CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: kaoru44

[Cinta] Takut Kahwin

  [Copy link]
 Author| Post time 26-7-2021 11:55 AM From the mobile phone | Show all posts
MissyMolly replied at 26-7-2021 09:38 AM
Wah untungnya.. smg oru pn dpt calon yg bersedekah gitu..

Ehehe kalau ad org sponsor ok la. Fik ...

Haha..untung kalau dpt jiran rajin menolong n sponsor mjlis kte..Sedap air sirap tu ok..xlapuk dek zaman..
Tp seeloknya bsederhana la kan..ikut kemampuan masing2..yg pntg sama2 mulakn hidup tu dlm keadaan tenang dan gembira..
Kdg2 isu duit ni boleh masam muka..dgn mak cik pak cik masuk campur la..kte plak pengantin rasa terpaksa..lpas tu masam muka..hari penikahan yg sepatutnya jd seronok jd xbest dh..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 26-7-2021 03:25 PM From the mobile phone | Show all posts
Tumpang bagi pendapat ye TT.
Perkahwinan itu indah sekiranya kita dpt pasangan yg memahami, blh bertolak ansur, x berkira dan jenis yg blh berbincang.
Reply

Use magic Report

Post time 26-7-2021 03:28 PM From the mobile phone | Show all posts
kaoru44 replied at 26-7-2021 11:55 AM
Haha..untung kalau dpt jiran rajin menolong n sponsor mjlis kte..Sedap air sirap tu ok..xlapuk dek ...

Zaman2 covid ni, baik bersederhana jelah, yg pnting akad nikah… restu mak ayah yg plg penting, org luar bukannya penting pun….
Reply

Use magic Report

Post time 26-7-2021 04:44 PM From the mobile phone | Show all posts
Dulu i pon mcm u TT. Tapi yang paling penting for me is that you need to know the red flags and understand what turns you off. In my case, sekufu dari byk aspek sangat penting. Don't sell yourself short
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 26-7-2021 05:12 PM From the mobile phone | Show all posts
MoneyMatters replied at 26-7-2021 04:44 PM
Dulu i pon mcm u TT. Tapi yang paling penting for me is that you need to know the red flags and unde ...


Yeah..btul..


This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 26-7-2021 05:17 PM From the mobile phone | Show all posts
Kupucandy replied at 26-7-2021 03:28 PM
Zaman2 covid ni, baik bersederhana jelah, yg pnting akad nikah… restu mak ayah yg plg penting, or ...

Setuju..kte n bakal pasangan kena jd tegas skit bab2 ni..
Jgn cepat tpengaruh dgn kata2 org luar..
Ni x..org tu kata mcm tu..kte pun ikut..lpas tu yg lain kata plak mcm ni..kte pun ikut lg..last2 kte lupa apa yg kte nak..
Pglmn tdekat i..pak cik sy..sblm kawen..time bcinta diaorg dh bincang bdua psl hntrn n mas kawen..
Tup2 prgi merisik..pak cik kpd pgantin ppuan plak tukar..lepas tu biasa la sdara itu tmbh..sdara ni tambah..
Tkejut la pihak lelaki ni..last2 balik mcm tu..
Pgantin ppuan plak xbgthu yg diaorg dh bjanji mcmana..
Reply

Use magic Report

Post time 26-7-2021 05:53 PM From the mobile phone | Show all posts
kaoru44 replied at 26-7-2021 05:17 PM
Setuju..kte n bakal pasangan kena jd tegas skit bab2 ni..
Jgn cepat tpengaruh dgn kata2 org luar. ...

Susunan ALLAH tu memang cantik… klau tak covid brapa ramai pasangan berhutang sana sini semata2 nk memuaskan hati keluarga, majlis nk grand tp poket 2 2 nipis, ksian bila tgk mentaliti melayu skarang… ank berderet tp hutang kahwin tak selesai selesai lg….
Reply

Use magic Report

Post time 26-7-2021 06:28 PM From the mobile phone | Show all posts
kaoru44 replied at 26-7-2021 11:55 AM
Haha..untung kalau dpt jiran rajin menolong n sponsor mjlis kte..Sedap air sirap tu ok..xlapuk dek ...

Kobid2 nih bole stop dah budaya letak2 harga koh2.. sbb majlis tertutupkan.. setel sendiri jer.. plg ajuma ingt ken ajuma duit hantaran mmg dpt ke dia.. pergh meng “emas” lah beliau serba berdiri hahaaa..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 26-7-2021 06:52 PM From the mobile phone | Show all posts
Bagi iols perkahwinan ni satu perjuangan. Memang akan pahit manis. kena saling melengkapi. Ada masalah kita cari solusi sama2. And yes, komunikasi tu sangatlah penting.
Reply

Use magic Report

Post time 26-7-2021 10:26 PM From the mobile phone | Show all posts
dulu tgk org kawen.. selok la nak kawen jugak..
konon2 dah jumpe me right..
lepas tu kecundang di tengah jalan..
bila dah selesa single ni.. seronok pulak dok sorg2..
tp betul lah.. perkahwinan tu satu perjudian..
Reply

Use magic Report

Post time 26-7-2021 10:58 PM From the mobile phone | Show all posts
shinbae replied at 26-7-2021 10:26 PM
dulu tgk org kawen.. selok la nak kawen jugak..
konon2 dah jumpe me right..
lepas tu kecundang di ...

iols pun selesa single tapi kadang risau juga fikir pasal kahwin ni
Reply

Use magic Report

Post time 27-7-2021 10:48 AM From the mobile phone | Show all posts
Why takut? Take a gamble and find your happiness.
Reply

Use magic Report

Post time 27-7-2021 12:04 PM | Show all posts
Saya akan nasihatkan kepada sesiapa nak berkahwin, jangan takut.

