CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
View: 3631|Reply: 10

[Pelbagai] ''TALENT'' bermaksud ''SEXUALLY ATTRACTIVE PERSON''? Ini Dari Kamus DBP

[Copy link]
Post time 21-6-2021 08:07 PM | Show all posts |Read mode
Terima kasih (seorang) Moderator kerana highlight kepincangan DBP dalam ''Kamus Inggeris'' nya.
Agak rendah juga kualiti kita, jika Talent di anggap definasi utamanya adalah Sexually Attractive Person.
Rata2 kita tahu bahawa talent bermaksud skill, kebolehan.
Malah, pemggunaan ''Talent'' sebagai Sexually Attractive Person ini adalah penggunaan urban dan on the streets sahaja.
Itu pun bergantung pada context yang berkenaan sahaja.

Harap DBP pantau juru-alih bahasa mereka.


Rate

2

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 21-6-2021 08:52 PM From the mobile phone | Show all posts
Dah serupa perkataan belen dah.. kalau belen kat sini= bohsia..
Reply

Use magic Report

Post time 21-6-2021 09:20 PM | Show all posts
Ini bukan masalah jurualih bahasa, encik. Jurualih bahasa tu yang keluarkan perkataan baharu di media sosial DBP tu.
Benda ni ada dalam kamus. Maksudnya dah wujud lama lagi. Bukan baru-baru ni.

Perkataan "talent" yang membawa maksud Sexually Attractive Person ni bukan definisi utama ya. Ada definisi: 3 di situ, maksudnya Sexually Attractive Person ni adalah definisi yang ketiga bagi perkataan "talent". Kenapa definisi ini yang keluar dan bukanlah definisi yang utama, di luar pengetahuan saya.


Kena kerja lebih sikit kalau tak puas hati dengan definisi yang diberikan di laman utama. Tengok kotak "Juga ditemukan dalam" di bahagian kanan, klik Kamus Bahasa Inggeris, akan dapat pelbagai definisi. Encik boleh pilih yang mana satu yang bersesuaian dengan konteks ayat.



Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 21-6-2021 09:37 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by orgbiasaje at 21-6-2021 02:28 PM

Tau nak hentam je tapi tgk kamus pun tak pandai.
Talent tu bukan cuma mebawa skill atau kebolehan aje ye.. Even Cambridge pun ada bagi maksud pelbagai. Ikut konteks ayatlah.
Sebelum nk kondem, selidik dulu, nanti malu tak pasal2

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 24-6-2021 04:35 AM | Show all posts
Eva_yy_Ellin replied at 21-6-2021 09:20 PM
Ini bukan masalah jurualih bahasa, encik. Jurualih bahasa tu yang keluarkan perkataan baharu di medi ...

ya saya tahu; tapi jika kita type perkataan talent dalam kamus DBP tu, definition ini yang keluar dulu. I completely understand that there are multiple meanings to any word, but why kedepankan meaning yang digunakan didlam context yang berbeza.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 24-6-2021 04:38 AM | Show all posts
orgbiasaje replied at 21-6-2021 09:37 PM
Tau nak hentam je tapi tgk kamus pun tak pandai.
Talent tu bukan cuma mebawa skill atau kebolehan a ...

Do refer to my answer above for Eva. I completely understand that most words have more than one meaning.
Reply

Use magic Report

Post time 11-7-2021 10:25 PM From the mobile phone | Show all posts
Talent in Africa means big.
Reply

Use magic Report

Post time 12-7-2021 01:03 PM From the mobile phone | Show all posts
Aku ponah sebut "talented" di ofis pehtu peon kata aku sebut "kelentit".
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 18-7-2021 11:13 PM | Show all posts
Eqx replied at 12-7-2021 01:03 PM
Aku ponah sebut "talented" di ofis pehtu peon kata aku sebut "kelentit".

koh koh koh
Reply

Use magic Report

Post time 26-7-2021 08:50 PM From the mobile phone | Show all posts
Ohhh.. patut dkt FB bila jurufoto upload gambar model bbnu. Dia tulis talent : (nama model)
Mmg betul Sexually Attractive Person pun. Gambar pose meliuk lentok bagai..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 15-8-2021 04:46 PM | Show all posts
Blackrose87 replied at 26-7-2021 08:50 PM
Ohhh.. patut dkt FB bila jurufoto upload gambar model bbnu. Dia tulis talent : (nama model)
Mmg bet ...

ha ha
mungkin dia maksudkan the talented person?
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

1-7-2022 04:26 PM GMT+8 , Processed in 0.224351 second(s), 27 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list