CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
Author: bianglala

Hobi Memasak. Saya Selalu Masak... Paling Hebat Masak...

[Copy link]
Post time 2-4-2021 09:15 PM From the mobile phone | Show all posts
Memang minat memasak, bila ada masa selalu masak.
1. Singang seafood
2. Masak lemak udang galah
3. Puding buah cocktail
4. Kek batik
5. Sup bayam

Sekarang masa terhad, dah jarang masak, lagipun duduk sorang. Tak selera nak makan

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 3-4-2021 05:03 AM From the mobile phone | Show all posts
Sy rasanya taklah pandai masak sangat, mula mula tau benda basic sekadar goreng ikan, masak tumis sayur biasa gitu.. bila dah kawin baru la nampak macam ada improvement gitu hasil tunjuk ajar suami yg memang pandai masak.. lagi pula sy jenis yg suka makan jadi bila rasa nak makan apa apa lauk sy cari resepi dan cuba masak sendiri..setakat ni alhamdulillah la suami kata sedap sampai dah boleh masak utk jualan kecil kecilan..

Setakat ni yg sy dah boleh masak sendiri adalah mee goreng, nasi goreng, ayam masak kicap, ayam masak merah/sos, ayam masak kurma, ayam masak lemak, ayam goreng, ayam masak kari, ayam penyet.. pastu laksa Penang, ikan patin masak lemak, soto ayam, sayur masak lemak..setakat gitu gitu je la resepi kampung kampung..tapi suami selalu puji sedap, lebih sedap dari masakan dia katanya..hehe.. banyak lagi sy nak belajar masak terutamanya buat kek, kuih dan biskut..nak jadi isteri dan ibu serba boleh..asal anak atau suami kata nak makan sekian sekian..sy dah boleh buat, X payah beli luar..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 3-4-2021 02:18 PM From the mobile phone | Show all posts
iols suka masak apa yg iols suka makan
telur bungkus,spageti, daging blackpepper, keli belado, ayam kicap..senang dan sedap

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 3-4-2021 05:04 PM From the mobile phone | Show all posts
Masak yg simple2 jer mcn spagetti aglio hahaha..sbb makan sorang sobsob

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 3-4-2021 09:33 PM From the mobile phone | Show all posts
Tak mahir masak makanan lauk pauk sebab dah ada org yg msak menu sebegitu.
Tapi...haaaa suka sgt msak masakan omputeh...suka try2 resepi yg sama nak cari yg plg sedap..antaranya...sos bolognese...gravy utk ayam atau meatball... potato gratin...best sgt bila da dpt jumpa resepi yg sedap setelah cuba satu2 resepi online. Mmg simpan resepi tu dlm file.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 3-4-2021 09:54 PM From the mobile phone | Show all posts
Anak3 suka fishball sup. Fishball brand mushroom je diorg layan. Speedmart selalu ada.
Kalau potluck family, diorg rajin request ketam goreng cili atau udang goreng cili.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 3-4-2021 10:48 PM From the mobile phone | Show all posts
Biasa masak umah melayu punya makanan je.
Cakes & desserts i dah kurangkan sejak badan i mengembang tak kuncup2 since pkp 1.0 sebab amik order brownies

This yeat rasanya nk open order tart nenas gebu utk tahun ke 3. Kot rajinnn.

So,korang pliss doakan iolls rajin ye.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 4-4-2021 12:43 AM From the mobile phone | Show all posts
Setakat ni buat donut failed.. baling dinding mungkin retak.. so hentikan niat utk baking sementara waktu..

Tapi masak2 ok, nak2 ikot resepi che nom.. suami pon puji sodap.. aritu cuba laksa penang, woww kembang bontot den suami ckp sedap sgt.. tq che nom buat video memudahkan i paham masak eh cemno

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 4-4-2021 12:51 AM | Show all posts
Selalu masak masala, kari, soup dan goreng... resipi selalu google (takder preference blogger / website) then tengok 2 3 website then twist sikit sikit... CUma kalau resipi melayu prefer kat aziekitchen.com

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 4-4-2021 01:43 AM From the mobile phone | Show all posts
Masak lauk boleh tepung2 failed. Kek basic je berjaya cekodok kdg keras kdg okay kdg lembek penkek ngn donat lagi haruu tak naik2 hahahha. Pizza dough pun sme kdg okay kdg x. So dh tau tgn tk ngam dgn tepung kalo time bt pizza mmg ltk topping membukit bg cover kekurangan base hahah.
Pnh kwn laki mengidam donut dtg rumah bek tepung bwk yis igt aku ni terer sume bnde la agknye disuruh ye kite bt donut. Amekkau jd party main tepung berjemaah. Abis stok sekaya yeos aku konon dough extra tu nk bt roti pau. Lucu bile igt agaknye sbb biase msk utk batch and amek tender masak pstu raya pun pulun masak utk openhouse  so dia igt kite ni srba serbi la menjadi. Bg kt kucing pun depa takmau. Pdhl kucingku hntu roti. Hahahah dh tgn tk mnjd nk bt cemna. Pandai msk lauk pun sbb duk tmpt org nk tk nk kne la blajar sumbat perut. Dapek kt adik aku maggi pun tawor. Daun pandan pun di amek lalang. Lengkuas halia tkleh beza. Goreng telur pun mama tk hrp. Tapi kalau dia goreng telur abis satu rumah dikeliling ajak mkn ajak rasa air tangan dia masak katenye. Kih kih

