CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 2863|Reply: 13

[Sarawak] Share pengalaman divaksin sitok juh!

[Copy link]
Post time 16-6-2021 08:46 PM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Hi takorang!

Kamek dah vaksin, 14 Jun 2021.
Berebut kamek register vaksin AstraZeneca riya, takut lambat dapat. Tapi masa signup kamek cuma dapat sampe part pilih tarikh, sik lepas ucapan tahniah.

So, ingatkan sik dapatlah tek nak... untillah...
sampai meseh notification madah dirik dapat.
Tarikh pun cun2 masa hari pertama PdPR.
Terkejut campur excited juak, tambah tempat ya di Kuching, which means dirik akan dreb 6-7 jam (laki sikpat anta, nya sik confident dapat lepas minta permit sebab mekduak pjj).
Maka kamek confirmkan jaklah and book hotel semua 2 malam, sehari utk dreb sinun, hari kejadian bermalam and then esok harinya dreb balit hometown. And minta permit inter-district travelling. Sikda masalah sebab vaksin sik perlu permit, just tunjuk surat appointment vaksin jak.
Masa dreb ke kch bukan main dirik rekod video redah SJR, dalam 5-6 SJR camya, tapi kamek kira around 3 SJR jak yg nahan utk minta permit.

Skip ke hari kejadian, kamek nang berpesta makan nupik dirik malam sebelumnya untuk kurangkan nebes. Sebab kamek pandey gilak ambik keputusan dreb kedirik nait kch, org lain kamek nilit lam group fb rami mintak anta laki (jeles kamek aih, lom gik kamek komplen ngan tok laki part tok, hahahah!). Kamek plan bena2 apa kamek polah sampey ke pkl 3 ptg pia so make sure sik rushing. Dalam 3.15 pia kmk dah gerak dari hotel dan sampey ke BCCK tepat kol 3.30 dgn bantuan encik gugel maps. Terkial2 juak becarik tempat kmk tapi nasib ada abam rela jadi usher. Nasib dapat park dalam basement, berjalan pun sik jauh mun lepas injection.

Urusan pun sik lamak mun sik kira masa observation, dalam 15 minit camya. Kamek duduk sik sempat habis isi borang dah nombor queue nait di screen nyuruh kamek ke kaunter untuk diinterview. Untuk yang merancang nak ngandung macam kamek tok akan diwarning doloklah oleh abam doktor untuk postpone plan until abis tempoh 3 bulan. Lepas ya kamek masuk ke ruangan menunggu untuk disuntik. Duduk depan cubicle sederet ada lam 10 igek camya. Kamek duduk depan cubicle no 29 tapi masuk 26 sebab ikut ne kosong dolok. Nang ada sukarelawan jaga queue. Macam kamek ngisi borang tadik, kamek atur2 duduk so that kamek selesa, sik sempat suam2 kerusi dah kenak tunggah masuk bilik 26. NEBES OIII! Hahahahah nang go with the flow na. Cukup dipermudahkan lepas berlelah dreb.

Masuk dapam nurse nanyak nama, dirik nyebut first name jak, tapi. Nurse nanyak gik nama, baru perasan tok maybe prosedurnya, so dirik nyebut full name. Nurse nanyak tauk sik jek apa, dirik pun jawablah astrazeneca. And then nurse tunjuk picagari and amount 0.5. Terasa jarum ya masuk dalam isik and then ditarit keluar rasa kedak gigit semut bak kata tok laki. Tapi ngilu oiii! Hahahahah

Dalam beberapa jam yg awal sikda rasa papa until malam dalam kol 7-8 pia. Kebas tangan tempat injection. Nasib nurse ya nang tauk kamek inject tangan yg bukan digunakan utk menulis. Kamek tidur akhir sebab mok siapkan slide utk kelas kamek esok hari sebelum kamek bertolak balit hometown. Setiap jam ya kamek pantau lah suhu tapi sikda yg peliklah. Cuma berpeluh tapak tangan and kebas tangan sebelah ya jak.

Sampai hometown malam ya kamek start sakit palak sikit, telan panadol 2 bijik and mengantuk tido awal kol 8 pia. Family kamek dalam daknya heran nangga kamek tido awal tapi memandangkan kamek baru inject faham juak pasya.

Haritok hari ketiga. Sikda kesan yang menyakitkan macam orang lain. Kamek follow page astrazeneca volunteers malaysia ya dapat baca banyak simptom daknya. So far kamek baru mengalami hidung tersumbat ada bersin sekalik petang tadik. Orang banyak juak madah kesan nya ada kadang keluar hari keempat. Nebes juak.

