CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
Author: bianglala

Lebih Suka Menanam Bunga atau Berkebun Sayur?

[Copy link]
Post time 19-8-2021 09:20 AM From the mobile phone | Show all posts
Limau nipis

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 19-8-2021 09:23 AM From the mobile phone | Show all posts
Limau nipis
Reply

Use magic Report

Post time 25-8-2021 04:27 PM From the mobile phone | Show all posts
Vinca replied at 29-7-2021 07:00 AM
Bunga..  sebab menenangkan jiwa tgk kaler2 bunga.. sbb tu nama i vinca wpun bunga vinca i selalu lay ...

Banyak ke koleksi bunga vinca uols? iols skg ni pun tgh minat tnm bunga vinca.. x byk kaler tapi ada lah jugak..
Reply

Use magic Report

Post time 25-8-2021 09:02 PM From the mobile phone | Show all posts
Suka tanam pokok2 bunga , pokok2 herba, pokok buah dll
Reply

Use magic Report

Post time 3-9-2021 07:16 AM From the mobile phone | Show all posts
kodok_hitam replied at 25-8-2021 04:27 PM
Banyak ke koleksi bunga vinca uols? iols skg ni pun tgh minat tnm bunga vinca.. x byk kaler tapi a ...

Beli few colors tapi skang ni byk daun dari bunga. Yang 1st batch semua mati
Reply

Use magic Report

Post time 3-9-2021 12:01 PM From the mobile phone | Show all posts
Vinca replied at 3-9-2021 07:16 AM
Beli few colors tapi skang ni byk daun dari bunga. Yang 1st batch semua mati

Katanya kalo nak bg banyak berbunga uols kena rajin cubit2 pucuk vinca tu.. haha
Iols pon masih lg cari ilmu cara2 nak jaga diorang ni... Sama la 2,3 pokok gak yg dah aruah..tapi tak serik tu beli lagi dan lagi sbb dah terminat kat spesis vinca ni..
Reply

Use magic Report

Post time 4-9-2021 03:49 PM From the mobile phone | Show all posts
Dua2 saya suka tanam. Ada kepuasan bila menjadi. Memang rasa frust bila tak menjadi tapi bila dah mula menanam, tangan pun taknak stop dah. Mesti gatal tangan nak tanam juga. Setakat ni, dah tanam bunga kertas, bunga raya, bunga keladi, draceana fragrans, bunga ati2 dan lain2. Herba2 dan sayur rasanya wajib tanam untuk jimat. Nak campur dalam masakan perlu kuantiti sedikit ja. Tanamla kunyit, halia, pandan, limau purut, limau kasturi, kesum, bunga kantan, cili dan sebagainya.
Reply

Use magic Report

Post time 5-9-2021 09:47 AM From the mobile phone | Show all posts
Sy suke pokok bunga.
Sayur tanam juge.
Tp sll x ternakan pun. Sbb none stop produce.
Reply

Use magic Report

Post time 26-9-2021 06:38 AM From the mobile phone | Show all posts
haku duduk umah tinggi, ade la beberapa pokok haku tanam Kat koridor luar rumah...pokok limau, kari, pandan, kunyit, kesum, aloe vera, cili, halia, daun bwg, kacang botol renek... syiokk tgk walaupun tanah x dop

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
Reply

Use magic Report

Post time 29-9-2021 03:27 PM | Show all posts
Masa awal-awal start menanam, I tanam pokok herba mcm pokok kari, pokok pandan, pokok pudina, pokok selasih, pokok limau purut, pokok kunyit dan pokok cili.
Tapi kebanyakkan tak berapa nak subur, kecuali pokok pandan.
Cukuplah untuk petik-petik nak letak dlm masakan.

Last 2019, I ada pergi travel so masa tu takde org nak siram and jaga my pokok-pokok. Balik dari travel tu hampir semua mati kecuali pokok pandan.

Masa PKP1.0, I start tanam indoor plant. Bermula dgn pothos, lepastu mcm-mcm cuba. Paling I suka, monstera. Tapi nasib I tak baik sangat dgn monstera. Bila terlebih care, dia taknak subur pulak.

Skrg baru nak mula koleksi keladi pulak. Geram bila tengok mcm-mcm warna dan corak, tambah-tambah yg varigated punya.
Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2021 11:49 PM From the mobile phone | Show all posts
sebenarnya tak pandai menanam, tapi dah duduk kampung ada halaman besar sekarang rasa rugi pulak tak menanam

so memandangkan anak suka sangat makan tomato kita pun cuba2 tanam.. sekarang ada tomato, timun, kunyit, halia, onion, garlic, limau kasturi, limau nipis, lemon, kangkung, bendi, terung, kacang buncis.. then untuk panggil lebah kita tanam pulak pokok bunga rose jepun, tunera & sunflower.

so kalau tanya mana lagi suka.. mungkin lagi suka tanam sayur sebab bunga dia nanti jadi buah kita boleh makan, balik modal baja kikiki
Reply

Use magic Report

Post time 21-3-2022 03:00 PM | Show all posts
dua-dua ai suka...bunga yg ai tanam setakat ni petunia, monstera deli, monstera adansoni, fiddle fig, lidah jin, golden pothos, neon...sayur pulak ada bendi, kobis, kangkung, daun kesum, kunyit, pandan, kari, limau purut, sawi, petola, lobak putih..ada a few sayur sedang semai baru keluar tunas tanah sekangkang kucing tp gigih tanam memacam

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

30-6-2022 10:12 AM GMT+8 , Processed in 0.082096 second(s), 26 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list