CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: kaoru44

[Cinta] Takut Kahwin

  [Copy link]
Post time 21-7-2021 08:35 PM From the mobile phone | Show all posts
Erm tu iols rasa dlu.. kenal suami lama dah tp on off sbb rasa takut sbb org cite psl anak mak n dia rapat ngn mak dia dok plak dkt kl je family dia.. tp dah jodoh sanggup dia tgu 4 taun. Iols terima diapn sbb dia sabar dan sbb ayah sakit taun lepas.. takutla ayah xsempat tgk kita kawin.
Tup2 jd pengantin pkp dan alhamdulillah mak mertua baik sgt sampai kadang iols yg ajak dia blk kl..pkp pun dok kl dah 2 bln haha tp nxt week blk putrajaya la sbb dah kene masuk ofis blk. Yang penting kita kene faham part sbgai isteri dan diapun faham part sbgai suami gituw..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 21-7-2021 08:35 PM From the mobile phone | Show all posts
Pndangan aku... Sblm nk kawen cari ilmu. Bukan setakat cari ilmu mcmna nk jd isteri solehah, tp ilmu rumah tangga, ilmu cerai, pastu baca kisahw rumahtangga utk amik pengajaran atau tindakan yg boleh dibuat swkiranya menghadapi mslh, ilmu agama pun kna cari, doa, zikir, amalan utk kebhgiaan rumah tangga dan murah rezeki....cari juga ilmu sikap sikap lelaki.. Cari juga ilmu merancang anak..

Ilmu2 ni penting spy bila ada mslh dh tau mcm mana nk bertindak...

Lpas tu bersedia mental n fizikal... Mental utk hadapi masalah, awal2 kawen mmg memcabar sb pmpn sgt emosi, yg boleh jd salah phm...sikit2 merajuk, bila merajuk nk suh org pujuk... Kdg isu xla besar mana tp boleh sampai rs nk cerai...(kdg2 tgk drama melayu, lpas kawen salah phm, jeles x tentu hala.. Sb sikap pmpn nk somi belai2).

Bersedia mental nk hadap keluarga mertua... Berswdia mental nk ngndung n beranak, nak ada anak semua tu...

Bersedia mental ni juga perlu spy bila ada mslh x tak sedih lama2..

Ilmu rumah tangga dan Bersedia mental fizikal ni pntg cnthnya.. Kita tau nafkah perlu diberi oleh suami. Lpas tu suami plak asyik berdalih, jd bila ada mental yg baik, isteri boleh bertegas ttg itu..

Jgn lupa dr kestabolan kewangan...

Bila dh jumpa lelaki, istikharah la...

Kdg2 pmpn nk kawen lpas tu letakkan harapan terlalu tinggi, harapkan lelaki mendidik isteri, harapkan lelaki jd imam la... Wlupun itu betul tp jgn mengharapkan lpaa nikah terus perfect mcm tu, amik masa... Kwn aku kawen ngn lelaki yy biasa je, nmpk mcm xbertanggungjwb pun ada, lpas kawen perlahan2 suami tu berubah, jaga solat, selalu g masjid...
Sb tu ada ayat kalo nl cari pasangn yg baik, kita pun kna jd baik.. Ni kita pun biasa2 je, lpas tu nk harap pasangan kita yy biasa2 tu membimbing isteri... Kan lebih elok sama2 berubah...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 21-7-2021 08:37 PM From the mobile phone | Show all posts
green~tea replied at 21-7-2021 08:13 PM
Ada kawan baik i.. baru je kawen 2019, dah cerai early 2021, dalam setahun lebih je kawen.. sheo ...

Scary nya dgr...diaorg xsempat ada ank la ye?
Xkn berubah tbe2..mgkn mmg dia sorok dr kwn kaka kot..
Ada i baca org tu bcerita..bf dia jnis sabar..bckp pun xkasar..solat on time..kalau dating msti bf dia bhnti msjid utk solat..
N ditakdirkn satu hari tu time bhnti nk solat..ppuan ni patah balik utk ambik telekung ttinggal dlm kereta..rupanya llaki tu ada duduk dlm kereta..
Baru la kantoi yg slama ni llaki tu mmg xprnh solat pun..n mula la time kantoi tu nada dh tinggi2..
Nasib baik la Allah nk tnjuk..nk kata org ni boleh je blakon dpn kte..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 21-7-2021 08:40 PM From the mobile phone | Show all posts
Cassieopeia replied at 21-7-2021 08:35 PM
Erm tu iols rasa dlu.. kenal suami lama dah tp on off sbb rasa takut sbb org cite psl anak mak n dia ...

