CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
Author: sarah82

Meh kongsi kisah SAKA @ KETURUNAN disini

  [Copy link]
Post time 3-6-2021 08:16 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by green~tea at 3-6-2021 08:19 PM
hyie replied at 3-6-2021 08:09 PM
uols sori nak off topik jap ye. Since uols takda susur galur Melayu, uols dikira bangsa apa ye? At ...


Nenek i.. yang indon tu.. ayah dia dah pindah terengganu sejak sebelum 1930... so dpt status melayu bumiputera...

Alah adik ipar iols, ayah dia pure pakistan tarak campur langsung.. mak dia siam pasir mas tp kampung mmg thailand pun semua family dalam ic bangsa melayu
Reply

Use magic Report

Post time 3-6-2021 08:25 PM | Show all posts
hyie replied at 3-6-2021 08:09 PM
uols sori nak off topik jap ye. Since uols takda susur galur Melayu, uols dikira bangsa apa ye? At ...

adus.. dah hilang pulak reply i yang dah taip tadi...

yes.. dalam IC tulis melayu.. sbb tok nenek dah lama bertapak kat sini... wayyy before 1930 lagi...

contoh cam nenek i yang ayah dia indonesian tu (pagaruyung)... dia pindah dari sana and settle down kat terengganu dan berasimilasi ngn orang sini... and bangsa melayu...

alah, SIL i ayah sheols pure pakistan tarak mix langsung and mak dia siam pasir mas mmg kampung kat thailand pun dalam IC tulis Melayu uolz... buleh bukak akaun ASB
Reply

Use magic Report

Post time 3-6-2021 08:26 PM From the mobile phone | Show all posts
..check in kak Sarah, sebenarnya teringin sangat aku nak share knowledge aku.. hahaha
Tapi bila org lain kata syirik laa.. munafik laa.. rasa nyampah lakk .. haha
Reply

Use magic Report

Post time 3-6-2021 08:36 PM From the mobile phone | Show all posts
lmfh replied at 3-6-2021 06:52 PM
Ada x sapa2 yg bjaya buang saka? Slalu dgr org kt asyik berulang2.

I dah share tadi yg i buang saka... tp sbb ada orang lain dah ambil, walau i cucu sulung perempuan so benda tu tak kacau i sangat..
Reply

Use magic Report

Post time 3-6-2021 08:39 PM From the mobile phone | Show all posts
hyie replied at 3-6-2021 08:09 PM
uols sori nak off topik jap ye. Since uols takda susur galur Melayu, uols dikira bangsa apa ye? At ...


Dah beberapa kali i reply kat u.. tp my reply hilang.. yes... IC i tulis melayu...

Both nenek i yang mami penang tu IC tulis melayu... nenek i yang ayah dia asal indon tu pun IC melayu sbb dah berhijrah ke tanah melayu 1900 lagi...

Alah, SIL i yang ayah dia pure pakistan takde miz mana2 pun IC melayu sis.... mak dia siam pasir mas and kampung di thailand...  

Kami semua buleh buka akaun asb
Reply

Use magic Report

Post time 3-6-2021 08:45 PM From the mobile phone | Show all posts
lmfh replied at 3-6-2021 06:52 PM
Ada x sapa2 yg bjaya buang saka? Slalu dgr org kt asyik berulang2.

Ok i teringat ex husband i... mak dia pure chinese yg masuk islam sbb parents dia pun revert..  ayah dia baba nyonya melaka mix melayu... pun ada saka sis.. tp saka dia susah nak buang sbb berpindah randah between 7 beradik perempuan dia... so kalo nak berubat, semua kena berkumpul berubat sekaligus.. sebab kena putuskan dari keturunan tu.. so far tak pernah berjaya...

I pernah tengok kalo time saka datang menyerang.. kakak2 dia jadi mcm kerasukan dlm citer exorcist tu... siap kena ikat di katil sbb badan terlompat lambung2 mcm kena electric... ngeri wei.. diorg kena ikat badan kat katil hospital

Saka tu kalo time datang waktu comel mmg cantik le.. perempuan cina bersanggul dua pakai kebaya nyonya..  thats how they  described that saka sbb selalu menjelma di rumah diorang
Reply

Use magic Report

Post time 3-6-2021 08:46 PM From the mobile phone | Show all posts
Saka ni tak kira bangsa hokeh... i tot melayu2 je ada saka.. but then, family i pun ada (belah indian and indon)... tp paling ngeri saka chinese... mmg kalo datang serang ex-nieces and ex-nephews sampai tahap terbeliak2 mata la
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 3-6-2021 08:52 PM From the mobile phone | Show all posts
Mlm karang kalau iols x tido.. Iols tulis ttg apa yg iols tau ttg saka
Reply

Use magic Report

Post time 3-6-2021 08:54 PM From the mobile phone | Show all posts
Ayah
Atok-Bugis (Pendekar ada)
Nenek -Jawa Kediri (Clean)

Emak
Atok-Sri Lanka (Susuk)
Nenek-Keturunan raja Jawa+ Syed (Ada)

Arwah ayah di buang masa aku kecik. Arwah ayah aku ssh meninggal dan tp alhamdulillah, semua dgn izin Allah SWT. Selesai.

