CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
1234Next
Return to list New
View: 11409|Reply: 60

[Idea] Kerja atau suri rumah lepas kahwin???

[Copy link]
Post time 28-7-2021 11:29 PM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Dilemma seorang isteri setelah berkahwin.sama ada ekerja atau tggu suami bagi duit

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 28-7-2021 11:34 PM From the mobile phone | Show all posts
Aku lepas kawin dh rasa kerja dan jadi surirumah. Bg aku kalau belum ada anak baik kerja sebab macam bosan duduk rumah sorang. Tp kalau lepas ada anak, decide nk jaga anak pun takde masalah. Tp kena ada plan la. Suh tok laki bayar hibah bulan2 ka insurans ka apa ka
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 28-7-2021 11:38 PM From the mobile phone | Show all posts
tuttt replied at 28-7-2021 11:34 PM
Aku lepas kawin dh rasa kerja dan jadi surirumah. Bg aku kalau belum ada anak baik kerja sebab macam ...

Sis kalau bole tringin sgt nk suri d rumah aje malangnya suami sis gaji x brpaa besr nk hibah pn x mampu..ksin tgok ank mse nk hntar g umah pngasuh..mata sayu tu syahdu sgguh..sbnrnye hati da xde kat kerja sbb rs trtindas
Reply

Use magic Report

Post time 28-7-2021 11:39 PM From the mobile phone | Show all posts
Kerja. Senang nak beli apa2 pakai duit sendiri. Pegang duit sendiri tu lebih seronok dari tunggu je bila suami nak bagi. Itu pendapat meols la.
Reply

Use magic Report

Post time 28-7-2021 11:39 PM From the mobile phone | Show all posts
Ikut pada keperluan dan kemampuan.. time tu baru sis boleh decide yg mana.. but dnt worry, dua2 terbaik.. just pilih antara yg terbaik je.. goodluck sis...
Reply

Use magic Report

Post time 28-7-2021 11:40 PM From the mobile phone | Show all posts
Kalau laki mampu ok je nak surirumah. Tu pun kaaaalau la isteri tu jenis ok je duk rumah. Kekadang ada yang jenis bosan duk rumah dan nak bersosial. Macam meolls memang suka duk umah jeeee.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 28-7-2021 11:42 PM From the mobile phone | Show all posts
kelam22 replied at 28-7-2021 11:39 PM
Kerja. Senang nak beli apa2 pakai duit sendiri. Pegang duit sendiri tu lebih seronok dari tunggu je  ...

Mmg nk kerja..tp kan sis nk krja yg evironment bagus x bnyk sgt gaji pn xpe.asal x dpt boss mental plus kje overload..nnk krg jd hartal admin nnt hihi
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 28-7-2021 11:43 PM From the mobile phone | Show all posts
Jaja92 replied at 28-7-2021 11:40 PM
Kalau laki mampu ok je nak surirumah. Tu pun kaaaalau la isteri tu jenis ok je duk rumah. Kekadang a ...

Betul nk kje or dok umah tu depends pada personaliti…ada yg introvert mmg suke kot jd suri
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 28-7-2021 11:44 PM From the mobile phone | Show all posts
ophillea replied at 28-7-2021 11:39 PM
Ikut pada keperluan dan kemampuan.. time tu baru sis boleh decide yg mana.. but dnt worry, dua2 terb ...

Insyaallah doakan lah ya..ilI really need courage nk resign sbbkan kekangan ekonomi
Reply

Use magic Report

Post time 28-7-2021 11:45 PM From the mobile phone | Show all posts
I pernah ambil unpaid jaga anak x sihat masa baby baby dulu. Hmmm rasa nak gila juga jaga anak walaupun I love her to bits. Mgkn i sejenis org yg suka bekerja. Dok rumah lama2 i rasa otak i x well stimulated.

Pernah tanya spouse boleh x dia byr gaji i skrg if i resign sbb i dh ada commitments assets yg beli before kawin and myvi cabuk sebijik. Sekali dia jwb tak rugi ke belajar smpi luar negara then jd surirumah. Terus sujud syukur iols bila dgr tu yassss haha
Reply

Use magic Report

Post time 28-7-2021 11:48 PM From the mobile phone | Show all posts
pikah89 replied at 28-7-2021 11:44 PM
Insyaallah doakan lah ya..ilI really need courage nk resign sbbkan kekangan ekonomi

InsyaAllah.. semoga dipermudahkan urusan..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 28-7-2021 11:48 PM From the mobile phone | Show all posts
MoneyMatters replied at 28-7-2021 11:45 PM
I pernah ambil unpaid jaga anak x sihat masa baby baby dulu. Hmmm rasa nak gila juga jaga anak walau ...