Wah..pengantin baru lg la ni..tahniah..
Rasa waspada tu bagus..tp tlalu syak wasangka pun xelok jgk kn..
Reply

Use magic Report

Post time 21-7-2021 08:42 PM From the mobile phone | Show all posts
kaoru44 replied at 21-7-2021 03:42 PM
Amin..i pun doa yg sama..
Thn dpn baru masuk 30thn..
Xda pglmn buruk dlm bcinta sbb xprnh bcinta ...

Meolss doakan tt berjodohan dengan pasangan yang baik. Cepat or lambat biarlah masa yang menentukan. Sementara masih single nie, chuolss habis kan la masa dengan diri n parents. Nanti da kawen, banyak masa kene luang dengan pasangan, famili. Susah nak me time... hehehehe
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 21-7-2021 08:45 PM From the mobile phone | Show all posts
emma.giggs replied at 21-7-2021 08:35 PM
Pndangan aku... Sblm nk kawen cari ilmu. Bukan setakat cari ilmu mcmna nk jd isteri solehah, tp ilmu ...

Sokong semua point u..
Seeloknya kte ambik tahu semua perkara..
Kalau tgh pkahwinan jd apa2 kte xkalut..
Apa tindakan nk buat next..tp ada org jnis xcakna bnda2 mcm ni..
Kenalan i pun ada..smpai xthu apa nafkah yg wajib suami sediakn..bila kte tnya xkn xprnh tau..zmn skolah pun ada ajar bab kahwin ni..
Jwpn dia.."ntah la..zmn skolah aku xfokus..sbb xminat bnda2 mcm ni.."..
Bila ada mslh..baru tnya kwn2..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 21-7-2021 08:48 PM From the mobile phone | Show all posts
krimkraker replied at 21-7-2021 08:42 PM
Meolss doakan tt berjodohan dengan pasangan yang baik. Cepat or lambat biarlah masa yang menentuka ...

Aminn..tq sis..smoga sesiapa yg belum dipertemukan jodoh ni dipermudahkn segala urusan..
Xleh stress2 sgt kn..ada hikmahnya jodoh smpai awal or lambat tu..
Reply

Use magic Report

Post time 21-7-2021 08:56 PM From the mobile phone | Show all posts
kaoru44 replied at 21-7-2021 08:27 PM
Betul..kwn i pun mcm tu..
Tp suaminya mmg xnk usaha cari rumah lain..
Bila kwn i ajak pindah..ka ...

Kalu mertua masuk campur memang susah chuolss. Tapi lagi susah kalu pasangan chuolss jenis menangkan famili die je. Meolss xde mak mertua so dorang cakap meolss beruntung. Mase awal2 kawen meols rajin gak gaduh dengan cik somi tapi die yang over pi ngadu kat apak nye...meolss plak tem tu xde nak cite kat mak meolss sebab dalam kepala otaknda set, ko yang pilih die, hadap la sendiri...banyak cabaran perkahwinan ni...tapi lain2 dugaan setiap orang.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 21-7-2021 09:01 PM From the mobile phone | Show all posts
kaoru44 replied at 21-7-2021 08:48 PM
Aminn..tq sis..smoga sesiapa yg belum dipertemukan jodoh ni dipermudahkn segala urusan..
Xleh str ...

Betol tu chuolss...xpayah nak stress sangat pasal jodoh nie. Allah tu sebaik2 perancang untuk setiap umatNya...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 21-7-2021 09:05 PM From the mobile phone | Show all posts
krimkraker replied at 21-7-2021 08:56 PM
Kalu mertua masuk campur memang susah chuolss. Tapi lagi susah kalu pasangan chuolss jenis menangk ...

