CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
Author: fahdramli

[Pelbagai] Perihal buah kayangan, any experiences??

[Copy link]
Post time 27-7-2021 09:04 AM From the mobile phone | Show all posts
Plg mahal pernah mkn durian Black Thorn. Sekilo RM80. Dh siap kupas. Ada la 5 ulas kot. Akan ku simpan kenangan ini smpai bila2.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 27-7-2021 09:11 AM From the mobile phone | Show all posts
Kat sarawak durian kampung dah mula nak murah dah....baru beli sekali ja..sebb still rasa durian tu mahal...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 27-7-2021 09:16 AM From the mobile phone | Show all posts
Pernah beli durian lelong musangking dapat rm70 1kg isi sahaja sbb lembik sikit. Terus beli 2 bekas. Dah dapat takde la lembik mana pun. Balik letak freezer. Sedap rasa macam makan aiskrim durian.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 27-7-2021 09:17 AM From the mobile phone | Show all posts
Dulu atok kat kg ada dusun durian dan buah buahan lain mcm manggis, rambutan duku etc. Time musim durian penuh kereta atok dtg ke rumah bwk untuk anak cucu. Arwah nenek pulak buatkan tempoyak, kdg2 gotong royong buat manisan durian apa nama ntah org panggil dodol eh. Kenangan masa kecil. Tapi sis xminat sgt durian, kalo org bagi rasa la seulas je. Tahun lepas after pkp pergi homestay dlm kebun durian, durian free flow nak makan spanjang stay tapi sis mkn hanyalah seulas jua sepanjang 2h1m

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 27-7-2021 10:37 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by ClassicMeow at 27-7-2021 10:38 AM

Ioolss so so je so semua durian pun i rasa sama je.. hihi

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 27-7-2021 10:56 AM | Show all posts
Dulu kat kampung ada la pokok durian, durian kampung. Sekarang dah berhijrah keluar, nak makan beli jela.
Dapat merasa skit pon okay.

Hari tu ada tanam pokok durian, dari biji. Tanam dalam pasu. Hidup lama gak, tapi entah mana silap, tengok2 daunnya dah kering.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 27-7-2021 11:06 AM | Show all posts
doyan ni toksah cakap la..even doyan kampung yg tujuh keturunan punya pokok pun dorang jual mahal sampai rm10/kg..lain la doyan yg jenis tanam pakai baja, buah jatuh pakai jaring tak jejak tanah tu cam doyan kayangan..

baru2 ni iollss makan doyan IOI sekilo rm30..bli sbiji dalam rm45..kat rumah tu ada 8 orang sume hantu doyan..nak x nak beli la sampai rm200 nak makan doyan punya pasal..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 27-7-2021 11:56 AM | Show all posts
Sedapnya durian... Suka durian kampung kawin sbb rasa  dia mcm pekat berlemak.. Tapi bila perati kawan-kawan yang tak minat sangat durian, diorg boleh makan musang king je...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 27-7-2021 12:01 PM From the mobile phone | Show all posts
Iols dok kampung hari2 mkn durian musim durian ni.tp bkn durian kayangan lah.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 27-7-2021 12:17 PM | Show all posts
durian musang king laahh yang paling kayangan..tgk rege pun jadi sayang nak makan durian tu sbb mahei beno..kiki

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 27-7-2021 12:18 PM From the mobile phone | Show all posts
Ramai cakap blacktorn sedap dr musang king. Pernah beli sekali ja. Mahal dr musang king. Tp x sedap pon. Musangking ke udang merah berbaloi beli dgn harga

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 27-7-2021 12:47 PM From the mobile phone | Show all posts
MissyMolly replied at 27-7-2021 07:56 AM
U kenapa nama dia udang merah? Tak merah pon

Tp ant udang merah, ioi dgn MK mmg sdp  ...