Sekian pengalaman kamek.
Harap dapat membantu sapa2 yang akan ambik vaksin astrazeneca.

Mun takorang mok share pengalaman pun boleh sitok sik kira vaksin apa, ikut format tok (mun molah esei cam kamek pun boleh, hahahahah):
1. Vaksin:
2. Tarikh:
3. Simptom:
4. Pengalaman menarik:
5. Komen:

Rate

2

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 17-6-2021 08:31 AM | Show all posts
Edited by Vellfire at 17-6-2021 12:58 AM

1. Vaksin: Sinovac
2. Tarikh: 14 Jun 2021
3. Simptom: demam dan lenguh
4. Pengalaman menarik: citer kat bawah
5. Komen: aku puji tempat ppv.  pengurusan yang bagus, cepat dan teratur.

sebenarnya aku dah register 27 Februari 2021
lama jugak menunggu.. member aku baru register bulan April dah vaksin

Terima kasih TT sebab bukak thread
share pengalaman tempoh hari.. haha nak start mana dulu

sykt tempat aku keja memang ada bagi list nama semua kat KKM
kita orang ni kira Essential Services.. memamng dari PKP 1.0 hari tu aku dah kena keja
lagi2 aku keja kat bahagian operasi

pagi 14hb tu aku kira lambat jugaklah aku bukak hp
aku ni jenis jarang nak baca mesej/whatsapp
tapi bila nampak nama bos aku terus laju2 bukak
kang ada jer keja dia suruh aku tak perasan
rupanya2 bos bagitau aku kena ambik vaksin hari ni
weiii tak ready hahaha.. aku dah guna uniform keja.. nak salin malas
sebab dah nak turun.. nak pi start keta
pagi tu pi keja dulu mcm biasa
kul 10.30pgi aku dah kuar dari opis
sebab temujanji aku kul 12 tengahari

aku tempuh jammed roadblock dari kul 10.30-11.23pagi
aku sampai kat ppv kul 11.30pagi
sampai jer sana en hubby singgahkan aku kat depan ppv tu terus
aku dapat ppv kat Dinner World Bintulu
ppv ni baru bukak jugak dalam minggu lepas



step ppv tempat aku..

1st sebelum beratur scan mysejahtera dan scan suhu
lepas tu petugas suruh beratur dan ikut baris
tempat oku dan warga emas pun disediakan (ni aku agak2 aku tunggu dalam 5-10minit)

2.  check suhu lagi dan maklumkan kepada petugas dikaunter
dorang akan bagi borang untuk di isi dan ambik no giliran

3. kena pegi bahagian lain.. untuk isi borang... sana pun ada petugas
yang akan jaga dan tolong kita if tak faham nak isi kat borang.. then tunggu lagi 5-15minit)
masa aku tunggu ni dorang baru panggil no 455.. no aku 499

4. masuk dlm dewan then ada petugas lagi.. no giliran tu aku bagi kat petugas. sana aku disuruh bukak mysejahtera then dorang tanya.. ada tak petugas luar bagitau yang hari ni akan dapat vaksin jenis apa? setuju tak? aku cakap setuju. sebelum tu petugas tanya ada temujanji or dari jabatan/agensi mana? bla2 settle sana aku disuruh pi ruangan sebelah lagi..

5. sebelum duduk dorang bagi lagi no giliran baru.. dpt no 473. masa tu dorang baru panggil no 460. ni pun tunggu dalam 5-10minit.

6. dorang panggil no aku then aku masuk kat ruangan untuk terima suntikan. byk ruang disediakan dan ramai akak misi yang jaga. masa nak injek aku siap tanya boleh ambik gambar or video tak kak? dia ckp bolehhh (1-2minit jer)

7. lepas vaksin terus kuar kat ruangan lain. dorang bagi satu kertas A4 yang dah dilaminate
ada tulis 12.40-12.55 (15 minit) ni maksudnya lepas vaksin kita kena tunggu 15 minit baru boleh balik. sementara tunggu tu dorang panggil sebab nak bagi balik IC dan kad Vaksin.  dorang pesan kad vaksin ni kena jaga baik2 mcm jaga ic. tak boleh ilang. tak boleh conteng dan dilaminate. nanti nak travelling kad ni kena tunjuk.

kul 1.00tenghari aku dah boleh kuar kat ruangan tu.. dan ambik gambar dan balik

ok tu jer pengalaman aku..

lepas kena suntik tu aku pi kerja.. sebab ada kerja nak diuruskan
balik tu aku terus demam sampai semalam
kena ambik ubat demam dan tahan sakit
tindakbalas badan orang tak sama.. ada yang ok jer lepas terima suntikan

ok semua semoga dipermudahkan giliran korang nanti.. Aamiin.

