CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
Author: fahdramli

[Pelbagai] Perihal buah kayangan, any experiences??

[Copy link]
Post time 26-7-2021 08:40 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by Blackrose87 at 26-7-2021 08:45 PM


Pernah beli musang king. Sebiji 100 lebih. Buah kecik ada dlm 6 ulas saja. Rasa sedap la.. tu pun sekali tu ja beli. Tahun lepas.. saja nak rasa durian kayangan.
Tahun ni sy beli udang merah & kun po ja. Murah sikit. Sekilo dlm Rm25 - Rm35 . Sedap pun sedap. Coz sy kurang gemar durian yg rasa pahit2.. suka lemak manis saja..
Sy mmg hantu durian. Tapi tanam pokok durian xsampai 6bulan mesti mati. Stress..
Xsabar nak balik kampung. Makan durian D24 kat kebun ayah.

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 26-7-2021 09:29 PM From the mobile phone | Show all posts
Durian memang i minat..dari kecil memang suka makan durian sebab umah memang kelilingnya pokok durian..jd tak de masalah nk makan..waktu tu tak tau lagi la apa tu durian Musang King,black thorn,udang merah,ioi ..main bedal janji kenyang.
Dah tua ni..pokok durian pun dah xde sbb abes tebang nak besar kn rumah kampung..so nak makan kena beli lah..
Pernah beli durian IOI..2 biji Rm150..berpeluh peluh rasa nak bayar..bak kensel malu..nasib ada duit time tu..sadis sungguh teringat insiden itu

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 26-7-2021 10:04 PM From the mobile phone | Show all posts
Durian kampung yg rasa pahit2 sikit tu sedap. X beria sgt nk musang king. Manis ya amat

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 26-7-2021 10:12 PM From the mobile phone | Show all posts
Dulu rajin mak ayah beli durian lg lg kalau nak gi melaka rumah ank sulong dia. Beli Dkt tepi jalan area segamat tu tangkak tu. Skrg dah jarang dah since mak ayah dh pencen ni kurg la dapat merasa. Haritu dpt la rasa sbb abg iols bawa balik duriann. Tp makan je apa jenis durian pun sbb tk reti nak bezakan hahahahah. Ada kebun tp tu la tk berapa banyak sgt berbuah nya. Ada la dlm satu dua biji. Jadi la blh nak merasa hahaha. Skrg mahal btl harga kan

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 26-7-2021 10:38 PM From the mobile phone | Show all posts
siapa pernah makan ubi YACON? rupa dia macam ubi.. tapi bolrh makan terus dan rasanya mcm buah lai.. sangat2 sedap.. aku 1st time jumpa buah ni kat kedai buah kaki gunung kinabalu.. katanya xde kat tmpt lain dlm Msia.. tapi 2 tahun lepas aku terjumpa kat cameron highland.. mmg betul buah yg sama.. YACON!.. so kalau teringin lepas ni boleh laa cari kat cameron je.. nk terbang smpi gunung kinabalu mahal sangat kosnya

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 26-7-2021 11:00 PM From the mobile phone | Show all posts
Dulu ayah iols tanam durian bangkok.besar giler buah.seingat iols ada pernah sebesar baldi.isi tebal biji kecik.skrg mmg dh tkde kot jenis durian tu.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 26-7-2021 11:03 PM From the mobile phone | Show all posts
ifanonline replied at 26-7-2021 01:23 PM
nasib baik aku tak suka sangat durian...strawberry aku suka

Budak2 sangat
Reply

Use magic Report

Post time 26-7-2021 11:11 PM From the mobile phone | Show all posts
Masa aku awal remaja, bila musim durian balik kampung, mesti kena paksa dengan Tok Wan ikut dia pi dusun kat Kuala Nerang. Tido kat dusun 2 malam. Dah la banyak nyamuk, dok melangut tunggu durian gugur dalam dangau tu. Punya la boring. Tapi nikmat makan durian yang baru gugur tu, aku tak pernah lupa, isi durian tu masih panas kot. Tok Wan pun dah takde kat dunia ni. Rindu giler kat Tok Wan aku

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 26-7-2021 11:31 PM From the mobile phone | Show all posts
Aku pun ada la angan2 nak tanam pokok durian dekat belakang rumah kat kampung. Sampai naik lalang dah projek tak jalan2. Harap2 ada la rezeki nak berbudi pada tanah lepas habis covid nanti