Hahhaha ..Alhamdulillah sis suka bkerja kan best kalau kite pn ad smngat mcm tu.. bila pkp ni dok rumah lama2 jd mcm sronok tp mgkin sbb. Gaji jalan Alhamdulillah kot tu ske dok umah..kikiiki..
Reply

Use magic Report

Post time 28-7-2021 11:56 PM From the mobile phone | Show all posts
pikah89 replied at 28-7-2021 11:48 PM
Hahhaha ..Alhamdulillah sis suka bkerja kan best kalau kite pn ad smngat mcm tu.. bila pkp ni dok  ...

Sis wfh tak busy ke? I wfh dr PKP 1.0 smpi skrg. Mmg x larat sgt dh rasa walaupun gaji x kena potong tp keje byk sgttttt penat
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 29-7-2021 12:01 AM From the mobile phone | Show all posts
MoneyMatters replied at 28-7-2021 11:56 PM
Sis wfh tak busy ke? I wfh dr PKP 1.0 smpi skrg. Mmg x larat sgt dh rasa walaupun gaji x kena poto ...

Wfh ni terhad yg bole buat..bnyk bnda x bole buat..sbb sume kna buat kat opis..tu yg mcm pishang tu..hebat la org wfh yg bz plus kna urus anak mmg salute sgt
Reply

Use magic Report

Post time 29-7-2021 12:02 AM From the mobile phone | Show all posts
Sebelum ada anak, kerja.. And simpan berapa duit berapa banyak yang boleh.. Simpan untuk diri sendiri.. In case anything happen suddenly ada ready cash.. Tak perlu bilang husband pun tentang hidden savings ni.. Yang family finances, let husband plan..

Bila ada anak, buat budget perlu tak kena dedua kerja.. Or you can stay home.. Kadang2, hantar anak g pengasuh lagi banyak belanja.. Takyah pening2, yang penting planning
Reply

Use magic Report

Post time 29-7-2021 12:03 AM From the mobile phone | Show all posts
pikah89 replied at 29-7-2021 12:01 AM
Wfh ni terhad yg bole buat..bnyk bnda x bole buat..sbb sume kna buat kat opis..tu yg mcm pishang t ...

Bestnya sis.. I jeles tgk org cuba macam2 jenis masakan la deco la sepanjang PKP. Sometimes je masa weekend baru masak or deco ke kemas rumah tu pon kalau i x kena kerja huhu.

I punya kwn2 pon byk juga yg wfh lg rehat sikit.. Company i on the other hand dh ramai staff yg ambil MC or ada mental health issue hmm
Reply

Use magic Report

Post time 29-7-2021 12:19 AM From the mobile phone | Show all posts
Try cari side income dulu skrg ni.. business online pun blh...try & error

Bila side income nk sama/ dh sama dgn gaji, resign je
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 29-7-2021 12:20 AM From the mobile phone | Show all posts
imissmyseoul replied at 29-7-2021 12:19 AM
Try cari side income dulu skrg ni.. business online pun blh...try & error

Bila side income nk sam ...

Tu la itu yg tgah fikir..ada idea tak sude income utkorg yg personaliti introvert ni hihi
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 29-7-2021 12:23 AM From the mobile phone | Show all posts
MoneyMatters replied at 29-7-2021 12:03 AM
Bestnya sis.. I jeles tgk org cuba macam2 jenis masakan la deco la sepanjang PKP. Sometimes je mas ...

Ya Allah..sampai mental issue? Stress sgt ke bidangnya..ni salah satu lg punca npe kite nk resign..takut mental x kuat bila bhadaoan tekanan kje yg mlampau plus jenis boss lambak sumenye kat kite..bole dpt mental tau..Nauzubillah
Reply

Use magic Report

Post time 29-7-2021 12:37 AM | Show all posts
pikah89 replied at 28-7-2021 11:38 PM
Sis kalau bole tringin sgt nk suri d rumah aje malangnya suami sis gaji x brpaa besr nk hibah pn x ...

dont worry sis. kejap jee rase serbaslaah tuu. nanti anak umur 3tahun. die lagi nak kawan. atau play at school. so kalau jd suri rumah. mana nk cekau duit nk hantar school best2 ? chill chill je. saya dah rasa dua2 . biz dr rumah pun dah.  bukannya mudah. jaga anak sambil biz kt umah. ade masa anak terabai jgk. zaman skang ni zaman duit . nak x nak. kene jgk cari duit.
kalau keje tu. bila balik keje atau weekend tu.  counter balik layan anak. main ngn anak. bagi toys. beri perhatian. pun okayy 👏🏻👏🏻



Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

7-7-2022 03:36 PM GMT+8 , Processed in 0.804071 second(s), 25 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list