CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
Author: sarah82

Meh kongsi kisah SAKA @ KETURUNAN disini

  [Copy link]
Post time 4-6-2021 03:03 PM | Show all posts
Edited by green~tea at 4-6-2021 03:05 PM

i terbaca benang lagi satu pasal saka... sedih nya... situ cakap salah satu tanda is lumpuh...  yes.. arwah mak i lumpuh lepas dia lahirkan adik i.. takde punca apa2 pun.. mmg unknown reason.. lumpuh... berpuluh tahun refer pada HUSM kubang kerian.. mmg doctors (yes sepasukan doctors pelbagai background termasuk neurologist) yang kaji penyakit arwah mak i... no answer.. masa i kecik... doctors kat sana ambil sampel darah i dengan adik i & arwah mak i utk buat DNA test... still no answer... habis2 pun doctor cuma prescribe multivitamins sahaja...setiap bulan kena gi HUSM, end up bawak sebekas multivitamins,... buang masa ok...

and dalam 14 beradik arwah mak i... 2 lumpuh... no reason also... bukan lumpuh sbb stroke ke apa... tp mmg lumpuh sbb lemah je...  both dah meninggal (termasuk arwah mak i)...kalo la betul sbb saka.. i mmg tak maaf kan makhluk2 (tak kira manusia ke saka tu) yang menyusahkan hidup arwah ibu i... pernah ada sorang tuan guru  yang disegani buat solat hajat utk doa disembuhkan arwah ibu i.. end up tuan guru tu kena cekik sampai pengsan di tikar sejadah.. huhuhuhu
Reply

Use magic Report

Post time 4-6-2021 03:23 PM | Show all posts
sarah82 replied at 4-6-2021 02:45 PM
Iols rasa mak chuols lemah semangat.. Jadi benda yg luar senang nak menumpang.

Kat rumah iols. ...

itulah.. mmg tak ambik port pn dgn apa yg org tu ckp
tu jela.. share pengalaman.. pengalaman sendiri takde la yg aneh2 ni.. alhamdulillah
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 4-6-2021 03:29 PM From the mobile phone | Show all posts
She-Ra replied at 4-6-2021 03:23 PM
itulah.. mmg tak ambik port pn dgn apa yg org tu ckp
tu jela.. share pengalaman.. pengalaman send ...

Alhamdulillah..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 4-6-2021 03:30 PM From the mobile phone | Show all posts
green~tea replied at 4-6-2021 03:03 PM
i terbaca benang lagi satu pasal saka... sedih nya... situ cakap salah satu tanda is lumpuh...  yes. ...

Geram betul.. Mmg iols kalau kena usik tanpa sebab.. Iols ckp kuat2..aku tuntut kat hari pengadilan.
Reply

Use magic Report

Post time 4-6-2021 03:45 PM From the mobile phone | Show all posts
I ingat masa sekolah dulu dgr arwah mak citer atok dia ada khadam rimau. Kerja nya jaga family.
Pastu i snyp je pasal tu, sampai few years back i sembang2 ngn kakak, i ter cerita pasal story arwah mak tu


Tiba2 kkk triggered. Hah.. Saka tu turun kt dia ke. Sbb dia kata ada org pandai tgk ni kata dia ada penjaga.
Pastu klu dia bergaduh ngn org, mesti org tu xberani nk gaduh panjang2.

Choii sgt kkk i ni.
I xpercaya pun khadam rimau tu menurun kt ank cucu.
Dia just berangan mcm forumer ketawa tu ke.
Terbawa2 plak bila i cerita psl khadam rimau tu.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 4-6-2021 04:29 PM From the mobile phone | Show all posts
pearl.silver replied at 4-6-2021 03:45 PM
I ingat masa sekolah dulu dgr arwah mak citer atok dia ada khadam rimau. Kerja nya jaga family.
Pas ...

Cuma cari perawat islam.. Minta pendapat depa.
Reply

Use magic Report

Post time 4-6-2021 05:55 PM From the mobile phone | Show all posts
Tq sis sarah sbb buka thread ni.. Terkejut tengok dah sampai 6 pages. Nanti nak baca semua cerita.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 4-6-2021 05:57 PM From the mobile phone | Show all posts
Dahlia.Julia replied at 4-6-2021 05:55 PM
Tq sis sarah sbb buka thread ni.. Terkejut tengok dah sampai 6 pages. Nanti nak baca semua cerita.