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 4-4-2021 01:47 AM From the mobile phone | Show all posts
Sebelum kawin rajin masak sebab mak keja. skrg dah kawin mkn kedai /tapau. sbb suami terlalu kelantan.
kalau masak kari kepala ikan + terung. favorite. tak pun nasi lemak sambal sotong

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 4-4-2021 01:48 AM From the mobile phone | Show all posts
Masak biasa2 je..x terer..dan tiada bakat too be exact

Lauk typical..
Aym masak merah/kicap/sup/paprik/grill

Gitu je...

Kdg2 blja2 masak nasi dagang..nasi kromok..kerabu, cik myk, cik tomato...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 4-4-2021 08:54 AM From the mobile phone | Show all posts
green~tea replied at 2-4-2021 08:29 AM
Hanya reti masak lauk pauk melayu, india, thai & chinese food je.... asam pedas, masak lemak cilipad ...


Variety masakan lauk pauk ni mostly i banyak belajar dari arwah mak, arwah nenek...

Nenek anak mami penang, masa kecik2 i ler tukang giling rempah ratus dgn batu giling tu.... kitorang masak kari ikan tenggiri like selang sehari, every other day baru dpt merasa kari ayam, daging, masak kurma etc...

Arwah mak i byk ajar i buat masakan melayu... masak lemak cilipadi ala perak, masak tumis fishball tenggiri, puding berkuah, kek sarang semut...

Mak mertua i pulak ajar i masak asam pedas melaka, asam pedas berempah, masak lemak cilipadi ala nogori, kari kambing ala nogori..

By travelling,  i byk belajar masak thai and chinese food... sbb bila travel baru dpt merasa betul2 masakan authentic sesuatu kaum tu.... especially thai food, bila travel around thailand, baru tahu tomyam goong sebenarnya rasa mcmana, langsung tak sama dgn rasa tomyam di mana2 restoran kat malaysia...

Western food, japanese food, korean food i usually dine out je lah, sbb it requires tools, bahan2 masak yg i tak buat stok kat rumah mcm gochujang, fresh salmon, aged steak...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 4-4-2021 10:35 AM From the mobile phone | Show all posts
X de talent buat kek, kuih n segala mcm dessert. Asal buat mesti x jdi. Mesti masuk tong sampah
Membazir jek

So fokus je la ngn masak lauk harian n lauk kampung. Sbb tu je yg jadi nye pn.  Bersyukur masih ada skill msk Sikit2.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 4-4-2021 10:35 AM From the mobile phone | Show all posts
Suka masak western dgn melayu. Kadang suka baking cake or cookies. Tp skrg xleh la sbb xde oven dh. Huhu

Western selalu buat chicken chop dgn sauce black pepper

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 4-4-2021 11:03 AM From the mobile phone | Show all posts
Sebelum kawin pandai masak tp lepas kawin mcm dah xde skills memasak.. tp iols selalu masak nasi ayam n nasi kari..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 4-4-2021 04:06 PM | Show all posts
boleh memasak biashe2 jurrr. kalau baking tu tak pandai sangat. tangan jenis tak berseni lah katakan

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 4-4-2021 04:13 PM From the mobile phone | Show all posts
I suka masak savoury dish.. tak suka manisan.. antara menu:
Antara gulai:
Asam pedas
Kari
Masak lomakkk
Masak tempoyak
Rendang

Lauk lain2:
3 rase
Butter prawn
Sweet sour
Sambal jawa
Sambal tumis
Masak blackpepper

Antara mi:
Mi kari
Mi sup
Mi rebus
Mi bandung
Mi kungfu
Mi hailam
Mi grg

Lapar pulak rase. My hasben pun pandai masak. So selalu take turn masak.



Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 4-4-2021 05:27 PM From the mobile phone | Show all posts
suka masak lauk simple2 untuk makan harian je. tapi bila ada senior turun masak dan2 jadi bodo. baking cake tak minat sangat sbb bkn sejenis sweet tooth. nnt tk habis kan bazir

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 4-4-2021 05:52 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by yuuki_snowy at 4-4-2021 05:53 PM

Masakan western mcm bolognese, carbonara, oglio olio, shepherd pie etc..
Kids suka makan mcm ni dr makan nasi

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

1-7-2022 09:57 PM GMT+8 , Processed in 5.117847 second(s), 45 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list