Tak tahulah nape nama udang merah, agaknya yg tukang bg nama durian tu dah kehabisan idea nk bg nama apa hahahahaahaa…
Reply

Use magic Report

Post time 27-7-2021 12:49 PM From the mobile phone | Show all posts
ciksepatu replied at 27-7-2021 08:12 AM
Tapi sekarang harga durian dah makin murah.. mungkin sebab hujung2 musim, buah banyak. Hari tu ayah  ...

Wahhhh murah ni… klau beli kat dusun org asli sure rasa marvellous… ni dusun org asli kat mana ni, share2lah location durian tu, blh p cari nnt
Reply

Use magic Report

Post time 27-7-2021 12:51 PM From the mobile phone | Show all posts
elnor_81 replied at 27-7-2021 08:54 AM
Aku berangan nk cari tanah kebun. Laki aku dia biakkan benih d24 bru ni. Menjd plak ank pokoknya. Ig ...

Wahhh bestnya… nnt share2lah beli tanah kebun durian kat mana, nk jgk cari tanah utk kebun durian ni, nk tanam durian kampung, udang merah, ioi n musang king, blackthorn pun nk tanam gak hihihihihiiii
Reply

Use magic Report

Post time 27-7-2021 12:52 PM From the mobile phone | Show all posts
elnor_81 replied at 27-7-2021 08:54 AM
Aku berangan nk cari tanah kebun. Laki aku dia biakkan benih d24 bru ni. Menjd plak ank pokoknya. Ig ...

Pokok durian klau tanam, amik masa brapa lama baru blh kita makan hasil pokok tu?
Reply

Use magic Report

Post time 27-7-2021 12:56 PM From the mobile phone | Show all posts
Xpenah beli yg harga kayangan. Sayang duit. Paling mahal penah beli rm35 sekilo. Tu pun sbb mengidam peknen n bukan musim

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 27-7-2021 01:48 PM From the mobile phone | Show all posts
Kupucandy replied at 27-7-2021 12:52 PM
Pokok durian klau tanam, amik masa brapa lama baru blh kita makan hasil pokok tu?

Rse dlm 10thn..umah mak mertua aku ad tanam..tp xdan la hasil kami dok kuantan. Mak mertua tanahnya kt temerloh.
Reply

Use magic Report

Post time 27-7-2021 01:56 PM From the mobile phone | Show all posts
elnor_81 replied at 27-7-2021 01:48 PM
Rse dlm 10thn..umah mak mertua aku ad tanam..tp xdan la hasil kami dok kuantan. Mak mertua tanahny ...

10 tahun ok tu… pejam celik pejam celik pokok pun dah berbuah n dah blh rasa hasil tanaman sndiri… love sgt2…. Kena usaha cari tanah utk buat kebun durian ni… penjagaan mula2 tu susah ke?
Reply

Use magic Report

Post time 27-7-2021 01:58 PM From the mobile phone | Show all posts
Kupucandy replied at 27-7-2021 01:56 PM
10 tahun ok tu… pejam celik pejam celik pokok pun dah berbuah n dah blh rasa hasil tanaman sndiri ...

Aky tgk laki aku buat cm sng je. Xtau la sbb dia mmg suka bertanaman ni. Aku je x suka. Hahaha!! Dia skang buat bonsai kelapa plak. Hari2 balik keje x kira siang mlm berckp ngan pokok2 dia tu.
Reply

Use magic Report

Post time 27-7-2021 02:01 PM From the mobile phone | Show all posts
elnor_81 replied at 27-7-2021 01:58 PM
Aky tgk laki aku buat cm sng je. Xtau la sbb dia mmg suka bertanaman ni. Aku je x suka. Hahaha!! D ...

Hahahahaaaa… klau tanam lepas tu siram tabur baja skit sbyk ai pun nk tanam kuikuikuikuikuiiii… keja senang sapa taknak kan
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

23-5-2022 02:26 PM GMT+8 , Processed in 0.089114 second(s), 34 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list