CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
Author: fahdramli

[Pelbagai] Perihal buah kayangan, any experiences??

[Copy link]
Post time 27-7-2021 08:44 PM From the mobile phone | Show all posts
This year durian harga mampu milik...ada jual skrg seplastik rm40... tp iols ske durian yg isi dia ada pahit manis..  memang nikmat dia lain. makan pulak ngan pulut nikmatnya...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 27-7-2021 09:28 PM From the mobile phone | Show all posts
Tak tahulah krnapa, lebih prefer durian kampung yang kecik2 halus tu. Lemak manis sekali.puas mkn. Kalau udang merah,musang king, kunyit bagai, pernah rasa tapi tak berapa kena ngan tekak.  Tekak marhaen kut.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 27-7-2021 11:38 PM | Show all posts
tahun ni buah durian kat penang ni tak berapa jalan .. musim ni sama pulak dgn org vaksin - even chinese pun tak berapa beli durian sebab takut side effect dgn vaksin. Dan masih tak boleh rentas daerah.

Hasilnya, lambakan buah esp buah2 durian kampung yg bukan clone berjenama.

mcm kitorang pun 3-4 hari sekali org jaga kebun datang antar sebakul besar. so, keje agih2 kat sedara mara la minta tolong diorg makan.

kat tepi rumah ni sendiri, ada 4 bearing fruits pokok .. dah abis dah buah gugur.  paling thrill & excited adalah bila dengar buah gugur.

rambutan kat tepi rumah pun dah mula merah2. Hari tu kutip sikit buat jem.

Manggis cuma ada satu pokok je yg tanam tepi rumah, jenis bantut - buah ada la belasan biji je. Hari tu beli 3 kilo - buat jem. puas hati .. hahahha

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 28-7-2021 12:34 AM From the mobile phone | Show all posts
Suke je semua durian mahai ke murah ke.. semua iols bedal  #hantudoyan

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 28-7-2021 01:47 AM From the mobile phone | Show all posts
I suka d24. MK sedap tp harga yahudi sgt haha x sanggup la nk lebur beratus ringgit utk sebiji dpt berapa ulas aje huhu. Tp utk merasa once in a lifetime.. ok la kot kan

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 28-7-2021 01:56 AM From the mobile phone | Show all posts
aku duduk menyewa area rumah flat. entah untung badan. tuan rumah jirannya tanam pokok durian. merasaaa laaaa makan durian free. 1 pokok durian kampung. 1 pokok durian grade D. xsure grade berapa. tp sedap lahhh isi warna kuning. tp tulaa. disebab kn tuan pokok dah pindah rumah & dah wakaf dah pun . siapa2 nak amek je. hmmm konsepnya siapa cepat die dapat laaa. tp tulaaa . kalau musim durian ni. mula la jiran2 dengki mendengkiiii.  kerana durian hubungan sesama jiran rosakkk

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 28-7-2021 02:15 AM From the mobile phone | Show all posts
Baru2 nie beli D24.. 2 kilo depa jual RM180. Dah siap kopek, masuk tipuware. Boleh la habuan nak lepas rasa teringin kat tekak. Nak balik makan durian kat kampung tak boleh

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 28-7-2021 07:27 AM From the mobile phone | Show all posts
elnor_81 replied at 27-7-2021 01:58 PM
Aky tgk laki aku buat cm sng je. Xtau la sbb dia mmg suka bertanaman ni. Aku je x suka. Hahaha!! D ...

Eh betul la tu.. pokok jua memerlukan kasih syg dan perhatian.. sgt bagus ya shuben el beramas mesra ittew kohkoh
Reply

Use magic Report

Post time 28-7-2021 07:42 AM From the mobile phone | Show all posts
Kupucandy replied at 27-7-2021 12:47 PM
Tak tahulah nape nama udang merah, agaknya yg tukang bg nama durian tu dah kehabisan idea nk bg na ...

Hihii lawak.. ye la kot serupa udang jua sbb ada jua sikit2 warna merah..
Reply

Use magic Report

Post time 28-7-2021 08:35 AM From the mobile phone | Show all posts
HappyGumbira replied at 27-7-2021 12:48 AM
iols bkn penggemar durian. tp iols suka musang king. maybe sbb MK ni tak benyek isinya. pahit sket,  ...