Haha..kwn iols xda mak mertua..tp bgaduh ngn ipar duai plak..
N pak mertua dia jnis pndai masak mcm2..n kalau knduri mmg pak mertua masak sndri time gagah2 dulu..so kdg2 tu kena tegur bila masak xkena cara ja la dia kata..
Skrg dh ok kot..kak ipar nya pun dh mninggal sbb sakit..
Reply

Use magic Report

Post time 21-7-2021 09:20 PM | Show all posts
kaoru44 replied at 21-7-2021 06:29 PM
Setuju..mmg pun..bila jmpe someone yg buat kte rasa nk teruskn hdup..nk jd peneman dia..nk ada dis ...

eh i bukan doc..hehehe
one day , when that feeling hits you, once you have met the guy of your likings , u will know, qalb you akan tahu, yups.
hmm...tak pe,, it is okay take your time.
Reply

Use magic Report

Post time 21-7-2021 09:28 PM From the mobile phone | Show all posts
NK dpt perkahwnan yg bagus serba serbi. ..betul kan diri supaya sepadan ape yg nak dapt Kan Tu .....Dan mmg Akan dapat berlawanan sesetengah perkara bila berkawen ...ni keseimbangan dlm perkahwinan....

Yg lain2 Tu pandai2 la adjust kasi neutral..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 21-7-2021 09:30 PM From the mobile phone | Show all posts
mbhcsf replied at 21-7-2021 09:20 PM
eh i bukan doc..hehehe
one day , when that feeling hits you, once you have met the guy of your li ...

Ow bukan eh? Sorry2..yup i akn tnggu rasa tu..
Yg lepas2 tu bukan jodoh la..akn dtg..one fine day..
Blnja satu lagu kdrama ..haha

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 21-7-2021 10:02 PM From the mobile phone | Show all posts
Sis masuk nak baca tips2 best
Reply

Use magic Report

Post time 21-7-2021 10:12 PM From the mobile phone | Show all posts
kaoru44 replied at 21-7-2021 09:05 PM
Haha..kwn iols xda mak mertua..tp bgaduh ngn ipar duai plak..
N pak mertua dia jnis pndai masak ...

Syok oo dapat pak mertua rajin masak..hihihi...haa...adatlah orang berkahwin kan. Kalu ngam dgn pasangan, xngam dengan famili pulak. Ade sesetengah tu pasangan perangai ntah pape, tapi dapat mertua baik, sayangkan  menantu lebih dr anak sendiri.
Reply

Use magic Report

Post time 21-7-2021 10:45 PM From the mobile phone | Show all posts
Takkan takutnya bila dah jumpa orang yang kita suka. Tapi kena pandai pilih la pasangan dari semua segi. Confirm terketar-ketar tak sabar nak kawen.

Ada kawan i, birasnya jenis tak nak kalah. Banyak konflik dia kena hadap. So, kena tengok jugak family bakal suami mcm mana.

Ada yang lain pulak, tunangnya sibuk sebut nak cerai nak cerai before kawen. Bangang x kawen sibuk nak cerai. Last2 dia putus beberapa minggu sebelum kawen. Keputusan yang baik.

I pulak, baru je move on. Jate tu tak guna sesen pon haa. Dari segi rupa hodoh (ok boleh tutup mata), harta bagus (ni i tak tahu before), pendidikan bagus, ciri lain ok bagi i. Tapiiiii perangai hodoh haaa sesuai sangat la ngan muka dia.

Pastu ada jenis tahik judi bini x tahu sehabuk pon pasal laki dia. Bawak la balik duit haram masuk rumah.

Eeee pompuan ke laki ke memang patut memilih pasangan. Biarlah lambat kawen pon asal dapat pasangan berkualiti.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 21-7-2021 10:47 PM From the mobile phone | Show all posts
kaoru44 replied at 21-7-2021 06:57 PM
Time tu mmg ramai2 la kte nyanyi sama2..boria time mjlis..kte pnonton kan suka digula2kn ngn scene ...

Eheheee boria tapi lagu suju boley?