Keturunan emak pula kami buang ms Tahun baru 2020. Nenek aku meninggal beberapa hari kemudian. Sekali clear 1 rumah termasuk benda jahat yg ex pak tiri aku buat pd kami yg end up, mak aku bcerai sblm PKP 1.0.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 3-6-2021 09:39 PM From the mobile phone | Show all posts
green~tea replied at 3-6-2021 08:36 PM
I dah share tadi yg i buang saka... tp sbb ada orang lain dah ambil, walau i cucu sulung perempuan ...

Mcm xde jln nk buang saka tu
Reply

Use magic Report

Post time 3-6-2021 09:40 PM From the mobile phone | Show all posts
green~tea replied at 3-6-2021 08:36 PM
I dah share tadi yg i buang saka... tp sbb ada orang lain dah ambil, walau i cucu sulung perempuan ...

Means tetap ada ya?
Reply

Use magic Report

Post time 3-6-2021 09:50 PM From the mobile phone | Show all posts
lmfh replied at 3-6-2021 09:40 PM
Means tetap ada ya?

Ada sbb keturunan lain pegi sambut.. tp bila its not the preferred bloodline, ia jadi weak laa attachment tu.. I pun malas nak tanya2 sangat diorang (nenek2 sedara i) , as its none of my business dah huhuhuhu
Reply

Use magic Report

Post time 3-6-2021 09:51 PM From the mobile phone | Show all posts
lmfh replied at 3-6-2021 09:39 PM
Mcm xde jln nk buang saka tu


Saka ni kalo dia tak mengamuk means dia cukup makan, or mmg dia boleh accept takde tuan ...

Mcm kes i, mmg dah putuskan terus dari nenek i and keturunan bawah2
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 3-6-2021 11:09 PM From the mobile phone | Show all posts
CardiGans85 replied at 3-6-2021 08:54 PM
Ayah
Atok-Bugis (Pendekar ada)
Nenek -Jawa Kediri (Clean)

Innalillah wainna ilaihi raji'un dan al fatihah utk chuols..
Reply

Use magic Report

Post time 3-6-2021 11:22 PM From the mobile phone | Show all posts
nak cerita jugak tp bukan kisah i la kisah kakak i. iols saka2 tak berkenan

parents iols melayu  dan both ada saka tp mak+ayah iols tatau pun.
nenek belah ayah lagi dasat wpun isteri tokguru mengaji (tokki i) tapi mcm2 ilmu pelik dia pegang siap marah2 mak i sbb taknak ambil ilmu tu.pastu nak turunkan ke cucu2 pulak

kisahnya kakak i ni start sakit mistik masa kat mrsm.time tu dia ada renjer puteri kene camping dlm hutan. balik dr camping tu cikgu anto balik rumah sbb kelakuan jd pelik. sejak dari sini dia selalu sakit2 tp luaran+bljr ok je. i paling rapat dgn dia so semua benda dia cerita. tp i ni mmg menurun arwah ayah, susah nak percaya benda2 gini.cuma arwah ayah berani tapi aku penakut nak mateyyyy. aku rela pengsan kalo ditakdirkan ternampak benda2 mistik ni.

fast forward dah habis bljr, start kerja. kami beza 2thn je so masing2 bila kerja dah jrg jmp sbb stay lain2 negeri. kakak i kdg2 bila jmp dia mcm pelik,.pastu start cerita balik benda pelik2 mcm dulu2.
dia pernah dpt mimpi ada org nak bg baby, dia xnak. byk kali mimpi sampai la dia terima bby tu.
pastu start nmpk kelibat2 dalam rumah, rasa asa org tidur kat sebelah. i mcm biasa, sokmo ckp perasaan je kot. sah2 i x percaya benda2 gini+takut wess nati kan betul2 muncul.
start pada ni, kakak i ada mslh dlm relationship, everytime couple putus tatau sbb. kdg2 partner dia pun pelik nape blh putus. kakak i kawen lewat, 37 baru kawen. sbb asyik nak kawen x jadi.