No problemo.
Reply

Use magic Report

Post time 4-6-2021 06:21 PM From the mobile phone | Show all posts
sapa2 yg nenek moyang dia bukak tanah, jejaga ada yang memerhati

Reply

Use magic Report

Post time 4-6-2021 06:24 PM From the mobile phone | Show all posts
green~tea replied at 4-6-2021 03:19 AM
oohhhhhh i think ini yang referred to my husband la kot.. moyang dia teroka tanah melaka

jin tu mungkin tak akan jadi saka atau pendamping sebab isi agreement dia lain.
Reply

Use magic Report

Post time 4-6-2021 07:22 PM From the mobile phone | Show all posts
nnt kaka try sumbang pengalaman family kaka
Ni dah nak maghrib kan jd kita tangguh dulu
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 4-6-2021 08:25 PM From the mobile phone | Show all posts
takayama replied at 4-6-2021 07:22 PM
nnt kaka try sumbang pengalaman family kaka
Ni dah nak maghrib kan jd kita tangguh dulu

Sila.. Sila... Sy menunggu dgn sabar.
Reply

Use magic Report

Post time 4-6-2021 08:51 PM From the mobile phone | Show all posts
green~tea replied at 4-6-2021 03:03 PM
i terbaca benang lagi satu pasal saka... sedih nya... situ cakap salah satu tanda is lumpuh...  yes. ...

sedihnya ... Alfatihah utk your mom
Reply

Use magic Report

Post time 4-6-2021 08:59 PM From the mobile phone | Show all posts
saya pon nak share jugakla.. arwah nenek sy iaitu mak ayah saya.. pon ade jugak belaan dia.. berapa ekor tu sy x taw.. tp masa arwah diakhir hayat dia... tinggal rangka dan suka ddk mcm monyet... dia klw makan tu.. mmg powerla sbb dh tinggal gusi je.. bg makan buahan mmg xde hal klw mengunyah..  klw ayam.  lagilaa dikokaknye.. adik bradik ayah ada 6 org kesemuanya.. dan ayah sy sorg jela yg berjaya merantau keluar dr negeri asal dia.. mostly adik bradik dia semua mmg x kluar dr sana. yg abg sulung buat rumah kat tanah bahagian depan... yg no 2 plak buat rumah kt bahagian blakang... dan rumah arwah plak ditengah.. ape yg saya tahu arwah masa hidup mmg kaya.. lembunya... brg kemas duit segala.. mmg banyak... biler lami sekluarga balik kg jekan.. pendamping nenek tu mesti berkeliaran kt umah... sepupu pnh nampak langsuyor duk gentayangan ats rumah... adik sepupu pnh nampak makhluk mata merah waktu malam kt luar rumah..  dan suami saya mase first time dtg ke kg makhluk tu dok elok baring sebelah dia... lepas arwah meninggal tu, xtawla menurun dekat siapa..
Reply

Use magic Report

Post time 4-6-2021 09:07 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by green~tea at 4-6-2021 09:09 PM
miamiot replied at 4-6-2021 08:51 PM
sedihnya ... Alfatihah utk your mom


TQ... mmg i dibesarkan oleh ibu yang OKU... dia start lumpuh sikit2 sejak i 3 tahun (adik i baru lahir).. fully paralyzed masa i form 2... so i take over all house chores sejak i darjah 6.. balik skolah (rumah tepi skolah menengah and rendah i je) mmg terus ke dapur, bersih rumah, laundry..

Mak i meninggal in 2012, around 25 yrs menderita... tp dia kuatkan jugak hadap life gitu, solat wajib and sunat tak tinggal, atas kerusi.. mengaji lagi.. mmg she is very discipline lady

Seksa tau dak life gitu..  berpuluh tahun kena hadap penyakit saka dan sihir2 orang... i tak pasti whether its saka or sihir sbb dia kena both..  sihir pun kena.. dgn orang campak botol (berisi paku rambut darah dll) dalam telaga rumah) pastu ada besi bhat thailand dalam 15 keping ditanam keliling rumah... arwah mak i cantik, ayah i kena tikam masa diorg bertunang... ada parut tikaman kat dada ayah mujur miss jantung.. sbb tu i benci sangat anything related dgn jin dan saka.. menyusahkan hidup
Reply

Use magic Report

Post time 4-6-2021 09:25 PM From the mobile phone | Show all posts
sarah82 replied at 4-6-2021 03:30 PM
Geram betul.. Mmg iols kalau kena usik tanpa sebab.. Iols ckp kuat2..aku tuntut kat hari pengadila ...

