CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
Author: bianglala

Lebih Suka Menanam Bunga atau Berkebun Sayur?

[Copy link]
Post time 2-4-2021 07:51 PM From the mobile phone | Show all posts
lavendernovella replied at 2-4-2021 07:18 PM
Pokok kesum dari dulu tak pernah berjaya tanam.  Macam2 cara. Tak tau lah napa. Any tips?

Kita rendam dulu batang kesom tu dalam air lebih kurang 3 minggu. Ambik batang yang dah tua. Tak perlu buang daun2nya. Selepas 3 minggu biasanya akar dah banyak tumbuh. Bila akar dah tumbuh banyak dah boleh tanam dalam pasu. Saya guna semua tanah hitam. Tanah hitam beli dengan Fama elok. Siram pagi dan petang setiap hari. Pokok kesom tak boleh kurang air. Bila dah pokok dah besar patah2 kan hujung pokok supaya tumbuh tunas baru dan pokok lebih merimbun. Boleh letak baja daun yang ada jual di nursery. Jangan letak banyak. Sebulan sekali cukup dah anggaran 2 sudu besar dan air kena kerap siram kut pokok panas kena baja tak tahan boleh mati.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 2-4-2021 08:05 PM From the mobile phone | Show all posts
Sy tanam sayur hidroponik. Paling senang hidup kangkungla. Baru je belajar menanam sejak pkp thn lps.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 2-4-2021 08:24 PM From the mobile phone | Show all posts
Ni hasil tanaman. Salad, sawi bunga & kangkung.

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 2-4-2021 08:31 PM | Show all posts
Edited by trunks at 12-4-2021 01:20 AM
Lengkong replied at 2-4-2021 07:35 PM
Aah..tauge dari kacang hijau kan..kacang hijau sapa yang tak tahan kuat anginnya..angin badan ni m ...







Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 2-4-2021 09:26 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by TomyamPuteh at 2-4-2021 09:27 PM

Saya plg suka tanam pokok berdaun.senang tumbuh, senang nk jaga. Pokok berbunga ni payah skit.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 2-4-2021 10:20 PM From the mobile phone | Show all posts
Sayurlah best. Sbb nnt masa dpt hasil mcm dpt surprise gift lak. Lol
Reply

Use magic Report

Post time 2-4-2021 10:20 PM From the mobile phone | Show all posts
Sayurlah best. Sbb nnt masa dpt hasil mcm dpt surprise gift lak. Lol
Reply

Use magic Report

Post time 3-4-2021 12:42 PM From the mobile phone | Show all posts
Yg kat fb segala mcm cara tanam.leh bercambah..biji mangga biji timun lapik dgn tisu basah leh bercambah aku rasa tipuuu tu.ada pnh bc netizen indon buat katanye teris busuk cendawan tp x bercambah pon hi hi

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 3-4-2021 12:42 PM From the mobile phone | Show all posts
Yg kat fb segala mcm cara tanam.leh bercambah..biji mangga biji timun lapik dgn tisu basah leh bercambah aku rasa tipuuu tu.ada pnh bc netizen indon buat katanye teris busuk cendawan tp x bercambah pon hi hi
Reply

Use magic Report

Post time 3-4-2021 08:04 PM From the mobile phone | Show all posts
Seronok tgk org tanam pokok menjadi. Bila sendiri cuba hmmmm tak pernah hidup

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 3-4-2021 10:50 PM From the mobile phone | Show all posts
Suka both tapi malas nak siram. Bolehhh?

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 4-4-2021 12:51 AM From the mobile phone | Show all posts
applenpuff replied at 3-4-2021 08:04 PM
Seronok tgk org tanam pokok menjadi. Bila sendiri cuba hmmmm tak pernah hidup

Cuba tanam kangkung dan bayam brazil..dua sayur ni agak senang lah nak hidup. Dalam pasu atau batas dua2 boleh. Dalam pasu jangan letak biji benih kangkung banyak. Tumbuh rapat2 kurang subur. Bila anak pokok kangkung dah naik jika kita tengok rapat sangat boleh ubah ke pasu lain atau dalam pasu yang sama tapi ada jarak.