Setiap siapa yang kita kahwin tu, itulah jodoh yang Allah dah tetapkan. Kalau kita dah buat due diligence, background check, tanya orang yang lebih berpengalaman, tanya kawan2 dan orang yang dekat dengan bakal pasangan pasal sikap dia, dan semua dapatan daripada due diligence semua tu tunjuk yang bakal pasangan itu orang yang baik, teruskan dan bertawakal sahaja, sebab kita sudah berusaha untuk mencari pasangan yang baik.

Sebab kalau risau siapa yang kita kahwin itu jahat, tiada siapa yang boleh bagi jaminan itu. Alangkan orang yang luarannya macam ustaz pun, ramai orang cakap dia baik pun, selalu dengan berlaku tidak baik dengan isteri dan keluarga sendiri.

Tapi itulah aturan Allah. Perbaiki diri sendiri, moga2 Allah beri pasangan yang baik. Pasangan yang baik, itulah rezeki. Pasangan yang tidak baik, itulah ujian. Semoga pasangan kita, ujian atau rezeki, bawa kita lebih hampir dengan Allah.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 27-7-2021 04:01 PM From the mobile phone | Show all posts
bawanie replied at 27-7-2021 12:04 PM
Saya akan nasihatkan kepada sesiapa nak berkahwin, jangan takut.

Setiap siapa yang kita kahwin t ...

Tepat sekali..tq komennya..
Reply

Use magic Report

Post time 27-7-2021 06:19 PM From the mobile phone | Show all posts
Vellfire replied at 21-7-2021 09:35 AM
Apa tujuan kita kahwin?

1. Betulkan dulu niat nak kahwin - Betulkan niat.. paling penting betulka ...

betul setuju sangat. fikir sndiri samada u rasa dh ready atau belum
Reply

Use magic Report

Post time 27-7-2021 11:59 PM From the mobile phone | Show all posts
virgocircus replied at 27-7-2021 10:48 AM
Why takut? Take a gamble and find your happiness.

Kadang takut sebab dengar macam2 pengalaman kawan2 yg dah kawin..tapi tu la fikir juga bukan semua perkahwinan macam tu kan
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 28-7-2021 12:01 AM From the mobile phone | Show all posts
bawanie replied at 27-7-2021 12:04 PM
Saya akan nasihatkan kepada sesiapa nak berkahwin, jangan takut.

Setiap siapa yang kita kahwin t ...

Thanks awak
Reply

Use magic Report

Post time 28-7-2021 12:02 AM From the mobile phone | Show all posts
Macam mana nak tahu kalau kita ready nak kawin atau belum?
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 28-7-2021 06:44 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by kaoru44 at 28-7-2021 06:45 AM
Lvstar replied at 28-7-2021 12:02 AM
Macam mana nak tahu kalau kita ready nak kawin atau belum?


Hmm..byk bnda kena tgok..
Sy ni tak pndai nk tulis ayt2 sedap nk baca..haha..
Kena brsedia dr semua segi..mental dan fizikal..
Kite dh boleh berlapang dada nak terima orang lain dlm hidup kte,boleh bagi ruang..boleh bertolak ansur untuk terima kekurangan orang lain..tak boleh pentingkan diri sendiri..
Kena trima dia dan keluarga dia sekali..

Dr segi fizikal selain pkara2 tutt tu..kte kena ready nak buat keje2 rumah..walaupun xwajib..tp kena rajinkn dri utk masak2..kemas2 rumah..
Bnda ni boleh bincang n buat sama2..dan kena sedia utk trima anak..
Ada kenalan i nak kawen tp xnak baby..basuh2 berak xnak..xboleh jgk tu.
Ha..yg sangat penting ilmu la..kena belajar..kena tahu la serba sikit..
Hukum hakam agama..tnngjwb isteri/suami..cari psgn yg boleh jaga aib kte dan kluarga begitu jgk la dgn kte..

Ilmu nak mndidik anak2..kalau sndri pndai mgaji lg bagus boleh ajar anak2..
Apapun kte dan psgn tu kena sama2 bincang kemana kte nak bawa hala tuju keluarga kte tu..
Nak didik ank2 jd mcmana..semua ikut acuan kte dan psgn dh..

Sape yg lebih bpglmn boleh tambah ye..
Reply

Use magic Report

Post time 28-7-2021 07:03 AM From the mobile phone | Show all posts
kaoru44 replied at 28-7-2021 06:44 AM
Hmm..byk bnda kena tgok..
Sy ni tak pndai nk tulis ayt2 sedap nk baca..haha..
Kena brsedia dr  ...

Kawin dulu...nanti otomatik sendiri akan susun kehidupan lepas kawin.

Umur brp dah sekarang?
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: Cinta & Perhubungan


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

7-12-2022 02:22 PM GMT+8 , Processed in 0.274586 second(s), 40 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list