar tinggi2 jd suri rumah gituh..
walau sekaya mana husbaby korg..better kerja..kalau laki kaya tahap ceo megah holding tu blh la nk jd tai tai bulanan beribu laki bg
Reply

Use magic Report

Post time 6-8-2021 01:08 AM From the mobile phone | Show all posts
Keja la kot. I bkn apa.. Duk rumah rasa boring mcm burnout pon ade. Plus dgn mco ni.. Alahai asik tido N melantak jer
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 8-8-2021 03:33 PM From the mobile phone | Show all posts
PJmasks replied at 5-8-2021 01:38 PM
Kalau ada anak. Jadi suri rumah la . Anak2 tu ladang pahala kita. Nnt kita mati baru menagih doa ana ...

Tq sgt sbb bg smngat
Reply

Use magic Report

Post time 14-8-2021 09:21 AM From the mobile phone | Show all posts
Dulu kerja, sekarang surirumah. Lg byk kerja kt rmh x abis2. Tp seronok dpt buat apa yg kita nk buat. Smbil2 tu ada la bisnes sikit2 dr rmh.
Reply

Use magic Report

Post time 14-8-2021 09:25 AM From the mobile phone | Show all posts
Dulu kerja gaji habis ke pengasuh ank je. Belum susu, pampers bagai. Bila jd surirumah byk dpt jimat. Tp jgn duk gitu je, skrg ni mcm2 bisnes boleh buat dr rumah. Percaya pd rezeki Allah. Usaha kena ada. Jiwa kena kental utk tempoh permulaan tu. Maklumla pendapatan tetap dh x de. Tp percaya la, sikit demi sedikit Allah permudahkan rezeki kita nti in shaa Allah
Reply

Use magic Report

Post time 16-8-2021 09:16 AM | Show all posts
MoneyMatters replied at 29-7-2021 11:51 PM
Stress tak stress gitu la sis. Boss i pernah buat meeting 15 minit lg nak berbuka puasa padahal sh ...

Colleague i pernah selamba bagitau bos masa nak ad hoc meeting time maghrib 'this is modern day slavery' hahahaha
Reply

Use magic Report

Post time 16-8-2021 09:21 AM | Show all posts
Kalau takde anak, kerja je. Kumpul duit and network banyak-banyak. Kalau kerja dah tak best, dapatkan kerja lain dulu baru resign.

Kalau dah ada anak and anak umur 10 yo below, jadi sahm je. Tapi make sure plan betul-betul. Langsaikan hutang yang boleh dilangsai awal macam kereta, cc, personal loan etc. Atur balik financial. Sekarang musim pdpr, budak sekolah rendah susah sikit nak navigate kelas and schedule sorang-sorang. Anak besar sikit baru kerja balik kalau nak.
Reply

Use magic Report

Post time 25-8-2021 10:21 PM From the mobile phone | Show all posts
Pernah merasa tak bekerja dua kali sepanjang usia perkahwinan yang setahun jagung. Kali pertama belum ada anak. Memang mati kutu, mujur tak lama. Kali kedua dah beranak, mati kuti juga

Semoga yang baik2 untuk zis
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

16-5-2022 08:45 PM GMT+8 , Processed in 0.086818 second(s), 18 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list