Reply

Use magic Report

Post time 4-4-2021 01:50 AM From the mobile phone | Show all posts
Rajin gardening tp xde luck la dgn pokok2 ni...sejwnis bkn green finger...so jz enjoy my gardening while ada yg hdp n mati jua ada yg nazak...hihi

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 4-4-2021 01:52 AM From the mobile phone | Show all posts
Tukang trim mekap2 pokok bunga kertas dgn bonsai aje. Siram i takmau. Ahhaha diva sikit. Tp hri trim tu ltk la baja kt deme tu. Kalo hri rajin cabutlah rumput yg tumbuh sdr tk tunggu siram tu duduk bersila aje nk amek stool pun itulah diva sgt gaya tu. Wt jd bhan perli aje. Teringin jgk nk tanam kaktus tp nntilah dh tua sikit hahaha

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 4-4-2021 04:24 AM From the mobile phone | Show all posts
Dulu pernah lah semangat nak tanam sayur2..nak makan organik katanya.. Tapi hampeh.. Tangan panas pokok x hidup, kalo ada yg hidup pon tgk kesian sangat.. . I give up. Beli je lah sayur organik kat mall

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 4-4-2021 03:26 PM From the mobile phone | Show all posts
Aku baru nak start belajar tanam pokok.Tengok terbiar jer garden tetiba datang semangat pulak  Dua2 sayur n bunga aku nak cuba tanam. Harap menjadiklah

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 4-4-2021 06:37 PM From the mobile phone | Show all posts
Baru berjinak-jinak bertanam. Lebih suka tanam sayuran dan buah, boleh menikmati hasilnya nanti. Harap pokok cili menjadi mengenangkan tahun ni harga cili kat sini pernah cecah hampir RM40/kilo

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 4-4-2021 08:20 PM From the mobile phone | Show all posts
makneng replied at 1-4-2021 02:15 PM
Suka juga tanam2 tapi tak suka tanam pokok bunga yg berbunga, suka tanam pokok bunga yg berdaun

Samala saya makneng.

Saya mak kepada ‘drama queen’ Fittonia. Sekarang ada 9 jenis. Sebelum ni ada cuba lavender. Tapi dah 3 ‘ibu’ saya bunuh. Pokok yg last sempat potong batang. Nak cuba semai dari anak. So far ‘anak’ hidup lagi lama dari ‘ibu’
Reply

Use magic Report

Post time 4-4-2021 08:34 PM From the mobile phone | Show all posts
Amigurumi replied at 4-4-2021 08:20 PM
Samala saya makneng.

Saya mak kepada ‘drama queen’ Fittonia. Sekarang ada 9 jenis. Sebelum ni ...

Cantiklah fittonia ni... Tapi dia suka tempat panas kan? Kalau tak warna daun tak naik... Macam daun pokok ati2. Tadi baru beli satu pokok ni.. Lupa lah nama dia... Mcm spesis orkid tapi sisi daun tajam2. Tapi yg peliknya boleh tanam atas tanah... Boleh sangkut je kat kawat besi mcm tu.. Apa ntah nama.. Lupa.
Reply

Use magic Report

Post time 4-4-2021 09:22 PM From the mobile phone | Show all posts
makneng replied at 4-4-2021 08:34 PM
Cantiklah fittonia ni... Tapi dia suka tempat panas kan? Kalau tak warna daun tak naik... Macam da ...

Dia prefer indirect sunlight. Kalau direct senang layu. Weekdays duduk dalam bilik saya, tapi sebab bilik tgh, matahari terlampau kurang, saya guna grow light. Weekends saya pindah kan ke balcony
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

6-7-2022 08:35 PM GMT+8 , Processed in 4.447075 second(s), 34 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list