Nah.. kdg kita terjahhh pon ok jua hahaaa berhati2 sgt chuols nih

Cnp http://momolaga.blogspot.com/2009/07/koyo-seekor-katak.html?m=1

Koyo adalah seekor katak remaja. Ia di ajak oleh kawannya untuk berlumba memanjat menara telekom yang sangat tinggi.

Koyo telah bersedia untuk berlumba memanjat menara telekom pada malam itu. Penonton2 terdiri katak2 dewasa yg berkumpul bersama mengelilingi menara untuk menyaksikan perlumbaan dan memberikan semangat kepada para peserta pada malam itu.

Perlumbaan pun dimulakan...

Tiada seekor pun katak penonton percaya bahawa katak-pelumba akan berjaya mencapai puncak menara.

Terdengar ada penonton yang berkata:

"Oh, jalannya terlalu susahhhhh!!
Mereka TIDAK AKAN BOLEH sampai ke puncak."

Ada juga yang mengatakan.."Tidak ada kesempatan untuk berjaya...Menaranya terlalu tinggi...!!

Katak-Katak pelumba mulai berjatuhan. Satu persatu...

... Kecuali mereka yang tetap bersemangat menaiki menara perlahan- lahan semakin tinggi...dan semakin tinggi..


Penonton terus bersorak.."Terlalu susah!!! Tak seekor pun yang akan berjaya!!!"

Lebih banyak lagi katak pelumba penat dan menyerah...

Tapi... ada SEEKOR yang tetap melangkah hingga semakin tinggi dan tinggi...

KOYO!!! Yg tak mahu menyerah kalah!

Akhirnya yang lain telah menyerah untuk menaiki menara. Kecuali koyo yang begitu berusaha keras dan menjadi satu-satunya yang BERJAYA sampai KE PUNCAK!

SEMUA katak pelumba ingin tahu bagaimana koyo boleh melakukannya?

Seekor peserta bertanya bagaimana cara koyo yang berjaya itu mempunyai kekuatan untuk mencapai puncak menara?

Namun Koyo tidak menjawab… bertanya lagi namun tidak juga di jawab oleh Koyo…. Setelah di siasat rupanya si Koyo adalah Katak yang Tuli (Pekak)….. kesian si Koyo kan..

Mots:

1) Jangan sesekali mendengar kata orang lain yang mempunyai kecenderungan negatif ataupun pesimis... …kerana mereka akan mengambil sebahagian besar mimpimu dan menjauhkannya darimu.

2) Selalulah fikirkan kata-kata bertuah yang ada. Kerana segala sesuatu yang kau dengar dan kau baca boleh mempengaruhi perilakumu!

3) Dan yang penting Bersikap TULI jika ada orang mengatakan bahawa KAMU tidak boleh mencapai cita-citamu!

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 21-7-2021 10:50 PM From the mobile phone | Show all posts
soulskull replied at 21-7-2021 08:20 PM
Alamak tak mau la geng nippon hehehe semoga TT pun dikurniakan jodoh yang baik2 juga. Itu la pegan ...

Kn.. join la weols borak2.. iols fossil la banding dgn chuols koh2 sebaya tt kn
Reply

Use magic Report

Post time 22-7-2021 12:41 AM From the mobile phone | Show all posts
Kalau korang tau kawin tu best, darjah 1 lg korg dh hentak2 kaki mintak nk kawin tau.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 22-7-2021 06:33 AM From the mobile phone | Show all posts
MissyMolly replied at 21-7-2021 10:47 PM
Eheheee boria tapi lagu suju boley?



Suju pun suju la...
Tq..Bagus cter dongeng katak ni..
Kalau kte berada dalam kalangan org yg negatif..kte pun tserap skali aura negatif tu..
Lagipun kte hidup dgn cara kte sndri...kenapa nk kena ikut panduan hidup org lain kn..
Lagi satu,musuh kte yg lain adalah diri sndri..
Mmg pekak kan tlinga dgn kata2 org..tp kata2 hati sndri tu xbhnti..


Hayati lirik ni btul2 ye..*wajib*
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: Cinta & Perhubungan


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

28-11-2022 12:41 AM GMT+8 , Processed in 0.160007 second(s), 40 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list