Best nya dpt MK murah... kat KL ni isi musang king RM 135 per 1 KG... tak masuk delivery... dalam rm10 je delivery
Reply

Use magic Report

Post time 28-7-2021 09:26 AM From the mobile phone | Show all posts
Ikutkan habis 400 bulan ni sbb durian je..mrempan x dpat balik kg mkn musang king kebun pak mtua

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 28-7-2021 09:47 AM From the mobile phone | Show all posts
2-3 tahun lepas harga durian yg biasa2 pun dah memang macam harga kayangan.. pernah ada experience beli durian dgn cina, tapi mmg bagus tokey tu pilihkan isi yg elok & kuning. Bukan musang king, tapi yg bernombor tu. Once in a while bolehlah. Kalau selalu kering jugak poket. Hehe.

Musim covid ni baru lah dapat beli durian selalu.. ada jugak hikmah utk hantu durian mcm iols. durian kampung kt tempat iols ni harga RM4/kg. Yang isik kuning2 n bijik leper tu, RM15 sekilo.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 28-7-2021 11:18 AM From the mobile phone | Show all posts
Tq momod Fadh.. belanja tacang
Reply

Use magic Report

Post time 28-7-2021 01:49 PM | Show all posts
nanaiss replied at 27-7-2021 08:04 AM
Kat komen ezydurian tu banyak nau feedback kecaman seram pulak nak beli

Okay je sebenanrya tau. I dah banyak kali beli takde masalah lagi. Tapi ada baca jugak aduan, mostly pasal penghantaran la n cust service. Tap yg membeli pun dah bagitau situ penghantaran pukul berapa, tetap jugak malas membaca aiyoo
Reply

Use magic Report

Post time 28-7-2021 02:50 PM From the mobile phone | Show all posts
I tak makan sangat, tapi laki beli, sedap..
Bila tanya harga terus duk diam

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 28-7-2021 02:50 PM From the mobile phone | Show all posts
Sekali sekala nak juga merasa

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 28-7-2021 03:33 PM | Show all posts
durian yg sedap ialah yg masak elok dan free
x kisah durian apa jenis sekalipon

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 28-7-2021 04:54 PM From the mobile phone | Show all posts
masa budak dan zaman muda dulu tak teringin pun mkn buah durian ni. Tp bila umur dah menginjak naik ni, drpd pantang ada bau pun dh jd pening, tiba2 jd pantang nampak pulak durian, asyik nk masuk mulut je. Huhu . Dan baru tau ye durian itu rupanya sedap. Rasa lain2 ikut jenis. Prefer yg lemak2 manis durian kampung. musang king taste dia agak pahit2 manis gitu kn. Tp smua iols sapu huhu

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 28-7-2021 05:48 PM | Show all posts
Laki ku penggemar durian. Sanggup la beli wpn harga firaun tp tu pon kalau dia betul2 teringin. Baru tanam udang merah dan d24. MK toksey ktnye. Dusun sepupu byk tanam durian kg. Harap2 berbuah elok la nanti. Kesian kt tukang tanam, beria. Hehe...

Pernah beli shine muscat jepun tu. Rege dlm RM150 kalau tak silap ade la mcm setangkai gituh. Ape2 yg mahal ni mmg la lain skit drpd yg biashe2. Nikmat dunia. Hehe... Tp daku biasa beli anggur hitam seedless dr aprika sajork. Manis pn manis. Boleh la layan hari2, 500g RM18 jah.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 28-7-2021 09:48 PM From the mobile phone | Show all posts
Aku mmg suka mkn musang king. Kalau mkn tu 2 biji durian aku blh mkn sorang.. kesudahnya dmm esoknya. Terigt ms pregnant ank 1st aku mkn byk.. kuar baby tiba2 bertompok idung nya merah,, nasib hilang.. nasiblah dpt mak yg hantu durian ni..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Forum Hot Topic



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

18-5-2022 01:39 PM GMT+8 , Processed in 4.367822 second(s), 20 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list