start berubat bila kolig dia suggest suh jmp ustaz. mcm2 la ustaz/darussyifa kami pergi dan i peneman setia dari i anak dara sampai i menikah ada anak pun. i mmg folo je la wpun i 50-50 nak percaya dan benonye aku tkut everytime berubat tu kakak menjerit2 sakit serupa org giler dah gayanya. sah2 la balik aku yg drive

bila berubat tu ada yg tnya belah sapa yg ada saka?opkos la weols tatau. sekali selidik2 both fmly ada rupanya...hampehh. dan dua2 macam berebut kakak i. satu berbulu, satu yg baby tu la. tatau la kebenarannya sbb mak+ayah tatau dah both side atuk+nenek dah meninggal.

bila kakak i berubat, balik je dr berubat tu mesti benda tu dtg nak tettt ngan dia. berbulu2 beso gitu kakak i cakap. giler scary dah la i sokmo tido sebelah dia bila balik berubat. nmpk la lebam2 kat peha, celah kangkang. berubat plak ade jugak ustaz hanattt buat jahat kat kakak i. nak amik kakak i jd bini no.3 bodo piang setaz pun. terus lepas tau tu kami stop jmp.

byk sgt dah dia berubat dok gitu jugak. last kami p jmp ustaz kat phg. dia ckp lama sgt dah benda ni dok dgn kakak i. siap ada benda tambahan lain.bergaduh2 benda tu berebut kakak i (dlm ati aku dah gelak2 ye ye je setaz ni). tp kan scary nya dia mcm tau2 i menganjing dia. dia boleh ckp, yg blkg tu sy tau taknak percaya. sy jugak tau dia luaran nmpk penakut tp dalaman dia kuat sbb tu blh dtg teman kakak dia ni. terus i syak dia ni ade membela antu pelik sgt ckp gitu. tp aku dah naik seram time ni

byk dan pnjg lg kisahnye. last2 i pujuk kakak. kite dah usaha mcm2. siap org buat macam2 plak kat kite. kite usaha cara kite la pulak. bykkan solat sunat, buat solat taubat, solat hajat, mengaji, berzikir. kalau ditakdirkan benda tu still ada minta tlg Allah pelihara diri dari jadi pelik2. wpun kami jauh tp everyday mesti kontek, teman ngaji zikir skali. then 4thn lepas dia jmp husband dia, so segala apa yg i buat dgn dia diambil alih oleh husband dia plak. gangguan tu still ada tp dah kurang byk. anak pun dah ada sorg.

i macam tu la jugak, tgk cite antu, dgr kisah antu mmg takutttt. ni berani sbb husband ade sebelah.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 4-6-2021 12:38 AM From the mobile phone | Show all posts
iols dah agak dah kewujudan tered ni mesti ada kene mengena dgn tered qarin jahlokap
Reply

Use magic Report

Post time 4-6-2021 01:02 AM From the mobile phone | Show all posts
Tq dik sarah bukakan tred ni,nk backlog tred qarin hahihu tu dh kene humban nmpknye..
Reply

Use magic Report

Post time 4-6-2021 01:11 AM From the mobile phone | Show all posts
Sarah cemana nak tahu kita atau keluarga kita ada saka. Iolss mcm rasa keluarga iolss ada yg tak kena tp bukan iopss sorg je rasa. Satu keluarga pon boleh tahu ada sesuatu tp kami sekeluarga tak pernah nak pergi berubat. Mcm hanya ckp2 kat mulut je. Iolss dah takde atok & nenek belah ayah. Tinggal nenek belah mak je tp setakat ni nenek iolss tak pernah buat perangai pelik2 sbb nenek iolss tak pernah tinggal solat.

Yg buat kan ktorg tahu ada sesuatu tak kena sbb ktorg satu keluarga selalu panas. Tak boleh bertegur. Selalu tak aman walau solat & baca Quran. Ada je benda tak puas hati. Iolss ada adik istimewa & adik istimewa iolss suka benda2 kotor. Tp ktorg anggap dia mcm anak2 istimewa yg lain. Tak pernah bawak gi berubat. Ktorg adik beradik dari umur 30 sampai 22 susah nak ada kawan & mcm susah dpt jodoh. Lg satu tengok mcm org sekeliling mcm tak berapa suka & susah nak dtg rumah. Mungkin sarah atau forumer2 boleh bg pendapat. Thanks
Reply

Use magic Report

Post time 4-6-2021 02:14 AM From the mobile phone | Show all posts
Iols tak boleh nak cerita takut sgt..jadi iols baca aje..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 4-6-2021 06:36 AM From the mobile phone | Show all posts
haifawehbe replied at 4-6-2021 12:38 AM
iols dah agak dah kewujudan tered ni mesti ada kene mengena dgn tered qarin jahlokap

Muahahaha.. Iols tak mo terus rogol thread tu..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Forum Hot Topic



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

20-5-2022 09:24 AM GMT+8 , Processed in 0.083079 second(s), 20 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list