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 17-6-2021 11:28 AM From the mobile phone | Show all posts
Vellfire replied at 17-6-2021 08:31 AM
1. Vaksin: Sinovac
2. Tarikh: 14 Jun 2021
3. Simptom: demam dan lenguh

Tahniah vellfire!

Pengalaman yang bermakna kan.
Hopefully yg lain sharelah pengalaman, especially part simptom tu.
Nanti rakan2 forummer lain boleh expect apa bila hari tu datang.
One thing for sure, get ready with panadol and makan & minum secukupnya sebelum dan selepas. Tapi panadol jangan ambil sebelum ya. Bila start sakit kepala tu boleh dah tu mula makan.

So far kmk blom lg ada serious simptom. Still nebes takut part sakit dada and such.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 17-6-2021 12:03 PM | Show all posts
Edited by Vellfire at 17-6-2021 04:04 AM
belilies replied at 17-6-2021 03:28 AM
Tahniah vellfire!

Pengalaman yang bermakna kan.

Tahniah juak untuk kitak deng..
sene hometown kitak?
Sarikei? Sibo? Bintulu?

kmk marek nang surrender sakit kebas lenguh lengan tempat injek
pagi marek alu pegi klinik mintak ubat demam dan tahan sakit

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 17-6-2021 12:08 PM From the mobile phone | Show all posts
Vellfire replied at 17-6-2021 12:03 PM
Tahniah juak untuk kitak deng..
sene hometown kitak?
Sarikei? Sibo? Bintulu?

Tq deng!

Kmk dari saratok.
Get well soon ya!
Enjoy baca pengalaman org tok.
Reply

Use magic Report

Post time 17-6-2021 12:11 PM | Show all posts
belilies replied at 17-6-2021 04:08 AM
Tq deng!

Kmk dari saratok.

berani kitak drvg sorang2 eh..
tapi yalah pengalaman..

hari tok ada ok skit lengan.. lenguh bahtiak jak kata kmk
malas nak mikir.. mun pikir gilak alu sakit semua badan haha
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 17-6-2021 12:52 PM From the mobile phone | Show all posts
Vellfire replied at 17-6-2021 12:11 PM
berani kitak drvg sorang2 eh..
tapi yalah pengalaman..


Sikda choice deng. Tp next time kmk mok pujuk toklaki anta, takut efek teruk gk dari 1st dose.

Kmk tawakal jk nait kch riya, takut pun takut sampe sik mandik, tido ahey semadi mata mok tido masa ya. Makan pun dah siktauk mok makan apa masa ya, kmk elak makan seafood dari beberapa hari sebelumnya sebab ada yg suggest takut ada alergik.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 17-6-2021 04:33 PM | Show all posts
Makaseh kitak duak kongsi2 ctok pengalaman kena cucuk ...

kamek lom gik... so... sikda cerita


tengah nunggu PPV bergerak



Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 17-6-2021 05:18 PM From the mobile phone | Show all posts
FanTasyCreaTioN replied at 17-6-2021 04:33 PM
Makaseh kitak duak kongsi2 ctok pengalaman kena cucuk ...

kamek lom gik... so... sikda cerita :sw ...

Sama2 FC!

Semoga FC & family cepat2 divaksin.
Klak share ngan mekorg pengalaman FC.
Nampak menarik ppv bergerak ya.
Nang harus perentah maksimumkan vaksinasi rakyat sarawak, daknya mok molah PRN xlamak gik, jadi sarawak jadi keutamaan.

Tq @Vellfire & FC berik tacang!

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 17-6-2021 05:29 PM | Show all posts
belilies replied at 17-6-2021 05:18 PM
Sama2 FC!