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 26-7-2021 11:31 PM From the mobile phone | Show all posts
Rindu buah kayangan, bila beli buah kayangan ni kadang-kadang rasa macam beli memori dulu-dulu.
Dulu arwah ayah mesti belikan durian sebab tau anak-anak suka makan.
Walaupun tak kaya, tapi anak-anak mesti dapat merasa.
Dia tolong kopekkan, isikan dalam pinggan kasi anak-anak makan.
Dia akan buat taste test, yg mana isi sedap manis elok cepat-cepat dia isi dalam pinggan kasi kitorang adik beradik makan.
Rindunya
Tapi meols tak minat durian kat Selangor ni.
Banyaknya ambik stok dari Pahang katanya ye? Lain betul rasa dengan durian dari Penang.
Tapi PKP dah lama, tak dapat balik Penang makan durian sedap.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 26-7-2021 11:44 PM From the mobile phone | Show all posts
Semalam kawan iols tepon, durian baru turun dari dusun adik ipar dia
Sebakul dibagi kat iols, knowing iols memang gila durian
Durian kampung tapi gred A
Ada sebijik tu besar 2 tapak tangan saiznya, dalam ada 2 ulas je, kucing tido saiz tapak tangan haaa
Puas makan!
Murahkan la rezeki mereka yang suka sedekah durian ini, aminnn
Tips durian, duri besar2 tu manis leting creamy2
Tiber je acah kasi tips hahaha

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 26-7-2021 11:59 PM From the mobile phone | Show all posts
makiting replied at 26-7-2021 09:24 AM
Mak pernah beli durian musang king kong 2 biji rm600 lebih.. tu pun sbb anak nak sgt  ...

Mak oii 600 dh boleh cover dkt 2 bln fee utk yuran ngaji anak  anak nak ye tpaksa pejam mata la mak ye

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 27-7-2021 12:04 AM | Show all posts
buah durian makin lama makinn mahal .. sbb kdg2 seller naik harga kaw2 ... nk beli fikr 2-3 kali ... tapi bila dh teringin sgt tu ... tutup mata je la .... tapi bgi iolls prefer durian kampung ... heheheheheh ... kalo dh bolh rentas negeri dah balik kmpung makan durian ...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 27-7-2021 12:17 AM From the mobile phone | Show all posts
Mampu tengok jaa

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 27-7-2021 12:33 AM From the mobile phone | Show all posts
Semua ada di kebun my parents. Untung sgt. Tak sangka pula termasuk dlm kategori kayangan.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 27-7-2021 12:35 AM From the mobile phone | Show all posts
Dulu suka sgt durian. Tapi skrg takleh mkn. Mkn sket je angin. Sedih je thk org dok mkn musang king Tp takpa la save duit

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 27-7-2021 12:35 AM From the mobile phone | Show all posts
Dulu suka sgt durian. Tapi skrg takleh mkn. Mkn sket je angin. Sedih je thk org dok mkn musang king Tp takpa la save duit

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 27-7-2021 12:39 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by green~tea at 27-7-2021 12:41 AM

Arwah nenek i ade dusun durian kat balik pulau... byk species dia tanam... dulu2 kerap balik kg sebulan or dua bulan skali, nenek jamu laa durian bila musim, i sendiri tak pernah bertunggu tangga kat dusun, tp pak sedara i akan angkut berbakul2.. tak pernah beli pun durian dulu2... i tatau la nama species apa nenek i tanam, tapi sedap2 laa durian yang ada... then arwah nenek meninggal in 2005, i jarang balik dah, sbb pak2 sedara sepupu sepapat je ada kat kat sana scattered within penang island (bayan lepas, bukit jambul, georgetown, sungai dua etc)..

Then i kawen org melaka, husband i sendiri ada kebun di sana, ada tanam musang king dengan udang merah... tp dah PKPKPKPKP tak abes2 ni mmg payah le nak menjenguk kebun... ada pulasan, rambutan merah, kuning, manggis, duku, kelapa mcm2 jenis lah... tatau apa jadi kebun tu lama jenguk...

Zaman MCO ni mmg Ezydurian je la option i ade, delivery pun tak mahei, nak self pick up i malas....  mmg tick box and check out je ler... mcm2 option ada, ioi, musang king, golden bun, udang merah, blackthorn... suka beli tempoyak musang king, murah, buat masak pun lebih sedap.. biasa i tak makan sambal tempoyak mentah gitu... i hanya pakai tempoyak manis tu utk buat gulai tempoyak, or masak pais tempoyak... dulu2 i buat tempoyak goreng, but then husband prefer gulai tempoyak and pais.. OK je mane2

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 27-7-2021 12:48 AM From the mobile phone | Show all posts
iols bkn penggemar durian. tp iols suka musang king. maybe sbb MK ni tak benyek isinya. pahit sket, manis dan bergas. since iols duduk bandar musang king, harganya di sini kira murah. dlm seminggu dua ni. yg isi shj bekas kecik dlm 400gram-450 gram boleh dpt dh rm30 sebekas.

iols xmkn MK size besar, mkn gred B je. ini size yg tersedap. mcm ikan la juga kan. lagi pun yg size A n Premium org jual ke kl kot.

baru2 ni iols beli 12kilo+- MK size B, RM400.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 27-7-2021 02:03 AM From the mobile phone | Show all posts
Iols memang x mkn durian, dlu lg lah bau pun x boleh,tp thn ni byk jgk abiskan duit beli durian ioi , d24 ,durian kg utk ayah..bila igt masa kita org kecik,ayah selalu jamu anaknya durian sampai puas...ayah iols memnag hantu durian..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

27-6-2022 05:06 AM GMT+8 , Processed in 0.105118 second(s), 41 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list