Depends la jenis usikan.. takat gado2 forum selayak dilahar balik je atau diignore terus bak invisible man..

Tp yang kacau hidup ni.. mmg aku tuntut kat padang mahsyar
Reply

Use magic Report

Post time 4-6-2021 10:11 PM | Show all posts
ellejo replied at 4-6-2021 06:21 PM
sapa2 yg nenek moyang dia bukak tanah, jejaga ada yang memerhati

apa maksud chuols bukak tanah? weols kat kampung kan, masa mula2 kampung tu dibukak kawasannya, setiap seorang diberi tanah ikut saiz yang sama gitulah. Pastu, kalau bab saka ni, orang kampung biasalah bab2 ni memang akan ada. Biasanya diorang letak untuk jaga rumah. Meols pernah lah terdengar sedara-mara meols berborak, diorang kata takda sapa berani nak robohkan bahagian asal rumah atok meols ni (belah mak). Sebab ada penjaganya. Meols pon malas nak dengar lelebih dan blah je...
Reply

Use magic Report

Post time 4-6-2021 11:16 PM From the mobile phone | Show all posts
Iols pun ada belah mak. Sekarang mak i dah tua dia nak pegi ke i pulak. Asalnya kawan i tegur muka i berubah2 kejap nampak tua kejap nampak muda. I bolayan saja tapi lepas dia, orang lain pulak tegur begitula seterusnya. Sampai la ada sorang abang baru masuk kerja tempat i memang senior2 yg lain kata dia ni mcm pandai ubat org sikit, i tengok pun jenis solat punya org la dia tegur dia kata awak ni ada something la. I ingat dia nak ngorat ke hapa i Buat bodo saja. Dia bgtau jugak kata dia nampak muka i betukar2 mcm nenek kebayan kejap muka real i kejap. Ah sudah i dah takut. Dia suruh i pegi berubat. Balik tu i terus cerita dekat mak i terus la esok nya mak i bawak jumpa ustaz cerita dari a sampai z psl keturunan dia. Tercengang i. Waktu proses buang tu dia pakai sarung tangan pegang daun apa taktau dia suruh mak i pegang tgn i. Mak i ikut je. I dah takut. Dia baca doa dia start pukul daun tu kat badan i terus meraung2 i rasa sakit macam kena cubit sekuat2 nya dekat tempat dia pukul daun tu. Menangis2 i. Lepas daripada tu takda dah orang tegur2 i kata nmpk mcm muka nenek kebayan ke apa. Syukur Alhamdulillah
Reply

Use magic Report

Post time 4-6-2021 11:33 PM From the mobile phone | Show all posts
hyie replied at 4-6-2021 02:11 PM
apa maksud chuols bukak tanah? weols kat kampung kan, masa mula2 kampung tu dibukak kawasannya, se ...

penduduk asal pertama yg teroka tempat tu. yg sebelumnya hutan dan tiada kampung/penempatan lain sekitar dia. ni biasanya beratus tahun dulu. kampung dulu2 mmg jauh2 antara satu sama lain.  

org dulu2 dekat dgn alam, dia percaya tiap tempat ada tuannya. cara minta izin buka penempatan tu berbeza bergantung pada kepercayaan kumpulan yg dtg tu dan makhluk sedia ada tu.

biasanya makhluk2 tu tak jadi saka.











Reply

Use magic Report

Post time 4-6-2021 11:35 PM From the mobile phone | Show all posts
belacan_gurl replied at 4-6-2021 02:14 PM
Just nak cerita...teman serumah I lah...dia ckp mlm2 dia selalu didatangi makhluk mcm kucing la...kd ...

musibat sungguh housemate hg.. awal cite  aku baru nak rase seram2.. skli high dadah..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

17-5-2022 12:07 PM GMT+8 , Processed in 0.181315 second(s), 19 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list