Semoga FC & family cepat2 divaksin.
makaseh deng ...harap kamek sikda kesan teruk pas vaksin...

makaseh juak nolong meriahkan board d hujung dunia tuk

tapi mek happy jak update macam2 ctok... ni tauk kelak2 ... kita nangga balit berita2 d ctok...
baca pengalaman kita2 ...

ari marek cdak Jabatan Kerajaan d vaksin d ctok....

pasya ada beberapa tempat PPV Bergerak ya ari marek... cdak kira memudahkan penduduk yang sikda transport maok ke tempat vaksin...
kira cepat juak ctok...


baca baca pengalaman dirik... nang salute na ... sanggup drive sorang dirik ke Kuching nun... kamek takat tuk dari Kapit ke Sibu jak berani sorang2 ...

2nd dos kelak jangan camya gik deng ... heret tok laki kitak ya

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 28-6-2021 09:27 AM | Show all posts
belilies replied at 17-6-2021 05:18 PM
Sama2 FC!

Semoga FC & family cepat2 divaksin.
1. Vaksin: Sinovac
2. Tarikh: 24 Jun 2021
3. Simptom: allergic rasa muka bengkak2 dan merasa lah tido kat Spital

kat sini ada PPV Bergerak ... jadi pada 24hb tu ... serumah ni pergi ke dewan yang d sediakan ... dan mula duduk berbaris menunggu.
best nya tak perlu tunggu lama ... dalam 5 minit gtu ... nama dah d panggil...

antara pertanyaan ... ada ambil ubat tak...?
ada penyakit tak...?
ada allergic tak...?
datang period tak...?
dah jawab semua2 ...

pastu tandatangan untuk kebenaran menerima injek


duduk menunggu lagi... dier rang update data ...

pastu terus ke bilik untuk terima injek...
takde rasa apa pun ...tau2 dah ...

selepas injek ni kena tunggu lagi dalam 10 minit gtu ...
untuk update lagi next appointment...

next appointment 14hb July 2021

FC antara yang malang sebab allergic lepas kena injek vaksin... sebab alahan badan sendiri rasa nya ... lain2 dalam family yang vaksin masa yang sama semua ok jer ...

nasib baik pas bawak ke spital... doktor bagi injek allergic ... baru rasa ok...
harap dose kedua nanti takde pa2 ...





Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 28-6-2021 11:20 AM From the mobile phone | Show all posts
FanTasyCreaTioN replied at 28-6-2021 09:27 AM
1. Vaksin: Sinovac
2. Tarikh: 24 Jun 2021
3. Simptom: allergic rasa muka bengkak2 dan merasa lah  ...

Deng, mun camya elakkan makanan seafood.

Kmk 2 hari yg lepas mkn udang, kol 3 pia terus sakit palak kdk migrain 2 hari. 2nd day sakit palak ya kmk makan bubur jk sebab takut salah makan.

Btw, TAHNIAH FC dah dapat vaksin! Sebelah kaki dah ya fully vacc.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 28-6-2021 02:24 PM | Show all posts
belilies replied at 28-6-2021 11:20 AM
Deng, mun camya elakkan makanan seafood.

Kmk 2 hari yg lepas mkn udang, kol 3 pia terus sakit p ...
kmk nang elak seafood walaupun fav mek sebab doktor madah buahpinggang kmk nak tinggal sebelah jak gik tuk pun dah lemah ...

ya kmk heran ...balit rumah lepas vaksin ya ... muka rasa kembang ... pening ya ada juak tapi sik teruk...
pikir mek biasa jak ... mbak tidur ... bangun2 masih juak rasa kena botox muka mek... tangga cermin xda pa2 ...ok jak

nunggu 2 hari gik juak camya ... ya terus ke spetar...

macam2 lah tanya doktor ...
makan apa ... minum apa
ada ambik ubat sik...

pagi sblom vaksin ya kmk minum nestum jak...

balit kmk rasa kembang2 muka ya ... terus xda mood maok makan ... mbak tido...
bangun makan sup manok halia ...

malam kmk jarang makan ...

minum susu jak ... haha rasa cam miak kecik jak madah minum susu

bangun2 pagi gik rasa kembang muka ... yalah minum air jak sepanjang hari...

sik best na rasa ... 5 family kmk lain semua ok... sakit ... demam pun xda




Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 28-6-2021 02:49 PM From the mobile phone | Show all posts
FanTasyCreaTioN replied at 28-6-2021 02:24 PM
kmk nang elak seafood walaupun fav mek sebab doktor madah buahpinggang kmk nak tinggal sebelah jak  ...

Otedah, sakit na ya. Dapat mek mejin.

Tapi bila fikir dah vaksin ya mesti lega nak..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

30-1-2023 01:11 PM GMT+8 , Processed in 0.126383 second(s), 39 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list